Kara za downloading
Napisane by GRZEGORZWLO » 7 Jan 2008, 20:08 Kara za downloading
-
- GRZEGORZWLO
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by wsiaz » 7 Jan 2008, 20:47 Re: Kara za downloading
-
- wsiaz
- Zadomowiony
- Reputation point: -1
Napisane by Adam » 7 Jan 2008, 21:42 Re: Kara za downloading
Mozesz sprobowac wziasc adwokata, tlumaczyc sie ze masz wi-fi i sasiad sie wlamal i sciagal plik a ty nic o tym nie wiedziales, albo poprostu powiedziec ze myslales ze sciagales imieniny cioci ktore wujek z Polski ci udostepnil ;).
Znajomi mieli podobana sytuacje i wzieli prawnika ale nie wiem jak sie to skonczylo
-
- Adam
- Administrator
- Reputation point: 33
Napisane by ogotay » 7 Jan 2008, 22:34 Re: Kara za downloading
-
- ogotay
Napisane by Daglas » 7 Jan 2008, 23:28 Re: Kara za downloading
[Jednak powiedział ze oni sie nie zajmuja tak każdym , jak mają cynk ze handlujesz albo jakies podejrzenia od kogos to cię sprawdzją]
Od niego dowiedziałem co to p2m... POLECAM
BEZPIECZNE W POLSCE LEGALNE NA TYLE ZE POLICJA BEZ NAKAZU NIE ZDOŁA SPRAWDZIĆ CO SCIĄGASZ dziła na zasadzie kont pocztowych, szybkie wystarcza dwa progi do tego moorhunt i peer2mail...
Co do kar...hmmm wydaje mi sie ze po prostu ktoś Cie podkablował jak juz coś albo klikałeś tam gdzie nie trzeba..chociaż tak jak ktos pisał wyżej robia to nielegalnie bądx nabijaja w butelke....BYNAJMNIEJ NIE DAJ SIE WYROLOWAC
-
- Daglas
- Początkujący
Napisane by owen » 8 Jan 2008, 09:37 Re: Kara za downloading
Statyczne czy dynamiczne IP naprawde niczego nie zmienia.... Myslisz ze jak masz zmienne IP to nie da sie do Ciebie trafic? To sie mylisz...
Ten Twoj ScreenShot ( bo zapewne to masz na mysli ) nie jest dowodem w sadzie. Dowodem w sadzie moze byc Twoj dysk twardy z zawartoscia... Z tad jak poczytasz sobie troche na ten temat to znajdziesz informacje ze: " policja zabezpieczyla dyski twarde i plyty cd " wlasnie jako dowod do sadu....
Oni (policja) sie nie zajmuje kazdym bo nie ma to na srodkow i czasu. Zajmuja sie tym agencje typu RIAA czy BSA w PL, ktora sklada doniesienie i wtedy policja musi sprawe zbadac.
Odnosnie handlu - dlatego na scenie warezowej zabronione jest handlowanie tym co sciagniesz. A ze niektorzy lamia te zasady to nadstawiaja sie wszystkim. I tym ze sceny i policji.....
Super, bede sciagal 4 gb przez poczte? :D lool :D Do tego rodzaj kodowania zalacznikow w mailach jest taki, ze bedzie to zajmowac sporo wiecej miejsca :D Naprawde genialny pomysl ;] Moze na mp3 to byc jakis pomysl.... Nie zapominaj ze firmy udst darmowa poczte tez moga monitorowac zalaczniki i albo skasuja Ci konto, albo doniesc policji....
@ Grzegorz: Pojdz z tym na policje i potwierdz tego autentycznosc.... W polsce ostatnio chdozili na chama do ludzi i wystawiali im lewe mandaty a ze jak nie zaplaca to skieruja sprawe do sadu. Pojdz i popros o zbadanie autentycznosci tego, bo wydaje Ci sie, ze ktos chce cie naciagnac...
@ ogotay - jestes pewny ze policja / prokuratura potrzebuje nakazu do uzyskania tej informacji? Powiedzialbym ze nie, ale nie chce mi sie sprawdzac.
@ all dziwne ze dali grzywne do zaplaty bez przeszukania mieszkania i zabezpieczenia dowodow. w PL by to nie przeszlo. Bo dopiero HDD jest dowodem w sadzie. Sam adresem IP jest tylko powodem do wszczecia postepowania i tyle. Szczegolnie teraz - w dobie sieci bezprzewodowych.
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by Brabus23 » 8 Jan 2008, 14:45 Re: Kara za downloading
-
- Brabus23
- Przyczajony
Napisane by owen » 8 Jan 2008, 15:11 Re: Kara za downloading
Wiesz co to jest kodowanie BASE64, ktore jest wykorzystywane z reguly do kodowania zalacznikow w poczccie?
Wciaz nie rozwiazuje to kwestii bezpieczenstwa.
Myslisz ze firmy typu google nie monitoruja wlasnej poczty?
Najbezpieczniejsza forma sciagania chyba teraz warezu to
prywatne serwery FTP tzw 'site' / 'dump' - pewnie wiekszosc ludzi nie wie co to...
oraz
Usenet -> co prawda trzeba placic z ~15 dolarow miesiecznie, ale nie trzeba nic udostepniac... A to wlasnie o udostepniaine chodzi...
Rozwoj p2m wynika glownie z tego, ze wiele dostawcow internetu nie zlicza ruchu na porcie 25 i 110 do ogolnej ilosci sciagnietych danych.....
Wiec brabus jezdzisz maluchem a o istnieniu Mercedesa nawet nie wiesz.......
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by Heraklit » 8 Jan 2008, 15:14 Re: Kara za downloading
GRZEGORZWLO wrote:Sciagalem przez internet gry. W jakis sposob znalezli mojego kompa przez sciagany torrent i przyszla mi grzywna do zaplaty 650 funtow. Mam 7 dni na zaplate. Czy ma ktos podobny problem? Dzieki!
Jakos nie chce mi sie w to wierzyc...
Czy moglbys napisac cos wiecej.
Od jakiego podmiotu przyszla kara?
Co tam masz napisane?
Z jakich stron sciagales?
Jakich programow uzywales do tego?
Jesli uzywales czegos z bittorenta to czy miales wylaczone DHT i wlaczone szyfrowanie?
Osobiscie za ostatnie 2 lata sciagnalem grubo ponad terabajta. Wydaje mi sie ze jesli korzysta sie z bittorenta i zamnietych stron (Polishtracker, Bitsoup i setka innych), szyfruje sie polaczenie, i trzyma z daleka od "emule,bearhare,limewire..." to jest sie w miare bezpiecznym na tego typu akcje. W koncu ponad 80% ruchu generowanego w internecie to p2p, pozwanie wszystkich jest niewykonalne. Wszyscy moi znajomi sciagaja i nikt nigdy jeszcze nie dostal zadnego pisemka, a nie stosuja oni nawet najprostych metod zabezpieczenia. Patrzac na ich download to mieli by co wyceniac.
Co do p2m. To nie jest zla metoda, testowalem, fajnie dziala i daje poczucie bezkarnosci. Ja jednak jestem maniakiem bittorenta i nie moglem sie do tego przyzwyczaic.
-
- Heraklit
- Raczkujący
Napisane by Andrewix x » 8 Jan 2008, 15:17 Re: Kara za downloading
owen wrote:policja zabezpieczyla dyski twarde i plyty cd " wlasnie jako dowod do sadu....
zgadza sie,też tak sadze,w takich sytuacjach ktoś musi przyjsc z nakazem i sprawdzic.
GRZEGORZWLO wrote:przyszla mi grzywna do zaplaty 650 funtow
ja bym albo to olał albo poszukał w necie o autentyczności tego listu,
wiesz każdy moze przysłąc CI jakis tam specjalnie przyrzadzony na to list z nakazem wpłaty na dane konto,zrobić pieczatki ,podpisy.
osobiście na pewno nie poszedłbym wpłacac pieniedzy
-
- Andrewix x
- Początkujący
Napisane by Heraklit » 8 Jan 2008, 15:22 Re: Kara za downloading
Zeskanuj go dla nas i zmaz swoje dane.
-
- Heraklit
- Raczkujący
Napisane by Brabus23 » 8 Jan 2008, 15:36 Re: Kara za downloading
-
- Brabus23
- Przyczajony
Napisane by owen » 8 Jan 2008, 16:12 Re: Kara za downloading
Wzglednie od razu zlozyl doniesienie o probe wyludzenia pieniedzy....
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by Wozek » 9 Jan 2008, 19:08 Re: Kara za downloading
Jak przyszła ci kara to sprawdź to na necie co to za firma cie ściga itp.
Adres tego kto wysłał musi być podany na wezwaniu do zapłaty, albo dowiedz sie na policji o co im biega.
Ostatnio zdaża sie coraz więcej prób wyłudzenia pieniędzy na osobach nie wtajemniczonych.
-
- Wozek
- Rozeznany
Napisane by Daglas » 9 Jan 2008, 20:56 Re: Kara za downloading
''Policjanci rozpoczynają rozpracowywanie użytkowników sieci p2p od instalacji popularnych programów do wymiany plików na służbowych komputerach. Następnie logują się do takiej sieci i wyszukują popularnych piosenek czy filmów. Kolejne czynności to sprawdzenie osób, które udostępniają w sieci takie pliki, m.in.
czy znajduje się w Polsce,
kto jest dostawcą internetu,
jakie jest IP komputera takiej osoby.
>[A czy ja Ołen pisałem ze to czy masz ip stałe czy zmienne czy jak ty wolisz statyczne czy dymaniczne to cię nie znajda?]
Dokładnie bo sie pytałem błekitnego to powiedział słowo wykaz tego co pobierasz z neta...a sorry lepiej nie pisz co to wykaz po informatycznemu bo i tak cie nikt nie zrozumie...
cdn
W końcu zdobywają informację o fizycznym położeniu takiego komputera i odwiedzają jego właściciela z nakazem prokuratorskim i dowodami jego działania.
>>>>Warto przy okazji dodać, że w Polsce pojawia się coraz więcej oszustów, podszywających się pod funkcjonariuszy policji. Wykorzystują oni informacje o lokalnych nagonkach na użytkowników sieci p2p oraz osób nielegalnie korzystających z oprogramowania i podając się za przedstawicieli prawa pobierają od nich wysokie mandaty za korzystanie z oprogramowania bez ważnej licencji, czy też inkasują opłaty za pliki mp3 lub filmy znajdującego się na komputerze ofiary.
Policja nie może pobierać takich opłat ani wystawiać mandatów za tego typu przewinienia, tylko kieruje sprawy do sądu.
>Próby wyłudzania zaczęły się kilka lat wcześniej w Polsce. Ludziom kazali oddawać kompy a ci oddawali :) ale w moim mieście łapali dzięki konfidentom tych, którzy handlowali kopiami...
Co do kodowania na poczcie...O CZYM TY MI TU PISZESZ ;)
Ahh i jeszcze jedno czytaj uważnie... :) POZDRAWIAM
-
- Daglas
- Początkujący