Przerysowany zderzak.
Napisane by chmiel » 2 Jan 2013, 12:29 Przerysowany zderzak.
proszę o radę, na parkingu jakiś baran przerysował mi zderzak (zderzak nie jest uszkodzony , tylko lakier) i prawdopodobnie mocowanie zderzaka zostało lekko przesunięte, gdyz zderzak nie pokrywa się z linia świateł (różnica około 1cm).
Chciałbym to naprawić z ubezpieczenia (sprawcy oczywiście nie znam) lub zapłacić za wykonaną usługę.Czy wiecie ile liczą sobie lakiernicy za malowanie elementu , chodzi mi o profesjonalistę, Pan Wiesiek z garażu odpada.
Pozdrawiam
-
- chmiel
- Rozeznany
- Reputation point: 13
Napisane by greg2904 » 2 Jan 2013, 13:00 Re: Przerysowany zderzak.
jesli chcesz to zrobic przez insurance (nie polecam) stracisz znizki i bedziesz mial claima w papierach, co oczywiscie podwyzszy twoj insurance na nastepny rok. Z opsiu wynika ze nie jest to wielka szkoda (aczkolwiek niewidzialem) i kto wie czy nowy zderzak nie bedzie tanszy...
-
- greg2904
- Rozeznany
- Reputation point: 10
Napisane by ktosienka » 2 Jan 2013, 13:16 Re: Przerysowany zderzak.
chmiel wrote:zderzak nie jest uszkodzony , tylko lakier
Lakierowanie nigdy nie jest tanie, nie da sie polakierowac tylko miejsca, w ktorym jest odprysk lakieru, lakierowania wymaga caly zderzak. Lakier sklada sie z kilku roznych warstw i koszty ich zakupu sa stosunkowo drogie.
Kilka lat temu ktos zaprzyjazniony, kto byl mi winny przysluge lakierowal moj zderzak i o ile pamietam zamknelo sie to w £100.
Niemniej standardowe ceny pewnie beda oscylowac miedzy £200 a £400 zaleznie od zakladu i lakieru.
Jesli masz starsze auto, warto przemyslec czy nie warto wziasc pod uwage zakupu zestawu do samodzielnego pokrycia odprysku, nie bedzie to wygladalo idealnie, ale unikniesz rdzy i nie stracisz ulgi ubezpieczeniowej.
Kwestia zamocowania- ktos musi to obejrzec, wiekszosc zderzakow jest zamocowanych na plastikowych klipsach i to one zwykle wylamuja sie w takiej sytuacji. Czasem mozna je wymienic, czasem zastosowac inny sposob zamocowania, ale moze sie okazac sie, ze trzeba caly zderzak wymienic.
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
- Reputation point: 65
Napisane by Alzak » 2 Jan 2013, 15:00 Re: Przerysowany zderzak.
ktosienka wrote:chmiel wrote:zderzak nie jest uszkodzony , tylko lakier
ale unikniesz rdzy
Rdza na zderzaku hmm to raczej jest jakis stop plastiku...
Co do usuniecia szkody przez ubezpieczyciela to odradzam bo bedziesz i tak musial poniesc koszta jezeli masz ustawiony jakikolwiek "excess payment" na ubezpieczeniu i szkoda bedzie traktowana jako bez sprawcy wiec twoje znizki poleca ... nawet jezeli masz znizki ubezpieczone przy wykupowaniu nastepnego ubezpieczenia bedziez musial podac to, ze korzystales z usuwania szkody i wplynie to na wysokosc ubezpieczenia.
Czy uszkodzenie jest duze i czy widac material z ktorego jest wykonany zderzak ?? czy rysa jest tylko na lakierze ??
Polecam SprayStation Bilston wlasciciel Mick wie co robi albo pozostaje tak zwane "smart repair"
-
- Alzak
- Zadomowiony
- Reputation point: 55
Napisane by chmiel » 2 Jan 2013, 23:28 Re: Przerysowany zderzak.
A czy ktoś z Was usuwał tutaj wgniecenia na drzwiach, tzn, ktoś na parkingu pier...nął swoimi drzwiami w moje, zostało wgniecenie punktowe, które znajduje się na przetłoczeniu blachy(drzwi).
Kumpel mi powiedział, że na przetłoczeniach to ciężko usunąć i raczej nikt tego nie robi, a ja nie chcę tego szpachlować.Jest na to jakaś rada?
Pozdrawiam.
-
- chmiel
- Rozeznany
- Reputation point: 13
Napisane by lemon » 3 Jan 2013, 01:01 Re: Przerysowany zderzak.
ps. do mojego auta kupiłem zderzak pod kolor na ebayu za 60 funa i wymieniłem samemu w 10 minut:)))
powodzenia
-
- lemon
- Raczkujący
- Reputation point: 10
Napisane by AdamBoltryk » 3 Jan 2013, 08:26 Re: Przerysowany zderzak.
chmiel wrote:(...)Kumpel mi powiedział, że na przetłoczeniach to ciężko usunąć i raczej nikt tego nie robi, (...)
Kumpel ma rację.
chmiel wrote:(...)Jest na to jakaś rada?(...)
Wymienić drzwi.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
Napisane by Alzak » 3 Jan 2013, 08:32 Re: Przerysowany zderzak.
AdamBoltryk wrote:chmiel wrote:(...)Kumpel mi powiedział, że na przetłoczeniach to ciężko usunąć i raczej nikt tego nie robi, (...)
Kumpel ma rację.chmiel wrote:(...)Jest na to jakaś rada?(...)
Wymienić drzwi.
Pozdrawiam
Zalezy od wgniecenia... dobry specjalista od PDR usunie nawet na przetloczeniach.
Sam mialem na drzwiach wgniecenie i po usunieciu nie bylo sladu, jak znajde zdj to wkleje bylo to troche czasu temu wiec nie jestem pewnien czy jeszcze je mam...
-
- Alzak
- Zadomowiony
Napisane by marta85 » 4 Jan 2013, 10:18 Re: Przerysowany zderzak.
-
- marta85
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by Alzak » 4 Jan 2013, 11:22 Re: Przerysowany zderzak.
Takie akcje z dorabianiem sprayu i malowaniem samemu to mozna robic jak komus nie zalezy na wygladzie samochodu, ale z tego co wywnioskowalem OP raczej zalezy na dobrze wykonanej naprawie a taka napewno nie jest malowanie samemu puszka...
-
- Alzak
- Zadomowiony
Napisane by xerdox » 5 Jan 2013, 21:09 Re: Przerysowany zderzak.
-
- xerdox
- Rozeznany
- Reputation point: 5
Napisane by AdamBoltryk » 6 Jan 2013, 20:41 Re: Przerysowany zderzak.
Alzak wrote:Spray pod kolor dobre... Pozostawie to bez komentarza, kolor to nie wszystko jest jeszcze podklad i lakier bezbarwny.
(...)
heheh niom. 100% agree
Ja pamiętam jak miałem jazdę kilka lat temu z moim zderzakiem w Focusie. Samochód kilkuletni, ale kupiony z salonu. Zderzak wymieniony na inny i trzeba pomalować i okazało się, ze Ford stosuje 3 różne odcienie niebieskiego pod tym samym numerem koloru nadwozia :) Kumpel malował 3krotnie zanim utrafił :P Bo jak części były osobno, to wyglądało, że wszystko jest OK, ale jak się zamontowało zderzak, to widać było różnice w odcieniach.
A jeszcze trzeba pamiętać, że im samochód starszy tym trzeba brać poprawkę na wyblaknięcie.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183