LPG
Dyskusje na temat wszystkiego, co ma kółka. Samochody, motory, rowery; sprawy techniczne ;
14 posts
• Page 1 of 1
Mam tu na mysli koncówke?Bo przeciez; montowane i uzywane koncowki do gazu w Polsce sa inne niz w UK.Slyszalem,ze aby uzyskac MOT nalezy miec zamontowana brytyjska. Jak to wyglada w praktyce?
dzieki
dzieki
-
- marszurek
- Przyczajony
- Reputation point: 0
0
a kto to sprawdza? , a po drugie po co ci polska koncowka? jak ladnie poprosisz to ci zaloza i z angielska koncowka
-
- wsiaz
- Zadomowiony
- Reputation point: -1
0
Swego czasu mialem zamiar zakladac gaz w Polsce do brytyjskiego auta.
Z wywiadow,jakie przeprowadzilem wynika,iz nie masz sie czym martwic jesli chodzi o MOT.
Musisz miec tylko przy sobie cala homologacje,czyli legalnosc instalacji innymi slowy ,certyfikat zgodnosci.
Jesli kiedykolwiek bedziesz mial problemy z MOT to szukaj takiego warsztatu,ktory zrobi Ci na podstawie polskiej homologacji.Warsztatow tutaj masz tysiace do wyboru.
Powodzenia
Z wywiadow,jakie przeprowadzilem wynika,iz nie masz sie czym martwic jesli chodzi o MOT.
Musisz miec tylko przy sobie cala homologacje,czyli legalnosc instalacji innymi slowy ,certyfikat zgodnosci.
Jesli kiedykolwiek bedziesz mial problemy z MOT to szukaj takiego warsztatu,ktory zrobi Ci na podstawie polskiej homologacji.Warsztatow tutaj masz tysiace do wyboru.
Powodzenia
-
- Krzysiek
- Rozeznany
0
Do "zatrejestrowania" instalacji lpg nie potrzeba zadnych dokumentow, wiec watpie tez zeby ktos wolal te papiery na przegladzie. dokladna odpowiedz dam niestety dopiero za rok, poniewaz przeglad mialem tydzien temu, a gaz zakladam w maju.
-
- wsiaz
- Zadomowiony
0
Moze i nikt nie ,,wola o papiery,,.Zauwaz jednak,ze w dowodzie rejestracyjnym masz wpisane ,,petrol,, a po zalozeniu instalacji ,musi ona byc wpisana jako ,,petrol + LPG,,
Certyfikaty instalacji LPG i tak dostanie w Polsce,wiec warto miec je przy sobie przy robieniu MOT
Certyfikaty instalacji LPG i tak dostanie w Polsce,wiec warto miec je przy sobie przy robieniu MOT
-
- Krzysiek
- Rozeznany
0
A tak na marginesie:Jak tam rybki wsiaz?????Ja jade teraz 5 kwietnia do Polski i przywoze sprzecisko ze soba ;).
Chyba tylko nad woda bede mogl odreagowac. :grin:
-
- Krzysiek
- Rozeznany
0
Dzieki za info. ale i tak nieotrzymalem odpowiedzi.Zeszliscie z tematu.
Wiem, ze musze miec papiery - to oczywiste :)
Kumpel opowiadal, ze spotkal sie z sytuacja podczas MOTu, dodatkowj oplaty w wysokosci 100 za zalozenie koncowki brytyjskiej.
Ale mniejsza z tym i tak dzieki.
Powodzenia nad woda.
Wiem, ze musze miec papiery - to oczywiste :)
Kumpel opowiadal, ze spotkal sie z sytuacja podczas MOTu, dodatkowj oplaty w wysokosci 100 za zalozenie koncowki brytyjskiej.
Ale mniejsza z tym i tak dzieki.
Powodzenia nad woda.
-
- marszurek
- Przyczajony
0
Krzysiek wrote:A tak na marginesie:Jak tam rybki wsiaz?????Ja jade teraz 5 kwietnia do Polski i przywoze sprzecisko ze soba ;).
