Polecam ten temat!!!

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MalePostNapisane by Lee » 12 Sep 2006, 18:35 Polecam ten temat!!!

Dla wszystkich ktorzy mieszkaja juz w UK jak i dla tych ktorzy zastanawiaja sie czy wyjechac z kraju...

przeczytaj to--->czytaj

Najbardziej podoba mi sie koncowka tego tekstu z ktora to zgadzam sie w 100% :mrgreen:

Pozdrawiam!!!
Lee
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by Shon » 12 Sep 2006, 21:21 Re: Polecam ten temat!!!

ahahaha

no to zdowie goscia ;)
Shon
Zadomowiony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by Lukaas85 » 12 Sep 2006, 22:10 Re: Polecam ten temat!!!

Lee, chcialbys sie wyrzec polskiego obywatelstwa?
Lukaas85
Wtajemniczony

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by rondzik » 13 Sep 2006, 15:34 Re: Polecam ten temat!!!

Lee wrote:
Najbardziej podoba mi sie koncowka tego tekstu z ktora to zgadzam sie w 100% :mrgreen:

A ja sie nie zgadzam. Nie w 100%. Oczywiscie, gosc ma prawo zyc gdzie chce, co do tego nie ma watpliwosci. Ale tekst o wypieraniu sie kraju to IMO przegiecie. Albo kompleksy z niego wychodza.

Gdziekolwiek bylem nigdy sie nie wypieralem tego ze jestem Polakiem. I mysle ze nie wypre. To ze wyjechalem to jedna sprawa a to kim jestem to inna. Jesli jestes wartosciowym czlowiekiem to ludzie ktorzy Cie blizej poznaja beda Cie za takiego uwazac. A reszta? No coz, to juz ich problem a nie moj.

Nie jestem narodowcem. Za patriote bardziej uwazam swojego kumpla ktory sluzy zawodowo w wojsku bo czuje takie powolanie, niz siebie. Po prostu trzeba sie szanowac i utrzymywac tozsamosc. Wyprzec sie Polski to tak jakby wyprzec sie Polakow, rodziny, przyjaciol ktorzy tam zostali, wspomnien ktore mam.

Tyle.
rondzik
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Shon » 13 Sep 2006, 18:55 Re: Polecam ten temat!!!

miał byc post alezrezygnowałem
Shon
Zadomowiony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Lee » 13 Sep 2006, 19:27 Re: Polecam ten temat!!!

witam :mrgreen:
nie mam zamiaru dyskutowac tutaj o moich pogladach.
Przedstawilem moim zdaniem bardzo fajnie opisana sytuacje z zycia w polsce.
a co do patriotyzmu i narodowosci i kompleksow...hmm rondzik to jest bardzo delikanty temat wiec ostroznie z ocenianiem i krytykowaniem.

Pozdrawiam :mrgreen:
Lee
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by Shon » 13 Sep 2006, 19:34 Re: Polecam ten temat!!!

Lee wrote:witam :mrgreen:
nie mam zamiaru dyskutowac tutaj o moich pogladach.

i bardzo dobrze

miałem nie pisac ale napisze bo zły jestem

rondzik wrote:
Lee wrote:

... kompleksy z niego wychodza.

...Gdziekolwiek bylem nigdy sie nie wypieralem tego ze jestem Polakiem.

Nie jestem narodowcem. Za patriote bardziej uwazam swojego kumpla ktory sluzy zawodowo w wojsku bo czuje takie powolanie, niz siebie. Po prostu trzeba sie szanowac i utrzymywac tozsamosc. Wyprzec sie Polski to tak jakby wyprzec sie Polakow, rodziny, przyjaciol ktorzy tam zostali, wspomnien ktore mam.
Tyle.

kompleksy watpie jest sprytny i mądry z niego człowieczek choc strasznie narwany :P

wiesz co własciwie to Cie rozumiem bo najwidoczniej patrzyz chyba na swiat przez małą dzioreczkę (czym strasznie mnie zaskoczyłes) która ogranicza zasięg twojego widzenia i niewidzisz ze naprzykład polska polityka "gnije" a kraj rozpada sie i traci wszystko co miał ze swojej narodowosci porozmawiaj z dziadkami kto to jest patriota, czym sie charakteryzuje narodowosciowosc (od której juz dawno cała europa ucieka) by uniknąc wszelkich etnicznych bzdórnych konfliktów. Miendzy innymi rasizmu
I kogo dajesz za przykład człowieka który szkoli się i innych zabijac ludzi w imie czego patriotyzmu narodowego, obrony narodu hahaha przed kim przed takimi jak on chyba

a zresztą
cytat "Jak wyjadę, to na zawsze. Wyprę się tego kraju, gdy tylko będę mógł zapewnić sobie i dzieciom obywatelstwo innego kraju."

on sie nie wypiera rodziny polskosci, przyjaciół, mieniących sie wszystkimi kolorami jesiennych lisci, zapachu łąk i smaku mleka na wypadzie pod namiot do ciotki na wies . nie

on kocha polskę ale chciałby zapewnic rodzinie dobrobyt i BEZPIECZEŃSTWO czego mo jego jebany kraj dac nie moze

i tylko mi nie wmawiaj ze wiezysz w te bzdury które napisałes
Shon
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by te-ha » 13 Sep 2006, 19:38 Re: Polecam ten temat!!!

nie chce sie wypowiadac w tym temacie
ale powiedzialam
ze cos napisze
wiec to robie
zal mi was
ze talk myslicie

koniec tematu
ja tego dalej nie komentuje

te-ha
Zaangażowany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Edyta » 13 Sep 2006, 20:38 Re: Polecam ten temat!!!

i ja nie bede komentowac :neutral:
Edyta
Zadomowiony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Shon » 13 Sep 2006, 21:17 Re: Polecam ten temat!!!

rondzik wrote:...Gdziekolwiek bylem nigdy sie nie wypieralem tego ze jestem Polakiem. ..

to co tylko jeden odwazny sie znalazł i powiedział otwarcie co o tym mysli

te-ha wrote:nie chce sie wypowiadac w tym temacie
ja tego dalej nie komentuje

Edyta wrote:i ja nie bede komentowac :neutral:

Lee wrote:...ostroznie z ocenianiem i krytykowaniem.

jedziemy na tym samym wozku kto jak nie my
to poco sie w ogole odzywac :P jestesmy dorosli jestesmy daleko od rodzinnego kraju NIC NAPRAWDE NIE MACIE DO POWIEDZENIA to znaczy ze was to wogóle nie obchodzi dobrze rozumiem :cool: jedziemy na tym samym wozku kto jak nie my lepiej zna tema t
Shon
Zadomowiony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Lee » 13 Sep 2006, 21:28 Re: Polecam ten temat!!!

do Shon
ciekaw bylem jakie zdanie maja inni po przeczytaniu tego tekstu i doswiadczenie na temat zycia w polsce.
Widze jednak ze temat zboczyl troszke z drogi.
:mrgreen:
a swoj komentarz dodalem juz w pierwszym poscie
Lee
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by Shon » 13 Sep 2006, 23:47 Re: Polecam ten temat!!!

tak wiem :) niezły pocisk zazuciłes i droda jest mysle dobra

unas w towarzysttwie rozbojała się nawałnica z gromami ale tudziesz przenika słonce. haha

zobaczymy jak sie rozwinie zapewne wszyscy wyciagniemy z tego pożądane wnioski i nauczymy sie czegos przy okazji o sobie :)

i włsciwi to zapewne reprymede dostane od admina, no ale co tam :)

pozdrawiam wszystkich :)
Shon
Zadomowiony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Lee » 14 Sep 2006, 18:21 Re: Polecam ten temat!!!

tez jestem ciekaw co inni sadza na ten temat :)))
wiec czekam na nastepne liczne komentarze!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Lee
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by rondzik » 15 Sep 2006, 08:52 Re: Polecam ten temat!!!

Lee wrote:witam :mrgreen:
nie mam zamiaru dyskutowac tutaj o moich pogladach. Przedstawilem moim zdaniem bardzo fajnie opisana sytuacje z zycia w polsce. a co do patriotyzmu i narodowosci i kompleksow...hmm rondzik to jest bardzo delikanty temat wiec ostroznie z ocenianiem i krytykowaniem.

Spoko. Odnosilem sie wypowiedzi bohatera tekstu, nie robilem sobie tu osobistych wycieczek w Twoja strone.

Shon wrote:kompleksy watpie jest sprytny i mądry z niego człowieczek choc strasznie narwany :P

wiesz co własciwie to Cie rozumiem bo najwidoczniej patrzyz chyba na swiat przez małą dzioreczkę (czym strasznie mnie zaskoczyłes) która ogranicza zasięg twojego widzenia i niewidzisz ze naprzykład polska polityka "gnije" a kraj rozpada sie i traci wszystko co miał ze swojej narodowosci porozmawiaj z dziadkami kto to jest patriota, czym sie charakteryzuje narodowosciowosc (od której juz dawno cała europa ucieka) by uniknąc wszelkich etnicznych bzdórnych konfliktów. Miendzy innymi rasizmu

Shon. Co innego zaradnosc tego chlopaka, a co innego wypieranie sie kraju. Wypieranie sie, czyli co? Zalozmy, ze jednak wyjedzie, pojdzie do pubu, pracy, kina czy gdziekolwiek, zapytaja go: "Yo, mate, where you from?" to on bedzie sciemnial ze jest Anglikiem? No bo ja tak to rozumiem.

Mialem juz takie sytuacje w zyciu gdzie kumpel w sklepie zaczal nagle mowic do mnie po angielsku, bo zobaczyl obok jakas polska rodzine. Tlumaczyl, ze nie chcial by oni sie dowiedzieli ze jest Polakiem. Zamurowalo mnie. Albo lecac do Niemiec na Mistrzostwa Swiata w kolejce do samolotu tuz za mna ledwo stal nawalony koles w koszulce z orlem na piersi. Bylo mi wstyd, ale za niego a nie za mnie a juz na pewno nie za moj kraj.

Co do argumentu malej dziurki. Mieszkalem jakis czas w Stanach, przez rok w Irlandii, teraz Anglia. Widzialem wszedzie Polakow, Polonie a takze rozny stosunek innych do nas. Poznalem roznych Polakow. I takich co starali sie upodobnic do Amerykanow czy Anglikow, i takich co zbierali polskie orzelki. Wiec nie sadze zebym widzial swiat przez mala dziurke.

Piszesz ze w kraju jest zle. No jest, mi tez sie to nie podoba. Nie podoba mi sie nowy rzad, stary zreszta tez mi sie nie odobal. Nie podoba mi sie tez to ze nie moglem tam zostac bo pracujac w zawodzie dostalbym 700pln na start. Nie podoba mi sie wiele rzeczy. I co z tego? Zapytaj Kubanczyka z Florydy czy wypiera sie Kuby, bo rzadzi nia Castro. Zreszta, po co tak daleko szukac, zapytaj tu w Anglii jakiegos Polaka, ale takiego z powojennej lub posierpniowej fali emigracji, czy wypieral sie Polski, bo rzadzili nia komunisci.

Europa ucieka od narodowosciowosci? Nie wiem dokladnie co masz na mysli, ale z tego co ja sie orientuje celem takiej unii europejskiej nie jest zbudowanie narodu europejczykow tylko europy narodow. Swietny przyklad tego, do czego prowadzi brak poczucia tozsamosci narodowej mielismy we Francji, gdzie po zamieszkach wywolanych emigrantow jako jedna z ich przyczyn (obok biedy i bezradnosci) podawano to, ze ci emigranci nie czuli sie Francuzami, obywatelami panstwa w ktorym czesc z nich mieszkala od pokolenia.

Zreszta, wszystko zalezy od tego jak pojmujesz ta narodowosc. Ja piszac o tozsamosci narodowej nie mysle kategoriami Mlodziezy Wszechpolskiej czy innych oszolomow. Odnosze to do tego czy czujemy sie Polakami czy nie. Niezaleznie od okolicznosci.

Shon wrote:I kogo dajesz za przykład człowieka który szkoli się i innych zabijac ludzi w imie czego patriotyzmu narodowego, obrony narodu hahaha przed kim przed takimi jak on chyba

Podaj lepszy. Jestem ciekaw.

Shon wrote:a zresztą
cytat "Jak wyjadę, to na zawsze. Wyprę się tego kraju, gdy tylko będę mógł zapewnić sobie i dzieciom obywatelstwo innego kraju."

on sie nie wypiera rodziny polskosci, przyjaciół, mieniących sie wszystkimi kolorami jesiennych lisci, zapachu łąk i smaku mleka na wypadzie pod namiot do ciotki na wies . nie
on kocha polskę ale chciałby zapewnic rodzinie dobrobyt i BEZPIECZEŃSTWO czego mo jego jebany kraj dac nie moze

i tylko mi nie wmawiaj ze wiezysz w te bzdury które napisałes

"Wyprę się tego kraju, gdy tylko będę mógł zapewnić sobie i dzieciom obywatelstwo innego kraju."

No to patrzac na powyzszy tekst, ktorys z nas ma chyba problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Wypiera sie Polski to chyba znaczy ze wypiera sie bycia Polakiem. Czyz nie? No chyba tak, jesli dodaje fragment o zdobyciu obywatelstwa innego kraju. Wiec jesli bedzie twierdzil ze nie jest z Polski, to jak odpowie na pytania w stylu: co robia twoi rodzice? jak wygladalo twoje dziecinstwo?

Reasumujac. Czlowiek ma prawo zyc gdzie chce i jak chce. Nie krytykuje bohatera artykulu za to ze chce wyjechac, przeciez wiekszosc z nas, czytelnikow tego forum, podjela taka decyzje. Mysle, ze moze mu byc lepiej tutaj. Moze nie. Ale to jego zycie i jego decyzja. Smieszy mnie natomiast i jednoczesnie smuci to jedno zdanie w jego wypowiedzi.

Pozdrawiam
rondzik
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by John.Q » 15 Sep 2006, 19:02 Re: Polecam ten temat!!!

Witam

Po przeczytaniu tego artykulu i powyzszych postow dodam swoja opinie na ten temat. Kazdy ma prawo do emigracji, jesli uwaza, ze zycie w Polsce nie przynosi mu satysfakcji czy to zawodowej czy finansowej, czy poprostu nie podoba mu sie w Polsce. Zjawisko emigracji nie jest czyms nowym. Natomiast jesli chodzi o wpieranie sie swojego obywatelstwa czy tez pochodzenia to wydaje mi sie, ze jest to indywidualna sprawa kazdego z nas. Nie ma sensu krzyczec kto jest wiekszym patriota czy mniejszym. Ja jestem dumnym z tego, ze jestem Polakiem i nigdy sie tego nie wstydzilem. Prawda, ze za niektorych obywateli naszego kraju mozemy sie wstydzic, ale czy nie jest to problem wielu krajow(np. Wielkiej Brytanii).

Z powazaniem

John Q

John.Q
Raczkujący

Neutralny
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to HYDE PARK