jak z psem do Polski???

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

None specifiedPostNapisane by saimon718 » 21 Jan 2008, 15:32 jak z psem do Polski???

witam! wie ktos cos na temat zabrania psa do Polski? Jak wyglada procedura przygotowania zwirzecia do tej wyprawy czy potrzebuje paszport, badania itp..

saimon718
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 21 Jan 2008, 16:20 Re: jak z psem do Polski???

z pl do uk musi przejsc szczepienia polroczna kwarantanne i musi miec mikro chipp i obawiam sie ze w druga strone bedzie tak samo ale tego na 100% nie wiem

ka

KA i PE

0

FemalePostNapisane by Katik » 21 Jan 2008, 19:35 Re: jak z psem do Polski???

tak samo, w sumie 7 miechów przygotowań....
Katik
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 22 Jan 2008, 08:18 Re: jak z psem do Polski???

jezeli maly pies to mozna go przewiezc w samochodzie na tylnej kanapie , przejezdzalem juz w sumie 3 razy i nigdy nie sprawdzali, gorzej bedzie jak sprawdza, z tym ze juz nie dla mnie , bo moj pies juz posiada wszystkie dokumenty.
wsiaz
Zadomowiony

Reputation point: -1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Katik » 22 Jan 2008, 21:00 Re: jak z psem do Polski???

wsiaz wrote:jezeli maly pies to mozna go przewiezc w samochodzie na tylnej kanapie , przejezdzalem juz w sumie 3 razy i nigdy nie sprawdzali, gorzej bedzie jak sprawdza, z tym ze juz nie dla mnie , bo moj pies juz posiada wszystkie dokumenty.

moi znajomi pod siedzeniem przewozili... wwozili psa do UK.
Ja jechałam z komplecikiem dokumentów, a mimo wszytsko się denerwowałam czy wszystko ok, przy takim "przemycie" chyba by mi serdcuho nie wytrzymało wogóle :roll:
Katik
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 23 Jan 2008, 06:26 Re: jak z psem do Polski???

Katik wrote:
wsiaz wrote:jezeli maly pies to mozna go przewiezc w samochodzie na tylnej kanapie , przejezdzalem juz w sumie 3 razy i nigdy nie sprawdzali, gorzej bedzie jak sprawdza, z tym ze juz nie dla mnie , bo moj pies juz posiada wszystkie dokumenty.

moi znajomi pod siedzeniem przewozili... wwozili psa do UK.
Ja jechałam z komplecikiem dokumentów, a mimo wszytsko się denerwowałam czy wszystko ok, przy takim "przemycie" chyba by mi serdcuho nie wytrzymało wogóle :roll:

Nie bylo zle jak ja jechalem to zawsze jak rumunie prawie 2 dzieci nawalone z tylu wedki z przodu, to wiesz jak zobaczyli takie auto , to dawali luzu i tyle, jak ktos jedzie w pieciu i wszyscy w dresach i bmw lub golf IV gti, to wtedy zjezdzaja w 90% na bok.
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Katik » 23 Jan 2008, 19:11 Re: jak z psem do Polski???

wsiaz wrote:jak ktos jedzie w pieciu i wszyscy w dresach i bmw lub golf IV gti, to wtedy zjezdzaja w 90% na bok.

... i po szybkim kursie fryzjerstwa - maszynką na zero :mrgreen:
Katik
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by metha » 24 Jan 2008, 21:16 Re: jak z psem do Polski???

z tego co wiem to z UK można bez problemu przewieźć
psy przy pierwszej szczepionce maja wprowadzany chip
papiery sie przy kupnie dostaje na rasowego psa :)
metha
Raczkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 25 Jan 2008, 06:25 Re: jak z psem do Polski???

Przy kupnie psa rasowego w Pl dostajesz metryczke urodzenia , i to jest jedyny istotny dokument, mysle, ze tutaj jest tak samo
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Katik » 25 Jan 2008, 14:02 Re: jak z psem do Polski???

metha wrote:z tego co wiem to z UK można bez problemu przewieźć

nie chodzi o papiery, które potwierdzają jedynie pochodzenie i rodowód psa. I nie chodzi tylko o czipa. Głównie chodzi o pobranie przeciwciał na wściekliznę.

Jeśli chodzi o wwóz psa/kota/fretki do Uk procedura wygląda tak:

AKTUALNA (X.07) PROCEDURA WWOZU PSÓW DO UK
1. wyrobienie paszportu + czip
2. szczepienie (Canigen, Nobivac Rabies, Quantum Rabies albo Rabisin)
3. 21 dni czekania
4. pobieranie krwi i wysyłka do Puław/Berlina
5. 2-3 tygodnie-wynik (powyżej 0,5 IU/ml)
6. czekasz 180 dni od pobrania kwi
7. na 24-48 przed wjazdem do UK odrobaczasz/odkleszczasz psa
8. możesz wjechać do UK określonymi drogami - samolot - cargo BA, LOT, samochód

wiadomości z defry:
http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm

tu dokładnie wszystko po kolei ze "źródła"
http://www.defra.gov.uk/animalh/quar...res/owners.htm

a tu pomocne poradniki
http://www.defra.gov.uk/animalh/quar.../factsheet.htm

http://www.defra.gov.uk/animalh/quar...actsheet3b.pdf

w sumie - minimum 7 miesięcy od zachipowania/zapaszportowania i zarejestrowanego w paszporcie szczepienia.

w druga stronę sytuacja jest taka sama, bo wywieźć psa z Uk możesz bez niczego, ale już nie wróci bez tych wszystkich badań.
Katik
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 25 Jan 2008, 20:27 Re: jak z psem do Polski???

