fasolka po bretonsku
Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.
znalazlam kilka przepisow na ta potrawe i nie wydaje mi sie bardzo skomplikowana-
ale nigdy wczesniej jej nie robilam i mam kilka watpliowsci
przede wszytkim fasola- jaka i gdzie? nie widzialam nigdzie duzej fasoli w tym "fantastycznym" kraju
ktos poleca?
nie lubie boczku... moze byc zwykla kielbasa?
przyprawy... mowia majeranek, albo ziola prowansalskie... to w koncu co?
sama mam problem ze smakiem i nie wiem- wiec POMOCY
ciotka dorotka klotka
-
-
dorotajab
- Zaangażowany
-
-
- Posts: 1110
- Age: 41
- Joined: 11 Oct 2006, 15:09
- Location: Great Barr
- Reputation point: 143
-
i masz racje, bo to bardzo proste
ja fasole kupuje w polskim sklepie.
z przypraw dodaje ziele ang, lisc laurowy, pieprz troche majeranku (zalezy to czego w smaku mi brakuje)
ja kielbase zawsze dodaje, najpierw podsmazam ja z cebulka. boczek tez ofkors
(ale jak nie lubisz to nie dodawaj)
normalnie smaka mi narobilas
a zamiast fasolki w garnku bigos "dochodzi"
CATCH ME... IF YOU CAN!!!
-
-
agg
- Wtajemniczony
-
-
- Posts: 2154
- Age: 41
- Joined: 13 Feb 2007, 18:32
- Location: Gdansk/Birmingham
- Reputation point: 146
-
dorotajab mozesz kupic w markecie(widzialam w tesco)butter beans
w puszce.To odpowiednik naszej fasoli.
-
-
hanoka77
- Stały Bywalec
-
-
- Posts: 314
- Age: 47
- Joined: 5 Feb 2009, 15:23
- Location: Solihull
- Reputation point: 20
-
Fasolka po bretońsku - boczek (wędzony surowy/gotowany) - obowiązkowo. Jak nie lubisz, to go po prostu nie kroisz i nie nakładasz na talerz. Ale smak - "must be".
Kiełbasa / boczek - to nie jest alternatywa, powinno być i jedno i drugie.
Co do przypraw - osobiście do fasolki tylko i wyłącznie majeranek. I to sporo. Może nie tyle co do grochówki, ale dużo. Ja zresztą uwielbiam majeranek
Reszta ziół może dla mnie nie istnieć
No, może z kilkoma wyjątkami.
Fasolę oczywiście trzeba moczyć całą noc.
Pozdrawiam
-
-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Posts: 2527
- Joined: 6 Dec 2008, 12:19
- Reputation point: 183
-
w puszce.... eee musi byc sucha do namoczenia
dobra bede szukac
skoro jest w puszce to i w worach powinna byc
dzieki za rady
ciotka dorotka klotka
-
-
dorotajab
- Zaangażowany
-
-
- Posts: 1110
- Age: 41
- Joined: 11 Oct 2006, 15:09
- Location: Great Barr
- Reputation point: 143
-
Ja kiedys kupowalam fasole w tesco. Byla tam gdzie kasze i takie tam.
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
-
-
Luiza
- Wtajemniczony
-
-
- Posts: 1911
- Age: 42
- Joined: 14 Mar 2008, 23:27
- Reputation point: 71
-
ta duza fasola to polska odmaiana typu JAS.
w kazdym sklepie z polska polka
w woreczkach po 500g.
aaa i fasolke powinno sie odmoczyc przed gotowaniem..
-
-
cashier1000
- Przyczajony
-
-
- Posts: 8
- Joined: 17 Apr 2010, 20:09
- Reputation point: 0
-
AdamBoltryk wrote:No, wydaje mi się, że od grudnia, to już się powinna dawno rozpuścić, nie tylko namoczyć
Pozdrawiam
nawet napewno
odgrzalem temat jak starego kotleta...czasem sie zagapie
-
-
cashier1000
- Przyczajony
-
-
- Posts: 8
- Joined: 17 Apr 2010, 20:09
- Reputation point: 0
-
Return to KUCHNIA