Szok
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
Witajcie ,wlasnie jestem w szoku,otoz w 2008 r mialam w UK konto oszczednosciowe, z czego wyplacone mialam odsetki(marne kilkadziesiat funtow)dzis dostalam list polskiego urzedu skarbowego z informacja ze pominelam ten fakt w zeznaniu podatkowym,czy dochod uzyskany z tego tytulu w UK podlega opodatkowaniu w Polsce?czy zatem banki w UK wysylaja informacje do urzedow skarbowych w Polsce?
-
- monmart2
- Początkujący
- Reputation point: 0
0
Mam to samo 300 funi papa , nie mam pojęcia jak do tego doszli
-
- bongorno
- Rozeznany
- Reputation point: 30
0
Napisane by r.malgorzata » 18 Jun 2012, 19:14 Re: Szok
witam,
prosze przeczytac mam nadzieje ze choc troszke okaze sie pomocne
http://www.is.waw.pl/Download/broszury/ ... e_2011.pdf
prosze przeczytac mam nadzieje ze choc troszke okaze sie pomocne
http://www.is.waw.pl/Download/broszury/ ... e_2011.pdf
-
- r.malgorzata
- Przyczajony
0
Napisane by Hunteros30 » 18 Jun 2012, 19:20 Re: Szok
hmm... czyli tyczy się to osób mieszkających w Polsce po powrocie z uk. a nie tych co są w uk? wiem że to może dziwne pytanie ale ile lat wstecz ta paranoja działa?
-
- Hunteros30
- Stały Bywalec
- Reputation point: 42
0
Witam ja z tym samym bolem sie dzis tlumaczylam w skarbowce. Otoz pan powiedzial ze kazdy kto zostaje na stale w Uk powinien wypelnic formularz specjalny w polskim urzedzie skarbowym i spokoj.Jesli natomiast ktos tego nie zrobil musi udowodnic swoj staly pobyt w Uk dokumentami,lub karta rezydenta i po bolu. Kto nie dokonal zmian w Polsce to niestety tak sie dzieje. Kary niestety licza wstecz.Takze powodzenia
-
- frezja
- Raczkujący
- Reputation point: 4
1
Napisane by LadyHekate » 18 Jun 2012, 20:59 Re: Szok
frezja, nie wiesz moze czy da sie tego wszystkiego zrobic np droga pocztowa?
-
- LadyHekate
- Rozeznany
- Reputation point: 16
0
Czy ja dobrze rozumiem?
Jeśli przykładowo teraz pracuje w UK i wrócę do Polski to skarbówka upomni się o kasę jaką zarobiłem w UK?
Jeśli przykładowo teraz pracuje w UK i wrócę do Polski to skarbówka upomni się o kasę jaką zarobiłem w UK?
-
- Ahmeds
- Początkujący
- Reputation point: -5
0
czy w twoim przypadku takze chodzilo o odsetki od oszczednosci?
Dodano: -- 19 cze 2012, o 03:29 --
frezja, frezja czy w twoim przypadku takze chodzilo o odsetki od oszczednosci?
Dodano: -- 19 cze 2012, o 03:29 --
frezja, frezja czy w twoim przypadku takze chodzilo o odsetki od oszczednosci?
-
- monmart2
- Początkujący
0
U mnie takze chodzilo o dsetki zgromadzonych funduszy na angielskim koncie.Mozna droga pocztowa ale ja wolalam wybrac sie do nich stresu tyle ze masakra ale fajnie ze trafilam na bardzo milego pana i wspolnie doszlismy do optymalnego kompromisu.Droga pocztowa mozna zlozyc oswiadczenie dlaczego tego nie zrobiono dolozyc dokumenty oraz karte przedewszystkim rezydenta .Lecz i tak trzeba w skarbowce pobrac specjalny formularz aby u nich nie widniec ze zamierzacie pozostac w Uk na stale i trzeba wypelnic wraz z nowym adresem w Uk nazwa druku ZAP 3
-
- frezja
- Raczkujący
- Reputation point: 4
0
najprostszym rozwiazaniem jest to o czym juz kilka lat temu bylo glosno - wystarczy nie posiadac meldunku w polsce i nie osiagac tam zadnego legalnego dochodu - i po krzyku.wszystkie przepisy dotyczace opodatkowania i zglaszania dochodow z zagranicy dotycza osob "mieszkajacych w polsce"
-
- anirad
- Stały Bywalec
- Reputation point: 76
0
frezja dzieki,jezeli nie mam karty rezydenta ,a udokumentuje swoj paroletni pobyt w uk np.poprzez okazanie p60 za kazdy przepracowany rok to karae nalicza?no i jeszcze pobieram w polsce emeryture, jak to sie ma do sprawy?orientujesz sie moze?
-
- monmart2
- Początkujący
0
Napisane by AdamBoltryk » 19 Jun 2012, 16:57 Re: Szok
monmart2, no to masz przechlapane...
Dochody uzyskane tutaj nie będą opodatkowane w Polsce, ale maja wpływ na wysokość podatku należnego od dochodów (emerytury) uzyskanych w Polsce.
I już tylko możesz się przywitać z kolejnym progiem podatkowym od swojej emerytury.
Ja w zeszłym roku sprzedałem samochód w Polsce. Był to jedyny dochód w Polsce. Ale zdecydowałem się go rozliczyć w picie za 2011 rok.
Rozliczenie wygląda następująco:
- wykazujesz dochody uzyskane w UK, przeliczając je na złotówki po średnim kursie NBP z dnia uzyskania przychodów. Praktycznie każda wypłata będzie miała inny przelicznik.
- od tak obliczonych dochodów obliczasz jaki podatek byś zapłacił w Polsce przy zastosowaniu normalnych procedur obliczania podatku.
- mając dochody i teoretyczny podatek obliczasz ile procent dochodów stanowi podatek
- tak obliczoną stawkę podatkową stosujesz do wyliczenia należnej kwoty podatku od części dochodów uzyskanych w Polsce.
Na pocieszenie - od wyliczonej kwoty należnego podatku odliczasz koszty wpłacone tutaj na składkę zdrowotną - (NHS).
W sumie za sprzedaż samochodu nie zapłaciłem ani grosza podatku :)
Należy nadmienić, że sposób obliczenia podatku zależy od kraju w którym uzyskałeś dochody. UK liczy się tak jak podałem powyżej.
Po szczegóły proponuje zagooglać i pogrzebać na stronach urzędu skarbowego. Sam tam znalazłem wszystkie potrzebne dane.
Pozdrawiam
Dochody uzyskane tutaj nie będą opodatkowane w Polsce, ale maja wpływ na wysokość podatku należnego od dochodów (emerytury) uzyskanych w Polsce.
I już tylko możesz się przywitać z kolejnym progiem podatkowym od swojej emerytury.
Ja w zeszłym roku sprzedałem samochód w Polsce. Był to jedyny dochód w Polsce. Ale zdecydowałem się go rozliczyć w picie za 2011 rok.
Rozliczenie wygląda następująco:
- wykazujesz dochody uzyskane w UK, przeliczając je na złotówki po średnim kursie NBP z dnia uzyskania przychodów. Praktycznie każda wypłata będzie miała inny przelicznik.
- od tak obliczonych dochodów obliczasz jaki podatek byś zapłacił w Polsce przy zastosowaniu normalnych procedur obliczania podatku.
- mając dochody i teoretyczny podatek obliczasz ile procent dochodów stanowi podatek
- tak obliczoną stawkę podatkową stosujesz do wyliczenia należnej kwoty podatku od części dochodów uzyskanych w Polsce.
Na pocieszenie - od wyliczonej kwoty należnego podatku odliczasz koszty wpłacone tutaj na składkę zdrowotną - (NHS).
W sumie za sprzedaż samochodu nie zapłaciłem ani grosza podatku :)
Należy nadmienić, że sposób obliczenia podatku zależy od kraju w którym uzyskałeś dochody. UK liczy się tak jak podałem powyżej.
Po szczegóły proponuje zagooglać i pogrzebać na stronach urzędu skarbowego. Sam tam znalazłem wszystkie potrzebne dane.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
0
Napisane by r.malgorzata » 19 Jun 2012, 17:55 Re: Szok
witam,dobra lektura dla urzednikow :)
http://www.pit.pl/osrodek_interesow_zyc ... k_2633.php
http://www.pit.pl/osrodek_interesow_zyc ... k_2633.php
-
- r.malgorzata
- Przyczajony
0
Najlepszym sposobem jest zgloszenie w US ze nie mieszka sie na stale w Polsce :) i po klopocie :)
-
- r.obert
- Początkujący
0
Napisane by AdamBoltryk » 20 Jun 2012, 14:26 Re: Szok
r.obert... czytaj ze zrozumieniem to co czytasz...
Miejsce zamieszkania nie ma nic wspólnego płaceniem podatków. Musisz je płacić od KAŻDEGO dochodu, czy to w PL,. czy to UK. Praktycznie wszędzie. Możesz mieszkać pod mostem, a jeśli tylko uzyskałeś dochód - musisz zapłacić podatek.
Kwestia komu go zapłacisz i ile.
Pozdrawiam
Miejsce zamieszkania nie ma nic wspólnego płaceniem podatków. Musisz je płacić od KAŻDEGO dochodu, czy to w PL,. czy to UK. Praktycznie wszędzie. Możesz mieszkać pod mostem, a jeśli tylko uzyskałeś dochód - musisz zapłacić podatek.
Kwestia komu go zapłacisz i ile.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
0
25 posts
• Page 1 of 2 • 1, 2
-
- Similar topics
- Replies