Obywatelstwo
Napisane by vanilia » 5 Aug 2009, 10:21 Obywatelstwo
-
- vanilia
- Zadomowiony
- Reputation point: 47
Napisane by alojzy » 5 Aug 2009, 21:41 Re: Obywatelstwo
:-P :-P
-
- alojzy
Napisane by bukila » 5 Aug 2009, 21:52 Re: Obywatelstwo
-
- bukila
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by dagus » 5 Aug 2009, 22:06 Re: Obywatelstwo
-
- dagus
- Rozeznany
- Reputation point: 2
Napisane by Mike » 5 Aug 2009, 22:49 Re: Obywatelstwo
-
- Mike
- Zadomowiony
- Reputation point: 13
Napisane by vanilia » 6 Aug 2009, 10:12 Re: Obywatelstwo
:-P :-P
Alojzy ja tez jestem dumna z tego ze jestem Polka, a jesli nie wiesz to mozna miec podwojne obywatelstwo i w niczym to nieprzeszkadza, a nawet pomaga.
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane by plazermen » 6 Aug 2009, 11:42 Re: Obywatelstwo
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputation point: 92
Napisane by alojzy » 6 Aug 2009, 12:45 Re: Obywatelstwo
vanilia wrote:a jesli nie wiesz to mozna miec podwojne obywatelstwo i w niczym to nieprzeszkadza, a nawet pomaga.
Obywatel Polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa.
Pamiętaj tez ze podwójne obywatelstwo to czasami podwójne obowiązki.
a czy to w czym pomaga ?? poproszę jakieś przykłady.
-
- alojzy
Napisane by vanilia » 6 Aug 2009, 12:51 Re: Obywatelstwo
alojzy wrote:vanilia wrote:a jesli nie wiesz to mozna miec podwojne obywatelstwo i w niczym to nieprzeszkadza, a nawet pomaga.
Obywatel Polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa.
Pamiętaj tez ze podwójne obywatelstwo to czasami podwójne obowiązki.
a czy to w czym pomaga ?? poproszę jakieś przykłady.
A wlasnie ze moze byc obywatelem innego panstwa, prezydent Kaczynski wypowiadal sie na ten temat jakis rok temu, kiedy to wielu Polakow dostalo obywatelstwo angielskie i chcieli sie pozbyc polskiego. W czym pomaga:
1. Latwiej dostaniesz mortgage, bo jestes Anglikiem
2. Mozesz bez wizy wyjechac do USA
3. W pracy traktuja Cie na rowni i napewno Cie nie wywala
4. Latwiej jest studiowac i dostawac roznego rodzaju pozyczki studenckie badz dofinansowania z Unii
5. Mozesz bez problemu kupic nowe auto z salonu, bo wiem jakie teraz problemy robia jak nie masz tu zameldowania
I sadzisz dalej ze to nie pomaga???
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane by malaroksi » 6 Aug 2009, 13:19 Re: Obywatelstwo
no baa! ciekawe czy jakbym weszła z walizką pełną pieniędzy do salonu porshe to robili by mi problem z kupnem nowego samochodu tylko dlatego że jestem obywatelką Polski :roll:vanilia wrote:Mozesz bez problemu kupic nowe auto z salonu
hmm a od kiedy tutaj obowiązuje cos takiego jak meldunek???vanilia wrote: problemy robia jak nie masz tu zameldowania
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by vanilia » 6 Aug 2009, 13:23 Re: Obywatelstwo
malaroksi wrote:no baa! ciekawe czy jakbym weszła z walizką pełną pieniędzy do salonu porshe to robili by mi problem z kupnem nowego samochodu tylko dlatego że jestem obywatelką Polski :roll:vanilia wrote:Mozesz bez problemu kupic nowe auto z salonuhmm a od kiedy tutaj obowiązuje cos takiego jak meldunek???vanilia wrote: problemy robia jak nie masz tu zameldowania
Kumpela chciala kupic nowe auto w salonie, na raty nie za gotowke, miala na depozyt, a oni zapytali sie o zameldowanie, nie wiem czy tu cos takiego obowiazuje ale pewnie jak dostajesz paszport to moze tam adres wpisuja, nie wiem ale tak to bylo, takze obywatelstwo napewno by jej w tym pomoglo
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane by alojzy » 6 Aug 2009, 13:24 Re: Obywatelstwo
1. Latwiej dostaniesz mortgage, bo jestes Anglikiem - chyba żartujesz co to ma do rzeczy, jak coś to w formularzu podajesz narodowość a nie obywatelstwo, czyli podajesz ze jesteś Polakiem, a druga rzecz to rezydencja, obywatelstwo ci w niczym nie pomoze
2. Mozesz bez wizy wyjechac do USA
Brytyjczycy potrzebują ESTA albo wize . jak mieszkasz pare lat w Uk to wizę do USA dostaniesz bez problemu
3. W pracy traktuja Cie na rowni i napewno Cie nie wywala
bzdura - obywatelstwo nie czyni cie anglikiem. Dla nich i tak będziesz polką. no ewentualnie szybciej dostaniesz w p.. od narodowców angielskich...
Zastanawiam sie czy kiedykolwiek musiałaś w pracy podać jakie masz obywatelstwo? zawsze sie podaje nationality czy li narodowość a ta zawsze pozostaje polska.
4. Latwiej jest studiowac i dostawac roznego rodzaju pozyczki studenckie badz dofinansowania z Unii
bzdura- jesteśmy w Unii masz takie same prawa jak wszyscy
5. Możesz bez problemu kupic nowe auto z salonu, bo wiem jakie teraz problemy robia jak nie masz tu zameldowania
bzdura w Angli nie ma czegoś takiego jak zameldowanie, wystarczy potwierdzenie adresu , które Brytyjczycy muszą tez przedstawić
-
- alojzy
Napisane by malaroksi » 6 Aug 2009, 13:27 Re: Obywatelstwo
Ja nie wnikam po co komu obywatelstwo bo niech ma jak potrzebuje ale niech się zabierają do tego osoby które mają o tym zielone pojęcie, wymaganą podstawą jest język a skoro tak owy się zna to można sobie wszytko poczytac prosto ze źródła z oficalnych stron a nie opierać się na przypuszczalnych zasłyszanych informacjach....
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by vanilia » 6 Aug 2009, 13:30 Re: Obywatelstwo
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane by alojzy » 6 Aug 2009, 13:42 Re: Obywatelstwo
potrzebują wizę albo jeśli nie chcą wyrabiać wizy to potrzebują ESTA które koszuje 20GBP jednorazowo i wystarczy wypełnić aplikacje w necie aby to dostać.vanilia wrote:a Anglicy nie potrzebują wizy do USA
W aplikacjach wpisujesz Nationality a nie citizenship
Zresztą nieważne, błądź dalej
Wszystkie potrzebne informacje masz na stronce którą podałMike, czybyś miała jakieś problemy ze zrozumieniem informacji tam zawartych i potrzebowała przełożenia na polski?
Wiesz ze jak otrzymasz obywatelstwo to nikt nie da ci w urzędach darmowego tłumacza , który się teraz ci należy
-
- alojzy
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Karta pokladowa ryanair a zle obywatelstwo
by joanna24360 in SZUKAM INFORMACJI - 4 Replies
16384 Views -
by linkaa