Remember remember the fifth of November

Tu można porozmawiać o różnych wydarzeniach i imprezach, koncertach itd...

Dlaczego za oknami ognie sztuczne strzelaja

Poll ended at 6 Nov 2006, 18:31

a) ramadan wciaz trwa
0
No votes
b) ciesza sie anglicy ze Guy Fawkes wysadzil parlament
0
No votes
c) ciesza sie anglicy ze zajeli Cypr
0
No votes
d) Guy z chlopakami niewywalili parlamentu a anglicy by chcieli
3
100%

Total votes : 3

MalePostNapisane by maccumail » 5 Nov 2006, 18:31 Remember remember the fifth of November

Remember,, remember
the fifth of November
gunpowder treason and plot
I see no reason
why gunpowder treason
should ever be forgot

5 listopada to Guy Fawkes Night albo tez Bonfire Night,Firework Night obchodzony na pamiatke wydarzen z 1605 roku,kiedy to Guy Fawkes i jego kumple probowali wysadzic krola Jamesa I i Parlament,bo nie podobala im sie polityka krola,oni byli rzymskokatolikami,on protestantem.Zebrali 30 beczek z prochem w piwnicy pod Parlamentem,ale wszystko wydalo sie wczesniej przed planowanym na 5 listopada "zamachem".Guy i reszta zostali scieci za zdrade.
Od tego czasu Anglicy swietuja to wydarzenie paląc kukły Guy'a,odbywaja sie tez pokazy sztucznych ogni,poza wielkimi imprezami masowymi organizowane sa tez mniejsze w gronie rodziny lub przyjaciol w ogrodach.Dzieci zas w okresie poprzedzajacym 5 listopada chodza po ulicach z wlasnorecznie zrobiona kukła Guy'a i prosza o "penny for the Guy",za zebrane pieniadze kupuja sztuczne ognie.

Moze wiecie czy cos w centrum pala na stosie ???

http://www.bonefire.org/guy/remember.php
http://www.woe.edu.pl/
http://www.englishcollege.pl/?id=fh
http://www.angielski.edu.pl/content-his ... toria-0511
maccumail
Rozeznany

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by Yardley » 5 Nov 2006, 18:53 Re: Remember remember the fifth of November

A ja myslalem ze ci..a sylwestra maja :mrgreen:
Yardley
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by maccumail » 5 Nov 2006, 18:54 Re: Remember remember the fifth of November

a tu prosze ja wiedzialem ale nie wiedzialem jak ladnie napisac zapraszam do rozkrecenia tematu moze ktos cos wie czy w Bham sie cos dzieje moze wyskoczymy gdzies zobaczyc bo nie sadze zeby sie nic nie dzialo ;)
maccumail
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by maccumail » 6 Nov 2006, 10:34 Re: Remember remember the fifth of November

widze temat nie cieszyc sie zainteresowaniem zadnym a szkoda bo lubie wiedziec czemu cala noc spac nie moge bo strzelaja jak na strzelnicy no ale coz moze inny razem hihi
maccumail
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Edyta » 6 Nov 2006, 11:00 Re: Remember remember the fifth of November

moze w koncu odezwie sie ktos kto wie wiecej na ten temat :mrgreen:

Ale podobniez to strzelanie ma byc caly miesiac od pierwszego dnia strzelania :wink: i wiem wlasnie ze ci..a tez maja jakies swieto i tylko tyle :mrgreen:
Edyta
Zadomowiony

Neutralny
0

MalePostNapisane by maccumail » 6 Nov 2006, 11:03 Re: Remember remember the fifth of November

ci..a maja ramadan i nie ma wspolnego niz z wczorajszym swietem ale tak jak mowie nikogo to nawet nie wzruszylo a co ciekawe bo mieszkamy w tym kraju i powinno to kogos zainteresowac ale coz hmmm
maccumail
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Edyta » 6 Nov 2006, 11:15 Re: Remember remember the fifth of November

wiem ze nie ma to nic wspolnego ze wczorajszym swietem-ostrzegam tylko ze strzelanie jeszcze bedzie :mrgreen:

a powinno kogos zainteresowac :mrgreen: sama jestem ciekawa :mrgreen:
Edyta
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by te-ha » 6 Nov 2006, 11:25 Re: Remember remember the fifth of November

a ja wiedzialam
ogladalam film
v jak vendetta:)

polecam:P

te-ha
Zaangażowany

Neutralny
0

MalePostNapisane by maccumail » 6 Nov 2006, 11:33 Re: Remember remember the fifth of November

te-ha wrote:a ja wiedzialam
ogladalam film
v jak vendetta:)

wiem wiem jeden z lepszych filmow jakie ogladalem ostatnimi czasy
rowniez polecam wszystkim ;)
maccumail
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by yoko » 6 Nov 2006, 12:57 Re: Remember remember the fifth of November

a czy noszenie czerwonych makow przypietych do klap marynarek ma z tym cos wspolnego, czy to odrebna historia ?? :roll:

a co do petard. mieszkam w centrum i albo ja glucha jakas albo tutaj nie strzelaja :D
yoko
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by maccumail » 6 Nov 2006, 12:59 Re: Remember remember the fifth of November

hehe maki to inna bajka to cos wspolnego kombantami ma chyba czy cus gdzies cos widzialem ale jakos nie moge sobie przypomniec ale napewno nie chodzi o Fawkesa ;) i jego vendette ;)
maccumail
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by vanwaestel » 25 Oct 2009, 20:13 Re: Remember remember the fifth of November

vanwaestel
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by nokter » 25 Oct 2009, 22:49 Re: Remember remember the fifth of November

Z tego co się orientuję to owe Maki są związane z akcją mającą na celu wyrażenie poparcia dla żołnierzy przebywających obecnie na misjach w Iraku i Afganistanie, jak i zbieranie funduszy dla poszkodowanych i ich rodzin.

nokter
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by sofija » 26 Oct 2009, 09:15 Re: Remember remember the fifth of November

Strzelaja w praku na erdingtonie, nie pamietam jak sie nazywa... ale w zeszlym roku bylo ssuuuuper, nawet fajne karuzele byly :mrgreen:
sofija
Początkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by ruda.alicja » 26 Oct 2009, 15:11 Re: Remember remember the fifth of November

yoko jezeli chodzi o czerwone maki (Poppy Day), to jest to symbol zakonczenia I wojny swiatowej, kiedy to 11 listopada o godz. 5am nastapilo zawieszenie broni a 6 godzin pozniej zakonczono walki. Upamietnieniem tej chwili sa 2 minuty ciszy o 11am kazdego 11 listopada.

Wiecej na ten temat mozna znalezc pod adresem - jezeli interesuja Was szczegoly:
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A653924

a jesli ktos chce poczytac o historii BonFire Night to polecam ta stronke:
http://www.bonfirenight.net/gunpowder.php
Attachments
barrel.gif
barrel.gif (11.26 KiB) Viewed 10716 times
singlepoppy_blob.jpg
singlepoppy_blob.jpg (19.42 KiB) Viewed 10721 times
ruda.alicja
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny