Prawo jazdy

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by K.J. » 28 Aug 2011, 10:43 Prawo jazdy

Hej, wiem, że już było parę podobnych tematów odnośnie wyrobienia prawa jazdy, jednak są one starsze, ostatni z zeszłego roku. Nie wiem, czy coś i ile się w tej kwestii zmieniło. Otóż do rzeczy:
chciałbym właśnie zrobić sobie prawko tutaj, a nie najlepiej się orientuję w szkołach prowadzących kurs prawa jazdy. Provisional driving już wypełniłem online. Zamierzam robić prawo jazdy w języku polskim - testy na pewno, natomiast co do samej jazdy, też myślałem, by zrobić ją z polskim instruktorem, mam parę pytań zatem, byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś mógłby udzielić mi odpowiedzi.
Po pierwsze, co dalej po wypełnieniu Provisional driving? Gdzie najlepiej zdawać testy i jakiego instruktora wybrać, który byłby w miarę uprzejmy i niedrogi? Tak wogóle , to mieszkam na Acocks Green i zastanawiałem się, czy jest może tutaj gdzieś w pobliżu jakaś szkoła nauki jazdy. Może ktoś wie coś na ten temat? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
K.J.
Stały Bywalec

Reputation point: 5
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Ewelina Wagner » 28 Aug 2011, 21:17 Re: Prawo jazdy

hej ja prawo jazdy zdalam w listopadzie 2009 roku w mojej sytuacji wygladalo to tak ze po dostaniu provisional driving licence zaczelam uczyc sie do testu teoretycznego po jego zdaniu (jest bardzo prosty) masz dwa lata na zdanie egzaminu praktycznego inaczej jego waznosc wygasa i musisz zdawac go jeszcze raz. natomiast wzgledem egzaminu praktycznego zmienilo sie wiele od 2009r jednak co wiem napewno to ze mozesz sobie kupic samochod i to na nim uczyc sie a nawet zdawac egzamin oczywiscie musi byc ubezpieczony, uczyc sie mozesz w szkole jazdy (nie polecam probowalam chyba 3 i przez kilka godzin kazano mi jezdzic w kolko na jedynce- doslownie ,po prostu nabijaja sobie godziny) moze uczyc cie tez ktos znajomy kto jest powyzej zdajsie 25 roku zycia i posiada brytyjskie prawo jazdy od conajmniej 2 lub 3 lat no i jest tez trzecia opcja ktora moim zdaniem jest najlepsza wynajecie instruktora jazdy ktory nie pracuje dla rzadnej ze szkol wychodzi to taniej niz szkola i efektywniej niz znajomy ja po wielu probach znalazlam dobrego instruktora co prawda to ci***ak pochodzi z bangladeszu ale jesli sie go krotko trzyma to jest ok nie jest nudno i on naprawde uczy mieszka na ward end wiec to niedaleko ciebie jesli chcesz to odezwij sie podam namiary na niego polecilam go kilu znajomym i wszyscy byli zadowoleni
powodzenia!

Ewelina Wagner
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by koperek » 29 Aug 2011, 08:24 Re: Prawo jazdy

hej ja wlasnie jestem w trakcie zdawania. Po otrzymaniu provisonal zdalam testy, potem ubezpieczylam sie i jezdzilam z moim chlopakiem. Teraz postanowilam wziac kolka godzin z instruktorem. Jezdze z anglikiem i jestem zadowolona (nie jezdze w kolko na jedynce:)) do tego jest mily pomocny i niedrogi.ja place 190 za 10h. naprawde wiele sie od niego dowiedzialam. jezeli myslisz ze nie bedziesz rozumial instruktora anglika to zawsze mozesz brac ze soba kogos kto ci wytlumaczy co on mowi. co do teorii to przy bukowaniu terminu musisz uwzglednic ze chcesz po polsku zdawac. pozdrawiam

koperek
Początkujący

Reputation point: 2
Neutralny
0

FemalePostNapisane by agg » 29 Aug 2011, 09:35 Re: Prawo jazdy

K.J., ja proponuje jednak jeszcze raz przeczytac stary watek o prawie jazdy, bo jest tam wiele napisane.
rowniez polecam jazde z instruktorem. ja robilam prawko 2.5 roku temu, w 3 m-ce zrobilam 30 godzin (mozna jeszcze szybciej jak masz czas) i zdalam za pierwszym razem. moge polecic instruktora, rowniez jestem z acocks.
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by dancich » 29 Aug 2011, 11:03 Re: Prawo jazdy

witam.
|Ja zdałam za pierwszym razem po 16 godzinach jazdy z instruktorem Panem Mirkiem.
|Do egzaminu przygotował mnie bardzo dobrze i jezeli planujesz jezdzic z instruktorem to polecam.
namiary znajdziesz na ogłoszeniach polonii birmingham
powodzenia

dancich
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by K.J. » 29 Aug 2011, 11:05 Re: Prawo jazdy

Hej, przejrzałem wcześniejsze tematy i twoje odpowiedzi również agg. Ale nie było tam tego czego szukałem. No ja napisałem szkoła nauki jazdy ale mam na myśli cały czas tylko i wyłącznie instruktora, inaczej być nie może. Poza tym wszyscy piszecie o testach ale skąd się uczyliście w ogóle teorii? Ja nie znam wszystkich przepisów i znaków dokładnie, muszę zacząć od podstaw. To znaczy mam ogólne pojęcie o tym jak się jeździć powinno, ale nie nie wiem do końca wszystkiego. Plus znajomośc obsługi samochodu. Skąd czerpaliście materiały? Koperek, pytanie do Ciebie : jak wygląda jazda z instruktorem? Mówi tylko : w lewo, w prawo, prosto, czy nawiązujecie jakąs rozmowę? Chociaż w sumie ja nie wyobrażam sobie by na początku rozmawiać, człowiek pewnie byłby skupiony na jeździe niż na pytaniach w trakcie jazdy :) Te pewnie pojawiły by się później podczas kolejnych lekcji. Znam angielski ale nie mówię perfect. Nie mam nikogo kto mógłby jeżdzić ze mną, poza tym. Ale pewnie dogadalbym się sam. Jednak kwestia tylko komfortu, że ktoś mówi w twoim języku, jeszcze gdy jesteś skupiona na prowadzeniu auta, daje jednak jakieś plusy, dlatego zastanawiałem się nad polskim instruktorem, chociaż z tego co wiem, Polacy są jakby z innej epoki, strasznie wymagający. I chyba u anglika czy ciapka łatwiej zdać. Tak mi się wydaje. Ale jeszcze jedno pytanie: jak otrzymam provisionala co dalej? Gdzie mogę zrobić te testy?

Jest jeszcze jedna kwestia, wszyscy piszecie, że zdaliście w miarę szybko ale czy wcześniej mieliście już okazję prowadzić samochód? Ja nigdy nawet nie siedziałem za kierownicą dlatego tak się przejmuję. :p

Dancich, czy to o tym instruktorze mówisz? http://bham.pl/directory/POLSKI-INSTRUK ... JAZDY.html
Last edited by K.J. on 29 Aug 2011, 11:15, edited 1 time in total.
K.J.
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by K.J. » 29 Aug 2011, 11:16 Re: Prawo jazdy

Acha, no to ten sam :) którego znalazłem, dzięki.
K.J.
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by dancich » 29 Aug 2011, 11:16 Re: Prawo jazdy

Tak i bardzo polecam....

Dodano: -- 29 sie 2011, o 11:17 --

Powodzenia :grin:

dancich
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by K.J. » 29 Aug 2011, 11:21 Re: Prawo jazdy

hej dancich wysłałem ci poza tym wiadomośc na priv.
K.J.
Stały Bywalec

Neutralny
0

FemalePostNapisane by ewelinan » 29 Aug 2011, 14:10 Re: Prawo jazdy

ja tez polecam Pana Mirka zna trasy egzaminacyjne, jest bardzo miły, duzo tłumaczy po 20 godzinach zdałam za 1 razem.
ja przez internet zamowiłam sobie testy z firmy iIWONAS i bardzo ich nie polecam kasiazka wygladala tak jakby była odbita na ksero , krzywo powycinana. Pozniej odkupiłam ksiazke od znajomego wydawnictwa emano i ta ksiazka jest godna polecenia. zycze powodzenia

ewelinan
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by agg » 29 Aug 2011, 16:13 Re: Prawo jazdy

K.J., mnie wszystkiego nauczyl moj instruktor ;)
co prawda jezdzi on pod szyldem szkoly jazdy, ale co to ma do rzeczy?
szkoly nie polece, bo nie znam innych instruktorow, ale jego konkretnie tak.
jak juz zaczailam o co chodzi, to i byl nawet czas i miejsce na pogawedki. bywalo bardzo sympatycznie.
jak nie rozumialam czegos, to tlumaczyl i po 5 razy. bardzo cierpliwy i NIGDY nawet nie podniosl glosu o pol tonu (no moze tez nie mial powodow).
pamietam, ze chcialam jezdzic z polskim instruktorem z coventry wtedy, ale wiecznie mu nie pasowalo jak chcialam sie umowic... to przeciez jemu powinno na klientach zalezec, a nie mi. takze po paru telefonach zrezygnowalam, i zupelnie przez przypadek natrafilam na davida.
ewelinan wrote:ja przez internet zamowiłam sobie testy z firmy iIWONAS i bardzo ich nie polecam kasiazka wygladala tak jakby była odbita na ksero , krzywo powycinana.

a ja polecam ich materialy, bo sie z nich uczylam (CD) + kodeks emano.
K.J., tu znajdziesz wszystkie info http://www.dft.gov.uk/dsa, ja teorie zdawalam w solihull.
Last edited by agg on 30 Aug 2011, 14:19, edited 1 time in total.
agg
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by koperek » 29 Aug 2011, 19:52 Re: Prawo jazdy

Ja osobiscie rowniez nie polecam testow Ivonas poniewaz sa zle przetlumaczone- wiecej rozumialam po angielsku niz z tej dziwnej ksiazki. emano jest jak dla mnie super. co do instruktora ang to on wydaje mi konkretne polecenia typu prawo, lewo itp. ale rowniez probuje nawiazac jakas rozmowe, zeby sie przyjemniej jechalo:) cos typu jaka jest w polsce pogoda i tym podobne. zdarza sie ze go nie slysze, taka jestem skupiona na jezdzie i wtedy musi do mnie jeszcze raz mowic:) aleogolnie jest dobrze. co do provisional, jezeli zlozyles wniosek online to dostaniesz list i bedziesz musial wyslac swoj dowod lub paszport, zdjecia i wypelniony kwitek w ktorym to jakis anglik musi poswiadczyc ze cie zna i ze jestes "dobrym czlowiekiem" :) i musi sie podpisac. wysylasz to i po jakims czasie przychodzi ci provisional. dopiero wtedy mozesz isc do instruktora. mozesz jezdzic bez zdanej teorii z tego co wiem. teorie bukujesz rowniez online, mozesz tam wybrac gdzie i kiedy ci pasuje. jezeli nigdy nie jezdziles to duzo szkol jazdy oferuje pierwsze 5 godzin za 50 funtow. ja tego nie moglam wziac bo juz cos tam wiedzialam o jezdzeniu. jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz

koperek
Początkujący

Reputation point: 2
Neutralny
2

MalePostNapisane by K.J. » 11 Sep 2011, 11:20 Re: Prawo jazdy

Mi dalej brakuje materiałów i nie wiem skąd je mam wziąć. Sprawdziłem wyżej wymienioną stronę http://www.dft.gov.uk/dsa , ale tam nie ma nigdzie testów na prawko, tylko same objaśnienia i info, przynajmniej, ja nie mogę się nigdzie dopatrzyć żadnego odnośnika do materiałów testowych, typu, znaki drogowe, zasady poruszania się na drodze itp. No cóż poszperam jeszcze lub po prostu po otrzymaniu provisionala umówię się z instruktorem na jazdę po prostu. Ale dzięki za odpowiedzi.
K.J.
Stały Bywalec

Neutralny
0

FemalePostNapisane by agg » 11 Sep 2011, 16:31 Re: Prawo jazdy

K.J., tak jak wyzej zostalo napisane, w celu zapoznania sie z przepisami i zadami poruszania na drodze musisz nabyc kodeks drogowy (np. firmy emano) i tam masz wszystko objasnione.
testy to osobna dzialka. mozesz kupic sobie angielskie, lub polskie wlasnie emano albo iwonas.
patrzales moze na e-bayu?
moze ktos na forum ma do odsprzedania?
agg
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by adamirus » 11 Sep 2011, 18:21 Re: Prawo jazdy

ja ma do sprzedania cały zestaw emano ;)

adamirus
Stały Bywalec

Reputation point: 21
Pokojowy
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI