Child Benefit - odmowa

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by MaP » 3 Jul 2014, 07:40 Child Benefit - odmowa

Witam,
mam następujący problem z Child Benefit. W tym tygodniu otrzymała odmowną decyzję dotycząca uzyskania Child Benefit. W uzasadnieniu do przedmiotowej decyzji jest stwierdzone, iż skoro moje dziecko mieszka w Polsce to nie przysługuje mi ww. świadczenie. W tym momencie muszę wyjaśnić, iż jestem samotnym ojcem wychowującym dziecko poniżej 18 roku życia uczące się i przebywające w Polsce. Ja zaś pracuje legalnie od kilku lat w UK.

W związku z tą decyzją, co teraz muszę zrobić, czy mam się odwoływać, jeżeli tak to jak uzasadnić odwołanie?
Czy może ktoś ma podobne doświadczenia z Child Benefit ?

MaP
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by marass85 » 3 Jul 2014, 16:19 Re: Child Benefit - odmowa

W tym momencie muszę wyjaśnić, iż jestem samotnym ojcem wychowującym dziecko poniżej 18 roku życia uczące się i przebywające w Polsce. Ja zaś pracuje legalnie od kilku lat w UK.

Albo ze mna jest cos nie tak, albo mam braki w logice... mianowicie jak mozna pracowac w UK i wychowywac dziecko bedace 1500km... przez internet, telepatycznie czy jak ? W mojej opini moze i jestes prawnym opiekunem dziecka, ale sie nim nie opiekujesz.

marass85
Raczkujący

Reputation point: 17
Neutralny
4

MalePostNapisane by gregor75 » 3 Jul 2014, 20:44 Re: Child Benefit - odmowa

No coz jesli faktycznie legalnie jestes zatrudniony i placisz podatki w UK to nie powinni Ci odmowic w/w swiadczenia.Problemem moze byc to ze maja watpliwosci czy faktycznie dziecko jest pod Twoja opieka.Jesli posiadasz wszystkie papiery potwierdzajace ze jestes prawnym opiekunem dziecka i masz z nim staly kontakt,oraz oplacasz jego nauke itp. skontaktuj sie z CAB Cityzen Advice Bureau i popros o pomoc,powinni cos poradzic.

gregor75
Raczkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by P-C » 3 Jul 2014, 22:36 Re: Child Benefit - odmowa

W kilku słowach napisze jak jest ze mną.
Mieszkam w B'ham a mój syn jest z matką w Polsce.
Złozyłem tutaj wniosek o ChB.
Brytyjski urząd zażądał potwierdzenia, ze państwo polskie nie wypłaca świadczenia na mojego syna.
Udałem się więc do MOPS w Koszalinie i złozyłem wniosek o zasiłek rodzinny. We wniosku podałem, ze jestem jedynym żywicielem rodziny i dochody posiadam wyłacznie z UK.
Polski urząd rozpatrzył sprawę i stwierdził, ze zgodnie z jakimiś tam dyrektywami Unii Europejskiej, skoro jedynym źródłem dochodów mojej rodziny jest moja praca w UK, oraz, że tylko tutaj sa płacone podatki, to z UK nalezy mi się zasiłek.
Urząd brytyjski i polski poprzesyłali sobie papierki i w końcu przyznano mi ChB.

Reasumując: jeżeli Polska odmówiła wypłacania zasiłku rodzinnego to masz prawo do zasiłku w UK.
P-C
Stały Bywalec

Reputation point: 61
Poczciwy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 4 Jul 2014, 13:49 Re: Child Benefit - odmowa

W moim przypadku było tak (5 lat temu), ze złożyłem wniosek do Revenue, oni wysłali do Urzędu Marszałkowskiwgo (sic!) formularz do wypełnienia mojej żonie, żona wypełniła załączając zaświadczenie z miejsca pracy, ze nie pobiera świadczeń, odesłała do UM, oni do UK i został przyznany ChB. Podkreślam, że zona pracuje w PL.
ChB jest odpowiednikiem zasiłku rodzinnego i obywatelowi UE należy się OBOJĘTNIE gdzie na terenie Unii, OBOJĘTNIE któremu z rodziców, NIE WAŻNE czy pracują czy nie, NIE ZALEŻY od dochodów (jeśli mówimy o normalnych dochodach, bo sa jakies limity, ale to są kosmiczne stawki dla większości :P), byle był pobierany w JEDNYM kraju/miejscu.

Chyba, że znów coś się zmieniło, ale wątpię, bo to są dyrektywy unijne, a nie poszczególnych państw.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by agnieszkaa » 7 Jul 2014, 11:23 Re: Child Benefit - odmowa

Moim zdaniem powinienes sprobowac odwolac sie od decyzji tj. napisac do nich list i wytlumaczyc jak wyglada cala sprawa powiedziec ze swiadczysz na dziecko kwoty pieniezne ( jesli tak jest ) i tym rowniez przyslugujesz sie do wychowania i opieki nad dzieckiem . zawsze rowniez mozna do nich zadzownic i zapytac sie telefonicznie co sie powinno zrobic w danej sytuacji . Ja rowniez mialam problemy zeby dostac ChB najpierw dzownilam i oni sami mi powiedzieli ze odpowiednim krokiem bedzie napisanie listu z wyjasnieniem i prozba o ponowne rozpatrzenie wniosku. Powodzenia :)

agnieszkaa
Początkujący

Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI