Inofrmacje na temat wyjazdu samochodem do pl

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by abic660 » 12 Feb 2012, 14:24 Inofrmacje na temat wyjazdu samochodem do pl

Witam potrzebuje wskazowek odnosnie wyjazdu do polski samochodem czyli czego mam sie spodziewac z jakimi oplatami sie liczyc i czy musze wykupowac winiety itp jest to moj pierwszy wyjazd i niechcialbym o czyms zapomniec prosze o odpowiedz dzieki pozdrawiam

abic660
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

Jedyne opłaty z jakimi musisz się liczyć to przeprawa przez kanał (eurotunel lub prom) oraz paliwo.

Mordorzg
Raczkujący

Reputation point: 10
Neutralny
0

O opłatach już wiesz , warto mieć jakieś drobne euro, na toaletę w Niemczech na stacjach benzynowych są zazwyczaj płatne. Pamiętać trzeba o trójkącie ,gaśnicy, kamizelce odblaskowej dla każdej osoby podróżującej . Niektórzy ubezpieczyciele wymagają specjalnych naklejek na lampy przednie zmieniające kierunek ( kąt) padania światła . Można kupić takie coś na promie bądż np w Halfordsie. Warto pomyśleć o wykupieniu breakdown cover na europe jeśli nie masz wykupionej takiej opcji , przy zawieraniu insurance na auto w UK. Ja wielokrotnie wyjeżdzałem w sobotę popołudniu , w sumie jest najmniejszy ruch na drogach .

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by monique » 12 Feb 2012, 16:43 Re: Inofrmacje na temat wyjazdu samochodem do pl

I dodatkowo jeśli to twój pierwszy kontakt z promem, radzę podwójnie uważać wjeżdżając na niego i zjeżdżając. Szczególnie to pierwsze.

monique
Rozeznany

Reputation point: 34
Pokojowy
0

MalePostNapisane by moloqu » 12 Feb 2012, 18:05 Re: Inofrmacje na temat wyjazdu samochodem do pl

jak lecisz promem to najlepiej z dover do dunkierki (linie dfds - google)
jak pociagiem to wyladujesz w calais
prom jakos za 50 w dwie strony a pociag to okolo 60 zalezy jak trafisz

najlepiej wyjechac tak by przed godzina 7 w niemczech (najlepiej w weekend)

wez wszystkie papiery
ubezpieczenie
dowod rejestracyjny
przeglad
i prawko ;)

pozdro

moloqu
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by komar77 » 12 Feb 2012, 20:46 Re: Inofrmacje na temat wyjazdu samochodem do pl

Warto dodać,że wszedł nowy przepis,w myśl którego na terenie Francji każdy podróżujący kierowca musi mieć w aucie alkomat.Sprawdzają.
komar77
Raczkujący

Reputation point: 2
Neutralny
0

Ooo tego nie wiedziałem.... trzeba sobie sprawić :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

bongorno wrote:O opłatach już wiesz , warto mieć jakieś drobne euro, na toaletę w Niemczech na stacjach benzynowych są zazwyczaj płatne. Pamiętać trzeba o trójkącie ,gaśnicy, kamizelce odblaskowej dla każdej osoby podróżującej . Niektórzy ubezpieczyciele wymagają specjalnych naklejek na lampy przednie zmieniające kierunek ( kąt) padania światła . Można kupić takie coś na promie bądż np w Halfordsie. Warto pomyśleć o wykupieniu breakdown cover na europe jeśli nie masz wykupionej takiej opcji , przy zawieraniu insurance na auto w UK. Ja wielokrotnie wyjeżdzałem w sobotę popołudniu , w sumie jest najmniejszy ruch na drogach .

Kamizelkę musisz mieć jedną ( we Francji ma być ona w kabinie a nie w bagażniku), naklejki na światła wymagane są Prawem !, co do reszty zgadza się.
Miłej podróży.
Jeśli mogę doradzić to jedź eurotunelem ( drożej ale szybciej).

Dodano: -- 12 lut 2012, o 21:51 --

komar77 wrote:Warto dodać,że wszedł nowy przepis,w myśl którego na terenie Francji każdy podróżujący kierowca musi mieć w aucie alkomat.Sprawdzają.

Z tego co mi wiadomo to przepisy dotyczące posiadania alkomatu w samochodzie na terenie Francji mają zostać wprowadzone na wiosnę, więc raczej jeszcze nie teraz. Kara za brak takowego ma wynosić 17 Euro :D

wielkimar
Rozeznany

Reputation point: 25
Pokojowy
0

MalePostNapisane by VA » 13 Feb 2012, 11:41 Re: Inofrmacje na temat wyjazdu samochodem do pl

Oto co znalazłem na temat alkomatów we Francji na stronie AA:
Proposed new regulation – Breathalysers*
It is anticipated that the requirement to carry a breathalyser will become
compulsory as of the 1st July 2012. It is expected that further information
confirming finer details of the new law will be released from mid February.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

PostNapisane by Guest » 14 Feb 2012, 14:29 Re: Inofrmacje na temat wyjazdu samochodem do pl

zglos w swojej ubezpieczalni, ze wyjezdzasz poza granice uk, jesli jest snieg to na terenie niemiec sa wymagane opony zimowe

Guest

0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI