mam i nie mam rezydencji
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
prawie rok temu home office, poinformował mnie że po uciążliwych staraniach przyznano mi w końcu rezydencje,.
Jednak minął prawie rok a ja nic nie dostałem.
wiem ze to tylko jakiś świstek papieru ale ja nawet tego świstka nie dostałem.
czy to normalne że tak długo czeka sie na niego?
a moze ja jestem gdzies u nich w komputerze a świstka uważają ze nie trzeba mi wysyłac?
no i staż . czy czas jaki posiadam rezydencje odlicza sie od czasu jak dostane dokument potwierdzający ją, czy już od momentu jak informują mnie że dostałem ją w teorii.
dziękuję
-

-
soniac
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 0
To nie jest zwykly swistek, To jest dokument w formie paszportu, ktory mozesz okazac przy wjezdzie do uk. Radze wiec zadzwonic i dowiedziec sie czy Ci wyslali.
-

-
Fok@
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 29
Soniac,chyba nie chodzilo o status rezydenta?! :roll:
[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 08:00 ]
Tylko raczej o Home Office (pozwolenie na prace).Zreszta nie jest to ważne,bo czy chodzi o status rezydenta czy pozwolenie na prace,zawsz otrzymuje sie dokumenty.Status rezydenta to niebieska ksiazeczka ze zdjeciem a Home Office to dwie szare lub kremowe kartki,takze ze skanowanym zdjeciem i nazwa pracodawcy.
-

-
Magda31
- Rozeznany
-
-
Właśnie otrzymałem Status rezydenta czyli niebieską książeczkę ze zdjęciem :-)
Teraz następnym krokiem w uzyskaniu paszportu Brytyjskiego będzie chyba załatwienie stałego pobytu czyli pieczątka w paszporcie, ale nic nie wiem co trzeba robić,,,?
nie wiem czy już zaraz mogę się starać czy mam odczekać coś?
I na paszport kiedyś chyba rok trzeba było mieć rezydencję i 5 lat legalnego pobytu w Wlk. Brytani, a teraz coś się zmieniło?
Bardzo proszę o wszelkie informację i z góry bardzo dziękuję.
-

-
soniac
- Rozeznany
-
-
cześć. Soniac czy możesz udzielic mi informacji w jaki sposób mozna starac się o status rezydenta, a właściwie to o ta książeczkę??? z góry dzięki za informacje.
-

-
marta11155
- Początkujący
-
-
Certyfikat ten można uzyskać po roku pobytu w tym kraju.
Jeśli jesteś pracownikiem, by uzyskać Registration Certificate musisz mieć udokumentowany rok pracy w Wielkiej Brytanii w postaci payslipów od pracodawcy, listu oraz kontraktu za ostatni rok.
Jeżeli prowadzisz własną działalność musisz mieć faktury, list od księgowego oraz statementy z banku jako potwierdzenie zatrudnienia.
Na aplikacji o Registration Certificate można uwzględnić członków rodziny przebywających w Wielkiej Brytanii - współmałżonka oraz dzieci, którzy w ten sposób też mają potwierdzone prawo pobytu tutaj.
Wyżej wymienione dokumenty wraz z 2 zdjęciami paszportowymi oraz dokumentem tożsamości – paszportem lub dowodem osobistym, wysyła się pocztą do Home Office.
Oba dokumenty potwierdzają Twoje prawo do przebywania w Wielkiej Brytanii, możesz być o nie proszony podczas załatwienie formalności w brytyjskich urzędach.
Powodzenia!
-

-
soniac
- Rozeznany
-
-
Return to SZUKAM INFORMACJI