Co po maturze? Kurs czy studia?

Wasze opinie na temat szkół w Birmingham...

FemalePostNapisane by ula321 » 6 Mar 2010, 18:39 Co po maturze? Kurs czy studia?

Mam 19 lat. W tym roku piszę mature, i mam zamiar przyjechac do Anglii. Zastanawialam sie nad studiami ale nie czuje sie w pełni sil z moim angielskim i mam obawy. Zastanawiałam się nad Collage'm żeby zrobić kurs(zawód). Dokladnie interesuje mnie fotograf. Slyszalam ze to nie jest darmowe. Rozgladalam sie juz na roznych stronach szkoł jak to wygląda. Ale wolalabym opinie kogos kto bardziej w tym siedzi.
Pytania brzmia:
Warto jest robic takie kursy? I czy taki papierek w Polsce cos moze zdzialac?
Studia tez bym chciala zrobic, ale sa drogie, a jak wezme ten kredyt(czytalam ze mozna dostac od państwa) to chyba juz wyjscia nie bede miec ze zmiana, prawda? Nawet nie wiem jakie papiery beda potrzebne do dostania sie do Collage'u i tymbardziej gdzie isc?
Prosze o pomoc.
Z gory serdecznie dziekuje.

ula321
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by karjo » 6 Mar 2010, 19:10 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Na studia jest wymagany egzamin z jezyka np. IELTS.
Wszelkie informacje sa na stronach poszczegolnych uniwersytetow i colleges, tam znajdziesz najbardziej aktualne i wiarygodne informacje, ze wzgledu na duza autonomie szkol.
Pogrzeb tez w linkach:
http://www.google.co.uk/#hl=en&source=h ... 78a79d94ef

karjo
Rozeznany

Reputation point: 17
Neutralny
0

MalePostNapisane by asdfg » 10 Mar 2010, 08:29 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

ja ide w tym roku na uniwerek wlasnie. Tylko z ta roznica ze ja skonczylem edukacje w Anglii (college + high school) ale mnie tez poprosili o zrobienie ielts. Pozyczke tez dostalem. A tak a propo, mi sie wydaje ze za college bedziesz musiala sama placic, college jest darmowy do osiemnastego roku zycia.

[ Dodano: Sro Mar 10, 2010 08:30 ]
PS- Ja w collegu wlasnie robilem m.in. A level z photography i bylo super ;) Ale nie wiem czy ty chcesz robic a lvl czy moze btec?

asdfg
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Luiza » 10 Mar 2010, 10:39 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Jeśli nie czujesz się na siłach, żeby iśc od razu na uniwerek, mozesz iść na HND do college. Tam nie jest wymagany ielts. A po HND Masz wolny wstęp na drugi rok studiów na uniwerku.
Kursy HND w collegach są firmowane przez uniwerki. Także mimo ze chodzisz do college, dostajesz dyplom uniwerku. Nie wiem niestety które college w porozumieniu z którymi uniwerkami prowadzą HND z fotografii.

[ Dodano: Sro Mar 10, 2010 10:41 ]
A i jeszcze na HND dostaniesz kredyt studencki.

A zwykłe kursy w college sa darmowe jeśli masz niskie dochody.
Luiza
Wtajemniczony

Reputation point: 71
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by ula321 » 10 Mar 2010, 17:51 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Asdfg kurcze :) wiesz co operujesz takimi skrotami ze zabardzo nie orientuje sie o czym mowa. Moglbys coś wiecej napisac o roznicy miedzy lvl a brec? I Luizko a czy moglabys mi powiedziec jeszcze w jaki sposob moge sie starac o kredyt studencki i jakie papiery sa mi potrzebne na HND? Bede Ci bardzo wdzieczna. Bo i tak duzo juz pomoglas tak jak i Asdfg. Chociaz mam juz jakis obraz na to wszystko.:) Wielkie dzieki.

ula321
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Luiza » 10 Mar 2010, 19:16 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Potrzebna ci matura to wiadomo, przetłumaczona. Nie musisz robić tutejszego przekłádu kwalifikacji. Oprócz tego college moze wymagać jakiegoś portfolio, ale to juz zależy od college.
Poza tym mogą wymagać jakichś minimalnych ocen z niektórych przedmiotów, ale to juz mozna nawkręcać, na rozmowie. Ja zapisywałam sie na kierunek, na który wymagany był A level z matematyki, a ja zdawałam maturę z biologii. Nie robili mi problemu jak pokazałam świadectwo i wyjaśniłam, że matematyke miałam obowiązkową do 19 lat i tak czy inaczej musiałam ją zaliczyć. Poza tym był jeszcze teścik z matematyki i z Angielskiego, ale to dla wszystkich, zarówno Anglików jak i obcokrajowców.

O Kredyt studencki (student loan) Możesz starać sie tu http://www.direct.gov.uk/en/EducationAn ... /DG_171539

Możesz dostać kredyt na Tutition Fees czyli pokrycie opłat za szkołę, Maintenance czyli kasa dla ciebie na utrzymanie. Przy niskich zarobkach możesz jeszcze dostać bezzwrotny Grant.
Procent zaczyna rosnąć dopiero po skończeniu studiów.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 10 Mar 2010, 21:15 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Luiza wrote:Maintenance czyli kasa dla ciebie na utrzymanie. Przy niskich zarobkach możesz jeszcze dostać bezzwrotny Grant.

Niestety na Maintenance Grant i jakiekolwiek inne bezzwrotne pieniadze nie ma szans (chyba, ze ktos z jej bliskiej rodziny pracuje juz w Anglii). Nie bede sie rozpisywac, bo wyjasnialam sprawe juz na innym forum, ktore btw bardzo polecam jesli chodzi o sprawy "szkolne".
Link do mojego watku http://britishcouncil.home.pl/forum/vie ... php?t=6774
W tym momencie dostaniesz tylko pozyczke na czesne. Poczytaj na forum British Council.

A procent naliczaja od razu. Nie czekaja az skonczysz studia.... Swinie :evil:

pinsleepe
Rozeznany

Reputation point: 7
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Luiza » 10 Mar 2010, 22:22 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

pinsleepe wrote:A procent naliczaja od razu. Nie czekaja az skonczysz studia.... Swinie :evil:
Przez czas studiów dochodzi tylko stopień inflacji. W dniu zakończenia studiów zaczynja byc naliczane odsetki, dosyć spore. Nie pamiętam dokłądnie ile. Musiałabym wygrzebać wszystkie papiery.

Niestety na Maintenance Grant i jakiekolwiek inne bezzwrotne pieniadze nie ma szans

Maintanance nie jest bezzwrotny. To jest normalny kredyt. Można go wziąc lub nie. Ani z tym ani z grantem nie mieliśmy problemu, ale my oboje mamy skończone 25 lat to trochę inne zasady sa.
Za to moja koleżanka lat 22 jest tu sama, studiuje w Aston i granta dostała bez problemu. Tylko jako osoba poniżej 25 lat musiała przedstawić dochody rodziców z jej kraju.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 11 Mar 2010, 10:14 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Jak juz mowilam rozpisywac sie po raz drugi nie bede, bo widze, ze mojego postu na innym forum nie czytalas. Jesli ula321 przyjedzie tu od razu na studia nawet jesli podejmie prace to dostanie TYLKO pozyczke na czesne. Bedzie traktowana jako EU student a nie Home student. Przyjezdzajac tutaj tylko na studia bez przepracowanego pewnego okresu czasu nie jest dla nich "genuine" i dlatego nic poza tym NIE DOSTANIE. Ani maintenance grant (bezzwrotny) ani maintenance loan (jak sama nazwa mowi - pozyczka).
Przepisy sie zmieniaja co roku i jak kiedys bez problemu granty sie dostawalo tak teraz robia problemy, bo znalezli luke w przepisach.
Studiuje juz 3 rok i w gildii studenckiej rowniez na Aston jestem regularnie, wiec moge powiedziec, ze troche w przpisach sie orientuje.
Przerabialam independent i dependent student application.
Moja rada: ula321 przyjedz, przepracuj rok, zloz aplikacje na studia i dostaniesz w ten sposob wszystkie zapomogi. Spieszyc sie nie musisz. Nawet 20 lat nie masz :-)

pinsleepe
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Luiza » 11 Mar 2010, 13:34 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Nie będę sie kłócić, i przyznam sie że twojego posta nie czytałam. W swojej wypowiedzi oparłam sie na faktach i własnych doświadczeniach a nie na przepisach i teorii. Wiec przepisy sobie a fakty sobie. Spróbować warto bo aplikacja nic nie kosztuje.
A nawet jeśli nie dostanie Maintanance loan, to przy 16 godzinach w college można iść śmiało do pracy, nawet full time i poradzić sobie bez dodatkowego kredytu.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 11 Mar 2010, 14:32 Re: Co po maturze? Kurs czy studia?

Luiza wrote:W swojej wypowiedzi oparłam sie na faktach i własnych doświadczeniach a nie na przepisach i teorii. Wiec przepisy sobie a fakty sobie. Spróbować warto bo aplikacja nic nie kosztuje.

Wyobraz sobie, ze ja tez oparlam sie na faktach i wlasnych doswiadczeniach. Z nudow w przepisach nie siedze. Z tym, ze aplikacja nic nie kosztuje to sie mylisz, bo moga ja posadzic o wyludzanie pieniedzy.
Zreszta jesli juz bedzie wypelniac aplikacje to bedzie to aplikacja EU, w ktorej nie ma opcji ubiegania sie o w/w granty etc. Mozesz poprosci tylko o fee loan. Z kolei w aplikacji dla Home student, czyli PR, te opcje sa juz dostepne. Jak widac droga do dodatkowych pieniedzy zostala ucieta juz na poziomie aplikacji.

Nie kloce sie z Toba. Po prostu jestem lepiej zorientowana od Ciebie i nie wiem dlaczego cie to tak boli... Na pewno jest wiele rzeczy, na ktorych lepiej sie znasz niz ja. Nie robie z siebie omnibusa...

Luiza wrote:A nawet jeśli nie dostanie Maintanance loan, to przy 16 godzinach w college można iść śmiało do pracy, nawet full time i poradzić sobie bez dodatkowego kredytu.

Jak to jest z college to sie nie wypowiadam, bo tu juz doswiadczenia nie mam.

pinsleepe
Rozeznany

Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZKOŁY