Karta telewizyjna

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

FemalePostNapisane by monia81 » 24 Oct 2007, 20:13 Karta telewizyjna

Kupiliśmy z mężem komputer z kartą telewizyjną i chcemy podłączyć Cyfrowy Polsat ale nam nie wychodzi. Wydaje nam się że mamy wszystkie kable co trzeba ale wyszukuje tylko programy z anteny analogowej. Czy ktoś może ma w ten sposób podłączoną telewizję cyfrową, jeśli tak to bardzo proszę o pomoc!!!

monia81
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by Fok@ » 25 Oct 2007, 11:59 Re: Karta telewizyjna

Prawdopodobnie posiadacie karte tv analogową. W takim wypadku nie ma szans na odbior tv cyfrowej. Musicie zmienc karte na cyfrowa. Mam jedną na zbyciu ;) Tak wyglada: http://www.hauppauge.co.uk/pages/produc ... tusb2.html
Fok@
Rozeznany

Reputation point: 29
Pokojowy
0

MalePostNapisane by Amigo_uk » 25 Oct 2007, 13:34 Re: Karta telewizyjna

Zaraz, zaraz... napiszcie czy macie wogole tuner cyfrowy Polsatu. Bo jesli tak to w zasadzie kazda karta telewizyjna powinna wam chodzic i nie beda potrzebne dodatkowe koszty. Podajcie model karty telewizyjnej - postaram sie wam podac gotowy uklad kabelkow:)
Amigo_uk
Rozeznany

Reputation point: 13
Neutralny
0

MalePostNapisane by biff30 » 25 Oct 2007, 17:22 Re: Karta telewizyjna

a na jakiej zasadzie to dziala tylko podlanczam do com i jest . czy jeszcze jest potrzebny talerz interesuje mnie tyko angieska tv dermowa pozdro cis takiego moze byc DVB-T Digital Freeview TV Tuner USB 2.0 Stick HDTV UK

biff30
Rozeznany

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by monia81 » 25 Oct 2007, 18:23 Re: Karta telewizyjna

Mamy kartę telewizyjną firmy ASUS My Cinema-P7131 Hybrid Digital & Analog TV Card i oczywiście mamy tuner Polsatu Cyfrowego, ale wyszukuje nam tylko angielską telewizję.

monia81
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by Amigo_uk » 28 Oct 2007, 11:55 Re: Karta telewizyjna

Ok. Sprawa jest w zasadzie prosta. Karta ASUS My Cinema-P7131 wprawdzie posiada zintegrowany tuner cyfrowy ale raczej w tej sytuacji do wykorzystania raczej przy sygnale telewizji kablowej. Poniewaz posiadacie Tuner Polsatu wyszukiwanie i ustawienia kanalów musicie przeprowadzic na tunerze. Karta telewizyjna + monitor beda pelnily tu tylko funkcje telewizora.
Jak to zrobic technicznie?
Tuner Polsatu posiada Euro zlacze, karta telewizyjna - SVIDEO. Nalezy zakupic przewod polaczeniowy EURO - SVIDEO lub zrobic to za pomoca przejsciowek i kabli.
W ustawieniach karty telewizyjnej wybieramy kanal AV - Audio-VIdeo!!!. Kanaly przalaczamy pilotem od Tunera Polsatu. Jest to rozwiazanie przetestowane. Oczywiscie jest to najprostrze rozwiazanie - nie jestem specem od cyfrowej telewizji tylko od komputerow i jesli ktos zna lepsze rozwiazanie to prosze o rozwijanie wątku

Przewody do kupienia w sieci Maplin
Amigo_uk
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by monia81 » 28 Oct 2007, 17:00 Re: Karta telewizyjna

W ustawieniach karty telewizyjnej nie mamy opcji kanal AV - Audio-VIdeo.
Jest tylko Analog TV (Cable) 1,
Analog TV (Antena) 1,
Digital TV (DVB-T) 1 - ale ten nie odnajduje sygnału z dekodera,
Coposite 1 - Opcja wyszukiwania nie jest aktywna,
S - Video 1 - to samo.
Jeśli chodzi o kable to te wszystkie co napisałeś mamy. Może mógł by pomóc jakiś program typu Cyber Link Live? Dzięki za pomoc i czekam na kolejne podpowiedzi.

monia81
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 28 Oct 2007, 23:03 Re: Karta telewizyjna

podlacz najpierw kablem svideo, a potem sprobuj wyszukiwac, mysle, ze sam znajdzie jak podlaczysz kabel svideo i wlaczysz dekoder
wsiaz
Zadomowiony

Reputation point: -1
Neutralny
0

MalePostNapisane by Amigo_uk » 29 Oct 2007, 11:24 Re: Karta telewizyjna

monia81 wrote:W ustawieniach karty telewizyjnej nie mamy opcji kanal AV - Audio-VIdeo.

Oczywiscie w tym wypadku bedzie to S-Video. Martwi mnie tylko to ze nie jest aktywne (o ile dobrze zrozumialem) Moze przejsciowka nie jest pełna? Tzn sa tylko podlaczone AV i Audio bez synchronizacji i dlatego nie wykrywa podlaczonego urzadzenia pod S-Video?

Aha - nie ma tam opcji wyszukiwania poniewaz S-Video ma tylko pozycje włączone/wyłaczone.
A macie juz zestrojona antenę sat? Telewizja cyfrowa ma troche wieksze wymagania jesli idzie o jakosc sygnalu i o ile nie jest to antena zakupiona z tunerem to nalezy sprawdzic czy konwenter wspolpracuje z tunerami telewizji cyfrowej i czy mamy antene na odpowiednim satelicie...

Nasuwa mi sie pytanie: czy cokolwiek jest wyswietlane jak sie bawicie pilotem od cyfrowego polsatu - jakies menu? Moze po prostu nie macie zestorojonej anteny?

Jesli S-Video jest nieaktywne: Hm... jest gniazdo antenowe... kiedys tak się podlaczalo magnetowidy do starych telewizorow...
Czy wasz tuner ma WYJSCIE RF (Antenowe?) mozna by polaczyc to kablem koncentrycznym jak wszystko zawiedzie ale to nie jest najlepsze rozwiazanie jesli idzie o jakosc obrazu....

Ktos ma jakis pomysł?
Amigo_uk
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 29 Oct 2007, 23:07 Re: Karta telewizyjna

Jezeli maja nawet zle ustawiona antene, to w niczym nie przeszkadza, zeby na monitorze pojawilo sie menu tunera

Przejsciowka tez nie musi byc pelna, ja podlaczalem kiedys tuner pioner 1530 przez taka przejsciowke i mialem obraz na monitorze, moze ta karta jest poprostu uszkodzona?
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Amigo_uk » 3 Nov 2007, 16:18 Re: Karta telewizyjna

dajcie znac jak sie skonczyla ta walka ze sprzetem...
Amigo_uk
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by brysiu » 14 Jan 2008, 16:56 Re: Karta telewizyjna

Czy moze ktos wie jak ten problem usunąć bo mam to samo u mnie karta tv philips proteus 7134 kabel euro chinch i s video i nic nie znajduje.

brysiu
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Bernii » 3 Jun 2008, 13:58 Re: Karta telewizyjna

Ja mam taki problem :
Mam karte telwizyjna WinFast TV2000 XP Expert
i podlaczylem dekoder polsatu do kompa przez przjesciowke Scart-> S-Video
I mam problem po podlaczeniu przechwytuje obraz w SECAM_B i po 2 sekundach obraz zamienia mi sie na czarnobialy .. przez pierwsze sekundy jakosc kolorowego obrazu jest okropna : (obraz ponizej)
Probowalem roznych ustawien i ... bez rezultatow.
Attachments
tunertv.JPG
Secam_B Winfast TV2000 XP Expert S-Video
Bernii
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 6 Jun 2008, 22:16 Re: Karta telewizyjna

zupelnie nie rozumiem po co w tych czasach uzywac kart tv jak sie ma dekoder?
Tymbardziej jezeli chodzi o polsat? :-D
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Bernii » 7 Jun 2008, 15:17 Re: Karta telewizyjna

wsiaz, aby miec podlaczone wszystko do jednej jednostki medialnej - komputera - co skutecznie oszczedza przestrzen w pokoju :D
Bernii
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

Next

Return to KOMPUTERY I ELEKTRONIKA