Road tax

Dyskusje na temat wszystkiego, co ma kółka. Samochody, motory, rowery; sprawy techniczne ;

MalePostNapisane by dante1983 » 23 Dec 2011, 22:12 Road tax

Witam
Mam pytanko Czy jest możliwość zapłacenia road taxu bez v5 i v11?
Kupiłem dopiero co samochód i musze opłacić tax ale nie mam jeszcze żadnych dokumentów z DVLA
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję

dante1983
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by Thomas » 23 Dec 2011, 22:28 Re: Road tax

jak kupiles samochod to powinienes miec zielony odcinek z logbooka
Do tego potrzebujesz tylko certyfikat ubezpieczenia i wio na poczte po krázek.
(i moze ale nie jestem pewien MOT)
Thomas
Zaangażowany

Reputation point: 67
Poczciwy
0

MalePostNapisane by treboR » 23 Dec 2011, 22:42 Re: Road tax

Potrzebujesz rowniez certyfikat MOT "i wio na poczte po krazek".
Pozdrawiam
treboR
Raczkujący

Reputation point: -6
Wyśmiewca
0

FemalePostNapisane by BBeatka67 » 23 Dec 2011, 22:50 Re: Road tax

możesz wykupić Tax Road także przez internet
http://www.parkers.co.uk/cars/advice/road-tax-guide/
BBeatka67
Początkujący

Reputation point: 2
Neutralny
0

MalePostNapisane by treboR » 23 Dec 2011, 22:57 Re: Road tax

treboR
Raczkujący

Wyśmiewca
0

MalePostNapisane by Thomas » 23 Dec 2011, 23:18 Re: Road tax

Ale domyslam sie ze koledze chodzi o czas... pocztá czeka sie ok tygodnia
Thomas
Zaangażowany

Reputation point: 67
Poczciwy
0

MalePostNapisane by treboR » 23 Dec 2011, 23:27 Re: Road tax

Bylo juz wczesniej napisane : "i wio na poczte po krazek".
Moj koment byl tylko o jakiejs dziwnej stronie gdzie podobno mozna kupic krazek.
treboR
Raczkujący

Wyśmiewca
0

MalePostNapisane by dante1983 » 24 Dec 2011, 04:30 Re: Road tax

Dzięki wszystkim za pomoc.

dante1983
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by VA » 24 Dec 2011, 06:04 Re: Road tax

Na stronie web nie kupisz! To jest opcja tylko dla właścicieli już zarejestrowanych w DVLA, czyli następny krążek będziesz mógł.
O road tax najlepiej się starać przed zakupem, czyli żeby poprzedni właściciel zakupił.
Na poczcie nie wystarczy potwierdzenie zakupu ubezpieczenia, co zawsze łatwo wydrukować, musi być certyfikat.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by dorotajab » 28 Dec 2011, 12:15 Re: Road tax

Thomas wrote:Ale domyslam sie ze koledze chodzi o czas... pocztá czeka sie ok tygodnia

niby sie czeka ale dziala od poczatku. mozna polozyc potwierdzenie zakupu za szyba do momentu kiedy krazek przyjdzie poczta. krazek przyjdzie na adres gdzie auto jest zarejestrowane- wiec jezlei nie ma sie certyfikatu to jest ryzyko ze krazek pojdzie do strago wlasciciela- dlatego :
VA wrote:Na stronie web nie kupisz! To jest opcja tylko dla właścicieli już zarejestrowanych w DVLA, czyli następny krążek będziesz mógł.

policja ma w danych wpisane ze tax jest zakupiony wiec fizyczny brak krazka nie przeszkadza w jezdzie autem, a dla pewnosci mozna wydrukowac potwierdzenie zakupu i wrzucic za szybe ;)
dorotajab
Zaangażowany

Reputation point: 151
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 29 Dec 2011, 07:23 Re: Road tax

A nie prościej pojechać do DVLA i załatwić wszystko od ręki? Choć czasami jest kolejka...

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

PostNapisane by KA i PE » 29 Dec 2011, 08:10 Re: Road tax

dorotajab wrote:policja ma w danych wpisane ze tax jest zakupiony wiec fizyczny brak krazka nie przeszkadza w jezdzie autem, a dla pewnosci mozna wydrukowac potwierdzenie zakupu i wrzucic za szybe

Your vehicle tax disc must be displayed on the passenger side (kerb side) of the vehicle’s windscreen. If there’s no windscreen or you have a motorcycle or sidecar, you should display the tax disc on the kerb side of the vehicle.

A current tax disc must be displayed on the vehicle it was bought for. If you buy a new tax disc before your current tax disc expires, you should not display the new one until the old one has expired. The new tax disc is only valid from the first day of the month you have taxed from. The maximum penalty for failure to display a current tax disc is £200. The tax disc can not be transferred between vehicles.

If you use the electronic vehicle licensing service or tax by post at the end of the month, there’s now an exemption for not displaying a tax disc. This exemption covers the first five working days of the month to allow time for the new disc to arrive in the post. While you are still waiting for your tax disc you will need to display your current tax disc. The exemption only applies if applications are made before the current tax disc or SORN expires.

pozdr

pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by dorotajab » 29 Dec 2011, 09:23 Re: Road tax

no wlasnie to mialam na mysli ;) kupic przed terminem i do 5 dni mozna byc bez posiadania fizycznie krazka...pod warunkiem ze w bazie figuruje ze jest kupiony i juz do nas idzie :) a dla swietego spokoju mozna wrzucic za szybe potwierdzenie zakupu.

ja zawsze kupuje na ostania chwile i conajmniej dwa-trzy dni jezdze bez.... :mrgreen:
dorotajab
Zaangażowany

Reputation point: 151
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by VA » 29 Dec 2011, 09:34 Re: Road tax

Ostatnio pocztą, z nowym krążkiem, dostałem broszurkę z informacją jak sprawdzić czy samochód jest ubezpieczony. Co prawda to nie wystarczy żeby kupić tax disc na poczcie, ale warto sprawdzić status po zakupie ubezpieczenia, upewnić się czy policja została o tym poinformowana. Link:
http://ownvehicle.askmid.com/
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by wiola003 » 24 Jan 2012, 10:45 Re: Road tax

Witam

Zgubiłam naklejke Road Tax, którą przyczepia się na szybie w samochodzie. Nie wiem jak to sie stało ani kiedy.Czy jest mozliwe aby ktos mi ja zabrał? Ale w jakim celu przeciez na swoim samochodzie nie naklei. Płaciłam za Tax na poczatku grudnia, mam przelew wychodzacy z konta więc jestem pewna że mam opłacony jednak boję się jezdzic samochodem. Czy wieci może co zrobic w takiej sytuacji?? Mogę dostac jakiś duplikat? Jesli tak to gdzie mogę sie o niego starac ? Będe wdzięczna za każdą podpowiedz. Pozdrawiam

wiola003
Przyczajony

Neutralny
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to MOTORYZACJA