To jest smaczne
Napisane by bawa31 » 10 Mar 2013, 06:01 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by Guest » 10 Mar 2013, 09:59 Re: To jest smaczne
-
- Guest
Napisane by bawa31 » 10 Mar 2013, 17:26 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by Ela Eriska » 10 Mar 2013, 18:14 Re: To jest smaczne
Dla ciekawoski...kiedyś czarninę nazywano czarną polewką i podawano odrzuconemu zalotnikowi
a najlepszą czarninkę jadłam u mojej exs teściowej i do dziś pamiętam ten smak.
bawa31 dzięki za przepis,z pewnością wypróbuje tylko muszę kupić dobre mięsko.
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posts: 255
- Age: 47
- Joined: 13 May 2011, 16:05
- Reputation point: 31
Napisane by bawa31 » 10 Mar 2013, 20:33 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by Ela Eriska » 10 Mar 2013, 21:17 Re: To jest smaczne
Ponadto przepadam za kuchnią polską:pierogi pod każdą postacią,na słodko,na ostro,bigos,golonka,wszelkiego rodzaju pieczenie,ostatnio zasmakowałam w aromatycznym kurczaku na piwie(nabijam go na pełną butelkę piwa),o..przypomniały mi się kluski ziemnaczane kładzione na wrzątek a następnie zasmażane na wędzonym boczku z dodatkiem kapusty kiszonej,
Lubię również lekkie potrawy,sałatki,przekąski,ostatnio zasmakowałam sie w krewetkach(ale nie mam odwagi sama zrobić)
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posts: 255
- Age: 47
- Joined: 13 May 2011, 16:05
- Reputation point: 31
Napisane by bawa31 » 11 Mar 2013, 11:07 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by malaroksi » 11 Mar 2013, 13:21 Re: To jest smaczne
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Posts: 2759
- Age: 44
- Joined: 6 Jul 2008, 13:53
- Location: West Bromwich
- Reputation point: 170
Napisane by Guest » 11 Mar 2013, 16:59 Re: To jest smaczne
bawa31 wrote:xxxx, mnie z czeskiej kuchni smakują knedliczki, ale nie te polskie kuleczki faszerowane owocami tylko te prawdziwe, o których większość Polaków nie słyszała krojone w grube plastry i polane jakimś pysznym sosem
Knedliczki tez są super. Teraz nie jestem ale to jest chyba danie narodowe Czechów. Wsumie Czechy to mi sie kojarzą ze skoda knedlikami primatorem i ich smiesznymi fryzurami.
-
- Guest
Napisane by bawa31 » 12 Mar 2013, 09:24 Re: To jest smaczne
Już się poprawiam i oto prosty przepis na lazanię, nie ma bata musi wyjść nawet jak ktoś nigdy wcześniej nie robił
800g mięsa mielonego
1 opakowanie makaronu na lazanię
4 cebule
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500g sera żółtego(ja lubię gołdę do tego)
2-3 łyżki parmezanu
400ml mleka
1,5 łyżki mąki
pół kostki masła
sól, pieprz, oregano
olej
na rozgrzany olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebule, przesmażamy ok 5 minut pilnując żeby się nie przypaliła, dodajemy mielone mięso i znów przesmażamy mieszając około 10 minut. Dodajemy przyprawy, pomidory pokrojone drobno wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i jeszcze razem smażymy przez około 10 minut. Przygotowujemy beszamel. Do rozgrzanego masła wsypujemy mąkę, krótko podsmażamy ale nie może się zrumienić, stopniowo zaczynamy dolewać ciepłe mleko cały czas mieszając, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz parmezan. Jeszcze chwilkę mieszamy, żeby sos lekko zgęstniał. Formę smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę makaronu prosto z paczki, bez gotowania i smarujemy sosem beszamelowym. Na to układamy warstwę mięsnego farszu, posypujemy serem tak żeby przykryć ale nie za dużo. Kładziemy następna warstwę makaronu i tak dalej. Powtarzamy do uzyskania 3-4 warstw( ile wam wyjdzie zależy od wielkości użytej formy). Na końcu ma być warstwa mięsa i na to obficie sypiemy ser. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Po upieczeniu najlepiej dać lazanii odpocząć jakieś 10 minut to będzie się ładniej kroić. Lamka czerwonego wina do tego i cieszcie się niesamowitym smakiem Tylko uważajcie czy w pobliżu nie czai się Garfield, bo zeżre całą w minutę i nawet nie spróbujecie
Dodano: -- 12 mar 2013, o 09:48 --
Zapomniałam dodać, że to jest podstawowy przepis i do farszu mięsnego można dodawać ingrediencje według własnego pomysłu - pieczarki, oliwki, drobno pokrojone korniszonki itd. Jeśli ktoś nie jada mięsa można zrobić farsz na bazie szpinaku lub innych warzyw. Smacznego
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by mam37 » 12 Mar 2013, 10:51 Re: To jest smaczne
a teraz bede miala czesto zupki bo sie na nowy dom przeprowadzam i nie mam czasu na wielkie gotowanie
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posts: 493
- Joined: 23 Aug 2012, 10:54
- Reputation point: 45
Napisane by bawa31 » 12 Mar 2013, 20:40 Re: To jest smaczne
Dodano: -- 12 mar 2013, o 20:45 --
xxxx, mnie udało się dawno temu gotować dla Czechów. Zostało zamiłowanie do knedlików i kilka słów w tym języku
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by mam37 » 13 Mar 2013, 08:09 Re: To jest smaczne
a najbardziej lubie grochową fasolową jarzynową i ogórkową zreszta jaka by nie była zjem a no i zurek miam miam juz nie długo swieta wiec sobie podjemy hah
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posts: 493
- Joined: 23 Aug 2012, 10:54
- Reputation point: 45
Napisane by bawa31 » 13 Mar 2013, 18:04 Re: To jest smaczne
Dodano: -- 14 mar 2013, o 18:43 --
Zdjęcia dzisiaj nie będzie, ponieważ nie znalazłam w necie niczego co choć trochę przypominałoby moją jagnięcinę. Pstryknę własne jak będę gotować za jakieś 2-3 tygodnie i wtedy dodam
około 1kg jagnięciny z udźca bez kości
2 średniej wielkości papryki czerwone
2 łyżki mąki
olej
pół kubka wody
przyprawa kucharek(około 2 łyżki), pieprz, ziele angielskie(5-6szt), liść laurowy(3szt), tymianek, cząber, papryka słodka, papryka ostra
Mięso jagnięce jest raczej chude, ale jeśli zdarzą nam się w kupionym udźcu kawałki tłuszczu, należy je odkroić. Kroimy mięso w kostki 2/2cm, wkładamy do miseczki i dodajemy kucharek, pieprz i wszystkie pozostałe przyprawy, i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakieś 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy w rondlu niewielka ilość oleju i wrzucamy mięso wraz z przyprawami. Mięso powinno się ładnie obrumienić. W tym czasie kroimy w paseczki(ok. 3cm długości) czerwoną paprykę. Dodajemy ją, gdy mięso jest już dokładnie zrumienione i podsmażamy aż do odparowania soku. Zalewamy wodą tak, żeby składniki były dokładnie przykryte. Dusimy do miękkości(około 2,5-3 godzin). Z wody i mąki sporządzamy zawiesinę i zaciągamy nią mięso. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba. Podajemy z ryżem i zielonym groszkiem. Smacznego
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posts: 376
- Joined: 1 Sep 2008, 13:14
- Reputation point: 35
Napisane by vanilia » 21 Mar 2013, 01:22 Re: To jest smaczne
-
- vanilia
- Zadomowiony
- Posts: 684
- Joined: 24 May 2007, 12:04
- Location: Sheldon
- Reputation point: 47