Rejestracja w Job Center

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by stillinback » 7 Jan 2013, 22:26 Rejestracja w Job Center

Jestem w Anglii od niedawna i chciałabym zarejestrować się w tak zwanym Urzędzie Pracy. Posiadam numer NIN, konto bankowe. Czy potrzeba mi czegoś więcej do takiej rejestracji i jak to wygląda tutaj. Czy jest tak samo jak w Polsce, ze czeka się miesiącami na jakaś ofertę pracy? Jakie są procedury, może umiałby mi ktoś odpowiedzieć :)
stillinback
Rozeznany

Reputation point: 13
Neutralny
0

FemalePostNapisane by marzencia2333 » 7 Jan 2013, 23:39 Re: Rejestracja w Job Center

Job Center odrdzam, lepeij pochodz po agencjach pracy.
marzencia2333
Stały Bywalec

Reputation point: 8
Neutralny
0

MalePostNapisane by lostman82 » 8 Jan 2013, 10:16 Re: Rejestracja w Job Center

To zalezy czego szukasz:
Jesli ofert pracy top zdecydowanei podredniaki
Jesli "wsparcia" szeroko rozumianego, np skierowanei na kursy, podszlifowanie CV itp to jak najbardziej sie oplaca.

Ja np mam prace ale kursy typu ESOL mam z job center oplacane...

co kto woli..
lostman82
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by stillinback » 8 Jan 2013, 13:19 Re: Rejestracja w Job Center

Po agencjach chodze od listopada... w pracy bylam 2dni :(
stillinback
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by lostman82 » 8 Jan 2013, 16:40 Re: Rejestracja w Job Center

to tym bardziej wizyta w job center nie zaszkodzi:)
lostman82
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by relentless » 8 Jan 2013, 19:11 Re: Rejestracja w Job Center

Jesli nie dawno przyjechalas i szukasz pracy to jak najbardziej zarejestruj sie po job seekers allowance. Robi to wiekszosc ludzi, nawet studenci zaraz po ukonczeniu studiow zeby dostawac zasilek w czasie kiedy szukaja prace. Teraz zeby sie zarejestrowac po to nie wymagane sa tak jak kiedys dokumenty z Home Office potwierdzajace legalna roczna prace w celu uzyskania statusu 'habitual resident'.

Zadzwon pod numer podany tutaj i umow sie na interview. Powiedza ci jakie dokumenty bedziesz musiala wciac ze soba. Na interview zarejestruja Cie i beda wypytywac jakiej pracy szukasz, Twoje kwalifikacje itp. Co tydzien bedziesz musiala stawiac sie w job center zeby podsteplowac ksiazeczke ktora dostaniesz i bedziesz musiala mowic gdzie pracy szukalas przez ostatni tydzien itp. Sama formalnosc, chodzi o to ze musisz wykazac ze aktwynie szukasz pracy zeby otrzymac zasilek. Na kazdym spotkaniu osoba ktora Cie przyjmuje bedzie ci dawala propozycje pracy po ktora mozesz zaaplikowac. Beda ci tez proponawali pojscie na treningi rozmow kwalifikacyjnych lub pisania CV ale tam zazwyczaj chodza naprawde takie juz osoby ktore nie maja pojecia jak napisac proste CV nawet lub jak sie zachowac na rozmowie.

Jest tez opcja zarejestrowania sie online przez strone ktora podalem ale musisz juz sama sprawdzic szczegoly.
relentless
Rozeznany

Reputation point: 44
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by euphora23 » 9 Jan 2013, 15:17 Re: Rejestracja w Job Center

Nawet Nie Musisz dzwonic wystarczy ze wypelnisz to https://www.gov.uk/jobseekers-allowance/how-to-claim przez internet i w ciagu 2 dni dostaniesz smsa kiedy masz przyjsc na spotkanie ;-) prosciej chyba byc nie moze ;-)
euphora23
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by lostman82 » 10 Jan 2013, 09:33 Re: Rejestracja w Job Center

