Godlo i flaga Polski u kogos, kto nie pochodzi z Polski

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym
Zalozylem temat.
Mialem nadzieje, ze pamietacie , skad pochodzicie :) Polska to nie aktualny premier itd, to nadal my, nawet na emigracji.
Kolejny , spodziewany bol, na emigracji jestesmy sobie wilkami.
Wiekszy podziw i szacunek maja inne narodowosci, ktore doskonale sie integruja, maja swoje swiatynie , szkoly, miejsca spotkan, radnych, przedstawicieli w samorzadach terytorialnych.
Czy my juz nie umiemy czuc sie w swoim towarzystwie dobrze?
Fajnie, ze wielu poczulo powiew swiezosci w tym kraju, cos nowego, fascynacje, zauroczenie, otworzenie oczu na swiat .
To naprawde dobre, tylko moze zachowajmy jakis umiar, inne nie znaczy lepsze.
Benefity i inne sruty....... przeciez wiecie, ze zyjemy w kraju, ktory jest kolebka kapitalizmu.
Tutaj nie ma nic za darmo, tak jak to w zyciu bywa, jesli bierzesz, to kiedys oddasz, niekoniecznie pieniadze.
Polski Sklep ( uwaga nie dotyczy Polakow prowadzacych takie sklepy, bo wg mnie maja prawo do tego rodzaju nazwy i uzywania symboli) w ktorym stoja azjaci, masakra. Czy nie mozna napisac, ze mamy polskie produkty i witamy Polakow?
Wybaczcie, ale co oni wiedza o Polsce, o symbolach, skoro nawet moi rodacy na tym forum ( szacun dla wszystkich, dla ktorych nasze barwy nie sa obojetne, pisze do dyletantow) maja w glebokim powazaniu godlo Ojczyzny?
Czy odwazylbys sie uzyc w swoim sklepie symboli panstw wyznaniowych np. islamskich, gdzie Koran jest prawem w panstwie.
Czy wyszedlbys na ulice w turbanie z bransoletami i kindzalem niezauwazony?
Nie. Poniewaz za uzywanie ich symboli moglys zgodnie z litera prawa lub bez niej zostac zlinczowany.
Wiec szanuj swoje gniazdo i wszystko co sie z nim laczy, wtedy bedziesz mial szacunek nawet u cudzoziemcow.
nawad
Raczkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

Dobra,poddaję się. Życzę szczęścia w zadręczaniu się.........
Manitou
Rozeznany

Reputation point: 8
Neutralny
0

nie zadreczam sie :) opisuje moje zdanie na temat uzywania naszych symboli narodowych przez osoby nie bedace Polakami w celach komercyjnych
nawad
Raczkujący

Neutralny
0

Twój przedostatni post mnie zmylił. Nie mogę jednak nic napisać ,bo się poddałem...;)
Manitou
Rozeznany

Reputation point: 8
Neutralny
0

Mam jeszcze takie pytanie, na ktore nie oczekuje odpowiedzi, sami sobie pogadajcie ze swoim ja :)
Ciezko pracujecie tutaj, niektorzy lzej ( i dobrze:) ). Tu jest wszystko takie fajne i super, Wiekszosc wysyla pieniazki do Polski, dla mamy, taty, dziecka,zony, meza, wujka, babci, tesciowej, soltysa, Rydzyka telewizji, schronisku zwierzat i nie mam pojecia komu jeszcze.
Nasze sybole narodowe - jak sie maja ku temu? Jestesmy tacy international, ze mamy kraj pochodzenia w czterech literach ? Nie, tak tylko mysla hipokryci zachlysnieci swiatem wchodzac do niego z "koziej wolki" ( bez obrazy dla koziej wolki :) ).
Pytanie brzmi: ( oczywiscie sytuacja czysto hipotetyczna) dzisiaj wystapil konflikt zbrojny pomiedzy UK i RP. Do kogo bedziesz celowal ze swojego karabinku?
Pacyfisci oczywiscie nie odpowiadaja :)
Dla jasnosci - i mnie zyje sie tutaj latwiej :)
Do znudzenia bede powtarzal, ze nie jestesm klasycznym ,ksenofobicznym, nacjonalistycznym narodowcem. Moja Ojczyzna jest Polska i chce tylko odrobiny szacunku dla naszych symboli narodowych, to wszystko.

ps. MSZ nie odpowiada
nawad
Raczkujący

Neutralny
0

nawad do Ciebie jak nie przestaniesz opowiadac głupot....
chwilowo nie ma wojny i jej nie bedzie (taka mam nadzieje) a gdybac sobie mozna na kazdy temat...ten jednak nie jest odpowiedni nawet jak na gdybanie....

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputation point: 40
Pokojowy
0

Najsmutniejsze jest to, ze wielu naszych rodakow nie chce sie asymilowac z brytyjskim spolecsenstwem. Zamykaja sie w polskim gettcie i szukaja dziury w calym. Nie mowie, ze UK nie ma spolecznych problemow (zeszloroczne zamieszki), ale wystarczy troche ciekawosci i checi. Filozofia Wszech-Polakow jest po prostu prostacka. Powinnismy budowac spoleczenstwo globalne a nie szukac pretekstow do segregacji. Proponuje takze chlodno spojrzec na historie Polski bez tego chrystusowego podtekstu.

pinsleepe
Rozeznany

Reputation point: 7
Neutralny
0

nie czytaj tych glupot :)
jesli masz chwilke to zwyczajnie pomysl sobie, o czym pisze :)

Dodano: -- 26 paź 2012, o 21:35 --

:) probowales budowac spoleczenstwo globalne z wyznawcami Islamu? Masz tylko jedna opcje - mozesz przystapic do nich :)
Czy naprawde nie mam jasnosci przekazu? Pisze jasno i wyraznie, ze nie chce, by symboli narodowych mojego kraju pochodzenia uzywali obcokrajowcy w celach komercyjnych, to takie trudne do zrozumienia?
nawad
Raczkujący

Neutralny
0

Chcesz wiedzieć czym dla mnie jest patriotyzm?
Tym co robię, jak postępuję, jak pracuję, jak wykonuję swoje obowiązki gdziekolwiek pracuję, jak mnie oceniają inni na podstawie tego co robię i żeby w ich ustach stwierdzenie "on jest Polakiem" było docenieniem wypowiadanym z szacunkiem na który sam sobie zapracuję a nie określeniem pejoratywnym.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
1

nawad wrote:Pytanie brzmi: ( oczywiscie sytuacja czysto hipotetyczna) dzisiaj wystapil konflikt zbrojny pomiedzy UK i RP. Do kogo bedziesz celowal ze swojego karabinku?
Ja oczywiście nie będę bo jestem baba, ale mój facet który był zmuszony odbyć służbę wojskową wg prawa musi bronić ojczyzny a wg mnie spakowalibyśmy się i uciekli do innego bezpiecznego kraju, nie będę dzieci osieracać i chłopa wysyłać na śmierć z powodu bandy idiotów żądających większej władzy i próbującej ubić kolejny interes zabijając ludzi (wojna to przecież świetny interes) na szczęscie mamy największą ilość posłów ,senatorów itd. więc będzie miał kto walczyć ...
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

Nawad, ja też czuję pewien dysonans gdy w sklepie widzę polską flagę, z głośników płynie disco polo, a za ladą śniady facet z Kurdystanu. Ale nie powiedziałbym że drażni mnie ten dysonans, może nawet trochę śmieszy ;)
Zresztą, ja do małych sklepików zbyt często nie wchodzę, bo nie lubię.
A na Twoje pytanie o jakiś konflikt UK - RP, co byśmy zrobili? Zostalibyśmy internowani. Ryanairy i Wizzairy nie opuściłyby płyty lotniska, a busy z Sindbada skierowano by wprost do miejsc internowania - obozów pracy. Część Polaków może nie zauważyłaby różnicy w standardzie życia i pracy ;) A same obozy może przyczyniłyby się do większej integracji Polonii? Albo wręcz przeciwnie, zantagonizowałyby Polaków do siebie tak bardzo, że na polską flagę nie mogliby spojrzeć i polskie sklepy Azjatów znikłyby?
Pozdrawiam.

-eMPe-
Rozeznany

Reputation point: 19
Neutralny
0

Czy naprawde nie mam jasnosci przekazu? Pisze jasno i wyraznie, ze nie chce, by symboli narodowych mojego kraju pochodzenia uzywali obcokrajowcy w celach komercyjnych, to takie trudne do zrozumienia?

to weź idź tam i im to powiedz!!
kamila.zie
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

Tak sie zastanawiam czy ten post nie nadaje sie juz przypadkiem pod paragraf za wyglaszanie tresci rasistowskich i sianie nienawisci na tle roznic narodowosciowych czy jak to sie tam fachowo nazywa :roll: Generalnie polecalabym wizyte u jakiegos specjalisty, najlepiej uprawnionego do wypisywania recept na silne leki uspokajajace albo psychotropowe :roll:
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
-5

malaroksi, ewela119, Wy to jestescie udane :lol:
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

Nawadtak czytam i czytam....i....o co ci kaman?jak cie rażą te godla i poskie flagi to omijaj szerokim łukiem....
Mean Girl
Raczkujący

Reputation point: -15
Wyśmiewca
0

PreviousNext

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to HYDE PARK