rezydentura

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by asdfg » 8 Sep 2010, 21:41 rezydentura

Chcialbym zlozyc aplikacje o paszport angielski. Ale pierw musze sie postarac o rezydenta. I tu nie wiem czy o rezydenture stalego pobytu czy moze wystarczy tymaczasowego. Jestem w Anglii juz ponad 5 lat. Caly czas tu sie uczylem a wiec jeszcze nie mam home office. I wlasnie nie wiem jak to teraz wyglada. Czy moze to musi byc tak ze to moj rodzic musi zlozyc a ja jako syn dostane automatycznie. (mam juz skonczone 18 lat)

asdfg
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 9 Sep 2010, 05:37 Re: rezydentura

W jednym sobie odpowiedziałeś
asdfg wrote:(...)Czy moze to musi byc tak ze to moj rodzic musi zlozyc a ja jako syn dostane automatycznie. (mam juz skonczone 18 lat)

Skoro masz skończone 18 lat = jesteś pełnoletni to nie wiem po co chcesz w całą sprawę mieszać rodziców :) Całą sprawę załatwiasz sam sobie.
A paszport to dostaniesz jak będziesz pełnoprawnym obywatelem. Rezydentura to za mało.
Ale pierwszy krok do starania się o obywatelstwo.
Poszukaj tu na forum - gdzieś było o tym.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by asdfg » 9 Sep 2010, 10:49 Re: rezydentura

AdamBoltryk wrote: A paszport to dostaniesz jak będziesz pełnoprawnym obywatelem. Rezydentura to za mało.

No wlasnie dlatego moje pytanie, czy moge od razu sie starac o pelnoprawnego obywatela? Jesli nie to o co pierw musze sie starac?

asdfg
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 9 Sep 2010, 13:21 Re: rezydentura

Hej! O obywatelstwo mozna sie starac dopiero po 6 latach pobytu w UK. Po drugie nie musisz miec rezydenta zeby sie o to starac. Home Office wyrabiasz dobiero jak idziesz do pracy. A jesli chodzi o rezydenta to musisz miec Home Office i udowodniony rok pracy. Jesli jestes tu z rodzicami to oni moga wyslac aplikacje o rezydenta i dodac w niej Ciebie jako swoje dziecko i automatycznie dostaniesz rezydenta o jesli dalej sie uczysz i jestes na utrzymaniu rodzicow. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

MalePostNapisane by VA » 9 Sep 2010, 16:02 Re: rezydentura

asdfg, temat niedawno był wałkowany.

vanilia, coś trochę namieszałaś.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by dagus » 9 Sep 2010, 16:13 Re: rezydentura

poszukaj na google i wszystkiego sie dowiesz

dagus
Rozeznany

Reputation point: 2
Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 12 Sep 2010, 18:07 Re: rezydentura

vanilia, coś trochę namieszałaś.[/quote]

niby z czym??? jakos mam rezydenta i wiem jak to sie zalatwia
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

MalePostNapisane by VA » 12 Sep 2010, 18:41 Re: rezydentura

Sorry vanilia, czytałem w pośpiechu. Pisałaś o 6 latach do obywatelstwa, a ja myślałem o rezydenturze.
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by dorotajab » 13 Sep 2010, 15:37 Re: rezydentura

ale ty sie tu uczyles, rozumiem ze do gimnazjum tez chodziles i A-level pewnie masz zdany? teraz pewnie studia zaczynasz albo konczysz?

nie znam sie na temacie wiec pewnie nie powinnam sie wypowiadac,,, ale ja na twoim miejscu bym zadzwonila gdzie trzeba i sie dwoiedziala co dokladnie musisz zrobic w swoim przypadku.

pamietam jak zaczynalam tu studia, jako osoba ktora bylaby trzy lata przed rozpoczeciem uczeleni na wyspach brytyjskich bylabym automatycznie traktowana jako rezydent. ja mialam wtedy krotszy staz, wiec nie wiem co byloby dalej, ale wiem ze na pewno duzo latwiej ;)

teraz to oczywiscie moglo sie wszytko zmienic- dlatego siegaj po telefon i zadzwon po porade
dorotajab
Zaangażowany

Reputation point: 151
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by Acid Drinker » 13 Sep 2010, 19:48 Re: rezydentura

Do rezydentury potrzeba 5 lat, nieprzerwanej, pracy. Jako potwierdzenie moga posluzyc kontrakty, swiadectwa pracy (potwierdzenia listowne) od pracodawcow lub cetryfikaty WRS.
Co do ostatniego, to malo osob to ma bo po pierwszym roku nie trzeba sie juz rejestrowac przy zmienie pracodawcy. Nigdy nic nie slyszalem i nie wyczytalem nic o tym, zeby okres nauki sie wliczal.
Rejestrujemy sie za pomoca formularza do pobrania ze strony HM albo directgov.

Do obywatelstwa potrzeba 6 lat. Kiedys bylo 5, ale zwiekszyli. Najpierw jakies egzaminy z wiedzy, historii, geografii i kulturze UK. Potem mozna sie starac o paszport. Co chyba juz jest formalnoscia. Ale obywatelstwa nie mam i sie nie staralem, wiec na 100% nie moge powiedziec jak jest. Rezydentem jestem od kilku tygodni :) Oczywiscie moze byc jakies tylne wejscie dla studentow, o ktorym nie wiem.

Co do rezydenta tymczasowego to dostaje sie go chyba po roku automatycznie i mozna tylko poprosic o potwierdzenie. Przynajmniej tak bylo jak ja tu przyjechalem. Ale ten status duzo nie daje. O ile pamietam to latwiej dostac karte kredytowa i wynajac samemu mieszkanie.

I jeszcze male sprostowanie, bo zapomnialem o tym napisac. Status rezydenta i paszport dostajemy jak zasluzymy :) (spelnimy wszystkie warunki). O obywatelstwo trzeba sie starac 'egzamin(y)'.
Acid Drinker
Stały Bywalec

Reputation point: 7
Neutralny
0

MalePostNapisane by VA » 13 Sep 2010, 22:18 Re: rezydentura

Z Form EEA3 (aplikacja o rezydenturę dla obywateli UE):
To qualify for permanent residence you need to have continuously exercised a Treaty right in the UK for 5 years through employment, self- employment, study, economic self-sufficiency, retirement or permanent incapacity. If you have been supported by the employment or funds of a family member, you may still qualify. The details given in this section will have to be supported by the documentary evidence specified in section 5.

Czyli musisz udowodnić, że w UK mieszkałeś, a nie że pracowałeś i szkoła się tak samo liczy.
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI