Birmingham City University

Wasze opinie na temat szkół w Birmingham...

MalePostNapisane by Macku » 5 Aug 2010, 02:07 Re: Birmingham City University

Jest jeszcze szansa na to aby zalapac sie na UNI w tym roku?

wiem ze aplikacje sklada sie do stycznia, ale czytalem cos o "clearence" ktory ma miejsce w sierpniu o ile dobrze zrozumialem. Troszke za pozno wiem, ale chcialbym sprobowac zrobic to jeszcze w tym roku o ile to bedzie mozliwe.

Pomoglby mi ktos? w sensie wytlumaczyl co i jak, mialbym kilka pytan.

moj mail to : macku@ovi.com

dzieki
Macku
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by dorotajab » 5 Aug 2010, 08:50 Re: Birmingham City University

Clearance jest prowadzony przez UCAS- UCAS wysyla formularze do tych studentow ktorzy nie dostali sie do zadnego uniwerku- rozumiem ze ty nie skaldalas wczesniej podania.

1. musisz wypelnic teraz clearnig form

2. sprawdzic liste uniwerkow (official Clearing vacancies list) i sprawdzic w ktorych sa jeszcze miejsca wolne.

3. jak juz sie zdecydujesz to musisz osobiscie sie skontaktowac z uniwerkiem i tam juz sie dowiesz co dalej i czy masz jakies szanse.

4. taki uniwerek moze cie poprosic o wyslanie im owego cleraing form- jest to rozumiane jako zlozenie oferty przez uniwerek, wiec masz spore szanse aby sie tam dostac.

5. potwierdzic z UCAS ze otrzymales i przyjales oferte od uniwerku i od wrzesnia zostajesz studentem

clearing official list bedzie dostepna od 19 Sierpnia-

a takze:
Clearing vacancies will also be listed in The Independent and The
Independent on Sunday on the following dates:
Thursday 5 August Scottish listings – Scotland only
Thursday 19 August
Friday 20 August
Saturday 21 August
Sunday 22 August
Monday 23 August
Tuesday 24 August
Wednesday 25 August
Thursday 26 August
Friday 27 August
Thursday 2 September
Thursday 9 September

wiecej info na http://www.ucas.ac.uk/documents/ucasgui ... ar2010.pdf

step by step na stronie UCAS:

http://www.ucas.ac.uk/students/nextsteps/clearing/todo

ale jako ze Ty nie zdawales egamzinow w UK i nie czekasz na wyniki to ja na twoim miejscu dowiedziala sie od UCAS dokaldnie co masz zrobic i jaki formularz masz wypelnic, moze ci wysla za wczasu taki dokument i bedziesz juz zwraty i gotowy jak lista uniwerkow sie pojawi.

HELP : http://www.ucas.ac.uk/students/nextsteps/help

mozesz tez skontaktowac sie z wybanym uniwerkiem jeszce zanim pojawi sie lista, moze ci cos zasugeruja juz teraz ;)

na uniwerkach w student service zewsze znajdzie sie ktos kto zechce pomoc ;)

nic wiecej neistety nie wiem bo ja juz dinozaur jestem i nie pamietam
moja znajoma znalazla miejsce koniec sierpnia/poczatek wrzensia- wiec jeszcze nie jest (chyba) z pozno

Good luck !!! :)
dorotajab
Zaangażowany

Reputation point: 151
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by Macku » 5 Aug 2010, 10:49 Re: Birmingham City University

Dzieki serdeczne, po niedzieli sie tym zajme w takim razie :)
Macku
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by krisbrumm » 27 Sep 2010, 22:59 Re: Birmingham City University

cześć wam, ja właśnie zaczynam moją przygodę z BCU, zacząłem studiować part-time na kierunku Mechanical Engineering 5-letnie BEng (sic!- nie ma tam wogóle rodaków-ani absolwentów, ani obecnych!)Musiałem zdać egzamin IELTS- chodziłem przez 5 lat do South Birmingham College, tam skończyłem przechodząc przez wszystkie entry i levels.Ten ostatni-level2&IELTS przygotoeywał do IELTS-a, ale oprócz mnie nikt z College'u nie podchodził.No więc zdałem IELTS na 8.0
Poza tym, musiałem dokonać tłumaczenia moich świadectw z polski (maturalnego i zawodowego) przez organizację w UK o nazwie NARIC.Organizacja ta pomaga angolom znależć angielski odpowiednik Polskich dokumentów.
Ostatecznie dostałem UNCONDITIONAL OFFER z BCU
trochę obawiam się matmy, miałem ją 10 lat temu na Polibudzie, dużo zapomniałem.
Jestem optymistą, uważam, że do odważnych świat należy.
warto spróbować, BCU wychodzi na przeciw kandydatom, a póżniej i studentom.Pozdrawiam!
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputation point: 75
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by dorotajab » 11 Oct 2010, 13:19 Re: Birmingham City University

krisbrumm wrote: nie ma tam wogóle rodaków-ani absolwentów, ani obecnych!