Rybki lowie caly czas , ale na kanale, efekty oki, tam zawsze biora, chetnie sie wybiore nad rzeke, ale teraz nie mam w sumie kiedy, bo tam to trzeba poswiecic praktycznie caly dzien, zeby sie nalowic, a na kanal to moge wyskoczyc na 2-3 godzinki, po pracy
no z ta koncowka to nie jest prob;lem, wiekszosc gazownikow ci moze zalozyc hjaka tylko chcesz, wiec nie warto sie pchac w koncowki polskie, ja zaloze angielska, a i tak musze miec jakas redukcje , bo w holandii sa jeszcze inne niz w PL i UK
-
- wsiaz
- Zadomowiony
0
witam
jeżeli chodzi o LPG to nie musisz sie martwić ,nie żadaja żadnych dokumentów (wiem bo mam LPG w samoch brytyjskim a MOT robiłem w zeszłym tygodniu) sprawdzaja jakość instalacji itp .Jeżeli spotkałbyś się z sytuacją iż ktoś żąda od Ciebie dodatkowej 100 -ki to naciąga Cię na koszta ,jedyne co powinienes zrobic to poinformować DVLA o inst. gazowej (ja jeszcze tego nie zrobiłem i MOT przeszedł ) ,słyszałem również że majac inst.gazową mozesz mieć jakieś ulgi w opłatach jako ekologia ,ale ta informacja nie jest pewna to tylko słyszałem pozdrawiam
jeżeli chodzi o LPG to nie musisz sie martwić ,nie żadaja żadnych dokumentów (wiem bo mam LPG w samoch brytyjskim a MOT robiłem w zeszłym tygodniu) sprawdzaja jakość instalacji itp .Jeżeli spotkałbyś się z sytuacją iż ktoś żąda od Ciebie dodatkowej 100 -ki to naciąga Cię na koszta ,jedyne co powinienes zrobic to poinformować DVLA o inst. gazowej (ja jeszcze tego nie zrobiłem i MOT przeszedł ) ,słyszałem również że majac inst.gazową mozesz mieć jakieś ulgi w opłatach jako ekologia ,ale ta informacja nie jest pewna to tylko słyszałem pozdrawiam
-
- jaro
- Przyczajony
0
witam
zakładałem gaz w polsce do anglika dostałem certyfikat który dałem do tłumacza przysięgłego poczym wruciłem do angli i zawiołem papiery do DVLA bez problemów dostałem nowy Registration certyficate z wbitym gazem powiem tyle ze sie opłaca jechać do pl założyć gaz , w porównaniu z cenami tutaj to 1/3 aha jeszcze 1 ważna sparawa w pl trzeba założyć instalacje znanej firmy najlepiej BRC ponieważ wrazie problemów jest klapa
miałem przypadek kiedy siadł mi czujnik objechałem wszystkie warsztaty zakładające instalację zaden sie nie podią nawet zobaczyć co jest , patrzą na wpięcie do kompa i rozkładają ręce, gdyby nie pomoc kolegi z polski który przysłał mi interfejs i program do gazu to by była kicha
zakładałem gaz w polsce do anglika dostałem certyfikat który dałem do tłumacza przysięgłego poczym wruciłem do angli i zawiołem papiery do DVLA bez problemów dostałem nowy Registration certyficate z wbitym gazem powiem tyle ze sie opłaca jechać do pl założyć gaz , w porównaniu z cenami tutaj to 1/3 aha jeszcze 1 ważna sparawa w pl trzeba założyć instalacje znanej firmy najlepiej BRC ponieważ wrazie problemów jest klapa
miałem przypadek kiedy siadł mi czujnik objechałem wszystkie warsztaty zakładające instalację zaden sie nie podią nawet zobaczyć co jest , patrzą na wpięcie do kompa i rozkładają ręce, gdyby nie pomoc kolegi z polski który przysłał mi interfejs i program do gazu to by była kicha
-
- Turbo
- Początkujący
0
i to jest tez jedna z przyczyn, dlaczego nie zagazowalem swego auta
-
- wsiaz
- Zadomowiony
0
Ja jezdze na gazie w uk od 6 lat i nigdy nie mialem z tym problemów. Jezeli zakladacie gaz w polsce zaluzcie angielska zlaczke.
O wiele latwiej znnalezc stacje z adaptorem w polsce niz tutaj.
Jezeli chodzi o MOT to nikt nie sprawdza instalacji gazowej. Jeden pierwszy przeglad masz przy instalacji a potem mozesz jezdzic az exploduje.
Jest fajna stronka gdzie mozna wyszukac stacje LPG w calej anglii, postaram sie wkleic linka w najblizszym czasie
O wiele latwiej znnalezc stacje z adaptorem w polsce niz tutaj.
Jezeli chodzi o MOT to nikt nie sprawdza instalacji gazowej. Jeden pierwszy przeglad masz przy instalacji a potem mozesz jezdzic az exploduje.
Jest fajna stronka gdzie mozna wyszukac stacje LPG w calej anglii, postaram sie wkleic linka w najblizszym czasie
0
Jezeli kogos interesuje stacja z gazem LPG w cenie 0.34p za litr podaje adres:
Orton Way B35
Castle Bromwich
ceny na normalnych stacjach wachaja sie od 43 do 49 p, wiec jezeli ktos mieszka w okolicy to serdecznie polecam. Z Erdington ok 7 min drogi. Wczesniej napelnienie 50 litrowej butli kosztowalo mnie ok 22£ w tej chwili place 16-17£.
Orton Way B35
Castle Bromwich
ceny na normalnych stacjach wachaja sie od 43 do 49 p, wiec jezeli ktos mieszka w okolicy to serdecznie polecam. Z Erdington ok 7 min drogi. Wczesniej napelnienie 50 litrowej butli kosztowalo mnie ok 22£ w tej chwili place 16-17£.
-
- Jacob
- Rozeznany
0
Chcialbym potwierdzi jeszcze raz wszystkie informacje dotyczace Lpg .
1.Jesli zakladana w Polsce to angielska koncowka i tlumaczona homologacja. Pozniej DVLA i nowy V5 :-D
2 Slyszalem ze drozszy jest Mot pozniej z tego co piszecie to nie czy ktos to potwierdzi???
3 I jak faktycznie jest z rd taxem ,bo niby z LPG powinien byc tanszy???
4 I temat nie poruszony czy ubezpieczenie jest takie same na auto z LPG ??? Najbardziej interesuje mnie Tesco w tym temacie.
1.Jesli zakladana w Polsce to angielska koncowka i tlumaczona homologacja. Pozniej DVLA i nowy V5 :-D
2 Slyszalem ze drozszy jest Mot pozniej z tego co piszecie to nie czy ktos to potwierdzi???
3 I jak faktycznie jest z rd taxem ,bo niby z LPG powinien byc tanszy???
4 I temat nie poruszony czy ubezpieczenie jest takie same na auto z LPG ??? Najbardziej interesuje mnie Tesco w tym temacie.
-
- Eryk1
- Stały Bywalec
- Reputation point: 16
0
14 posts
• Page 1 of 1