Afropoprawność
Napisane by P-C » 20 Feb 2014, 12:37 Afropoprawność
Przeglądając nasze forum jak i również inne fora polskie w UK natrafiłem wielokrotnie na określenie "afroamerykanin" w stosunku do Murzynów w Anglii.
Cholera, czy to nie nadużycie?
Chyba powinno byc afroanglik lub afrobrytyjczyk co?
Idac dalej tym tropem możemy mieć afropolaków, afrorosjan i o zgrozo! afrohindusów?
Jak Waszym zdaniem powinniśmy określać poprawnie Murzynów w Europie?
-
- P-C
- Stały Bywalec
- Reputation point: 61
Napisane by rmazurek » 20 Feb 2014, 18:13 Re: Afropoprawność
Jesli nie uzyjesz tego w rasistowskim kontekscie to zaden normalny czlowiek sie nie obrazi.
-
- rmazurek
- Raczkujący
- Reputation point: 4
Napisane by bongorno » 20 Feb 2014, 18:20 Re: Afropoprawność
-
- bongorno
- Rozeznany
- Reputation point: 30
Napisane by P-C » 20 Feb 2014, 19:01 Re: Afropoprawność
A będzie to tak samo poprawne jak "białoskóry koleżka"?
-
- P-C
- Stały Bywalec
Napisane by bawa31 » 20 Feb 2014, 20:32 Re: Afropoprawność
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Reputation point: 35
Napisane by krisbrumm » 20 Feb 2014, 21:53 Re: Afropoprawność
-
- krisbrumm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 75
Napisane by P-C » 20 Feb 2014, 22:10 Re: Afropoprawność
Spóźniłeś się:D
bawa31, black tak samo jak white to nazwy kolorów. Zapamiętałem:-) Ale nie wiem co chciałaś mi przekazać przypominając o tym?:/
Nie należy nikogo nazywać czarnuchem!! Absolutnie!! A fuj!!
:roll:
-
- P-C
- Stały Bywalec
Napisane by bongorno » 21 Feb 2014, 01:51 Re: Afropoprawność
-
- bongorno
- Rozeznany
- Reputation point: 30
Napisane by rmazurek » 21 Feb 2014, 06:45 Re: Afropoprawność
bongorno wrote:rmazurek, powiedz do murzyna black w jakimkolwiek kontekście zobaczymy jak to sie skończy..............
Hmmm nie wiem z kim masz do czynienia na codzien ale w mojej pracy jest wielu czarnoskorych i podczas rozmowy nie raz padlo okreslenie black i jakos nikt sie nie obraza...
-
- rmazurek
- Raczkujący
- Reputation point: 4
Napisane by Lobuzie » 21 Feb 2014, 11:31 Re: Afropoprawność
krisbrumm wrote:Kiedyś zastanawiałem się, czy jest jakieś imię po usłyszeniu którego od razu będziesz wiedział że jego właścicielem jest murzyn.Imię, które jest niemalże symbolem tej rasy.Z istniejących imion nie mogłem nic znaleźć, ale wymyśliłem imię dla typowego murzyna :Jamal (czyt. Dżamaaaal) Nie wydaje wam się, że to typowo murzyńskie imię? Jest oczywiście fikcyjnie o ile nie odkryłem na nowo ameryki i takowe imię już gdzies istnieje!
Co do wątku i odniesienia o imię dla czarnoskórego. Zdarzyło się tak, że pracowałem z osobą o tym odcieniu która to nosiła imię Nigas ;] Pisownia jak się czyta, nie pamiętam jak przeliterować.
Niemniej było to jak dość słabo mówiłem po angielsku, ale mniej więcej wiedziałem co znaczy niger, więc starałem się mówić bezpłciowo do tego gościa żeby czasem nie zarobić po twarzy .. haha :D Potem dopiero zobaczyłem rote ze gośc faktycznie ma na imię dość podobnie.
A mało tego jeszcze był czarnoskóry który się nazywał czekolada ;] serio, serio ;]
-
- Lobuzie
- Początkujący
- Reputation point: 0
Napisane by mepsi » 21 Feb 2014, 15:13 Re: Afropoprawność
krisbrumm wrote:Jamal (czyt. Dżamaaaal) Nie wydaje wam się, że to typowo murzyńskie imię? Jest oczywiście fikcyjnie o ile nie odkryłem na nowo ameryki i takowe imię już gdzies istnieje!
Jamal to czeste muzulmanskie imie, dziwne ze po tylu latach w Birmingham jeszcze tego nie wiesz. Typowe imie dla murzyna pochodzacego z Jamajki to Tyron i tak tez ich czesto anglicy nazywaja.
-
- mepsi
- Rozeznany
- Reputation point: 8
Napisane by P-C » 21 Feb 2014, 15:15 Re: Afropoprawność
Przypomnę, ze nie chodzi o reakcje Murzynów czy innych odcieni człowieków, tylko o wymyslanie nazw politycznie poprawnych w stylu: afroamerykanin, afropolak, afrochińczyk lub afroeuropejczyk!
Rasizm i reakcje białych nazwanych białasami to zupełnie inne rejony.
-
- P-C
- Stały Bywalec
Napisane by plazermen » 21 Feb 2014, 20:59 Re: Afropoprawność
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputation point: 92
Napisane by mepsi » 21 Feb 2014, 21:12 Re: Afropoprawność
plazermen wrote:Jakby się upierać przy antropologicznym podejściu do tematu to wszyscy pochodzimy od wspólnych przodków z Afryki, więc sami powinniśmy się po prawdzie tytułować afro-białymi
A dokladnie z okolic dzisiejszej Kenii. Jedni ruszyli z miejsca i ewoluowali intlektualnie a ci mniej inteligentni zostali, dlatego jest tak niski sredni iloraz inteligencji w krajach afrykanskich i rzadko kiedy przekracza 80.
-
- mepsi
- Rozeznany
- Reputation point: 8
Napisane by krisbrumm » 21 Feb 2014, 23:57 Re: Afropoprawność
mepsi wrote:krisbrumm wrote:Jamal (czyt. Dżamaaaal) Nie wydaje wam się, że to typowo murzyńskie imię? Jest oczywiście fikcyjnie o ile nie odkryłem na nowo ameryki i takowe imię już gdzies istnieje!
Jamal to czeste muzulmanskie imie, dziwne ze po tylu latach w Birmingham jeszcze tego nie wiesz. Typowe imie dla murzyna pochodzacego z Jamajki to Tyron i tak tez ich czesto anglicy nazywaja.
lol sorki za to że nie znam rzeczywistych imion azjatyckich nacji ale na szczęście nigdy nie pracowałem i nie pracuję odkąd jestem w Uk (czyli od 2005 roku) z innymi narodowościami niż angole + jeden jedyny ci***ak oraz jeden jedyny filipińczyk.I nigdy nie dyskutowaliśmy na temat imion.
Po prostu kiedyś wyobraziłem sobie imię na podstawie którego od razu jesteś w stanie domyślić się, że chodzi o czarnego .I daleko nie pomyliłem się, bo jest- mułzumańskie!.
Z tym Jamajskim Tyron to też już nieraz słyszałem.
-
- krisbrumm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 75