Wypieki czas zaczac

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

FemalePostNapisane by bogini8 » 20 Jun 2011, 16:11 Re: Wypieki czas zaczac

GosiaXSL, Luiza, Dalijka, dzieki dziewczyny :oops: :oops: :oops:
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Age: 38
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by Agadz27 » 25 Jun 2011, 08:40 Re: Wypieki czas zaczac

Ja wlasnie zabieram sie za sernik, ktory bede robic pierwszy raz wiec jak wyjdzie pyszny to podziele sie przepisem.

Dodano: -- 27 cze 2011, o 14:26 --




SERNICZEK NA NIEDZIELE "ZLOTA ROSA"

Ciasto

2 szklanki* mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki* cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 kostka miękkiej margaryny (ja daję Kasię)
3 żółtka (białka zostawić)

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Prostokątną dużą blachę (moja 40 x 25 cm) posmarować tłuszczem, wysypać mąką oblepić ciastem, łącznie z brzegami.

Masa:
1 kg twarogu (używam gotowego, zmielonego)
4 całe jaja
1 szklana cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 szklanki* zimnego mleka (3,2%)

sok z połowy cytryny

1/2 szklanki oleju




Białka od ciasta +1/2 szklanki cukru



Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
Piec ok 1h w temperaturze ok 160 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu ok 175 - 180 stopni).
Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut.
Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza)
Dobra rada: po ok 30 minutach (od wstawienia do piekarnika) włączam dodatkowo dolną grzałkę, aby podpiec spód (jeśli ktoś nie posiada to po prostu zestawić blaszkę na niższy poziom)

Pycha!!!
User avatar
Agadz27
Rozeznany
 
 
Posts: 134
Age: 46
Joined: 27 Jun 2007, 14:29
Location: Ustroń/Bearwood
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by GosiaXSL » 3 Jul 2011, 12:21 Re: Wypieki czas zaczac

uwielbiam ten sernik powyżej ;)

GosiaXSL
Początkujący
 
 
Posts: 13
Joined: 23 Feb 2011, 09:54
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Last post
Return to KUCHNIA