Szok

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

FemalePostNapisane by monmart2 » 20 Jun 2012, 19:30 Re: Szok

adam,moja emerytura jest niska i podlega18% progowi opodatkowania .a na drugi prog podatkowy 32% lapia sie ci ktorzy maja dochody powyzej 85 ,528zl a suma moich dochodow czyli emerytura plus tutejsze dochody jest duzo nizsza

monmart2
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by r.obert » 20 Jun 2012, 19:33 Re: Szok

Ja mowie o podatkach w Polsce i spokoju od skarbowki . Chyba ze Twoj/moj/Wasz dochod to darowizna i mozna ladnie sie usmiechnac nie wydajac przy tym nawet grosza na zaplate podatku :)

r.obert
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by monmart2 » 20 Jun 2012, 19:37 Re: Szok

adam czy ty piszesz o metodzie wylaczenia z progresja?

monmart2
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 21 Jun 2012, 14:29 Re: Szok

Tak, ten sposób obliczania podatku od dochodów osiągniętych w Polsce obowiązuje przy uzyskiwaniu dochodów również w UK.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by lidka231 » 22 Jun 2012, 23:22 Re: Szok

Miałam podobną sytuację, wystarczyło wysłać zap3 do urzędu.

lidka231
Początkujący

Reputation point: -2
Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 23 Jun 2012, 17:41 Re: Szok

Ale my tu rozmawiamy o obowiązku podatkowym i płaceniu podatków, a nie zmianie adresu/aktualizacji danych...
https://ewnioski.pl/formularze/zap-3-zg ... informacje

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by lidka231 » 23 Jun 2012, 17:52 Re: Szok

Ja pisałam odnośnie pierwszego postu. To mi kazali zrobić w US
Zmiana adresu jest po to żeby Urząd Skarbowy wiedział że już się pod nich nie podlega.

A odnośnie obowiązku to jeśli centrum Twoich interesów jest w UK, to nie masz żadnego obowiązku płacenia podatku w Polsce. Nawet od dochodów zyskanych w Polsce, o ile zadeklarujesz je tutaj.

lidka231
Początkujący

Reputation point: -2
Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 24 Jun 2012, 13:46 Re: Szok

lidka231 wrote:Ja pisałam odnośnie pierwszego postu. To mi kazali zrobić w US
Zmiana adresu jest po to żeby Urząd Skarbowy wiedział że już się pod nich nie podlega.

A odnośnie obowiązku to jeśli centrum Twoich interesów jest w UK, to nie masz żadnego obowiązku płacenia podatku w Polsce. Nawet od dochodów zyskanych w Polsce, o ile zadeklarujesz je tutaj.

Niby tak, ale jak pobiera ktoś stałe świadczenia, to z automatu jest odciągany podatek i ZUS w Polsce. Jeśli zgłosisz tutaj do opodatkowania dochód z Polski, to w Polsce powinnaś się ubiegać o zwrot zapłaconego podatku - tak czy siak i tak rozliczenie/kontakt z fiskusem...

A znając naszych urzędników, to jeszcze mogą zabrać/zawiesić świadczenie...

Jakby nie patrzeć d.. zawsze z tyłu.

Pozdrawiam

PS. Nie pobieram żadnych świadczeń w PL i moje informacje są jedynie moją interpretacją przeczytanych przeze mnie przepisów. Jak to będzie wyglądało "w praniu" - nie mam pojęcia.

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by Hunteros30 » 24 Jun 2012, 19:18 Re: Szok

Czekajcie bo nie rozumiem. Mieszkam w UK. meldunek mam w pl, zarabiam i płacę podatki tutaj. czyli po powrocie do PL (oby nigdy) nasz kochany pazerny Urząd karbowy upomni się o podatek od zarobionych tutaj pieniędzy? Kurcze mam zagwostkę ponieważ zameldowanie jest warunkiem przejęcia mieszkania po rodzicach. help?
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputation point: 42
Pokojowy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 25 Jun 2012, 10:50 Re: Szok

Hunteros30 wrote:Czekajcie bo nie rozumiem. Mieszkam w UK. meldunek mam w pl, zarabiam i płacę podatki tutaj. czyli po powrocie do PL (oby nigdy) nasz kochany pazerny Urząd karbowy upomni się o podatek od zarobionych tutaj pieniędzy? Kurcze mam zagwostkę ponieważ zameldowanie jest warunkiem przejęcia mieszkania po rodzicach. help?

Nie upomni się,
Jeśli w danym roku podatkowym nie osiągnąłeś dochodów do opodatkowania to nie musisz nawet składać deklaracji.
Tak było jakieś 6-7 lat temu. Ale w końcu PL i UK podpisały porozumienie o unikaniu podwójnego opodatkowania i już tak nie jest :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

Previous

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to FINANSE