To jest smaczne
Napisane by mam37 » 9 Mar 2013, 06:28 Re: To jest smaczne
najlepsze są te duże ja mam 2 jedna na 1400 wat i jest na gofry kwadratowe a druga ma 1200 i jest na te serca wiem ze kiedys na jedne sie mówiło gofty a na drugie te sreca inaczej ale za olere nie mogę sobie przypomieć jak
Dodano: -- 9 mar 2013, 07:34 --
a co do temata to ja już gotuje rosołek miam miam
no i wiecie co może to nie należy do potraw obiadu ale uwielbiam robic zapiekanki takie zwykłe na chlebku lub bulce z pieczarkami czy kiełbaska i serkiem miam miam jako dziecko mama musiała mi to robić na przemian raz zapiekankę raz chlebek smazony w jajku to sa takie moje wspomienia
a i w czasie kryzysu pamiętam ze uwielbiałam chlebek z metka
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posts: 493
- Joined: 23 Aug 2012, 10:54
- Reputation point: 45
Napisane by bawa31 » 9 Mar 2013, 06:45 Re: To jest smaczne
Dodano: -- 9 mar 2013, o 06:46 --
mam37, chleb opiekany w jajkach to ulubione śniadanie mojego starszego syna w każdy weekend muszę mu robić
widziałam, że ty też dezerterujesz do mnie jak mawia P-C witam serdecznie
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by mam37 » 9 Mar 2013, 07:08 Re: To jest smaczne
Dodano: -- 9 mar 2013, 08:09 --
a do do chlebka to widać dziś zaś dyzurujesz na sniadanie z patelnia hahah
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posts: 493
- Joined: 23 Aug 2012, 10:54
- Reputation point: 45
Napisane by bawa31 » 9 Mar 2013, 07:14 Re: To jest smaczne
Dodano: -- 9 mar 2013, o 09:16 --
tosty francuskie zrobione i pożarte teraz pora pomyśleć o obiedzie... niech będzie potrawka z kurczaka, z ryżem i zielonym groszkiem oraz do tego placki ziemniaczane dla marudy smacznego dnia kochani
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by bogini8 » 9 Mar 2013, 10:58 Re: To jest smaczne
no nie a ten znowu o cyckach zaczyna :DD::DP-C wrote:Grunt, by były piersi. Małe, duże... Nie ma znaczenia. Do tego kulki ziemniaczane w panierce:-) I pieczone pieczarki na maśle:-)
Ja uwielbiam kuchnie wloska spaghetti bolognese, lasagne pizze,
z polskiej kuchni duzo rzeczy bigos, kugiel, pierogi,golabki bez zawijania i zawijane tez;))
tortille z kurczakiem lub wedzonym lososiem,
ryby wszystkie prawie , lososia ubostwia i nadmorskie klimaty fladra dorszyk etc..
a z deserow sernik, sernikobrownie, nalesniki z serem i owocami, gofry, cynamonki i muffnki ) oraz tarta z budynem i owocami mmmm ))
Dodano: -- 9 mar 2013, o 11:00 --
Aha dzis na obiad ryba po grecku z ryzem na goraco
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Posts: 2785
- Age: 38
- Joined: 21 Nov 2007, 23:55
- Location: Solihull
- Reputation point: 100
Napisane by Ela Eriska » 9 Mar 2013, 11:43 Re: To jest smaczne
Dodano: -- 9 mar 2013, 12:47 --
bogini8smakowity masz dzisiaj obiadek...a mogę prosić o przepis?wprawdzie rybka po grecku zazwyczaj zarezerwowana na Wigilię,ale chętnie sprobowałabym w wersji z ryżem.
