zwolnienie

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MalePostNapisane by 080774 » 13 Apr 2008, 18:00 zwolnienie

zwolnili mnie ostatnio z pracy,pracowałem na kontrakcie,powodem jaki podali było nie zgłoszenie do homofisu podięcia nowej pracy,słyszałem że jest taki przepis który mowi że jeżeli za pierwszym razem zapłaciłem za homofis i pracuje ponad rok czasu bez miesięcznej przerwy to nie muszę ponownie zgłaszać podiecia nowej pracy.Jeżeli orientujecie się cos w tym temacie prosze o odpowiedż

080774
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by zmielna » 13 Apr 2008, 19:49 Re: zwolnienie

080774 wrote:słyszałem że jest taki przepis który mowi że jeżeli za pierwszym razem zapłaciłem za homofis i pracuje ponad rok czasu bez miesięcznej przerwy to nie muszę ponownie zgłaszać podiecia nowej pracy.

siema, w ciagu pierwszego roku pracy tutaj - powinienes wypelnic formularz raz jeszce i wyslac do Home Office, z aktualizacja danych o pracodawcy. Za drugim razem juz nic nie placisz. Przysylaja ci uaktulniony certyfikat i powiadamiaja aktualnego pracodawce ze sie zarejestrowales. Przynajmniej jak tak zrobilem jak w ciagu pierwszego roku zmienilem pracodawce.

Po roku juz nic nie trzeba, cytat ze strony HomeOffice :

"Once you have been working in the United Kingdom legally for 12 months without a break in employment, you will no longer have to register on the Worker Registration Scheme."

A wiec mysle ze szukali powodu do zwolnienia i ze nie znaja do konca przepisow. Mozesz ich postraszyc ze kontaktowales sie z prawnikiem z Polish Community Center (to nic ze nie ma czegos takiego), ze zwolnili cie bezprawnie i mozesz wszczac "legal action".
zmielna
Rozeznany

Reputation point: 14
Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 13 Apr 2008, 20:46 Re: zwolnienie

080774 wrote:homofisu

ludzie miejcie litosc. radosne slowotworstwo tez ma swoje granice

pozdr

pe

[ Dodano: Nie Kwi 13, 2008 21:58 ]
080774 wrote:słyszałem że jest taki przepis który mowi że jeżeli za pierwszym razem zapłaciłem za homofis i pracuje ponad rok czasu bez miesięcznej przerwy to nie muszę ponownie zgłaszać podiecia nowej pracy

dokladnie tak. dodatkowo mozesz sie ubiegac o status rezydenta po 12 miesiacach ciaglej rejestracji w WRS (tzw. Home Office :-) )

taki powod zwolnienia to rowniez moim zdaniem tylko pretekst. jesli cie zwolniono dyscyplinarnie to powinienes bezwzglednie poprosic o porade w Citizens Advice Bureau bo z tego co piszesz zwolniono cie nieprawnie. jesli natomiast zostales po prostu zredukowany (redundant), to nalezy ci sie odprawa i inne pierdoly.

pozdr

pe

KA i PE

0

MalePostNapisane by Rofi » 14 Apr 2008, 18:17 Re: zwolnienie

Z tego co zrozumiałem, pracowałeś na kontrakcie. Każdy kontrakt może być oczywiście inny, ale w moim przypadku i we wszystkich mi znanych sytuacjach, okres wypowiedzenia jest tygodniowy i niezależnie od tego na jaki okres podpisany jest kontrakt, pracodawca może wypowiedzieć ci pracę tak naprawdę w każdej chwili-bez podania przyczyny. Być może twój pracodawca poczuł się trochę głupio i wymyślił jakiś idiotyczny powód.
Pozdrawiam

Rofi
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 14 Apr 2008, 18:45 Re: zwolnienie

Rofi wrote: Być może twój pracodawca poczuł się trochę głupio i wymyślił jakiś idiotyczny powód.
Pozdrawiam

Nom, muszę przyznać że to dość popularna praktyka - miałem podobną akcję jeszcze w Polsce: pracownik nie potrzebny to wysysa się z palca jakiś tam powód aby było jak się wytłumaczyć ze zwolnienia.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

Return to PRACA