Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

FemalePostNapisane by jo14189 » 15 Aug 2012, 21:27 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

danonek, nie wiem kto ci takich bzdur naopowiadal ale tu ciaze ratuja juz od 13 tygodnia wiem co mowie sama tutaj jedna stracilam, jak po 13 tyg zaczyna sie cos niepokojacego dziac to podtrzymuja ciaze tabletkami co do badan glukoze robia jesli w rodzinie masx cukrzykow stad w wywiadzie na poczatku ciazy pytaja o historie zdrowotna rodziny, ja mialam glukoze robiona, jesli chodzi o wczesna pomoc przy ciazach ponizej 13 tyg to zwykle nic nie roba kolezanki mialy szczescie ze pomoc otrzymaly ja niestety nie. Sutton coldfield zle mi sie prze to kojazy. Co do badan to moim zdaniem troche przesadzacie, opieka tu jest dobra i nie ma potrzeby robienia scanow co miesiac cisnienie mocz i bicie cerca naprawde wystarczaja, jak sa jakies odchylenia od normy odrazu szpital wita mnie tyle razy wital ze mialam dosc po 2 razie za kazdym razem albo polozna mnie zaraz po wizycie wysylala do szpitala albo gp (podejrzenie zakrzepicy, cukrzycy, za wysokie tetno corci, skoki cisnienia krwi ) takze nie musicie tyle narzekac
jo14189
Stały Bywalec

Reputation point: 10
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Czarna123 » 15 Aug 2012, 22:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

kochana to zalezy kto na jaka polozna trafil,ja np.sory nie jestem zadowolona z tutejszej opieki..jestem w 27tyg ciazy to ostatnia wizyte mialam 2 msc temu i byl to scan,a z polozna widzialam sie tylko raz!!! i nawet nie sprawdzila mi moczu,byla bardzo niemila,nawet nie chciala mi dac posluchac serduszka,ale jak juz krzyknelam wiec laskawie zrobila badanie,wiec kazda ma inne doswiadczenie,ja poprostu jestem zalamana tutejszym podejsciem tych poloznych i gdyby nie bylo tu latwiejsze zycie to napewno bym tu nie mieszkala-bo niestety wiekszosc z nas jest tu tylko dla tego powodu nio nie oszukujmy sie...

Dodano: -- 15 sie 2012, 23:09 --

wiec jak moglabym przeliczyc to co dzialo sie do 27tyg to:
8tyg.mialam wywiad srodowiskowy z polozna (czarna) wypelnila ze mna zielona ksiazke,zbadala mocz przez papierek zwarzyla,zmierzyla i cisnienie.
12tydz-usg i pobranie krwi bez badania moczu tylko cisnienie!
16tydz -niemila wizyta z polozna ( inna niz ta co wypelniala zielona ksiazke ) zero badania moczu ani wazenia tylko znowu cisnienie i z laska po moim krzyku badanie serduszka maluszka
20tydz-2gi usg i zero juz badan (moczu ani cisnienia)
nio i dopiero teraz wizyta co bede miala w piatek czyli moj ojej juz 28tydz
i co to jest ich super opieka??
ja jestem zalamana!!!

Dodano: -- 15 sie 2012, 23:13 --

tak wyglada moja historia prowadzenia ciazy poprostu szok!!!
moja siostra mieszka w niemczech i tam miala prowadzona cala ciaze to calkiem inne podejscie,wizyty co miesiac od poczatku ciazy i usg tez co miesiac i od 7msc wizyta co 2tyg i za kazdym razem KTG A TU nawet chyba niewiedza co to jest....przykre to jest ale prawdziwe....

Czarna123
Rozeznany

Reputation point: 9
Neutralny
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 15 Aug 2012, 22:34 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja tam z tutejszej opieki jestem zadowolona. Jak nic sie nie dzieje to nie ganiaja czlowieka po tych szpitalach i przychodniach bez potrzeby, ale jak cos sie dzieje to reaguja. Czarna123, wrzuc troche na luz kobieto bo tymi swoimi nerwami bardziej szkodzisz swojemu dziecku niz ta ich slaba opieka. Powaznie mowie, bez zadnych zlosliwosci. Mi tam lekarz ginekolog (w Polsce) sam powiedzial ze jak nie ma potrzeby to z tymi roznymi badaniami nie ma co przesadzac. USG co miesiac? Po co? Z reszta cos mi sie wydaje ze Twoja siostra korzystala z jakis prywatnych uslug, jak na "panstwowe" to troche zbyt duzo, nawet jak na Niemcy :roll:
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Czarna123 » 15 Aug 2012, 22:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119 wrote:Ja tam z tutejszej opieki jestem zadowolona. Jak nic sie nie dzieje to nie ganiaja czlowieka po tych szpitalach i przychodniach bez potrzeby, ale jak cos sie dzieje to reaguja. Czarna123, wrzuc troche na luz kobieto bo tymi swoimi nerwami bardziej szkodzisz swojemu dziecku niz ta ich slaba opieka. Powaznie mowie, bez zadnych zlosliwosci. Mi tam lekarz ginekolog (w Polsce) sam powiedzial ze jak nie ma potrzeby to z tymi roznymi badaniami nie ma co przesadzac. USG co miesiac? Po co? Z reszta cos mi sie wydaje ze Twoja siostra korzystala z jakis prywatnych uslug, jak na "panstwowe" to troche zbyt duzo, nawet jak na Niemcy :roll:

kochana ja naprawde nie jestem zdenerwowana..poprostu opisalam tylko swoja sytuacje..nic nie sciemnialam...na calym swiecie jest tysiace ludzi i wiadomo jeden jest zadowolony z czegos tam 2gi niestety nie ...ja naprawde jestem uspokojona,juz dalam na luz dawno- poprostu czytam rozne watki i jak cos mnie interesuje to tez cos napisze,a ze teraz jestem w ciazy i od dawna jest ten watek wiec swoje pare groszy wcisnelam....ja cale szczescie czuje sie dobrze i mam nadzieje ze moje kochane malenstwo tez!! pozdrawiam wszystkie ciezarne :)

Czarna123
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by danonek » 15 Aug 2012, 23:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jo14189, piasałam wczesniej w 19 tygodniu poszłam do szpitala ze skuraczmi a tam pani mi oznajmiła ze teraz nic nie zrobia bo nie ma co ratowac poszłam do osrodka bo tam mnie skierowali powiedzial dokladnie to samo a lekarz prywatny dal mi leki na powstrzymanie skurczy no z rozwarciem nic nie zrobi ale mowil ze jesli sie nic nie zmieni to wezmie mnie do szpitala gdzie on pracuje. tak bardzo w skrócie opisałam.

danonek
Raczkujący

Reputation point: 2
Neutralny
0

FemalePostNapisane by jo14189 » 16 Aug 2012, 00:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czarna123, mamcia JO powie ci co zrobic zeby miec lepiej bo tez nie bylam zadowolona z poloznej. Wiec, musisz podreptac do przychodni w recepcji powiedziec ze chcesz zmienic polozna bo nie jestes z tej zadowolona i powinni bezzadnego problemu polozna zmienic, jesli nie maja innej poloznaj zmien przychodnie

Dodano: -- 16 sie 2012, 01:08 --

danonek, leki ci dal nie na podtrzymanie skurczy tylko na podtrzymanie ciazy w przeciwnym razie bys urodzila, ogolnie wszystko co sie tobie dzieje powinnas konsultowac telefonicznie z polozna. widocznie na jakas uprzedzona pielegniare trafilas, ja bym sie klocila bo pomoc po 13 tyg musisz otrzymac. po 14 tyg kolezanka zaczela plamic to ja do szpitala z przychodni pogotowie zabralo i tydzien lezala pod kroplowka. ja jak cos sie dzialo a dzialo sie to co rusz bylam wysylana do szpitala. A i jeszcze zalezy czy szlas na emergency czy na delivery? Na emergency pomoc jest 100 razy wolniejsza, zawsze dzwon na delivery i przedstaw sytuacje, ja chodzilam do gp i on mnie kieowal lub polozna do szpitala wiec zawsze na maternity bezposrednio trafialam.
jo14189
Stały Bywalec

