witam mam pyatnie

Wasze opinie na temat szkół w Birmingham...

MalePostNapisane by patryk_19 » 11 Feb 2010, 11:16 witam mam pyatnie

Witam mam 19 lat i od niedawna jestem w Anglii chcialbym isc do szkoly lecz slysze od znajomych ze musialbym placic . Orientujecie sie czy sa szkoly powyzej lat 18 za darmo ? Czekam na Odp Dzieki

patryk_19
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by karjo » 11 Feb 2010, 12:21 Re: witam mam pyatnie

Czesc kursow zawodowych, niektore ESOL sa ze znizka badz bezplatne dla osob pobierajacych benefity, np. WTC.
Przypuszczam, ze z racji wieku raczej ten ostatni nie przysluguje?
Szkolnictwo na poziomie akademickim i wiekszosc kursow jest w pelni platna, z mozliwoscia ubiegania sie o platnosci ratalne, granty, pozyczki studenckie itp.

karjo
Rozeznany

Reputation point: 17
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Kitty » 11 Feb 2010, 17:03 Re: witam mam pyatnie

karjo wrote:Czesc kursow zawodowych, niektore ESOL sa ze znizka badz bezplatne dla osob pobierajacych benefity, np. WTC.
Przypuszczam, ze z racji wieku raczej ten ostatni nie przysluguje?
Szkolnictwo na poziomie akademickim i wiekszosc kursow jest w pelni platna, z mozliwoscia ubiegania sie o platnosci ratalne, granty, pozyczki studenckie itp.

Tak, tak Working Tax Credit mozna uzyskac dopiero po 25 roku zycia ;)
Kolega ma racje, wszystko jest platne i jedyne co moze Ci pomoc to pozyczka studencka(student loan),ktorej nie musisz splacac do momentu jak Twoja zarobiki beda powyzej 16tys funtow rocznie(byc moze,troche wyzsze).
Wtedy to drobna odplata bedzie sama "schodzila" z Twojej wyplaty :wink:
Kitty
Zadomowiony

Reputation point: 19
Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 11 Feb 2010, 18:36 Re: witam mam pyatnie

do 19 roku zycia szkola jest bezplatna.. ja bede miala 19lat niedlugo a dalej bede miala bezplatna.. zalezy chyba tez jak to z miesiacami jest.. wystarczy isc popytac..

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by karjo » 11 Feb 2010, 20:49 Re: witam mam pyatnie

Malenka, Patryk ma skonczone 19 lat. I troche inaczej wyglada sytuacja kontynuacji nauki, a troche inaczej podejmowania jej z racji zmiany kraju.
No i oczywistym jest co najmniej dobra znajomosc jezyka...
W przeciwnym razie to na poczatek kurs angielskiego potrzebny.

karjo
Rozeznany

Reputation point: 17
Neutralny
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 11 Feb 2010, 22:15 Re: witam mam pyatnie

pare miesiecy temu rozgadalam sie za kursami na child care (college) dla znajomej, ktora jeszcze wtedy miala 20 lat. level 1 byl bezplatny do 21 roku zycia. kazdy kolejny level (chyba maxymalnie 3 byly) ma znizke przynajmniej 50%. inna sytuacja jest z univerkami (jak wyzej inni powyjasniali). z wiekszosci szkol mozesz zamowic tzw. prospectus (jak co i za ile).

pinsleepe
Rozeznany

Reputation point: 7
Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 11 Feb 2010, 22:31 Re: witam mam pyatnie

karjo, ja sie ucze na 6th formie ale z racji wieku musze zmienic szkole na college i za 2miesiace bede miala 19lat, bylam w matthew boulton college powiedzieli ze bede miala darmowa nauke 2letnia level 2 i za rok level 3 i nie bede musiala za to nic placic.. a jak to z nowymi bez jakiegos komunikatywnego angielskiego to niewiem ..

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

Return to SZKOŁY