Home Office cd...

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by Bernii » 17 Jul 2007, 12:40 Home Office cd...

Przez ostatnie 3 lata zdazylo mi sie kilka(nascie??) razy zmieniac pracodawce :P ale poza 1 rejestracja w Home Office przy kolejnych zmianach miejsca zatrudnienia nie dopelnialem obowiazku(?!) wysylania odpowiednich papierow do nich. Od ponad roku pracuje w jednej firmie ale..... doszly mnie sluchy ze moge miec pewne problemy w przyszlosci.

Ponoc Home Office nie wystawia papierow z data wsteczna??
Mam ponad 90% payslipow z tego okresu + rozliczenia podatkowe z ostatnich 3 lat.
Orientuje sie ktos w jaki sposob mozna to "wyprostowac"??.
Bernii
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

FemalePostNapisane by aneczka » 17 Jul 2007, 14:16 Re: Home Office cd...

tez mialam taki problem...po prostu wyslij wszystkie payslipy i wypelnij aplikacje wrs(nie musisz placic) i powinni przeslac ci certifikat z data wsteczna bez problemu... pozdro

[ Dodano: Wto Lip 17, 2007 17:55 ]
Aaaa i jeszcze jedno - jak pracujesz tam ponad rok to chyba nie ma sensu uaktualniac home office ze wszystkimi pracodawcami do tej pory...wyslij tylko te z aktualnym..

aneczka
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by raffi » 20 Nov 2007, 23:27 Re: Home Office cd...

Bernii wrote:Przez ostatnie 3 lata zdazylo mi sie kilka(nascie??) razy zmieniac pracodawce :P ale poza 1 rejestracja w Home Office przy kolejnych zmianach miejsca zatrudnienia nie dopelnialem obowiazku(?!) wysylania odpowiednich papierow do nich. Od ponad roku pracuje w jednej firmie ale..... doszly mnie sluchy ze moge miec pewne problemy w przyszlosci.

Ponoc Home Office nie wystawia papierow z data wsteczna??
Mam ponad 90% payslipow z tego okresu + rozliczenia podatkowe z ostatnich 3 lat.
Orientuje sie ktos w jaki sposob mozna to "wyprostowac"??.

no to moze napiszesz jak Ci poszlo:)
bo tez nie wiem;)
raffi
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by olivka » 21 Nov 2007, 18:21 Re: Home Office cd...

aneczka wrote:tez mialam taki problem...po prostu wyslij wszystkie payslipy i wypelnij aplikacje wrs(nie musisz placic) i powinni przeslac ci certifikat z data wsteczna bez problemu... pozdro

[ Dodano: Wto Lip 17, 2007 17:55 ]
Aaaa i jeszcze jedno - jak pracujesz tam ponad rok to chyba nie ma sensu uaktualniac home office ze wszystkimi pracodawcami do tej pory...wyslij tylko te z aktualnym..

w moim przypadku nie wystawili z data wczesniejsza. mimo umowy,payslipow itp.
olivka
Zadomowiony

Reputation point: 6
Neutralny
0

MalePostNapisane by Bernii » 21 Nov 2007, 19:53 Re: Home Office cd...

raffi, hehe ... do tej pory nie wyslalem :P aplikacja lezy wypelnona gdzies w biurku :P - (bede tego kiedys zalowal :P)
Bernii
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by raffi » 21 Nov 2007, 20:02 Re: Home Office cd...

no wlasnie chcialem zapytac.... moze ktos wie z doswiadczenia, co teraz musze wyslac do Homa jesli minal juz okres zdecydowanie dluzszy niz ustawowe 30 dni?

czy tylko wypelniony formularz + list od pracodawcy ? czy tez musze dolaczyc dodatkowe rzeczy jak payslipy itd?

dzienks
raffi
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Bernii » 21 Nov 2007, 20:05 Re: Home Office cd...

wydaje mi sie ze w zupelnosci wystarczy list + formularz .... (jutro musze isc po koperte :P i wkoncu to wyslac :P )
Bernii
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by eva » 23 Nov 2007, 11:59 Re: Home Office cd...

Jezeli od daty wyslania pierwszego Home Office minal rok nie masz juz obowiazku im sie meldowac (sekcja 2b formularza WRS o tym mowi). Jezeli bedziesz sie kiedys staral o rezydenture lub obywatelstwo mozesz miec troche problemow jesli zapytaja Cie czemu nie rejestrowales kolejnych zatrudnien. Z punktu widzenia przepisów pracowales tam nielegalnie.
Przed wyslaniem formularza upewnij sie czy jest on aktualny.

eva
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 23 Nov 2007, 12:56 Re: Home Office cd...

Zadzwońcie i zapytajcie i będzie wiadomo na pewno. Ja wysłałem hurtowo kilka wniosków na raz bez załączania payslipów i dostałem wszystko razem w jednym liście po kilku tygodniach. Powodzenia.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by Katik » 24 Nov 2007, 10:38 Re: Home Office cd...

raffi wrote:no wlasnie chcialem zapytac.... moze ktos wie z doswiadczenia, co teraz musze wyslac do Homa jesli minal juz okres zdecydowanie dluzszy niz ustawowe 30 dni?

czy tylko wypelniony formularz + list od pracodawcy ? czy tez musze dolaczyc dodatkowe rzeczy jak payslipy itd?

standard-wrs, list od pracodawcy, 2 podpisane zdjęcia i paszport/dowód i potwierdzenie zapłaty-karta,czek czy czym tam płacisz.

Znajomy wysyłał wrs po prawie roku pobytu bez rejestracji. Dostał dokumenty po 2 tygodniach bez gadania.
Katik
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by raffi » 24 Nov 2007, 15:47 Re: Home Office cd...

tak dla korekty to ja jestem zarejestrowany w Home :evil:

tylko ze zmienilem prace w miedzyczasie i nie wyslalem tej informacji do Home Office
i z tego wynikalo moje pytanko

dzieki za odpowiedzi i juz wiem co mam robic:)
raffi
Rozeznany

Neutralny
0

Return to SZUKAM INFORMACJI