Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 16 Dec 2010, 18:36 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

hmmm a mi się zawsze wydawało, że krokiety, to naleśniki z różnym nadzieniem innym iż na słodko (mięso/grzyby/kapusta) podsmażane, czasami w panierce.
No, ale człowiek się uczy całe życie.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2527
Joined: 6 Dec 2008, 12:19
Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 16 Dec 2010, 19:05 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

AdamBoltryk,
krokietami nazywaja tez paszteciki robione z ciasta z nadzieniem miesnym czy grzybowym w srodku ;)
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Age: 38
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by Agadz27 » 17 Dec 2010, 12:04 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

bogini8 Tego mi trzeba bylo - inspiracji. Bo juz mi pomyslow na to "co dzis na obiad ?"brakuje.Super
A ze tak spytam, troche mi glupio, bo juz tyle czasu tu siedze a nie umiem miesa kupic :oops: a konkretnie karczku, zazwyczaj w masarniach sa steki albo kawalki miesa wolowego i drob a karczku nic mi nie przypominalo. :roll:

[ Dodano: |17 Gru 2010|, o 12:05 ]
Jak jest karczek po angielsku???
User avatar
Agadz27
Rozeznany
 
 
Posts: 134
Age: 46
Joined: 27 Jun 2007, 14:29
Location: Ustroń/Bearwood
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 17 Dec 2010, 20:45 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Agadz27, mysle ze neck ;) ale moge sie mylic :))) i lopatka shoulder :P
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Age: 38
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 18 Dec 2010, 12:44 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

bogini8 wrote:AdamBoltryk,
krokietami nazywaja tez paszteciki robione z ciasta z nadzieniem miesnym czy grzybowym w srodku ;)

No właśnie widzę, ze używacie ich zamiennie. Da mnie krokiet to krokiet, a pasztecik, to pasztecik :)
A ciągnąc temat - Wikipedia myśli podobnie jak ja.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krokiet
I jak zagooglałem krokiet to znalazłem same naleśniki...

Z jakiego regionu pochodzicie? Może to po prostu nazwa regionalna.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2527
Joined: 6 Dec 2008, 12:19
Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by Agadz27 » 18 Dec 2010, 14:08 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

bogini8 wrote:mysle ze neck ale moge sie mylic i lopatka shoulder


Też tak myślałam, łopatke bez problemy kupuje bo własnie pisze -shoulder-ale z karkczkiem mam problem bo nie widziałam - neck- w nazwie:) tak wzrokowo nieraz kupuje , wydaje mi sie że karczek, ale w smaku tak nie bardzo do naszego podchodzi, więc nie jestem do końca pewna co jem:)


A jakie ciacha pieczecie na święta?
U mnie bedzie sernik, makowiec i piernik.
W moim regionie piecze sie jeszcze drobne ciasteczka ( bardzo lubie tą tradycje) ale tu nie mam foremek wiec w tym roku obejdziemy sie smakiem:(
User avatar
Agadz27
Rozeznany
 
 
Posts: 134
Age: 46
Joined: 27 Jun 2007, 14:29
Location: Ustroń/Bearwood
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by hanoka77 » 18 Dec 2010, 14:28 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Agadz27 wrote:A jakie ciacha pieczecie na święta?


ja zazwyczaj kupuje :wink: sernika,szarlotke i makowca.

a jakies specjalne foremki potrzebujesz agadz27?
User avatar
hanoka77
Stały Bywalec
 
 
Posts: 314
Age: 47
Joined: 5 Feb 2009, 15:23
Location: Solihull
Reputation point: 20
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by Kitka » 18 Dec 2010, 19:09 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Adam Boltryk No masz chłopie problem :wink: Podałam taką nazwę potrawy, jaką dostałam od koleżanki w przepisie. Nie zmienałam, bo nie uważam, że to istotne :razz:

Gdybym sama miała tą potrawę nazwac to wybrałam bym "Ziemniaczane kule". Krokiety to też dla mnie naleśniki z nadzieniem. Mięsko w cieście to pasztecik.
Miłość zaczyna się wtedy, kiedy szczęście drugiej osoby staje się ważniejsze niż twoje.
User avatar
Kitka
Zadomowiony
 
 
Posts: 702
Joined: 6 Dec 2006, 23:12
Location: Birmingham/Sheldon
Reputation point: 41
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 18 Dec 2010, 19:19 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Agadz27 wrote:W moim regionie piecze sie jeszcze drobne ciasteczka ( bardzo lubie tą tradycje) ale tu nie mam foremek wiec w tym roku obejdziemy sie smakiem:(
t u w sklepach jest duzo tego, ja foremki do pierniczkow zamowilam na ebayu ;)
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Age: 38
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by agg » 18 Dec 2010, 21:49 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Kitka wrote:Krokiety to też dla mnie naleśniki z nadzieniem. Mięsko w cieście to pasztecik.

otoz to! :)
widac, ze nazwa chyba tez zalezy od regionu

[ Dodano: |10 Sty 2011|, o 21:51 ]
PIERS W SOSIE SZPINAKOWO-SEROWYM Z MAKARONEM

- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 0,5 kg mrozonego szpinaku
- 3 zabki czosnku
- 100 ml smietany 18%
- 100 gr sera cheddar
- sol, pieprz (do smaku)
- makaron (np. rurki, siderki)

Piers podsmazyc na odrobinie oleju, lekko posolic i popieprzyc. Po usmazeniu osuszyc na talerzyku. Na patelnie wrzucic szpinak, dusic tak dlugo az zmieknie, doprawic posiekanym czosnkiem. Nastepnie dodac smietane i starkowany ser. Wszystko razem dusic az skladniki sie polacza, nastepnie dodac usmazona wczesniej piers z kurczaka. Wszystko razem jeszcze chwile potrzymac na ogniu. Doprawic do smaku.
Podawac z makaronem al'dente (ja akurat uzywam rurki pelnoziarniste).
SMACZNEGO!
Image
CATCH ME... IF YOU CAN!!! :D
User avatar
agg
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2154
Age: 41
Joined: 13 Feb 2007, 18:32
Location: Gdansk/Birmingham
Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by xvioletx » 26 Mar 2011, 21:25 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Uwielbiam szpinak.
Do Twojego przepisu agg, ja dodaje jedna małą rzecz - łyżkę miodu
...catch me if you can...
User avatar
xvioletx
Stały Bywalec
 
 
Posts: 306
Age: 40
Joined: 28 Nov 2007, 16:06
Location: Birmingham City Centre
Reputation point: 11
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by aknusia » 13 Apr 2011, 09:01 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Babeczki z biala czekolada i swiezymi malinami

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4506 ... te-muffins

sa pyszne, ale trzeba ja potrzymac w piekarniku troche dluzej niz sugeruja w przepisie - sprawdz czy sa gotowe wkladajac noz, jesli jest prawie suchy, to sa gotowe - uwazaj, zeby nie byly zbyt suche, bo sa mnie smaczne :)

aknusia
Przyczajony
 
 
Posts: 8
Joined: 13 Apr 2011, 07:25
Reputation point: 1
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by padme2009 » 12 Oct 2011, 14:04 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

a ja polecam naprawde kurczaka na patyku na cztery piersi z kurczaka zrobic marynate z 8 lyzek oliwy 8 lyzek sosu sojowego czosnek wedlug uznania ja daje 3 zabki lyzeczka imbiru i lyzeczka miodu kurczaka pokroic w paski i marynowaac od 20 minut nawet do jednego dnia jak kto woli i ile ma czau na obiad ;) potem zaladowac na patyczki do szaszlykow i piec 20 minut w 200 stopniach palce lizac polecam bardzo;)

padme2009
Początkujący
 
 
Posts: 36
Joined: 15 Sep 2011, 08:17
Reputation point: 4
Neutralny
Top
1

FemalePostNapisane by agnieszka247 » 13 Oct 2011, 13:27 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

Ja proponuje -kurczaka-Generała-kurczaka oczywiście umyć,wytrzeć do suca papierowym ręcznikiem,posolić i natrzeć marynatą(kilka łyżek oleju,miodzik,czosnek,przyprawa do kurczaka )niech sobie spokojnie kurczaczek odpocznie najlepiej całą nockę w lodówce,następnie wkładamy butelkę z piwem(oczywiścieotwartą),szyjka butelki ma być na zewnątrz,aby podczas pieczenia powoli wydobywało się i wygodnie sadzamy kurczaczka na blaszce,pieczemy około 1,5 godz.-180-200-stopniach,następnie konsumujemy i pozostałym piwkiem popijamy kurczaczka,jest pyszny i jest to przepis Magdy Gesller.

agnieszka247
Raczkujący
 
 
Posts: 84
Age: 60
Joined: 27 Sep 2011, 15:58
Location: Birmingham
Reputation point: 9
Neutralny
Top
1

FemalePostNapisane by Dalijka » 13 Oct 2011, 13:57 Re: Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))

agnieszka247, Oj to prawda jest przepyszny taki kurczak,robie go co niedziele,za pierwszym razem jak go robilam to maz na mnie krzyczal,ze piwo marnuje :P Ale jak sprobowal danie to teraz domaga sie go wlasie w kazda niedziele :grin:
Daily
NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK GENIUSZ,NIEKTÓRZY Z NAS SĄ TYLKO MNIEJ UPOŚLEDZENI NIŻ INNI.
User avatar
Dalijka
Rozeznany
 
 
Posts: 185
Age: 44
Joined: 4 Dec 2010, 16:54
Reputation point: 27
Pokojowy
Top
0

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Last post
Return to KUCHNIA