Sezon Grilowy czas zaczac
Napisane by marcin.p » 13 May 2009, 11:41 Sezon Grilowy czas zaczac
Jako ze cieplo sie zrobilo na polu ( tak na polu nie na dworze ) czas dkuzyc zardzewiale ruszty. Co prawda mój byl dobrze rozgrzany kilka razy ( pierwszy raz na sniegu) , ale nie mozna ukrywac ze czas zarcia grilowego nastal na dobre.
Wiekszosc z nas chetnie odpalila by ognisko ( co równiez mialo miejsce ) ale jak oze jestesmy coraz bardziej leniwi gril stal sie nieocenionym urozmaiceniem weekendów.
W zwiazku z tym chcialbym zapytac wszem i wobec co robicie na grilu. Postanowilem wzucic kilka swoich patentów, kto wie moze sie da styknac na grila w najblizszym czasie.
Pieczone ziemniaki
Umyte duze ziemniaki, obsypujemy sola zawijamy w folie aluminiowa i zagrzebujemy w zazacym sie weglu drzewnym na 20 - 25 minut. Podawac rozkrojone w poprzek z serem zóltym , szynka i czym sobie zamazycie ( pozna wzucic fasole z puszki ale ja nie próbowalem)
Zwykla polska zwyczajna kielbaska
Zjarac na wegielek zalac czeronym keczupem i wszamac - proste prawda ???
Kaszanka
Z tym mialem zawsze problem , kazda kaszanka która kupilem w uk zawsze mi wyciekala i po upieczeniu zostawal mi na grilu pusty kondonik ....
Szparagi w bekonie
To patent na nastepnego grilla... Szparagi zawinac w wedzony bekon i piec na grilu przez 10 minut... posypac drobno startym parmezanem ( dam znac czy jest ok w poniedzilalek)
Karkówka / Zeberka z Grila
2 kilo karkówki 3 glówki czosnku , sól , pieprz ( przyprawa gyrosa), jedno jasne piwko.....
Karkówke pokroic w plastry, lekko rozbic. Czosnek zgniesc na miazge , zmieszac z pieprzem i sola , gyrosem , zalac piwkiem. Wszystko zamieszac i wzucic karkówke na 24 godziny. Potem tylko mocno rozgaznego grila ( 8- 10 minut ) i zarelko jak sie patrzy ...
Pewnie wszyscy sobie pomyslicie ze siedze calymi dniami za garami i nic nie robie ....
Kulminacyjne danie wieczoru to .....................
Zimny Browarek .... nic dodac nic ujac ( najlepiej w szpilkach .... wyjasnienie dla kobiet to takie podluzne male buteleczki 330 ml kazda ). Najlepiej smakuja przyniesione przez pania na szpilkach, w krótkiej mini i biustem na wysokosci oczu ..... Mini zadko sie zdaza bo komary czasami tna .....
Napisane by malaroksi » 13 May 2009, 11:50 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
Ja proponuje dla tych co im świeci słonce wrzucić na ruszt jakąś rybke, pieczarki, luub zrobić sobie przepyszne szaszłyczki.
Oczywiście mnie nie musicie zapraszać na grilla bo jestem w ciązy i bym wam wszystko wyżarła ale życze smacznego :-)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Posts: 2757
- Joined: 6 Jul 2008, 13:53
- Location: West Bromwich
- Reputation point: 170
Napisane by bluebery » 13 May 2009, 12:17 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
malaroksi !! Grrratulacje sloneczko :grin:
-
- bluebery
- Rozeznany
- Posts: 189
- Joined: 10 Mar 2009, 23:25
- Reputation point: 1
Napisane by malaroksi » 13 May 2009, 13:26 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Posts: 2757
- Joined: 6 Jul 2008, 13:53
- Location: West Bromwich
- Reputation point: 170
Napisane by marcin.p » 13 May 2009, 14:08 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
Laski ja tu o piwie , odymionym miesie i pólnagich laskach .... Z calym szacunkiem dla matek polek TO NIE TEN TEMAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja uwielbiam rybke , ale taka upiczona w specjalnych drutach... z foli smakuje jak duszona a wole pieczone. do tego pietrsuszka sól i cytrynka
Napisane by mamuśka twins » 13 May 2009, 18:52 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
-
- mamuśka twins
- Stały Bywalec
- Posts: 369
- Joined: 19 Mar 2007, 19:23
- Location: Birmingham
- Reputation point: 3
Napisane by Beata » 13 May 2009, 19:03 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
Masz rację marcinie.p panie w mini też mogę się kręcić. A co, będzie się z kogo pośmiać. Czarujący, opaleni kelnerzy ze śnieżnobiałym uśmiechem też mogą się przewijać. :) Od przybutku głowa nie boli.
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale i tak nic nie przejmuję kiełbasek pieczonych nad ogniskiem.
:roll:
A co do tych ,,Matek Polek,, to się tak nie czepiaj. Zobaczysz sam kiedyś będziesz siedział z grabkami w piaskownicy i będziesz monotematyczny. Na każdego przyjdzie pora. :wink:
-
- Beata
- Stały Bywalec
- Posts: 436
- Joined: 30 Apr 2007, 09:55
- Location: Erdington
- Reputation point: 8
Napisane by testowy » 13 May 2009, 22:02 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
ok,
ale ostatnio odkryłem nózki kurczaka,
dokładnie w Lidlu je odkryłem i nabyłem drogą kupna,
polecam,
muszą się wytarzać w przyprawach dzień wcześniej,
te nóżki rzecz jasna,
potem na grila, najlepiej okrągłego z przykrywką,
w gwiazdeczkę układamy,
grubszą częścią ku środkowi,
i przykrywka, rzecz kluczowa,
wcześniej próbowałem na grilu bez przykrywki i nie to samo,
polecam,
palce lizać,
nawet jak nie podaje mini wydekoltowana piękność...
:mrgreen:
Becia!
marzą Ci się opaleni kelnerzy?!
oj, Becia, Becia,
co z Ciebie wyrośnie...
:mrgreen:
Becia, mówisz że najbardziej kiełbaski... ?
hm... wole chyba jednak piersi...
najlepiej w ziołach prowansalskich
te kurze znaczy się,
:mrgreen:
-
- testowy
- Zaangażowany
- Posts: 1028
- Joined: 28 Sep 2008, 16:21
- Location: i owszem, głównie w soboty
- Reputation point: 78
Napisane by plazermen » 14 May 2009, 00:27 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
Marcin: niezłe przepisy - uwskutecznię przy najbliższej okazji.
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Posts: 2069
- Joined: 10 Jun 2006, 20:52
- Location: że znowu
- Reputation point: 92
Napisane by marcin.p » 14 May 2009, 07:55 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
Nie chodzilo mi zeby kogos obrazac. Ciesze sie ze sie rozmnazacie i rosna wam brzuszki. Ale jak jest temat o zarelku to sie skupmy na zarelku. Chcac sie pochwalic swoimi pociechami macie inna sekcje i basta.
Plaz co powiesz na wypad rowerowy polaczone z grilowaniem ????
A jeszcze jedno
Kukurydze w kolbie na grlila lubie wzucic. opiec posolic i wrabac a co ...
Beata , wydaje mi sie ze mozesz miec problem z opalonymi panami ( szczególnie z tymi lokalnymi) . Zaporosisz do obslugi grila , zaplacisz zeby pokazali swe opalone torsy. W polowie imprezy powiedza ci ze im religia zabrania serwowania alkoholu a przyzadzanie wieprzowino pochodnych mies to dla nich zamach na wiare. Pod koniec zmarnowanej biby bedziesz miec na glowie stado ichnich adwokatów , lekrzy i bóg wieco jeszcze.....
jutro weekend ..... grile na start
Napisane by kedziorek » 14 May 2009, 14:35 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
Tak więc do grillowanej piersi kurzej lub ryby podajmy miskę świeżej sałaty z sosem winegret.
Możemy także grillować warzywa. Czy jest coś lepszego niż cukinia z grilla nadziana serem feta z pomidorami i świeżymi ziołami? Na deser możemy natomiast przygotować sałatkę owocową z rodzynkami.
Bardzo ważnym dodatkiem do mięs , wędlin i warzyw grillowanych są z pewnością różnego rodzaju sosy i dipy. Zrobione dzień wcześniej i pozostawione w lodówce aby `dojrzały` , poprawią smak naszych potraw. :)
Niestety nie wszystkie warzywa grillowane, są dobre dla naszego zdrowia.
Podczas pieczenia , smażenia czy grillowania ZIEMNIAKA powstaje związek zwany akrylamidem,
któremu przypisano działania rakotwórcze.
Piwko na grilla? Jak dla mnie stanowcze NIE. Znacznie lżejsze dla mojego żołądka będzie np. Vermouth ze sprite`m :) lub delikatne czerwone lub białe wino.
Wszystkim forumowiczom życzę rewelacyjnej pogody i zdrowego grillowania :)
A tu kilka pomysłów na oryginalne grille ;)
-
- kedziorek
- Przyczajony
- Posts: 2
- Joined: 14 May 2009, 09:24
- Reputation point: 0
Napisane by Beata » 15 May 2009, 17:57 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
-
- Beata
- Stały Bywalec
- Posts: 436
- Joined: 30 Apr 2007, 09:55
- Location: Erdington
- Reputation point: 8
Napisane by marcin.p » 22 May 2009, 09:39 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
Lece do Asdy koszyk pozyczyc na weekend ...
Jesli chodzi o gotowanie w samochodzie to kiedys jajka na twardo w aucie zrobilismy ... ale bylo goronco i nie na tym kontynencie ....
Lece po te wzmocnione winiacze ( vermouthy )
Ok to jeszcze pomysl na drina grilowego, autoratwa Anna De Frutos i Lucia Mendez
Sangria domowej roboty :
- 2 butelki bialego wina, 2 butelki czerwonego ( im tansze tym lepsze)
- Owoce ( jablka , ananas w puszce lub bez puszki , pomarancze , mandarynki generalnie co popadnie - pokroic w drobna kostke
- Litr gazowanego czegos, fanta , Smirnoff Ice lepszy
- cukier waniliowy , cynamon
- troche rumy bacardi ( ilosc zalezy od stanu upojenia , im puzniej tym mocniejszy )
Wszystko wlac d oduzego gara, zostawic na 20 minut , dosypac lopate lodu i heja :)
Smakuje genialnie, owoce tez trzebazjesc bo zdrowe. Zabawa bycza Kac gigantyczny
Napisane by alojzy » 20 Aug 2009, 22:40 Re: Sezon Grilowy czas zaczac
-
- alojzy
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Czas pracy dla kierowców
by vanilia in PRACA - 2 Replies
6931 Views -
by AdamBoltryk
on 14 Nov 2012, 17:58
-
Czas pracy dla kierowców
-
-
Jest jeszcze czas :>
by Mlody in TOWARZYSKIE - 1 Replies
7140 Views -
by bogunia
on 27 Jan 2008, 17:43
-
Jest jeszcze czas :>
-
-
Czas oczekiwania na dom w sandwell?
1, 2 by kalini in MIESZKANIE - 15 Replies
44470 Views -
by Albiorix
on 20 Oct 2015, 21:47
-
Czas oczekiwania na dom w sandwell?
-
-
praca na krotki czas;)
by darlinn in PRACA - 2 Replies
8714 Views -
by melania
on 10 Jul 2009, 17:48
-
praca na krotki czas;)
-
-
Czas Pracy Kierowcy
1, 2, 3 by JoannaD87 in SZUKAM INFORMACJI - 30 Replies
67654 Views -
by lesny69
on 26 Jan 2015, 07:07
-
Czas Pracy Kierowcy