Speed camera

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by moloqu » 3 Apr 2012, 21:09 Re: Speed camera

ja bylem na takim kursie i jesli przekroczona predkosci nie jest wieksza jak 10% dopuszczalnej +1 to moze isc i kurs jest 6h i platny przewaznie tyle co mandat. za przekroczenie 12mph napewno nie dostaniesz takiej opcji....

pozdro

moloqu
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by woblerus » 3 Apr 2012, 21:18 Re: Speed camera

Widze tyle opcji ze sam nie wiem co wybrac :)

woblerus
Rozeznany

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by Eryk1 » 4 Apr 2012, 16:41 Re: Speed camera

Ale jak wyglada cala procedura. Dostajesz mandat i co dalej?

Eryk1
Stały Bywalec

Reputation point: 16
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 4 Apr 2012, 18:15 Re: Speed camera

moja kolezanka była
siedziała kilka godzin na wykładzie o zasadach bezpieczenstwa ograniczenia prędkosci
mieli do dyspozycji filmiki komputery ksiazki wszelkie mozliwe pomoce naukowe w ojczystym jezyku
mówi ze nie było zle
nie ma jakiegos testu na koniec poprosty masz przyswoic wiedze zakodowac i uzywac
mówi ze prowadzacym był jakis policjant
na zakonczenie dostała certyfikat ukończenia kursu no i to chyba wszystko czego sie dowiedziałam
kurs musi zasugerowac policja dostaje sie do wyboru kurs albo mandat i na zgłoszenie sie na ten kurs ma sie ilestam tygodni albo miesiecy w tym czasie ma sie odbyc i juz

Dodano: -- 4 kwi 2012, o 18:51 --

dostajesz mandat musisz zapłacic w ciagu 28 dni i wysłac prawko z odcinkiem na punkty
jesli posiadasz polskie prawko musisz wystapic o taki odcinek..czeka sie niby 6-8 tyg bo bez tego nie dadza ci tych punktów
tylko odesla czek i prawko zaprosza do sadu i zamiast 60 zapłącisz 104...

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputation point: 40
Pokojowy
0

MalePostNapisane by eric27 » 4 Apr 2012, 19:09 Re: Speed camera

dr wrote:witam wszystkich ortodoksyjnie przestrzegających prawa, niech moc będzie z wami.ale nie wypowiadajcie się na temat o którym nie macie pojęcia.woblerus znajdz kierowce z pełnym ubezpieczeniem i dogadaj się z nim.gwarantuje żadnych problemów

Dokładnie tak zrobił znajomy jako,że pracuje jako kierowca i punkty mogly by mu zaszkodzić sprzedał 3 punkty koledze,który miał pełne ubezpieczenie.

Pozdrowionka :D

eric27
Stały Bywalec

Reputation point: 18
Neutralny
0

MalePostNapisane by lemon » 4 Apr 2012, 20:26 Re: Speed camera

Odnośnie dobrych rad z cyklu „jak uniknąć mandatu” dodam jedynie, iż w 2010 roku posłuchałem rady pewnego mądrego anglika, który zasugerował abym nie płacił mandatu ponieważ otrzymam go zwykłym listem (a to normalne że około 5 procent przesyłek listownych nie trafia do adresata)- to ponoć wśród jego przyjaciół był sztandarowy numer aby uniknąć płatności. Tak zdobiłem – niestety. Kilka ładnych miesięcy był spokój- później pismo już z sądu i sprawa o mandat oraz unikanie zapłaty- tłumaczenia oraz zganianie na nierzetelność poczty nic tu nie dały a zapłacić zamiast 60 musiałem 275 funtów:( punkty dostałem i tak. Moja więc rada: zapłać zamiast słuchać rad:)
pozdro

lemon
Raczkujący

Reputation point: 10
Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 4 Apr 2012, 21:12 Re: Speed camera

Ja bylem na kursie spoko nic strasznego siedzisz 4 godziny i sluchasz prowadzacego nie ma zadnego sprawdzianu itp... mnie kosztowal 75 funtow,a mandat 60funtow wiec wybralem kurs. Taki kurs mozna odbyc raz na trzy lata proponuje go policja praktycznie zawsze masz taka opcje jesli miescisz sie w limicie. Nie wiem czy to jest prawda ale w Angli jesli przekroczysz szybkosc o 20mil mozesz pozbyc sie prawka odrazu wiec lepiej uwarzac.

Pozdrawiam

Guest

0

MalePostNapisane by woblerus » 4 Apr 2012, 22:09 Re: Speed camera

Wiec jesli przekroczylem o 12 mil to nie nadaje sie na kurs?Nie dostalem zadnej propozycji bo niby z kad.
Druga sprawa to to co sie dowiedzialem od osob ktore tak zrobily i udalo sie.Nie pisal te wczesnie bo czkalem czy ktos wyskoczy z taka informacja.A mianowicie,wysylam form ktora otrzymalem z nazwiskiem osoby ktora wyjechala z angli i dresem rzekomego zamieszkania.Adres musi jakis legalny bo trzeba bedzie odebrac list z policji do tej osoby.Nastepnie odsylam go do nich z info.ze ta osoba juz tu nie mieszka.Caly pic polega na tym ze wszsytko musi byc prawdziwe,nazwisko i adres.
Nikt o tym nie slyszal?Powiedzail mi otym znajomy pakol w pracy o kolega polak.Tak zrobili i sie udalo.

woblerus
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by bongorno » 4 Apr 2012, 23:29 Re: Speed camera

Problem polega na tym iż tak łatwo nie odpuszczą bo za brak insurance sprawa do sądu idzie . W przypadku olewania sprawy przez kierowce którego podałeś ty dostajesz mandat i punkty jako właściciel auta.

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 5 Apr 2012, 09:26 Re: Speed camera

jesli nie zaproponowali ci kursu a tego nie zrobia bo 12 mil to dla nichz decydowanie za szybko nie mozesz sam sie o ten kurs ubiegac niestety

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputation point: 40
Pokojowy
0

MalePostNapisane by woblerus » 8 Apr 2012, 13:52 Re: Speed camera

Slyszalem ze predkosc nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o kurs.Jest tylko ograniczenie ze mazna taki odbyc raz na dwa lata.Podobno lepiej poczekac jak nazbiera sie np.9pkt.
Mi jeszcze nic nie zaproponowali bo nieodeslalem jeszcze wypelnionej formy.
Czy forma w ktora wpisuja punkty to D740 :?: Bo nic innego nie mam.

woblerus
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Kris22 » 17 Jul 2012, 16:40 Re: Speed camera

mnie zatrzyala policja jechalem 70 na 40 sprswdzili mi saochod,dokumety i kazali jechac dalej , nic nie mowili o mandacie czy ktos sie orietuje co bedzie dalej

Kris22
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 17 Jul 2012, 17:17 Re: Speed camera

Pewnie do więzienia Ciebie wsadza :)

Spoko nic się nie bój, miałem podobny przypadek ponad dwa lata temu i cisza.

Guest

0

MalePostNapisane by Kris22 » 17 Jul 2012, 19:23 Re: Speed camera

Mnie zatrzymali dzisiaj i nie wiem co dalej bo mam juz 3 punkty z kamery a jaki jest mandat za przekroczenie o 30 mil na godzinę

Kris22
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

Previous

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI