balti
Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym
14 posts
• Page 1 of 1
Jedliscie? W koncu to specjalnosc miejscowa... Ja musze przyznac jestem absolutnie zachwycony.... No i w tych kilku miejscach w ktorych bylem obsluga zawsze byla przemila :cool:
-
- acmd
- Raczkujący
- Posts: 85
- Joined: 21 Mar 2007, 10:59
- Reputation point: 0
Top
0
powiem ci ze jeszcze nie sprobowalem A co to ?
zato mam za soba hagis miecho gotowane w owczym zoladku zmyslowe to to nie jest i subtelnego smaku tez nie ma
chinola kolo burlingu
i f chypsa na ostro
ale zawsze jakas odmiana
:)
zato mam za soba hagis miecho gotowane w owczym zoladku zmyslowe to to nie jest i subtelnego smaku tez nie ma
chinola kolo burlingu
i f chypsa na ostro
ale zawsze jakas odmiana
:)
Last edited by Shon on 24 Mar 2007, 10:19, edited 1 time in total.
Top
0
Napisz gdzie byles i co polecasz
-
- wasyl
- Początkujący
- Posts: 19
- Joined: 10 Oct 2006, 21:19
- Reputation point: 0
Top
0
Balti - to lokalna (swoista dla Birmingham) odmania kuchni pakistansko-hinduskiej. Tradycyjnie robi sie to to specjalnym metalowym naczyniu i jedzenie jest podawane 'prosto z pieca'. Ja szczegolnie lubie jagniecine, ale kurczak tez jest ponoc pycha (ze wzgledow religijnych nie uswiadczysz ani wolowiny ani wieprzowiny). Satez dania wegetarianskie dla amatorow.
Fajna restauracja serwujaca to jest na Bristol Rd w Selly Oak - nazywa sie jakos na S. (to hinduska nazwa, trudno zapamietac :razz: ). Ponoc najlepsze lokale sa na Ladywood Rd, ale jeszcze nigdy w tamtych okolicach nie bylem. Znajomi miejscowi wyciagneli mnie kiedys do ponoc slawnego "Kabbabishi" w Moseley, ale rachunek tam przyprawia o zawrot glowy.
W kazdym razie - poszerza to horyzonty kulinarne, jak czlowiek jest do ruskich przyzwyczajnony :wink: . Ale ostrzegam - bywa piekielnie ostre, wiec lepiej najpierw zapytac kelnera.
Fajna restauracja serwujaca to jest na Bristol Rd w Selly Oak - nazywa sie jakos na S. (to hinduska nazwa, trudno zapamietac :razz: ). Ponoc najlepsze lokale sa na Ladywood Rd, ale jeszcze nigdy w tamtych okolicach nie bylem. Znajomi miejscowi wyciagneli mnie kiedys do ponoc slawnego "Kabbabishi" w Moseley, ale rachunek tam przyprawia o zawrot glowy.
W kazdym razie - poszerza to horyzonty kulinarne, jak czlowiek jest do ruskich przyzwyczajnony :wink: . Ale ostrzegam - bywa piekielnie ostre, wiec lepiej najpierw zapytac kelnera.
-
- acmd
- Raczkujący
- Posts: 85
- Joined: 21 Mar 2007, 10:59
- Reputation point: 0
Top
0
ymmmmmmm
brzmi bosko
szkoda że to nie gdzieś w centrum, gdzie może i bym miała szansę
odnaleźć to miejsce :(
brzmi bosko
szkoda że to nie gdzieś w centrum, gdzie może i bym miała szansę
odnaleźć to miejsce :(
-
- te-ha
- Zaangażowany
- Posts: 1305
- Joined: 30 Aug 2006, 19:09
- Reputation point: 0
Top
0
Jesli mieszkasz niedaleko centrum to do oslawionego 'balti Triangle' (gdzie sam sie zamierzam dopiero wybrac) masz blizej niz ja. A w samym centrum pewnie tez podaja - tylko pewnie jest drozej niz na obrzezach. Ale jesli naprawde chcesz sprobowac - nie masz szans nie trafic. :grin:
-
- acmd
- Raczkujący
- Posts: 85
- Joined: 21 Mar 2007, 10:59
- Reputation point: 0
Top
0
mieszkać w centrum nie mieszkam
ale trochę się orientuje
zobaczymy jak się odnajdę ;)
ale trochę się orientuje
zobaczymy jak się odnajdę ;)
-
- te-ha
- Zaangażowany
- Posts: 1305
- Joined: 30 Aug 2006, 19:09
- Reputation point: 0
Top
0
polecam balti z Kismat na perry barr, najlepsze jakie jadlem...mam to podrodze jak wracam z pracy i chyba se dzisiaj cos zamowie... :mrgreen:
-
- Mike
- Zadomowiony
- Posts: 780
- Joined: 22 Jun 2006, 10:14
- Location: znienacka
- Reputation point: 13
Top
0
Najlepsze jest jak sam sobie zrobisz.
Zwykły naleśnik słony,) i wpychasz mięso lub rybę.
Potem sosens pomidory czy tam sałata i gotowe.
Jedz dalej pak-kuchnie a papieru toaletowego zabraknie w mieście :)
Zwykły naleśnik słony,) i wpychasz mięso lub rybę.
Potem sosens pomidory czy tam sałata i gotowe.
Jedz dalej pak-kuchnie a papieru toaletowego zabraknie w mieście :)
-
- oXide
- Stały Bywalec
- Posts: 379
- Joined: 23 Feb 2007, 23:02
- Location: Wroclaw
- Reputation point: 2
Top
0
Uwielbiam kuchnie hinduska!
Najlepsze chicken tikka masala i chicken korma a i specjalnie marynowane king prawns robione na ichnim grillu i... no dobra wszystko lubie :-P
Najlepsze chicken tikka masala i chicken korma a i specjalnie marynowane king prawns robione na ichnim grillu i... no dobra wszystko lubie :-P
-
- agg
- Wtajemniczony
- Posts: 2154
- Joined: 13 Feb 2007, 18:32
- Location: Gdansk/Birmingham
- Reputation point: 146
Top
0
Też uwielbiam Hinsuszczyzne.
Wczoraj wlasnie gotowałem Chicken curry masala:) i ryż Biriami
Wczoraj wlasnie gotowałem Chicken curry masala:) i ryż Biriami
-
- Thomas
- Zaangażowany
- Posts: 1369
- Joined: 2 Sep 2006, 19:42
- Location: Hill Top, W brom
- Reputation point: 67
Top
0
Ja zwykle robię rybę po mhh niech się zastanowię :roll: ..azjatycku bo nie wiem czy te dania są z Indii, Pakistanu, Bangldeszu. Ale gdzieś z tamtych okolic :-)
Robię lahori, biryani, fish curry, masala curry, masala fish. Do tego ryż basmati koniecznie.
Albo falafle i sos mietowy
Cacy.
Tylko rybne, bo mięska się u nas nie jada.
Robię lahori, biryani, fish curry, masala curry, masala fish. Do tego ryż basmati koniecznie.
Albo falafle i sos mietowy
Cacy.
Tylko rybne, bo mięska się u nas nie jada.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posts: 1911
- Joined: 14 Mar 2008, 23:27
- Reputation point: 71
Top
0
Luiza wrote:Robię lahori, biryani, fish curry, masala curry, masala fish. Do tego ryż basmati koniecznie.
Polecam z chapatii lub z naan wlasnej roboty:)
-
- Thomas
- Zaangażowany
- Posts: 1369
- Joined: 2 Sep 2006, 19:42
- Location: Hill Top, W brom
- Reputation point: 67
Top
0
A to też :mrgreen:Thomas wrote:Polecam z chapatii lub z naan wlasnej roboty:)
Palce lizać.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posts: 1911
- Joined: 14 Mar 2008, 23:27
- Reputation point: 71
Top
0
14 posts
• Page 1 of 1