Neutralny
0

FemalePostNapisane by karolinqa2491 » 16 Aug 2012, 11:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja sie przyłacze i szczerze powiem że jakby nie patrzeć jestem tu z opieki medycznej zadowolona :) Może to i racja jak ktoś wspominał że to zależy na jaką położna sie trafi ... Ale rodzac pierwsze dziecko w PL cały miesiac spedziłam w szpitalu ponieważ lekarz twierdził że wody mi się sączą a ja nawet nie miałam mokrej bielizny .. Tutaj na szczęście nie ganiaja człowieka z byle powodów po szpitalach ( co wcale nie oznacza że saczenie sie wód to dla mnie błachy powód o ile jest prawda) . Opieka wydaje mi sie dostateczna chociaz wiadomo równie bywa . Dzisiaj jestem 3 dzien po terminie np :) Czop mi juz odeszedł co wskazywaloby na to ze moze coś niedługo zacznie sie dziać ;p Juz nawet dwa razy mnie coś zaczynalo lekko brac ale narazie CISZA :) Dzidzi sie nie spieszy na świat a mnie sie tez nie spieszy do wywoływania ciązy kroplówka , moja pierwsza ciaza zakonczyla sie dwoma kroplówkami i zapewniam nic przyjemnego;p

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by lori28 » 16 Aug 2012, 13:14 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ja wlasnie skoczylam 33tc
dzis bylam u poloznej na nieplanowanej wizycie bo mam podejrzenie cholestazy....wrrrrr
mam nadzieje, ze mnie tym razem jednak ominie to cholerstwo (w poporzedniej ciazy mialam)
polozna pobrala mi krew ma dzwonic do poniedzialku z wynikami...

Dodano: -- 16 sie 2012, 13:17 --

karolinqa2491 wrote:Ja sie przyłacze i szczerze powiem że jakby nie patrzeć jestem tu z opieki medycznej zadowolona :) Może to i racja jak ktoś wspominał że to zależy na jaką położna sie trafi ... Ale rodzac pierwsze dziecko w PL cały miesiac spedziłam w szpitalu ponieważ lekarz twierdził że wody mi się sączą a ja nawet nie miałam mokrej bielizny .. Tutaj na szczęście nie ganiaja człowieka z byle powodów po szpitalach ( co wcale nie oznacza że saczenie sie wód to dla mnie błachy powód o ile jest prawda) . Opieka wydaje mi sie dostateczna chociaz wiadomo równie bywa . Dzisiaj jestem 3 dzien po terminie np :) Czop mi juz odeszedł co wskazywaloby na to ze moze coś niedługo zacznie sie dziać ;p Juz nawet dwa razy mnie coś zaczynalo lekko brac ale narazie CISZA :) Dzidzi sie nie spieszy na świat a mnie sie tez nie spieszy do wywoływania ciązy kroplówka , moja pierwsza ciaza zakonczyla sie dwoma kroplówkami i zapewniam nic przyjemnego;p

tez mialam wywolywany porod ostatni
tyle, ze miesiac przed terminem, teraz chcialabym donosic do konca i miec porod spontaniczny;)
trzymam kciuki, zeby szybko Ci poszlo, wpadanij potem koniecznie z opisem szczegolowym dla nas;)
lori28
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by karolinqa2491 » 16 Aug 2012, 13:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Bardzo chętnie choć narazie na nic sie nie zapowiada w najblizszych dniach ... Ale marze o spontanicznym naturalnym porodzie a juz nie wiem co moge zrobic hihi :):) Trzymajcie kciuki !:)

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Kitka » 16 Aug 2012, 14:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hejka!
Od wczoraj czuje pukanie z brzuszka :D Jestem zajarana, jakby to było pierwszy raz w życiu. Niby mineły 4 lata od poprzedniej ciąży, a wszystko takie nowe :)

Czarna123 Zmień położną, skoro ta Ci tak bardzo nie pasuje.
W 12 tc po USG nie miałaś sprawdzanego moczu w szpitalu, serio? To chyba jakieś przeoczenie :?
Na wizytę w 16 tc przyniosłaś mocz do badania i ona nie chciała go zbadać czy jak?

karolinqa2491 Życzę szybkiego, spontanicznego plum :grin: Koniecznie daj znać, jak poszło!!! Ja też się bałam, że do wywołania doczekam, ale synio się zlitował i 9 dni po terminie ruszył do wyjścia :wink:

lori Oj współczuje cholestazy, oby jednak nie! Ja w porzedniej ciąży, nie pamiętam już w którym tygodniu dostałam swędzenia dłoni i twarzy. Wystraszyłam się nie na żarty :? Jednak, jak dojechaliśmy do szpitala okazało się, że samo minęło. Po czasie doszłam, że tak zareagowałam na kebaba 8)
Kitka
Zadomowiony

Reputation point: 41
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by jo14189 » 16 Aug 2012, 14:55 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

karolinqa2491, zycze ci zeby maluszek szybciutko przyszedl na swiat bez kroplowek, taz mialam wywolywane bo jak wody mi odeszly to po kilku godzinach zanikly mi skurcze i nie bylo wyboru a to ze mialam komplikacje pozniej to swoja droga
ale nie zycze ci zeby wyskoczyl bo widzialam taka sytuacje jak mi wody odeszly to kobiete na wozku wiezli z taxy i polozna jej trzymala rece miedzy nogami zeby maluszek nie wypadl bo juz kobieta miala tak silne skurcze ze parla mimo woli. wiec szybkiego i bezproblemowego porodu na porodowce zycze:)
lori28, miejmy nadzieje ze jednak nie masz tej cholestazy, trzymam kciuki.
Kitka, w kazdej ciazy niby tak samo kobieta sie ekscytuje pierwszymi kopniakami:) przede wszystkim dlatego ze kobieta w koncu czuje ze maluszek jest i ma sie dobrze:) Kitka to juz chyba polmetek czy mi sie wydaje?
jo14189
Stały Bywalec

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Kitka » 16 Aug 2012, 15:14 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

jo14189 Już 18tc, nie wiem kiedy to zleciało :grin:
Kitka
Zadomowiony

Reputation point: 41
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by sloneczko979 » 16 Aug 2012, 17:53 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witajcie

Czy w West Bromwich jest jakaś fajna pani ginekolog ?
Dobrze by było gdyby była tam tłumaczka bo u mnie krucho z językiem
3 ciąże miałam wcześniaki 34 t.c
więc dobrze by było jakby ktoś coś wiedział o takiej pani co dobrze prowadzi wcześniacze ciąże + tłumacz

namiary piszcie na PW
z góry dziękuję :)
sylwia

sloneczko979
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Czarna123 » 16 Aug 2012, 21:07 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Kitka wrote:jo14189 Już 18tc, nie wiem kiedy to zleciało :grin:

to szybko poczulas ruchy maluszka ja to w tej ciazy-a jest to 2ga to dopiero ok.22tc poczulam ruchy.tak sobie slodko spal.a co do pytania wyzej to sorki w 12 tyg po scanie mialam wizyte z polozna na pobranie krwi i sprawdzala mi mocz.ale w 16tyg jak bylam na wizyciew mojej przychodni to przyszlam bez moczu a ona do mnie a to ze juz trudno obejdzie sie dzis bez badania :roll: tak mi powiedziala.wiec dobrze ze mialam dosyc sporawe uplawy i poszlam do mojej GP i zrobila mi badanie moczu ale w laboratorium nie przez papierek :) i wtedy przepisala 1razowa globulke dopochwowa a bylo to hmm ok.kurde niepamietam 19tyg. nio i jutro mam rano wizyte w szpitalu na pobranie krwi wiec mam nadzieje ze i badania mi zrobia ( mocz,cisnienie,pomiar brzuszka) a to juz 28tc

Czarna123
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by jo14189 » 16 Aug 2012, 22:36 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

widze ze brzuszki wam rosna jak na drozdzac :) z moich obliczen wynika ze pierwsze ruchy poczulam w 18 tyg przy pierwszym dziecku wiec to nie mam pojecia od czego to zalezy. Smieszne jest to ze po ciazy nie smakuja mi rzeczy ktore smakowaly mi przed ciaza i w trakcie :)
jo14189
Stały Bywalec

Neutralny
0

PreviousNext

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to ŚWIAT KOBIET