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posts: 255
- Age: 47
- Joined: 13 May 2011, 16:05
- Reputation point: 31
Napisane by kurier1111 » 9 Mar 2013, 11:54 Re: To jest smaczne
-
- kurier1111
- Rozeznany
- Posts: 132
- Joined: 27 Nov 2011, 09:46
- Reputation point: 4
Napisane by Ela Eriska » 9 Mar 2013, 12:10 Re: To jest smaczne
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posts: 255
- Age: 47
- Joined: 13 May 2011, 16:05
- Reputation point: 31
Napisane by Guest » 9 Mar 2013, 12:35 Re: To jest smaczne
Dodano: -- 9 mar 2013, o 12:35 --
Jajecznica raz w tygodniu to obowiązek z różnymi dodatkami pieczątki kiełbasa pomidory itd.... Im wiecej tych dodatków tym lepiej. Pierogi ruskie naleśniki z serem i pieczarkami, naleśniki ze szpinakiem, zupa grochowa, placek po węgiersku, gyros, golabki, barszcz z uszami, krokiety. Belgijskie frytki z sosem amerykańskim i hamburger maizon o Boże jak sobie pomyśle o tym daniu to aż mi silnika leci kiedyś bardzo często jeździłem do Belgi miałem tam swój ulubiony bar i tam zawsze jadłem te frytki i hamburgera ja wiem, ze brzmi to idiotyczne ale trzeba tego spróbować w tym barze, żeby wiedzieć o czym mówię.
-
- Guest
Napisane by bawa31 » 9 Mar 2013, 12:52 Re: To jest smaczne
zadziwiające jak ważne w naszym życiu osoby kojarzymy ze smakami, zapachami czy dźwiękami
Dodano: -- 9 mar 2013, o 12:54 --
xxxx, ja lubię jajecznicę z papryką mmmmm
Dodano: -- 9 mar 2013, o 12:56 --
bogini8, jeśli chcesz zamieść przepis w wątku jak prosiła Ela Eriska, to miejsce ma także temu służyć spaghetti, lazania i pizza to częste dania w moim domu, bo moje chłopaki uwielbiają kuchnię włoską pozdrawiam
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by kurier1111 » 9 Mar 2013, 13:39 Re: To jest smaczne
ja krowe nawet doilem..hahahahahahaha
pssss.. a tak na marginesie czym sie rozni krowa od byka ? hahaha:P
-
- kurier1111
- Rozeznany
- Posts: 132
- Joined: 27 Nov 2011, 09:46
- Reputation point: 4
Napisane by bawa31 » 9 Mar 2013, 18:28 Re: To jest smaczne
Bogracz, bardzo sycący i naprawdę pycha Załączam przepis dla tych, którzy chcieliby ugotować samodzielnie
1kg wołowiny
2 duże cebule
2 czerwone papryki
3-5 ziemniaków(zależnie od wielkości)
5 dużych pomidorów(mogą być z puszki - w zimie nawet lepiej dodać takie)
smalec(jeśli ktoś nie toleruje może być olej)
1-2 ząbków czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
przyprawy(sól, kminek,pieprz, papryka słodka i ostra, ziele angielskie-6szt, liść laurowy-3 szt)
na zrobienie ciasta
5 łyżek mąki
3 łyżki wody
jajko
W rozgrzanym garnku roztopić smalec lub olej i obrumienić umyte, i pokrojone w kostki 2/2cm mięso. Osobno przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Połączyć z mięsem, dodać przyprawy i posiekany lub rozgnieciony w prasce czosnek. Zalać szklanką wody, dusić pod przykryciem uzupełniając wodę w miarę potrzeby aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do mięsa, zalać wodą tak, żeby składniki były przykryte i gotować do miękkości. W międzyczasie z mąki, jajka i wody zrobić ciasto. Zagotować osoloną wodę i przy pomocy łyżki kłaść kluseczki średniej wielkości(jakieś 2cm/1cm). Po ugotowaniu odcedzić. Kiedy ziemniaki w bograczu zrobią się miękkie dołożyć koncentrat pomidorowy, wsypać kluseczki i gotować jeszcze około 20-30 minut razem. Bogracz powinien mieć konsystencję gulaszu, zupy gulaszowej. Podobnie jak bigos odgrzewany nie traci na smaku a wręcz przeciwnie, robi się coraz smaczniejszy. Danie jest sycące samo w sobie, ale super smakuje podane z chlebem. Smacznego
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by Ela Eriska » 9 Mar 2013, 21:09 Re: To jest smaczne
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posts: 255
- Age: 47
- Joined: 13 May 2011, 16:05
- Reputation point: 31
Napisane by bawa31 » 9 Mar 2013, 21:27 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by P-C » 9 Mar 2013, 22:40 Re: To jest smaczne
-
- P-C
- Stały Bywalec
- Posts: 377
- Age: 52
- Joined: 5 Jun 2011, 16:18
- Location: Chelmsley Wood
- Reputation point: 61