Katik wrote:

nie chodzi o papiery, które potwierdzają jedynie pochodzenie i rodowód psa.

w druga stronę sytuacja jest taka sama, bo wywieźć psa z Uk możesz bez niczego, ale już nie wróci bez tych wszystkich badań.

Niezupelnie, jezeli masz psa kupionego tutaj i dadza angielski paszport z angielskimi danymi, to co moga od ciebie zadac wiecej na granicy przy wjezdzie do UK?
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Katik » 27 Jan 2008, 15:33 Re: jak z psem do Polski???

wsiaz wrote:
Katik wrote:

nie chodzi o papiery, które potwierdzają jedynie pochodzenie i rodowód psa.

Niezupelnie, jezeli masz psa kupionego tutaj i dadza angielski paszport z angielskimi danymi, to co moga od ciebie zadac wiecej na granicy przy wjezdzie do UK?

Właśnie to, że pies opuścił anglię - nieskażony teren wścieklizną, i przebywał w innym kraju, gdzie mógł się zarazić - dlatego nie wjedzie bez wszystkich potrzebnych badań. Chyba , że przeszedł całą kwarantannę wcześniej w Uk
Katik
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 27 Jan 2008, 18:24 Re: jak z psem do Polski???

no nie wiem, ja nie wywozilem angielskiego psa to nie wiem do konca, ale to co piszesz dla mnie jest bezsensu, przeciez kazdy pies musi byc zaszczeopiony na wscieklizne, wiec sie nie zarazi, wiec jakie problemy na granicy, zreszta kazdy anglik jadac do np Disneylandu z psem, musialby siedziec tam 7 miesiecy, zeby jego piesek przeszedl jakies smieszne badania? Lub po powrocie oddac go na kwarantanne, momo, ze byl zaszczepiony przed wyjazdem?
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Katik » 28 Jan 2008, 09:48 Re: jak z psem do Polski???

nie ma znaczenia czy jest szczepiony czy nie. musi przejsc badania pt: badania laboratoryjne surowicy psa na obecność przeciwciał neutralizujących wirus wścieklizny.
badania te robi sie jako pobranie krwi i wysłanie do specjalnego instytutu w 21 dni lub więcej od zaszczepienia psa na wściekliznę. Jeśli wynik jest odpowiedni - następuje 180 dni czekania na zakończenie kwarantanny. Nie ma znaczenia czy pies był szczepiony tylko i wyłącznie na wściekliznę od urodzenia. Podstawą są te badania.
Wywiezienie w czasie oczekiwania psa z UK powoduje przerwanie kwarantanny, i np w przypadku powrotu z wyżej wymienionego Disneylandu ;) pies zostaje na granicy, umieszcza się go np w hotelu na koszt właściciela i tam cały proces kwarantanny rozpoczyna się na nowo.
Mówię tu tylko o Anglii, bo np pies z PL w czasie kwarantanny może swobodnie podróżować po całej UE, z wyjątkiem Anglii i Irlandii.
Katik
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by Fok@ » 22 Jul 2009, 19:50 Re: jak z psem do Polski???

Ok wiem ze temat jest troche nie aktualny, ale wlasnie szukalem tematu o pieskach i ich podrozowaniu po EU.

Chodzi mi tu glownie o wypowiedzi wsiaza. Nie zawracal bym sobie gitary gdyby nie fakt ze to jest 2 temat ktory przegladam i widze jak pan wsiaz sie bulwersuje i denerwuje ze ludzie tu piszacy nie maja racji bo przeciez to nie ma sensu.

Po 1. Prawo nie zawsze musi byc logiczne prawo jest prawem i nie zmienisz tego.
P2. Koledzy/kolezanki starali Ci sie wytlumaczyc zeby wjechac z Psem do UK musisz przejsc tak zwana 180 dniowa kwarantanne. Nie bede pisal tu jeszcze raz to co wczesniej juz bylo wspomniane. Postaram sie wytlumaczyc Ci. Z tego co widze to ty rozumiesz to tak ze jak wyjedziesz z psem z uk do np Polski to musisz w tej Polsce przejsc 180 dniowa kwarantanne przed przyjazdem do UK. Otoz drogi kolego NIE. Jezeli zakupiles psa w UK to jak kazdy normalny obywatel wybierasz sie do weterynarza po porade w zwiazku z tym ze w przyszlosci mozesz wyjechac z nim np na wakacje. Weterynarz ci wszystko ladnie tlumaczy robi wszystkie niezbedne szczepienia i pewnego dnia kiedy juz dostaje wyniki badan krwi mowi ci. Panie wsiaz za 180 dni od dzisiejszego dnia piesek bedzie mogl podrozowac z UK i do UK ile razy bedzie mu sie podobac. Ty w miedzyczasie wychowujesz pieska, sprzatasz po nim kupy, naprawiasz prawie zjedzony TV nim sie obejrzysz mija 180 dni i zbliza ci sie wymarzony urlop. Dzien/Dwa przed wyjazdem wybierasz sie do weterynarza na odrobaczenie i odpchlenie, pan doktor wklepuje ci wszystkie potrzebne informacje w paszport ktory otrzymales wczesniej poczta. Pakujesz walizki, psa wsziadasz w samochod jedziesz na prom przedsawiasz dokumenty psa i zadowoleni opuszczacie UK. Po wyczerpujazcym 2 tygodniowym urlopie czas na powrot do UK. Wiec co ? Dzien/Dwa przed wyjazdem zabierasz pieska do lokalnego weta na odrobaczanko i odpchlenie. Pakujesz bagaz psa i wracasz do UK.

Reasumujac:
Pies przechodzi kwarantanne 180 dniowa tylko RAZ

Dziekuje
Fok@
Rozeznany

Reputation point: 29
Pokojowy
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post