absolwenci raczej nie wracaja na uczelnie- ja bylam na mojej raz od czasu kiedy skonczylam studia -zeby oddac ksiazke do biblioteki i zaplacic kare za spoznienie ;) tylko sza bo moja mama to belfer i bibliotekarz w dodatku, na dupe by mi dala :)

krisbrumm wrote:No więc zdałem IELTS na 8.0

pieknie!!!! gratulacje!!!!

krisbrumm wrote: Poza tym, musiałem dokonać tłumaczenia moich świadectw z polski (maturalnego i zawodowego) przez organizację w UK o nazwie NARIC.Organizacja ta pomaga angolom znależć angielski odpowiednik Polskich dokumentów.

musiales to zrobic we wlasnym zakresie? ja zaczynalam studia 6 lat temu (jak ten czas leci) i jedyne co musialam to dac moje siwadectwo maturalne do UCAS i tam juz sobie radzili sami z tym.

krisbrumm wrote:Ostatecznie dostałem UNCONDITIONAL OFFER z BCU
trochę obawiam się matmy, miałem ją 10 lat temu na Polibudzie, dużo zapomniałem.
Jestem optymistą, uważam, że do odważnych świat należy.
warto spróbować, BCU wychodzi na przeciw kandydatom, a póżniej i studentom.Pozdrawiam!

baw sie dobrze! osobiscie uwazam ze nie bedziesz mial problemow z niczym- zdales IELTS na 8.0 wiec mozesz osiagnac dokladnie wszytko jezeli chodzi o edukacje !!!!

BCU to wspanialy uniwesytet i rzeczywiœcie wychodzi na przeciw "kandydatom, a póżniej i studentom". Polecam Edge Learning Centre - dzieki dobrym dusza ktore tam pracuja bylo mi latwiej przez cale cztery lata ;)
dorotajab
Zaangażowany

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 12 Oct 2010, 13:56 Re: Birmingham City University

krisbrumm wrote:trochę obawiam się matmy, miałem ją 10 lat temu na Polibudzie, dużo zapomniałem.

na pierwszym roku nie bedzie nic nowego. material podstawowy zeby wyrownac poziom. calki, pochodne i macierze. moge ci polecic "understanding engineering mathematics" bill cox. jezeli miales dluga przerwe z matma to ta ksiazka jest idealna na przypomnienie sobie wszystkiego, bo tak wlasnie jest napisana.

powodzenia!

pinsleepe
Rozeznany

Reputation point: 7
Neutralny
0

MalePostNapisane by krisbrumm » 1 Jan 2011, 18:26 Re: Birmingham City University

Macierze właśnie skończyliśmy, teraz mamy probabilistykę.Z reszta niedawno miałem phase test, i jeśli mogę tak powiedzieć, to go zdałem - uzyskałem 64% ( nie ma czegoś takiego jak zdałem czy nie- ilość punktów z testu jest wliczana do końcowej punktacji).
O ile patrzyłem na program pierwszego roku, to na pierwszym całek jeszcze nie mamy, może będą na drugim.Póki co "jadę" na tym, co jest na wykładach i ćwiczeniach, bez wspomagania się książkami.Ewentualnie, ucząc się w domu, zerkam do neta, gdy mam wątpliwości.
Ale dzięki za sugestię - może przyjdzie taki czas, że skorzystam z proponowanej literatury!

[ Dodano: |1 Sty 2011|, o 18:30 ]
dorotajab wrote:na dupe by mi dala

No nieeee, nie przystoi Absolwentce Uniwerka, żeby mówiła językiem zarezerwowanym dla chamiczek i prostaczek!
Na pupcie już chyba, no chyba, że jesteś brytyjską BBW ;)
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputation point: 75
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by dorotajab » 4 Jan 2011, 16:01 Re: Birmingham City University

krisbrumm wrote:
No nieeee, nie przystoi Absolwentce Uniwerka, żeby mówiła językiem zarezerwowanym dla chamiczek i prostaczek!
Na pupcie już chyba, no chyba, że jesteś brytyjską BBW ;)

:mrgreen: :mrgreen:

ukonczenie uczelni - brytyjskiej, polskiej czy tez ksiezycowej- nie sprawia ze cham czy prostak przestanie nim byc. czy ja taka jestem pozostawie do oceny moim wroga, bo przyjaciele nie sa obiektywni :) mysle ze wiekszym chamstwem jest przetrzymywanie ksiazki z biblioteki niz slowo "dupa" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tak wiec cos z chama na pewno mam- ale kare zaplacilam wiec ze skrucha obiecuje poprawe... rowiniez w wypowiedziach oraz slownictwie :razz:

gratulacje "zdania" testow oraz uzyskania dobrych punktow- zasluzyles na przyjemna przerwe przed kolejnym semestrem :) ja po takich egzminach kupowalam wielka lasagne, butelke wina i bralam dlugasna kapiel- potem sie pakowalam i jechalam do rodzinki swietowac sukcesy... to byly czasy :)
dorotajab
Zaangażowany

SzanowanySzanowany
0

Previous

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZKOŁY