Polityka... (wybory)
Napisane by bratok » 10 Sep 2007, 13:08 Re: Polityka... (wybory)
owen wrote:Spojrz tez na elektorat PiS oraz PO i LiD. Nie wiem do ktorej grupy sie zaliczasz, ale zauwazysz ze ludzie z wyzszym wyksztalceniem wsrod elektoratu PiS jest duzo mniej. Oznacza to w skrocie, ze rzad wybiera nam wies / rydzyk.
:mrgreen: ojejku ja wogóle się dziwie ze jako popierajacy PIS wiem jak posługiwac sie kompem !!!! sorki owen ale to było niskie. do PO nie mam nic i tez mogl bym na nich glosować bo między PO a PIS nie ma roznicy a te wszystkie gadki to tylko po to aby jak najwiecej glosikow zebrac hehe.
a co do LID to fuuuuuuu. na nich chyba sami emeryci głosują, którzy myslą że im PRL zwrócą :mrgreen:
-
- bratok
- Raczkujący
- Reputation point: 0
Napisane by Katik » 10 Sep 2007, 13:14 Re: Polityka... (wybory)
bratok wrote:a co do LID to fuuuuuuu. na nich chyba sami emeryci głosują, którzy myslą że im PRL zwrócą :mrgreen:
chyba zartujesz... Pierwsza pojde i oddam glos na partie Kwasniewskiego - odpowiednia osoba na odpowiednim stanowisku przez 10 lat, bedzie wiedzial jak sie teraz zabrac do rzeczy i czyscic brudy po PiSie z koalicjantami......
-
- Katik
- Stały Bywalec
- Reputation point: 3
Napisane by owen » 11 Sep 2007, 08:48 Re: Polityka... (wybory)
Nie czytaj tego jako: jezeli jestes ze wsi i nie wyedukowany to zaglosujesz na PiS. Spojrz po prostu na eltkorat danej partii i jakie grupy spoleczne w kazdej z nich przewazaja.
A co do LiD i PRL. Nie uwazasz ze obecnie to PiS z koalicjantami poszedl w te strone? Polska nie dla bogaczy? Rozdajac kolejne swiadczenia, na ktora suma sumarum nas nie stac? Prawda jest taka ze potrzeba kogos z jajami do polityki anizeli kogos kto mysli jako sciezce zawodowej w polityce. Gornicy, rolnicy itd. Malo maja benefitow?
Spojrz na Kwasniewskiego, ktory postrzegany jest jako wielki komunista. Czy wiesz ze w tym czasie jedyne co robil, to byl czlonkiem partii, dziennikarzem Sztandaru Mlodych oraz..... ministrem sportu.. Pewnie jako facet kojarzysz jakie wtedy Polska odnosila sukcesy sportowe. Nie mowie, ze to jego zasluga (raczej nedzy dookola, z ktorej sport pomagal sie wybic).
Teraz kazdy gnebi Olejniczaka ( jak poczyasz jakies forum onetu itp ) jako komuch itd. Ile on mial wtedy lat?
Katik - mimo sympatii do Kwacha. Co by nie powiedziec nie przez przypadek byl prezydentem przez 10 lat. Zdecydowanie udawalo mu sie lagodzic napiecia polityczne miedzy partiami. Jednak on nie kandyduje. A szkoda.
Polityka kadrowa PiS to dopiero skandal. Najlepszym tego przykladem jest Skrzypek w NBP, czy skandaliczny minister spraw zagranicznych. Dodam ze Meller, tez PiS'owski minister byl NIEPOROWNYWALNY.
Wracajac, podaj mi argument dla ktorego zaglosujesz na PiS? I nie mowie tu o takim: bo wszyscy ich atakuja bo nie maja nic innego do roboty. SLD przed poprzednimi wyborami tez wszyscy atakwali. Spojrz co zrobili z cimoszewiczem. Nawet takie rzeczy mialy miejsce zeby dojsc do wladzy. A obecnie minister sprawiedliwosci chodzi z dyktafonem wlaczonym w kieszeni, politycy sie nagrywaja, nagrywaja i kloca. I tak zle jeszcze nie bylo jak przez ostatnie 2 lata. Walka z przestepczoscia? Posadzili Lyzwinskiego, ale to by wszyscy zrobili... I paru lekarzy robiac z tego wielkie sceny propagandy.
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by bratok » 11 Sep 2007, 14:45 Re: Polityka... (wybory)
owen wrote: Do tego duzo wiecej PiS zebral na wschodzie kraju niz na zachodzie. Wiadomo ze Wschod jak mazury, czy polodniowy przemysl sa duzo biedniejsze niz wroclaw czy poznan.
hm... ciekawy zabieg
a ja myslałem że na zachodzie i warmii to znajdują sie te wszystkie popegerowskie wsie które zawsze głosują na czerwono :mrgreen: bo im sie PRL bis marzy.
Kwach sie wybił jedynie bo mieliśmy ..... Wałęse !!! ludzie nie chcieli tego pomylonego no to głosowali na Kwacha, a on przeciez taki ułożony zna się na towarzystwie, itd. :mrgreen: stosujesz ciekawe chwyty hm...
Ja ani kwacha ani olejniczaka nie uwazam za komunistę bo oni nimi nie są, a jedynie dorobkiewicze :mrgreen: co ten cały LID kwach i inni maja z socjalizmem :shock:
-
- bratok
- Raczkujący
Napisane by owen » 12 Sep 2007, 08:59 Re: Polityka... (wybory)
Mysle ze jakies 80% z nas albo i wiecej wynosi pogladay polityczne z domu. Tzn kierunek patrzenia dokladnie.
Proste pytanie:
-Czy uwazasz ze w mediach powinny pojawiac sie reklamy na temat zagrozenia hiv i uzywaniu prezerwatyw w celu zmniejszenia ryzyka zarazenia?
-tak -> partie prawicowe jak pis, lpr ( chyba 2 najbardziej utozsamiajace sie obecnie z kosciolem ) Ci tego nie zagwarantuja, a wrecz przeciwnie - sa temu przeciwko.
-nie -> LiD, SamoObrona. PO i UPR pewnie to zwisa i PSL.
-Czy jestes homofobem:
-tak -> pis , lpr
-nie -> lid, po.
I mozna tak dalej. Mysle (brak mi wiedzy) ze ten "zelazny elektorat" SLD o ktorym sie mowi jest raczej ulokowany w wiekszosci w wiekszych miastach wsrod ludzi starszych z wyksztalceniem wyzszym. Bo to im sie niezle zylo w tamtych czasach. Do tego czesc PGRow pewnie tez sie na to sklada.
Kwach sie wybil bo ma ladna zone. Nikt nie zaprzeczy, ze pierwsza dama, ktora mielismy byla baba z klasa. Elegancka, ladna i potrafiaca sie bardzo zachowac przy nim. Do tego byl mlody, wyksztalcony (tak, tak nie obronil mgr'a,) i elokwetny. Za to poki co jako jedynemu udalo sie odbyc 2 kadencje na tym stanowisku. Watpie zeby udalo sie to obecnemu. A jezeli sie uda, to mam nadzieje ze w koncu zrozumie (przynajmniej ja czytajac wiadomosci odbiore takie wrazenie) ze sa ludzie o innych pogladach i nie znaczy ze sa gorsi.
[ Dodano: Sro Wrz 12, 2007 13:52 ]
Pisze post pod postem bo jest cytat, nawiazujacy do mojej wypowiedzi. Na dowod tego co mowilem wczesniej na temat elektoratu PiS. Co prawda nie dokladnie tak sie odzwierciedli pozniej przy glosowaniu, ale poki co lepszych badan pod reka nie mam ;-) Zapewne jak beda badac popularnosc partii a nie rzadu takowe wyniki bedzie mozna pokazac. Te dane sa z badania nt popularnosci rzadu przed rozwiazaniem.
CBOS zwraca uwagę, że od początku funkcjonowania gabinetu Jarosława Kaczyńskiego nie zmienia się profil społeczno- demograficzny jego zwolenników. Częściej niż przeciętnie popierają rząd osoby w wieku 55-64 lata (40 proc.) i starsze (37 proc.). Obecny gabinet ma stosunkowo wielu zwolenników wśród mieszkańców wsi (34 proc.), w tym przede wszystkim rolników (37 proc.), a także wśród robotników (37 proc.), osób z wykształceniem zasadniczym zawodowym (36 proc.).
REKLAMA Czytaj dalej
Stosunkowo najwięcej zwolenników obecnego rządu jest wśród badanych mających średnie dochody - od 501 zł do 900 zł miesięcznie na osobę (35 proc.). Najwięcej przeciwników rządu jest natomiast wśród ludzi najlepiej sytuowanych (65 proc. wśród deklarujących miesięczne dochody powyżej 1200 zł na osobę). Najmniej zarabiający częściej niż inni deklarują obojętność wobec rządu (32 proc.).
Z obecnym rządem identyfikuje się 56 proc. osób deklarujących prawicowe poglądy polityczne. Niechętni są mu natomiast respondenci utożsamiający się z lewicą (76 proc.), ale także prawie połowa ankietowanych określających swoje poglądy jako centrowe (49 proc.).
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by bratok » 12 Sep 2007, 13:28 Re: Polityka... (wybory)
tym bardziej tylko PIS
-
- bratok
- Raczkujący
Napisane by owen » 12 Sep 2007, 13:35 Re: Polityka... (wybory)
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by Thomas » 12 Sep 2007, 19:32 Re: Polityka... (wybory)
A od sredniowiecza starano sie nie mieszac spraw kosciola do polityki-zachodniej europie udal sie,nawet czechy juz wyprzedzaja nas o kilkanascie lat tylko dzieki temu ze liza tylek niemcom a nie rydzykowi.
-
- Thomas
- Zaangażowany
- Reputation point: 67
Napisane by bratok » 12 Sep 2007, 21:33 Re: Polityka... (wybory)
a wczym czechy nas wyprzedzają. ??
czy tu na tym forum to tylko sami liberalowie, adwokaci gejów, tzw.postepowcy itd sie wypowiadaja ?? :mrgreen:
-
- bratok
- Raczkujący
Napisane by owen » 13 Sep 2007, 08:27 Re: Polityka... (wybory)
Bartok - kto z kim przystaje taki sie staje.
Jaki pan taki kram...
I pewnie jeszcze cos sie znajdzie. Generalnie rodzice uczyli mnie, zeby z glupimi sie nie zadawac. Wiec jezeli zgadzasz sie ze Rydzyk jest beee to czemu popierasz partie ktora za nimi biega? Myslisz ze jego poparcie jest 'za darmo'? :-) Ot ksiezulek, ktory ma sporo interesow ot tak popiera taka lub inna partie?
Odnosnie Adwokatow gejow - nie pamietam zebym napisal jaki poglad polityczny mam czy na kogo bede glosowac. Nie zmienia to faktu, ze uwazam, ze nie jest CHRZESCIJANSKIE gnebienie ich. Bo Pan Bog dal nam prawo wyboru i uczyl zeby kochac blizniego... A Ci wybieraja sobie, ze tego szanowac nie beda i ich gnebia... to sie nazywa hipokryzja...
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by bratok » 13 Sep 2007, 14:31 Re: Polityka... (wybory)
Co do Czech hm... co ty porównujesz jakieś tam państewko z 10 mln do naszych 40 mln, gdzie wiekszość żyje na wsi.
a mi Rydzyk nic nie przeszkadza, ani grzeje ani ziebi. jeszcze nigdy nic odemnie nie dostal, a wiec co mi do tego.
owen wrote: Nie zmienia to faktu, ze uwazam, ze nie jest CHRZESCIJANSKIE gnebienie ich. Bo Pan Bog dal nam prawo wyboru i uczyl zeby kochac blizniego... A Ci wybieraja sobie, ze tego szanowac nie beda i ich gnebia... to sie nazywa hipokryzja...
ja jestem najbardziej przeciwko gnebieniu kogokolwiek, ale to nie znaczy ze mam zaakceptować zachowania nienormalne. zawsze do wszystkich z szacunkiem, ale niech nie narzucaja swojego zachowania innym.
W szkockiej służbie zdrowia nie wolno teraz używać słów “Mama” i “Tata” w rozmowach z dziećmi, gdyż obraża to homoseksualistów. Piękny jest ten Zachód, taki otwarty hm...... tylko jakoś dyskryminuje tych w wiekszości l
-
- bratok
- Raczkujący
Napisane by owen » 13 Sep 2007, 15:44 Re: Polityka... (wybory)
Czechy moze panstewko, ale w pilke by nas ograli.... mimo tego ze u nas wg tych liczb powinno byc 4x wiecej dobrych pilkarzy. Spojrz na kluby czeskie i pl i osiagniecia... Ot prosty przyklad.
Wciaz nie mamy takich autostrad jak czechy. Nawet nie mowiac juz o zachowaniu proporcji. Takich - km autostrad maja wiecej niz PL mimo iz sa krajem kilka razy mniejszym i jak zauwazyles z duzo mniejsza ludnoscia...
Odnosnie gejow - oni nie narzucaja. A ze non stop ich szykanuja, bija itd (codziennosc) to chca raz do roku przejsc z marszem rownosci. przejda, nikt nie zauwazy i koniec. myslisz ze cos bym o tym wiedzial gdyby nie to ze maja problemy z organizacja czegos takiego? Tak by byla 10 s informacja ze sie odbyl marsz rownosci i kropka. Nie wiem jak jest w Szkocji, ale wiem ze Polsce w tej kwestii jest naprawde zle. Pomine juz kwestie rasistowskie
A na kogo zaglosuje to jeszcze nie wiem. Decyzje podejme po ostatnich sondazach przedwyborczych.
Wczesniej glosowalbym na UPR, ale teraz zwiazal sie z Giertychem zeby zwiekszyc swoje szanse na przekroczenie progu wiec Giertychowi nie pomoge sie dostac do sejmu.
Decyzja czy LiD czy PO wynika z sondazu poniewaz:
jezeli PiS bedzie mial bardzo mala przewage nad PO to pewnie wspomoge PO by odsunac od wladzy ludzi myslacych o uklladach a nie o gospodarce
jezeli PO bedzie przewodzil w sondazach to zaglosuje na LiD.
Chyba ze w kampanii beda sie dzialy jeszcze jakies rzeczy ktore spowoduja ze nie bede patrzyl na sondaz i wybiore po - lid.
A narazie uciekam na silownie, bo koniec pracy wybil ;-)
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by bratok » 13 Sep 2007, 19:21 Re: Polityka... (wybory)
ja i tak głosuje na PIS !!!!
pozdrawiam :mrgreen:
-
- bratok
- Raczkujący
Napisane by owen » 14 Sep 2007, 08:10 Re: Polityka... (wybory)
-
- owen
- Stały Bywalec
Napisane by mamuśka twins » 14 Sep 2007, 16:55 Re: Polityka... (wybory)
Bezsensu. To nie ty decydujesz kto ma zostawac a kto wyjezadzac. Na szczescie!!!
-
- mamuśka twins
- Stały Bywalec
- Reputation point: 3
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Wybory parlamentarne 2015 - glosowanie w Birmingham
by zmielna in SZUKAM INFORMACJI - 2 Replies