Co na obiad ?

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

MalePostNapisane by Insanity » 26 Mar 2007, 19:38 Re: Co na obiad ?

OMG

Insanity
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2022
Age: 37
Joined: 6 Jan 2007, 10:32
Reputation point: 1
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by mio » 27 Mar 2007, 21:22 Re: Co na obiad ?

:mrgreen:
User avatar
mio
Stały Bywalec
 
 
Posts: 494
Joined: 1 Oct 2006, 22:10
Location: Mars
Reputation point: 9
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by Insanity » 27 Mar 2007, 21:59 Re: Co na obiad ?

Dziś na obiad był łosoś z avoccado. Jakoś nie mam ochoty wymyślać czegoś więcej...

Insanity
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2022
Age: 37
Joined: 6 Jan 2007, 10:32
Reputation point: 1
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by chmielu2006 » 17 Oct 2012, 06:39 Re: Co na obiad ?

A ja sie wspomagam stara ksiazka kucharska znaleziona gdzies w klamotach i czasem przepisami w necie, przepisy pl badz rodzinkawnecie.pl/przepisy-kulinarne
choc czesto mi niewychodzi ale sie staram :p

chmielu2006
Przyczajony
 
 
Posts: 2
Joined: 12 Sep 2007, 14:08
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by marzencia2333 » 17 Oct 2012, 10:34 Re: Co na obiad ?

A u mnie dzisiaj na obiad schab w sosie wlasnym z ziemniakami i kiszonymi ogorkami :)
Zyj szybko, kochaj mocno i nie umieraj :P
User avatar
marzencia2333
Stały Bywalec
 
 
Posts: 463
Age: 39
Joined: 11 Oct 2007, 17:55
Location: Tipton
Reputation point: 8
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by monzie3zien » 17 Oct 2012, 10:52 Re: Co na obiad ?

kolega mowil zeciekawia go osttnio fajne zupy ;) wiec :

zupa porowa : (jest cholernie szybka i tak samo dobra :D)
czas przygotowania 15 min
0,5 miesa mielonego , 2 duze pory, zabek czosnku, 2-3 (zalezy od naszego smaku) serki topione takie podluzne lub w innej postaci, musza byc zwykle smkietankowe serki topione , sol pieprz ew. wegeta
ja pora podsmazam w garnku a mieso na patelni kiedy wszystko bedzie lekko usmazone mieso dorzucam do pora w wciskam zabek czosnku, zalewam woda (tak z 10cm nad porem),zaggotowuje i dodaje serki oraz przyprawy. Do tego najlepiej pasuje bagietka z maslem zilowo-czosnkowym . Naprawde polecam danie robi za zupe i drugie danie a przy tym jest bardzo szybkie :) z
zycze smacznego

monzie3zien
Przyczajony
 
 
Posts: 9
Joined: 22 Sep 2012, 19:26
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Paga » 23 Oct 2012, 17:28 Re: Co na obiad ?

Ja dosc czesto szykuje obiady , ktore nie sa czasochlonne :D
Polecam zupe serowa :D
Kotleciki jajeczne z szczypiorkiem .
W razie czego chetnie podam przepisik ;)
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
User avatar
Paga
Raczkujący
 
 
Posts: 94
Joined: 31 May 2012, 21:36
Location: Walsall .
Reputation point: 12
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by caroline2512 » 6 Apr 2013, 08:37 Re: Co na obiad ?

nie wiem czy ktoś już pisał, ale polecam zupę ze świeżego ogórka, albo paprykową.
Jeden ogórek, lub papryka - obierasz ze skóry, miksujesz z serkiem topionym i odrazu z kostką rosołową, dodajesz wody i gotujesz.
do tego polecam grzanki, ale to juz wedlug uznania ;p
może wydaje się, że to dziwna zupa, ale sa pyszne.
User avatar
caroline2512
Początkujący
 
 
Posts: 34
Joined: 1 Feb 2013, 18:57
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Paga » 16 May 2013, 16:43 Re: Co na obiad ?

caroline2512, Super pomysl na obiadzik :) Mniam , mniam :)
Az mi slinka pociekla i teraz wiem , ze warto zainwestowac w mikser :) He he

Ja dzis na obiadek robilam smietnikowe jedzenie z tego co mialam :)
Wczorajszy makaron mi sie zostal ( spora ilosc ) , a ze szkoda mi bylo wyrzucac to pomyslalam ze go dzis usmaze z warzywami , ktore mialam w lodowce .
Dokladnie robi sie to tak ( jak wspominalam z tego co mialam w lodowecze hihi ) .
- 3 kolorowe papryki ( ucielam po cwiartce )
- pol cebulki
- 2 srednie petka kielbasy ( akurat mialam slaska )
- makaron gotowany
- olej
- przyprawy ( oregano , bazylia , majeranek , papryka czerwona slodka i ostra , pieprz czarni i ziolowy , sol )
- olej ( do smazenia )
Wylewamy olej na patelnie ... wrzucamy papryke . Kiedy zmieknie dodajemy cebulke ( takze musi zmieknac ) , nastepnie kielbaske ( musi rowniez sie zarumienic , jak ko woli ), zaczynamy doprawianie , na koniec wrzucamy makaron . Gdy zrobi sie cieple jeszcze doprawiamy dla smaku , zdejmujemy z pateli i wszamujemy :)
Idealnie takze pasuja do tego pieczarki :)
Moze i to ma jakas nazwe , ale u mnie to smietniczek . Z zupka chinska rowniez swietnie wychodzi :)
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
User avatar
Paga
Raczkujący
 
 
Posts: 94
Joined: 31 May 2012, 21:36
Location: Walsall .
Reputation point: 12
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by partur » 9 Jun 2013, 02:09 Re: Co na obiad ?

Jeśli ktoś lubi pesto i włoską kuchnię polecam makaron w stylu genovese. Jest to jeden z najprostszych przepisów a jednak odmienia codzienne monotonne obiadki.
Przyrządzenie trwa tyle ile gotuje się makaron (mi osobiście pasuje do tego dania krótki penne, caseracce itp ale jakikolwiek będzie ok).
Składniki:
- pierś z kury (ile porcji tyle pojedynczych piersi)
- pomidorki cherry (ja na jedną porcję daję 4-5)
- sos pesto (można samemu ja kupuję w markecie)
- oliwa/olej

A robi się to tak:
Nastawiamy wodę na makaron i zanim zagotuje się kroimy kurczaka na cienkie paski długości mniej więcej 3 cm. Wrzucamy na patelnię kuraka i gotujemy makaron. W międzyczasie kroimy pomidorki na połówki. Kiedy makaron jest już prawie prawie wrzucamy pomidorki podrzucamy wszystko na patelni kilka razy. Odcedzamy makaron i wrzucamy od razu na patelnię bez zalewania zimną wodą. Energicznie mieszamy podrzucając na patelni i ściągamy z gazu. Od razu dodajemy kilka łyżek pesto ( ja na jedną porcję daję solidne 2 łyżki stołowe, można więcej można mniej) i mieszamy by całość przeszła wspaniałym aromatem pesto. Na starych lub porysowanych patelniach pesto może przywierać i przypalać się dlatego ściągamy z gazu przed jego dodaniem (wtedy nie ma szans by przywarło), mieszamy i od razu na talerze. Jak mi się chce to posypuję jakimś słodkim serem typu parmezan czy grana padano.Niemożliwością jest by zajęło to nawet kulinarnej łamadze więcej niż 20 minut a sprytna osoba zmieści się w 10 :) Składniki są oczywiście propozycją można zmieniać prawie wszystko wedle własnego upodobania. Uff mam nadzieję, że da się coś z tego zrozumieć i ktoś skorzysta ;)

partur
Przyczajony
 
 
Posts: 10
Joined: 4 Mar 2013, 16:44
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by partur » 9 Jun 2013, 02:13 Re: Co na obiad ?

Jeśli komuś przypadnie do gustu mój smak to niech da znać wtedy od czasu do czasu wrzucę coś innego, prostego.

partur
Przyczajony
 
 
Posts: 10
Joined: 4 Mar 2013, 16:44
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Czarna123 » 9 Jun 2013, 22:31 Re: Co na obiad ?

partur wrote:Jeśli komuś przypadnie do gustu mój smak to niech da znać wtedy od czasu do czasu wrzucę coś innego, prostego.

mi pasuja takie smaki dawaj wiecej :D

Czarna123
Rozeznany
 
 
Posts: 191
Joined: 31 May 2012, 17:52
Reputation point: 9
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Paga » 1 Dec 2013, 21:24 Re: Co na obiad ?

Z latwo dostepnej piersi kurczaka mozna przygotowac wysmienite placuszki :D Wczoraj i dzis goscily u mnie na talerzu ;) Pysznie i duzo przede wszystkim tego wychodzi :D
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
User avatar
Paga
Raczkujący
 
 
Posts: 94
Joined: 31 May 2012, 21:36
Location: Walsall .
Reputation point: 12
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Ela Eriska » 1 Dec 2013, 21:41 Re: Co na obiad ?

Pagusia przepis zapodaj:) bo mnie pomysłów brak :roll:
Gdy wyliczam
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...

Ela Eriska
Rozeznany
 
 
Posts: 255
Age: 47
Joined: 13 May 2011, 16:05
Reputation point: 31
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by Paga » 1 Dec 2013, 22:04 Re: Co na obiad ?

Hi hi juz sie robi :D

Piers kurczaka pokroic w kosteczke ( wielkosciowo jak uwazasz, aby Tobie sie wygodnie smazylo ) , dodac dwie lyzki maki , dwie lyzki majonezu , jedno jajko ,przyprawic sola i pieprzem .Smazyc na rozgrzanym oleju .

Proscizna i bardzo smaczne .
A jesli masz jakies zbedne warzywa w lodowce typu pieczarki ,marchew , cebula, papryka ... cokolwiek ... to wystarczy to pokroic badz starkowac i rowniez dodac ... pyyyychotka :D I sporo tego wychodzi :D
Jesli sie rozpadaja to wystarczy wiecej maki dodac :D
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
User avatar
Paga
Raczkujący
 
 
Posts: 94
Joined: 31 May 2012, 21:36
Location: Walsall .
Reputation point: 12
Neutralny
Top
0

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Last post
Return to KUCHNIA