PS. mala poprawka w zwiazku z tym zasilkiem...

wg obecych regulacji ( zmieily sie w listopadzie) by otrzymac zasilek alezy miec oplacany w UK przez 2 lata podatki...bez tego job seeker allowance nie bedzie oplacay... ( sam niedawno tego doswiadczylem...). Wszelka pozostala pomoc jak najbardziej ze strony job center jest dalej aktualna:)
lostman82
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by stillinback » 10 Jan 2013, 17:26 Re: Rejestracja w Job Center

Dzieki za odpowiedzi. Ja nie chce i nie zamierzam pobierac zadnych zasilkow, benefitow... Po prostu chcialabym prace :) Teraz ponoc ma sie ruszyc cos w fabrykach, wiec moze akurat mi sie uda :) A do Job Center i tak sie zarejestruje.
stillinback
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by efka74 » 5 Jul 2013, 21:36 Re: Rejestracja w Job Center

Ja również mam pytanie w tym temacie zamierzam przyleciec do męża w sierpniu maż pracuje , i chciałąbym sie zarejestrowac nie licząc na zasiłki . Niestety słabo znam angielski i chiałabym mieć możliwość skierowania na kurs esol , bądz jaki kolwiejk inny który pomoże mi w nauce języka . tylko jak tam się mam zarejstrować jesli słabo mówię , ajeszcze słabiej rozumiem . Mam jakies szanse?

efka74
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 5 Jul 2013, 22:48 Re: Rejestracja w Job Center

Żeby dostać job seekers trzeba mieć przepracowany i niewiem czy to już obowiązuje czy nie Ale trzeba w jakimś stopniu znać język

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 6 Jul 2013, 05:42 Re: Rejestracja w Job Center

malenkagdz ale koleżanka nie pyta o zasiłki, tylko o kurs angielskiego.
efka74 wrote:(...)chciałąbym sie zarejestrowac nie licząc na zasiłki . Niestety słabo znam angielski i chiałabym mieć możliwość skierowania na kurs esol , bądz jaki kolwiejk inny który pomoże mi w nauce języka . tylko jak tam się mam zarejstrować jesli słabo mówię , ajeszcze słabiej rozumiem . Mam jakies szanse?

Szanse są zawsze.
Kursów językowych jest na pęczki. Kwestia jakości i ceny. Ja polecam ze swojej strony Brasshouse Language School. Jak przyjedziesz w sierpniu to akurat będzie czas na zapisanie się na nowy rok.
Ilość zajęć - zależna od zasobności portfela i czasu do dyspozycji :)
I nie martw się że nie rozumiesz. Na 100% nie będziesz odosobniona w grupie :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 6 Jul 2013, 10:01 Re: Rejestracja w Job Center

Napisała że chciałaby się zarejestrować i by Ja skierowali na esol bo angielski słabo zna a by ją skierowali za darmo musi mieć job seekers

malenkagdz
Zaangażowany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 6 Jul 2013, 13:31 Re: Rejestracja w Job Center

Proszę, znajdź w jej wypowiedzi stwierdzenie:
malenkagdz wrote:Napisała że chciałaby się zarejestrować i by Ja skierowali na esol bo angielski słabo zna a by ją skierowali za darmo musi mieć job seekers

Czytam, czytam i za cholerę nie widzę.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 6 Jul 2013, 22:33 Re: Rejestracja w Job Center

pracowalam jako tlumacz w tym i w job centre i to mi kiedys powiedzieli ze jezeli ktos chce byc skierowany przez job centre na esol to musi miec job seekers i wtedy placi sie tylko registration fee a to jakies 30 funtow ale byc moze i to sie zmienilo teraz , rownie dobrze sama moze isc do collegu i zapisac sie na literacy bo to jest darmowe za esol juz sie placi w kilku collegach napewno

malenkagdz
Zaangażowany

Pokojowy
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI