Obywatelstwo a WRS
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
10 posts
• Page 1 of 1
Napisane by hidalgo4 » 20 Jul 2012, 19:41 Obywatelstwo a WRS
witajcie!
zawital u mnie nieznosny problem z naliczaniem lat wzgledem obywatelstwa bo nie wiem jak mam o tym myslec.
Sytuacja wyglada tak ze przyjechalem do UK bez mala 6 lat temu i wtedy zarejestrowalem sie w Home office u mojego pierwszego pracodawcy otrzymalem WRS ale nie przepracoalem u tego pracodawcy roku a jedynie 7 miesiecy po tym pracowalem dla agencji przez ktroa nie wyrobilem WRS (dluga nudna historia), pozniej juz stala praca przez rok i kolejna juz teraz 4 lata (u tego ostatniego mam wyrobiony WRS) - i stad pytanie czy naliczanie okresu do obywatelstwa jest od daty pierwszego choc niepelnego WRS - w teori poznej przez jakis czas z wlasnej niewiedzy owczesnie pracowalem nie legalnie - czy dopiero od ostatniej rejestracji - oczywiscie moge udowodnic prace przez 6 lat chocby samymi p60 i p45 lub listami od pracodawcow - obawiam sie jedynie o ten przykry fakt z WRS?
jesli ktos mial podobny przypadek lub posiada konkretna wiedze proslibym o wypowiedz...
kretow i inne trolle prosze o omijanie tego tematu..
dzieki z gory dla wszystkich..
zawital u mnie nieznosny problem z naliczaniem lat wzgledem obywatelstwa bo nie wiem jak mam o tym myslec.
Sytuacja wyglada tak ze przyjechalem do UK bez mala 6 lat temu i wtedy zarejestrowalem sie w Home office u mojego pierwszego pracodawcy otrzymalem WRS ale nie przepracoalem u tego pracodawcy roku a jedynie 7 miesiecy po tym pracowalem dla agencji przez ktroa nie wyrobilem WRS (dluga nudna historia), pozniej juz stala praca przez rok i kolejna juz teraz 4 lata (u tego ostatniego mam wyrobiony WRS) - i stad pytanie czy naliczanie okresu do obywatelstwa jest od daty pierwszego choc niepelnego WRS - w teori poznej przez jakis czas z wlasnej niewiedzy owczesnie pracowalem nie legalnie - czy dopiero od ostatniej rejestracji - oczywiscie moge udowodnic prace przez 6 lat chocby samymi p60 i p45 lub listami od pracodawcow - obawiam sie jedynie o ten przykry fakt z WRS?
jesli ktos mial podobny przypadek lub posiada konkretna wiedze proslibym o wypowiedz...
kretow i inne trolle prosze o omijanie tego tematu..
dzieki z gory dla wszystkich..
-
- hidalgo4
- Stały Bywalec
- Reputation point: 0
0
Napisane by AdamBoltryk » 21 Jul 2012, 08:33 Re: Obywatelstwo a WRS
Jak możesz udowodnić cały okres pracy (pay slipy, wyciągi bankowe itp) to nie powinno być żadnego problemu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
0
Napisane by Iwona^ » 21 Jul 2012, 08:39 Re: Obywatelstwo a WRS
witaj-mysle ze najlepiej by bylo sprawdzic na
http://londynek.net/ukipedia/article?jd ... cat_id=133
lub
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/
powodzenia.:)
http://londynek.net/ukipedia/article?jd ... cat_id=133
lub
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/
powodzenia.:)
-
- Iwona^
- Początkujący
- Reputation point: 3
0
Napisane by hidalgo4 » 21 Jul 2012, 08:56 Re: Obywatelstwo a WRS
AdamBoltryk wrote:Jak możesz udowodnić cały okres pracy (pay slipy, wyciągi bankowe itp) to nie powinno być żadnego problemu.
Pozdrawiam
z tym nie ma problemu nawet same p60 i p 45 to pokazuja, jedynie co doczytalem to nie mozna zlamac tu cytat:
"Breach of immigration laws during residential qualifying period
You must have been in the UK legally throughout the residential qualifying period. We may refuse your naturalisation application if you have breached the immigration laws during that period."
i tu sie rodzi pytanie czy to ze po zmianie pracy na agencyjna ok wypislaem tam papierek pod WRS ale nigdy nie otrzymalem potwierdzenia z Home office niestety wiec nie mam pojecia....
nawet nie wiem czy CAB by cos z tym ogarneli...
ale dzieki za uwagi - co do strony londynek jest tam wiele niescislosci :) a UK BA przeczytalem juz z 5 razy i nadal glupi jestem >)
-
- hidalgo4
- Stały Bywalec
0
Napisane by AdamBoltryk » 21 Jul 2012, 18:11 Re: Obywatelstwo a WRS
Zacznijmy od tego, że jako członkowie UE nie potrzebujemy już rejestracji w tutejszym Ministerstwie Spraw Wewnętrznych...
Więc...
Liczy się legalny pobyt, życie, płacenie podatków. A to wszystko pokazują Pay slipy.
Pozdrawiam
Więc...
Liczy się legalny pobyt, życie, płacenie podatków. A to wszystko pokazują Pay slipy.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane by pilip2000 » 22 Jul 2012, 13:40 Re: Obywatelstwo a WRS
A powiedzcie czy zbieranie payslipow jest do czegoś potrzebne bo zbieram już dość długo i trochę ich za duzo wydaje mi sie jeśli mam p45 i 60 to chyba nie są one mi potrzebne
-
- pilip2000
- Przyczajony
0
Napisane by AdamBoltryk » 22 Jul 2012, 18:24 Re: Obywatelstwo a WRS
To są dokumenty potwierdzające Twoją legalną pracę, wysokość zarobków i odprowadzonych składek.
Jak się będziesz starał o emeryturę i każą TOBIE udowodnić przepracowane lata, czy Ci się należy emerytura czy nie, to będzie jak znalazł.
Moim zdaniem są one jak najbardziej potrzebne. Choć teraz mogą się wydawać zbędnym bagażem.
Pozdrawiam
Jak się będziesz starał o emeryturę i każą TOBIE udowodnić przepracowane lata, czy Ci się należy emerytura czy nie, to będzie jak znalazł.
Moim zdaniem są one jak najbardziej potrzebne. Choć teraz mogą się wydawać zbędnym bagażem.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane by Iwona^ » 23 Jul 2012, 10:56 Re: Obywatelstwo a WRS
no to w takim razie powinienes zalatwiac w kierunku obywatelstwa wszystko-bo jak inaczej sie przekonasz?
CAB-moze i by to ogarneli ale b mozliwe jest bys poszedl po porade do community law centre-jet takowe w birmingham?
bo ja na twoim miejscu tak bym to ogarnela.
http://www.homeoffice.gov.uk/agencies-p ... ontact-us/
tam sa nr tel...moze zadzwon-spytaj-mysle ze to dobry kierunek by uzyskac fachowa rade odnosnie obywatelstwa tez.
pozdrawiam.
CAB-moze i by to ogarneli ale b mozliwe jest bys poszedl po porade do community law centre-jet takowe w birmingham?
tam sa nr tel...moze zadzwon-spytaj-mysle ze to dobry kierunek by uzyskac fachowa rade odnosnie obywatelstwa tez.
pozdrawiam.
-
- Iwona^
- Początkujący
- Reputation point: 3
3
Napisane by hidalgo4 » 27 Jul 2012, 22:09 Re: Obywatelstwo a WRS
Iwona^ wrote:no to w takim razie powinienes zalatwiac w kierunku obywatelstwa wszystko-bo jak inaczej sie przekonasz?
pozdrawiam.
a jednka mozna pozmoc DZIEKI
-
- hidalgo4
- Stały Bywalec
0
Napisane by pilip2000 » 7 Aug 2012, 18:49 Re: Obywatelstwo a WRS
no ale jeśli mam p45 i p60 to nie wystarczy żeby starać się o emeryturę.Jeśli będę zbierał przez 50 lat to mi pokoju zabraknie jak to jest z tym?
-
- pilip2000
- Przyczajony
0
10 posts
• Page 1 of 1
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-