Laptop ACER ASPIRE 5738Z - niektóre klawisze ciężko "chodzą"

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
Cześć. Jakiś czas temu zaczęły mi się problemy z literką r. Trzeba mocno wcisnąć żeby wyskoczyła na ekranie ale najczęściej wyskakuje mi ich spora grupa ;). Dwa dni temu do r-ki dołączył Backspace. Laptop nie był zalany więc ta opcja odpada. Jakby ktoś miał sensowne sugestie chętnie z nich skorzystam :).
Przemek78
Rozeznany

Reputation point: 21
Pokojowy
0

Spróbuj użyć czegoś by podważyć klawisz. Ewentualnie po prostu odkręć klawiaturę i wyczyść. nawet jak nie zalewasz klawiatury to pod klawiszami gromadzi się kurz, resztki pokarmów i inne tego typu rzeczy. To normalne więc spoko. Aby odkręcić klawiaturę musisz podważyć ozdobny pasek ponad nią tam są dwie śrubki które po odkręceniu powinny umożliwić Ci podniesienie klawiatury. Jeśli nie to spróbuj wyciągnąć te niedziałające klawisze i wyczyścić gumeczki pod nimi. Pozdrawiam.
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputation point: 42
Pokojowy
0

Tak jak wyzej jak ściągniesz guzik możesz prysnac na styki jakimś perfumem alkohol w nim nie zaszkodzi klawiaturze a moze wyczyścić styk

xerdox
Rozeznany

Reputation point: 5
Neutralny
0

xerdox wrote:Tak jak wyzej jak ściągniesz guzik możesz prysnac na styki jakimś perfumem alkohol w nim nie zaszkodzi klawiaturze a moze wyczyścić styk

Alkohol z perfum nie zaszkodzi.
Cała reszta - może.

Pozdrawiam
PS. Konia z rzędem jak po "ściągnięciu guzika" zobaczysz styki do przeczyszczenia... buahaha

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

pod klawiszami są gumeczki,Styki były w starych modelach telefonów oraz w telewizorach. Ale co jak co zawsze można alkoholem przetrzeć same klawisze ponieważ już to że się blokują się klawisze oznacza to że w otworach w których są osadzone zbiera się kurz i inne zabrudzenia
Hunteros30
Stały Bywalec

Pokojowy
0

xerdox wrote:Tak jak wyzej jak ściągniesz guzik możesz prysnac na styki jakimś perfumem alkohol w nim nie zaszkodzi klawiaturze a moze wyczyścić styk

Wszelkie kosmetyki się absolutnie nie nadają do tego celu. Owszem, zawierają alkohol, ale i całą masę innych chemikalii, które zostawiają cieniutką warstewkę na styku elektrycznym ograniczając jego przewodność. Przeważnie efekt odwrotny od oczekiwanego. WD40 jest bardziej stosowne.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

ja czasami do tego wywleczenia wszystkich "smietkow"z klawiatury uzywam po prostu odkurzacz;))
bogini8
Wtajemniczony

Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
0

Hmm...Wd40 to lubrykant i penetrant , jeśli pryśnie tym na klawiaturę to współczuję , będzie śmierdziało a jak poleży to w ogóle. Jakoś nie wyobrażam sobie pracy z klawiaturą po której będą mi się palce ślizgać. Proponuję aceton lub zmywacz do paznokci. Poza tym są specjalne preparaty do czyszczenia klawiatur począwszy od specjalnych mieszanek na sprężonym powietrzu w sprayu. Pozdrowienia i niech zainteresowany napisze jak to zrobił by zadośćuczynić temu forum :)
Hunteros30
Stały Bywalec

Pokojowy
0

Może źle się wyraziłem. Klawisze łatwo się przyciska ale na ekranie albo nic się nie pokazuje albo kilka na raz ( to w przypadku klawisza z r ) a klawisz Backspace jak się go mocniej naciśnie to coś tam skasuje. Chyba czeka mnie rrrrrrrrrrrozbieranie klawiatury. Właśnie mieliście tego próbkę ;)

Dodano: -- 6 sie 2012, o 18:05 --

pogrzebałem w necie i widziałem posta na elektrodzie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2217428.html

może to być to?
Przemek78
Rozeznany

Reputation point: 21
Pokojowy
0

Przemek78 wrote:Może źle się wyraziłem. Klawisze łatwo się przyciska ale na ekranie albo nic się nie pokazuje albo kilka na raz ( to w przypadku klawisza z r ) a klawisz Backspace jak się go mocniej naciśnie to coś tam skasuje. Chyba czeka mnie rrrrrrrrrrrozbieranie klawiatury. Właśnie mieliście tego próbkę ;)

Dodano: -- 6 sie 2012, o 18:05 --

pogrzebałem w necie i widziałem posta na elektrodzie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2217428.html

może to być to?

Jeśli to miało by być to to wychodzi z opisu że musisz zmienić klawiaturę ale to ostateczność. Spróbuj tych metod które Ci podaliśmy za wyjątkiem wd40. Powyciągaj klawisze i poczyść gumki. A nóż widelec zadziała :)
Hunteros30
Stały Bywalec

Pokojowy
0

Hunteros30, nie mieszaj. WD40 jest środkiem właśnie do tego celu przeznaczonym, nie najlepszym, ale właśnie do tego stworzonym. Owszem, można zakupić specjalny środek do czyszczenia styków elektrycznych (który zresztą też będzie zawierał lubrykant), ale będzie on kilkakrotnie droższy. WD40 natomiast znajduje się w prawie każdym domu.
Hunteros30 wrote:Hmm...Wd40 to lubrykant i penetrant , jeśli pryśnie tym na klawiaturę to współczuję , będzie śmierdziało a jak poleży to w ogóle.

A skąd takie informacje? Czy w ogóle kiedykolwiek używałeś WD40?
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

VA wrote:Hunteros30, nie mieszaj. WD40 jest środkiem właśnie do tego celu przeznaczonym, nie najlepszym, ale właśnie do tego stworzonym. Owszem, można zakupić specjalny środek do czyszczenia styków elektrycznych (który zresztą też będzie zawierał lubrykant), ale będzie on kilkakrotnie droższy. WD40 natomiast znajduje się w prawie każdym domu.

WD40 jest izolatorem wiec do czyszczenia styków elektronicznych absolutnie się nie nadaje.Jest to preparat bardziej do smarowania i konserwacji elementów ruchomych.

artkor
Raczkujący

Reputation point: 16
Neutralny
0

ludzie i ich pomysly, po pierwsze przy zdjeciu klawiszy i tak nie zobaczy stykow tylko plastiki, moze co najwyzej przedmuchac klawiature, do stykow jest potrzebne wieksze rozkrecanie, ale wtedy licz sie z ukladaniem wszystkiego na nowo, lacznie z gumkami itp. a do czyszczenia stykow cos takiego:
http://www.ebay.co.uk/itm/400ML-CARPLAN ... 4602d27f8a
podaje przykladowo, chyba nie kosztuje majatku i dostepne jest w kazdym sklepie z czesciami samochodowymi, w maplinie pewnie tez cos znajdziesz. albo kup butelke sirytusu to sie napijesz chociaz jak nie uda sie poskladac :D

Guest

0

No toś VA dowalił. Jak zacząłem czytać Twojego posta, to pomyślałem, że odezwał się ktoś kto zna się na rzeczy. I wtedy walnąłeś po oczach WD40....
Lol...

Żeby nie był off-top - jedynie czysty spirytus.
Oczywiście na styki, nie wewnętrznie.
Cała reszta coś po sobie zostawia.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to KOMPUTERY I ELEKTRONIKA