Afropoprawność

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MalePostNapisane by P-C » 20 Feb 2014, 12:37 Afropoprawność

Kłaniam

Przeglądając nasze forum jak i również inne fora polskie w UK natrafiłem wielokrotnie na określenie "afroamerykanin" w stosunku do Murzynów w Anglii.
Cholera, czy to nie nadużycie?
Chyba powinno byc afroanglik lub afrobrytyjczyk co?
Idac dalej tym tropem możemy mieć afropolaków, afrorosjan i o zgrozo! afrohindusów?

Jak Waszym zdaniem powinniśmy określać poprawnie Murzynów w Europie?
P-C
Stały Bywalec

Reputation point: 61
Poczciwy
2

MalePostNapisane by rmazurek » 20 Feb 2014, 18:13 Re: Afropoprawność

Imho wystarczy czarnoskory - sami siebie nazywaja "black".

Jesli nie uzyjesz tego w rasistowskim kontekscie to zaden normalny czlowiek sie nie obrazi.
rmazurek
Raczkujący

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by bongorno » 20 Feb 2014, 18:20 Re: Afropoprawność

rmazurek, powiedz do murzyna black w jakimkolwiek kontekście zobaczymy jak to sie skończy..............

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy
0

MalePostNapisane by P-C » 20 Feb 2014, 19:01 Re: Afropoprawność

Znaczy, że spokojnie mogę powiedzieć " czarnoskóry koleżka"?
A będzie to tak samo poprawne jak "białoskóry koleżka"?
P-C
Stały Bywalec

Poczciwy
0

FemalePostNapisane by bawa31 » 20 Feb 2014, 20:32 Re: Afropoprawność

P-C, black to kolor. Gorzej by było gdybyś nazwał czarnoskórego kolesia nigger g:hmm

bawa31
Stały Bywalec

Reputation point: 35
Pokojowy
0

MalePostNapisane by krisbrumm » 20 Feb 2014, 21:53 Re: Afropoprawność

Kiedyś zastanawiałem się, czy jest jakieś imię po usłyszeniu którego od razu będziesz wiedział że jego właścicielem jest murzyn.Imię, które jest niemalże symbolem tej rasy.Z istniejących imion nie mogłem nic znaleźć, ale wymyśliłem imię dla typowego murzyna :Jamal (czyt. Dżamaaaal) Nie wydaje wam się, że to typowo murzyńskie imię? Jest oczywiście fikcyjnie o ile nie odkryłem na nowo ameryki i takowe imię już gdzies istnieje!
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputation point: 75
Poczciwy
0

MalePostNapisane by P-C » 20 Feb 2014, 22:10 Re: Afropoprawność

krisbrumm, http://www.imiona.info/Jamal.html

Spóźniłeś się:D

bawa31, black tak samo jak white to nazwy kolorów. Zapamiętałem:-) Ale nie wiem co chciałaś mi przekazać przypominając o tym?:/

Nie należy nikogo nazywać czarnuchem!! Absolutnie!! A fuj!!

:roll:
P-C
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by bongorno » 21 Feb 2014, 01:51 Re: Afropoprawność

Zawsze mozesz podzielic Się bananem z kolega afro

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy
2

MalePostNapisane by rmazurek » 21 Feb 2014, 06:45 Re: Afropoprawność

bongorno wrote:rmazurek, powiedz do murzyna black w jakimkolwiek kontekście zobaczymy jak to sie skończy..............

Hmmm nie wiem z kim masz do czynienia na codzien ale w mojej pracy jest wielu czarnoskorych i podczas rozmowy nie raz padlo okreslenie black i jakos nikt sie nie obraza...
rmazurek
Raczkujący

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by Lobuzie » 21 Feb 2014, 11:31 Re: Afropoprawność

krisbrumm wrote:Kiedyś zastanawiałem się, czy jest jakieś imię po usłyszeniu którego od razu będziesz wiedział że jego właścicielem jest murzyn.Imię, które jest niemalże symbolem tej rasy.Z istniejących imion nie mogłem nic znaleźć, ale wymyśliłem imię dla typowego murzyna :Jamal (czyt. Dżamaaaal) Nie wydaje wam się, że to typowo murzyńskie imię? Jest oczywiście fikcyjnie o ile nie odkryłem na nowo ameryki i takowe imię już gdzies istnieje!

Co do wątku i odniesienia o imię dla czarnoskórego. Zdarzyło się tak, że pracowałem z osobą o tym odcieniu która to nosiła imię Nigas ;] Pisownia jak się czyta, nie pamiętam jak przeliterować.
Niemniej było to jak dość słabo mówiłem po angielsku, ale mniej więcej wiedziałem co znaczy niger, więc starałem się mówić bezpłciowo do tego gościa żeby czasem nie zarobić po twarzy .. haha :D Potem dopiero zobaczyłem rote ze gośc faktycznie ma na imię dość podobnie.

A mało tego jeszcze był czarnoskóry który się nazywał czekolada ;] serio, serio ;]

Lobuzie
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by mepsi » 21 Feb 2014, 15:13 Re: Afropoprawność

krisbrumm wrote:Jamal (czyt. Dżamaaaal) Nie wydaje wam się, że to typowo murzyńskie imię? Jest oczywiście fikcyjnie o ile nie odkryłem na nowo ameryki i takowe imię już gdzies istnieje!

Jamal to czeste muzulmanskie imie, dziwne ze po tylu latach w Birmingham jeszcze tego nie wiesz. Typowe imie dla murzyna pochodzacego z Jamajki to Tyron i tak tez ich czesto anglicy nazywaja.

mepsi
Rozeznany

Reputation point: 8
Neutralny
0

MalePostNapisane by P-C » 21 Feb 2014, 15:15 Re: Afropoprawność

Ehhh Miałem nadzieję na żartobliwe poklikanie o wynalazkach słownych w ramach poprawności hiperpolitycznej a tu wychodzi jakiaś ciężka rozmowa.

Przypomnę, ze nie chodzi o reakcje Murzynów czy innych odcieni człowieków, tylko o wymyslanie nazw politycznie poprawnych w stylu: afroamerykanin, afropolak, afrochińczyk lub afroeuropejczyk!

Rasizm i reakcje białych nazwanych białasami to zupełnie inne rejony.
P-C
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by plazermen » 21 Feb 2014, 20:59 Re: Afropoprawność

Jakby się upierać przy antropologicznym podejściu do tematu to wszyscy pochodzimy od wspólnych przodków z Afryki, więc sami powinniśmy się po prawdzie tytułować afro-białymi :D
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

MalePostNapisane by mepsi » 21 Feb 2014, 21:12 Re: Afropoprawność

plazermen wrote:Jakby się upierać przy antropologicznym podejściu do tematu to wszyscy pochodzimy od wspólnych przodków z Afryki, więc sami powinniśmy się po prawdzie tytułować afro-białymi

A dokladnie z okolic dzisiejszej Kenii. Jedni ruszyli z miejsca i ewoluowali intlektualnie a ci mniej inteligentni zostali, dlatego jest tak niski sredni iloraz inteligencji w krajach afrykanskich i rzadko kiedy przekracza 80.

mepsi
Rozeznany

Reputation point: 8
Neutralny
0

MalePostNapisane by krisbrumm » 21 Feb 2014, 23:57 Re: Afropoprawność

mepsi wrote:
krisbrumm wrote:Jamal (czyt. Dżamaaaal) Nie wydaje wam się, że to typowo murzyńskie imię? Jest oczywiście fikcyjnie o ile nie odkryłem na nowo ameryki i takowe imię już gdzies istnieje!

Jamal to czeste muzulmanskie imie, dziwne ze po tylu latach w Birmingham jeszcze tego nie wiesz. Typowe imie dla murzyna pochodzacego z Jamajki to Tyron i tak tez ich czesto anglicy nazywaja.

lol sorki za to że nie znam rzeczywistych imion azjatyckich nacji ale na szczęście nigdy nie pracowałem i nie pracuję odkąd jestem w Uk (czyli od 2005 roku) z innymi narodowościami niż angole + jeden jedyny ci***ak oraz jeden jedyny filipińczyk.I nigdy nie dyskutowaliśmy na temat imion.
Po prostu kiedyś wyobraziłem sobie imię na podstawie którego od razu jesteś w stanie domyślić się, że chodzi o czarnego .I daleko nie pomyliłem się, bo jest- mułzumańskie!.
Z tym Jamajskim Tyron to też już nieraz słyszałem.
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputation point: 75
Poczciwy
0

Return to HYDE PARK