Prawo Jazdy

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by wilu19280 » 2 Aug 2010, 22:00 Prawo Jazdy

Witam, chcialbym sie dowiedziec czy jesli zrobie prawo jazdy w Angli w wieku 17 lat.
czy jesli przyjade do Polski czy bede mogl rowniez go uzywac i jezdzic samochodem.
prosze o Odpowiedzi
z gory dziekuje ;)

wilu19280
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by samotny » 2 Aug 2010, 23:50 Re: Prawo Jazdy

Nie nie będziesz mógł z tego względu że polskie prawo określa wiek kierowcy na minimum 18 lat. w chwili zwykłej kontroli nie masz wymaganego wieku kierowcy w danym państwie. wybierając się do danego kraju musimy zapoznać się z jego prawem i je stosować. Podobnie jest np. w Niemczech z oponami zimowymi w niektórych rejonach są w danym okresie obowiązkowe i policji nie obchodzi to że jesteś z innego państwa i jedziesz po ich terenie tylko przejazdem.

samotny
Rozeznany

Reputation point: 29
Pokojowy
0

MalePostNapisane by VA » 3 Aug 2010, 08:53 Re: Prawo Jazdy

Poza drobnymi ograniczeniami wiekowymi, to Twoje prawko będzie tak samo ważne w PL jaki i tutaj. Będziesz mógł je również wymienić na polski jeśli będziesz chciał.
b]samotny[/b], od kiedy jest w PL minimalna wieku na prawko 18 lat? Za moich czasów było zmienione na 17, a wcześniej było 18 i 16 za zgodą rodziców.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 3 Aug 2010, 09:25 Re: Prawo Jazdy

VA wrote:od kiedy jest w PL minimalna wieku na prawko 18 lat?

http://tinyurl.com/36crjsb
I z pierwszego linku - 16 lat tylko dla kategorii A1, B1 i T.
Normalne kategorie od 18 lat, D od 21 lat.

A tu jeszcze podstawa prawna
http://www.naukajazdy.pl/kodeks_ruchu_d ... #rozdzial1

Galadriela
Stały Bywalec

Reputation point: 9
Neutralny
0

MalePostNapisane by samotny » 3 Aug 2010, 10:16 Re: Prawo Jazdy

Galadriela wrote:
VA wrote:od kiedy jest w PL minimalna wieku na prawko 18 lat?

http://tinyurl.com/36crjsb
I z pierwszego linku - 16 lat tylko dla kategorii A1, B1 i T.
Normalne kategorie od 18 lat, D od 21 lat.

A tu jeszcze podstawa prawna
http://www.naukajazdy.pl/kodeks_ruchu_d ... #rozdzial1

Dziękuje Galadrielo

Nie jestem biegłym w zakresie kodeksu drogowego obowiązującego w Polsce w związku z tym nie napiszę od kiedy to obowiązuje. Jednakże jak to Ciebie tak bardzo interesuje to poszukaj sobie na google na pewno znajdziesz dokładną datę obowiązywania tego co napisałem.

samotny
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by VA » 3 Aug 2010, 14:43 Re: Prawo Jazdy

Wcane mnie data nie interesuje, to było pytanie retoryczne. Zmiany musiały nastąpić pod moją nieobecność w PL.
Wiem jak się Googla używa :-D
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by samotny » 3 Aug 2010, 22:22 Re: Prawo Jazdy

VA wrote:Wcane mnie data nie interesuje, to było pytanie retoryczne. Zmiany musiały nastąpić pod moją nieobecność w PL.
Wiem jak się Googla używa :-D
To dałem się wciągnąć w retorykę twoją następnym razem pytania retoryczne zadawaj bezosobowo bo ja pytany zawsze odpowiadam :)

samotny
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by BATORY » 5 Aug 2010, 23:27 Re: Prawo Jazdy

Każde Państwo szczegółowo precyzuje krąg osób uprawnionych do korzystania z poszczególnych uprawnień. Tak więc jeżeli polski ustawodawca jasno określił minimalny wiek uprawnionego do prowadzenia pojazdu na poziomie 18-tu lat, znaczy to dokładnie, że osoba poniżej tego wieku jest poza tym kręgiem, a więc w chwili przekroczenia granic RP jako kierująca pojazdem łamie prawo,mimo że uzyskała je w innym kraju o mniej zaostrzonym rygorze. To samo dotyczy kierowców którym cofnięto uprawnienia za jazdę pod wpływem alkoholu lub przekroczony limit punktów karnych. Zakaz ten będzie dotyczył wyłącznie kraju w którym został wydany.

BATORY
Początkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by myszka_823 » 11 Aug 2011, 13:42 Re: Prawo Jazdy

Hej czy ktos zdawal prawko w tym roku na kategorie B bo chciałabym sie dowiedzieć jak zdawanie testów a najbardziej chodzi mi o te filmiki czy trudne i ile wyniosło was całe prawo jazdy ile razy podchodziliście do egzaminów i do testów czy waszym zdaniem jest łatwiej zdawać w Uk czy w Polsce
myszka_823
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by bongorno » 12 Aug 2011, 19:00 Re: Prawo Jazdy

Niestety poprę w tej dyskusji VA z prostej przyczyny , ustawa Prawo o Ruchu Drogowym określa wiek w który trzeba osiągnąć aby ubiegać się o prawo jazdy , nic w tej ustawie nie ma na temat uprawnień uzyskanych za granicą . Jeśli kolega ma 17 lat i ma prawo jazdy kat. B jest ono ważne również na terenie Polski.Polska jako kraj w UE musi respektować uprawnienia do kierowania pojazdami uzyskane w innym kraju członkowskim.

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI