Swieta w Anglii

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

FemalePostNapisane by Anastazja » 27 Nov 2012, 16:27 Re: Swieta w Anglii

To fajnie,napisze czy i mi wyszedl :)
User avatar
Anastazja
Zadomowiony
 
 
Posts: 820
Joined: 1 Jan 2007, 15:59
Location: Birmingham
Reputation point: 27
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 27 Nov 2012, 16:31 Re: Swieta w Anglii

Ivoneczka23, no ja juz od dawna szukam sera do sernika i do klusek leniwych chcialam synowi zrobic:)))) trzeba bedzie sprobowac :)) uwielbiam sernikiiiiiii, szukam dobrego przepisu na sernikobrownie ;)
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 27 Nov 2012, 16:34 Re: Swieta w Anglii

a tak sernikomurzynki tez pieke ten jest smaczny

http://babeczka.zuzka.pl/2011/11/murzynek-z-sernikiem/

Ivoneczka23
Stały Bywalec
 
 
Posts: 582
Joined: 17 Jul 2009, 17:42
Reputation point: 40
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by Anastazja » 27 Nov 2012, 16:38 Re: Swieta w Anglii

bogini8, Ja zawsze pieke z tego przepisu:

1,5 szklanki (125 g) pokruszonych krakersów graham
1/3 szklanki (65 g) białego cukru
1/3 szklanki (30 g) kakao
75 g masła, stopionego
670 g serka śmietankowego lub serka na sernik
1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka (175 g) miniaturowych półsłodkich groszków czekoladowych
1 łyżeczka mąki pszennej

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Wymieszać krakersy z cukrem, masłem i kakao. Wyłożyć tym dno i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm i uklepać. Odstawić.
2.
zmiksować serek na gładką masę. Stale miksując, stopniowo dodawać mleko skondensowane. Dobrze razem wymieszać. Dodać wanilię i jajka i miksować na średniej prędkości, aż masa będzie gładka. 1/3 groszków czekoladowych wymieszać z 1 łyżeczką mąki (dzięki temu podczas pieczenia nie opadną one na dno ciasta). Dodać groszki do masy serowej i wymieszać. Wlać masę do przygotowanej foremki. Posypać po wierzchu pozostałymi groszkami czekoladowymi.
3.
Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozostawić ciasto w środku aby ostygło (na około 1 godzinę). Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić aby całkowicie ostygło. Wstawić do lodówki, a gdy będzie schłodzone, zdjąć brzegi tortownicy. Przechowywać w lodówce.
Ten sernik jest przepyszny i zawsze wychodzi :) Polecam
User avatar
Anastazja
Zadomowiony
 
 
Posts: 820
Joined: 1 Jan 2007, 15:59
Location: Birmingham
Reputation point: 27
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 27 Nov 2012, 16:48 Re: Swieta w Anglii

ja mam taki prosty przepis na ciasto dla osób nie potrafiacych piec absolutnie i nie ma bata zeby nie wyszło

1,5 szkl maki
1,5 szkl cukru
1,5 szkl kaszki mannej
2 kilo jabłek startych na tarce
kostka margaryny zmrozona w zamrazalniku


maka cukier kaszka pomieszac podzielic na 3 czesci
jabłka starte na najgrubszej tarcze podzielic na dwie


na prostokatna blache wysmarowana tłuszczem i posypana bułka kladziemy warstwe sypkiego warstwe jablek wartwe sypkiego warstwe jablek i warstwe sypkiego
na góre trzemy na gtubej tarce margaryne zeby pokryc nia cale ciasto
180 stopni 45 minut az sie ladnie upiecze pyszna szarloteczka
ciasto bez jajek bez proszu i bez szans na nieudanie badz zakalec ja podaje z lodami i bita smietana ciepłe ;)

Dodano: -- 27 lis 2012, o 16:50 --

Anastazja bo ja mam takie pytanie jak ten upieczony sernik zostawie w piekarniku czego nie robie nigdy to czy ono nie zrobi sie gumowe? bo przeciez ta para z ciasta nie bedzie miala ujscia bo sie tego boje zeby sie gniotek nie zrobil ;)

Ivoneczka23
Stały Bywalec
 
 
Posts: 582
Joined: 17 Jul 2009, 17:42
Reputation point: 40
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by iwona38 » 27 Nov 2012, 17:05 Re: Swieta w Anglii

Dziewczyny znam ten serek od lat,gdy nie bylo tylu polskich sklepow to uzywalam tez ser do sernika czy kluskow czy ruskich pierogow,Polecam :grin:

iwona38
Rozeznany
 
 
Posts: 266
Joined: 28 Apr 2008, 10:53
Location: Krakow/Pensnett
Reputation point: 5
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Anastazja » 27 Nov 2012, 17:52 Re: Swieta w Anglii

[quote="Ivoneczka23"]nie zrobi sie gumowe?
Nie nie zrobi sie gumowe,no mi jeszcze nigdy nie zgumial ;)
iwona38, O i do pierogow sie nadaje super,ja ostatnio ruskie robilam z tym serkiem granulowanym,nawet wyszly dobre
User avatar
Anastazja
Zadomowiony
 
 
Posts: 820
Joined: 1 Jan 2007, 15:59
Location: Birmingham
Reputation point: 27
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by mam37 » 27 Nov 2012, 18:16 Re: Swieta w Anglii

witam
to moje swieta w angli i zawsze spędzam je w nasz tradycujny sposób po drugie angole wigili jako tako chyba nie mają
też pieke sernik szarlotkę a na kolacje rybka smazona , paszteciki barszczyk pierogi krokiety
oczywiście zawsze z córkami pieczemy ciasteczka które zajadamy az do sylwestra >)))

Dodano: -- 27 lis 2012, 19:16 --

miało być ze to moje 4 swieta coś mi 4 reczke zjadło hahha

mam37
Stały Bywalec
 
 
Posts: 492
Joined: 23 Aug 2012, 10:54
Reputation point: 45
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 27 Nov 2012, 19:36 Re: Swieta w Anglii

ja juz 6 ty raz...raz udalo mi sie w Polsce z rodzina byc....
co roku sobie obiecuje ze pojade i co roku nie jade...

Ivoneczka23
Stały Bywalec
 
 
Posts: 582
Joined: 17 Jul 2009, 17:42
Reputation point: 40
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 27 Nov 2012, 20:32 Re: Swieta w Anglii

Ivoneczka23 wrote:ja mam taki prosty przepis na ciasto dla osób nie potrafiacych piec absolutnie i nie ma bata zeby nie wyszło
szarlotka sypana, robilam:)) to taki awaryjny przepis w razienie zapowiedzianych gosci ;) Anastazja, dzieki za przepis, a o jakie dokladnie krakesy graham chodzi, nie slyszalam:) no i te groszki czekoladowe hmm. mleko zageszczone kupujesz w angielskim markecie?
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 27 Nov 2012, 21:15 Re: Swieta w Anglii

Anastazja, no,no nieźle Ci wyszedł ten torcik, pewnie smakował jeszcze lepiej .
iwoneczka23 uratowałaś mnie tym serem ,ja jestem serniko-żercą a jak jeszcze widzę fat free to normalnie już mi się lampka zapala co sobie tu upiec :D
Bogini8 Ja Yorkshire Pudding jadłam pierwszy raz rok temu , sąsiadka jamajka przyniosła bo narobiła za dużo ,a dzieci się razem bawiły u nas na ogródku więc dała dla wszystkich chyba z 30szt tego , w ciągu kilku minut wszamaliśmy wszystko ,nawet moje dzieci , co na wszystko krzywo patrzą , od tego momentu zawsze mam 2 paczki w zamrażalniku i jak tylko mam składniki na farsz to robię ...
User avatar
malaroksi
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2757
Joined: 6 Jul 2008, 13:53
Location: West Bromwich
Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by she77 » 27 Nov 2012, 22:52 Re: Swieta w Anglii

Ja tez chetnie sprobuje Quarka i w ogole tych przepisow przez Was podanych.
Dzieki Dziewczyny!!

A jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi: w sklepach jest schab, czy karkowka - pokojone, a ja chciabym w wiekszym kawalku (szczegolnie schab) - czy gdzies widzialyscie niekrojone?

she77
Początkujący
 
 
Posts: 19
Joined: 27 Nov 2012, 09:44
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 27 Nov 2012, 23:25 Re: Swieta w Anglii

she77, w wiekszosci marketow jest mieso w plastrach, czy czastkach jak i cale kawalki ,w siatce, foli, mozna tez kupowac na wage na miesnym stanowisku.
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by she77 » 27 Nov 2012, 23:31 Re: Swieta w Anglii

bogini8, a gdzie sa miesne stanowiska, gdzie kupuje sie mieso na wage? W Tesco, czy Asda nie widzialam....

she77
Początkujący
 
 
Posts: 19
Joined: 27 Nov 2012, 09:44
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Andra7 » 28 Nov 2012, 05:20 Re: Swieta w Anglii

Na Indoor Market w centrum bez problemu mozna kupic schab i karkowke w calosci - jakosc duzo lepsza niz z marketu, cena podobna.

Andra7
Początkujący
 
 
Posts: 45
Joined: 5 Mar 2012, 10:27
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

PreviousNext

Return to KUCHNIA