Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Napisane by malaroksi » 16 Jun 2009, 11:08 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
agg wrote:kolka nie bierze sie od tego, ze mama cos zje "niedobrego". od tego co najwyzej moze dziecko bolec brzuszek (jak u malaroksi). dzicko ma niewyksztalcony do konca uklad pokarmowy, kiedy nazbiera sie w nim gazow (powietrza) powstaje kolka.
tu się z tobą nie zgodzę.Roksana miała typową kolkę prężyła się , płakała przez 3 godziny, machała rączkami i nóżkami czerwieniła się.
Wcześniej nie piłam wogóle krowiego mleka a wtedy jakoś tak wyszło że zalałam sobie kawe rozpuszczalną praktycznie pół na pół mlekiem. Więcej się go nie napiłam i problem ustał.
Tu coś na temat przyczyn kolki Na temat przyczyn tej dolegliwości nie ma zgodnej opinii lekarzy. U jej podstaw na pewno leży niedojrzałość przewodu pokarmowego w pierwszych miesiącach życia. Słabe unerwienie powoduje, że pokarm nie przesuwa się sprawnie przez jelita, co powoduje ich podrażnienia i ból. Niesprawne jest także trawienie (nie do końca sprawna produkcja enzymów). Organizm tak małego dziecka słabo toleruje białko pochodzenia zwierzęcego, które otrzymuje albo w mieszance, albo z mlekiem mamy (jeśli nie wykluczyła ona mleka i jego przetworów ze swojej diety). Kolka występuje u ok. 20 procent niemowląt w wieku od 2.-4. tygodnia życia do końca 3. miesiąca i dlatego nazywana jest „chorobą 100 dni". W rzadkich przypadkach męczy jeszcze maluchy w 4. i 5. miesiącu. Napady kolki częściej mają miejsce wieczorami (może także dlatego, że i dziecko, i rodzice są już zmęczeni całym dniem i czują napięcie nerwowe). Nękają niemowlęta nadpobudliwe i te, które łykają dużo powietrza podczas jedzenia. Na szczęście sama z czasem
życzę wytrwałosci dziewczyny .
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by asienka » 16 Jun 2009, 17:43 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
U mojej coreczki te same objawy kolki wystepowaly po zjedzeniu przeze mnie potraw zawierajacych nabial pochodzenia krowiego. Dlatego gdy przeszlam na dietke, problemy z bolacym brzuszkiem ustaly. Karmilam malude wylacznie piersia, ale po jedzeniu zawsze ulewala, wiec staralismy sie brac ja do odbicia. Pomagalo masowanie pleckow, oczywiscie czasem zdarzylo mi sie ze maluda zasnela wczesniej niz jej sie odbilo - wtedy juz nie czekalam tylko kladlam ja spac. A i pod materac Michalinki wlozylam gruba ksiazke by miala troszke wyzej od strony glowki, tym bardziej ze miala sklonnosci do ulewania.
Dziewczyny mam pytanie moze sa jakies mamusie, ktore chcialyby sie spotkac na wspolny spacerek. Siedze w domku z maluda i juz ledwie zipie. Smutno tak samej w "obcym" jeszcze miejscu. Mieszkamy na Acocks Green.
POzdrawiam
-
- asienka
- Początkujący
- Reputation point: 0
Napisane by yoko » 16 Jun 2009, 21:35 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Co do kolki - odpukac w niemalowane, synek jak na razie nie ma, ma 3.5 tygodnia.ja jem raczej wszystko, troche ostroznie z cebula. kurcze byleby Mu sie nie zmienilo - przeraza mnie ta kolka jakos :/
asienka, ja mieszkam w acocksie i chetnie sie spotkam. Obecnie przezywam najazd tesciow ;) wiec jak juz sie u mnie uspokoi to sie odezwe na priva :) a w ktorej czesci acocksu mieszkasz? ja mieszkam tuz przy Oltonie, kolo Gospel Lane.
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputation point: 3
Napisane by asienka » 17 Jun 2009, 07:42 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- asienka
- Początkujący
Napisane by yoko » 17 Jun 2009, 10:45 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Aby zlikwidować potówki, należy je przecierać kilka razy dziennie gazą zwilżoną roztworem sody oczyszczonej (łyżeczka sody na filiżankę wody) lub kąpać malca w wodzie z dodatkiem krochmalu albo nadmanganianu potasu (woda powinna być lekko różowa). Potówki nie są groźne, pęcherzyki szybko przysychają.
czy ktoras z Was probowala jednej z powyzszych metod?
asienka, w tym parku smigamy sobie na spacerki :smile:
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane by asienka » 17 Jun 2009, 11:26 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
My chyba raz bylismy w tym parku, czy to jest na przeciwko basenu?
-
- asienka
- Początkujący
Napisane by Agadz27 » 17 Jun 2009, 11:31 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Plyn do kapania Oilatum- swietnie nawilza skore dzidziusia, nie ma potrzeby dodatkowo smarowac oliwka! likwiduje wszystkie zmiany na skorze. Mozna go dostac zadarmo na recepte.
[ Dodano: Sro Cze 17, 2009 12:35 ]
Rezygnacja z mleka pomogla mojej corci, choc kolki do konca nie zniknely jest juz o niebo lepiej:)))
-
- Agadz27
- Rozeznany
Napisane by asienka » 17 Jun 2009, 11:38 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- asienka
- Początkujący
Napisane by Agadz27 » 17 Jun 2009, 11:49 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Agadz27
- Rozeznany
Napisane by yoko » 17 Jun 2009, 14:40 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
asienka, pewnie chodzi Ci o Fox Hollies leisure center - tak to jest ten park :)
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane by babulki » 17 Jun 2009, 14:44 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
my stosujemy krem do ciala oilatum w tubce , bardzo fajny
oliwki sa beznadziejne
a polecam rowniez krem E45
-
- babulki
- Rozeznany
Napisane by barbara1r » 18 Jun 2009, 16:49 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
a dziewczyny powiedzcie jakiego szamponu uzywacie bo nie wiem czy ten oilatum jest dla dzieci??pozdrawiam was goraco
-
- barbara1r
- Rozeznany
- Reputation point: 2
Napisane by babulki » 18 Jun 2009, 17:05 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
ale moj synek jest prawie 2 letni.. i nie ma alergii
na poczatku stosowalam kosmetyki z Pl nivea
-
- babulki
- Rozeznany
Napisane by agg » 18 Jun 2009, 22:24 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
ale pewnie kapalabym w mydle oilatum i tyle. nigdy nie stosowalam systematycznie zadnych oliwek itp. chyba, ze do masazu, ale to raczej balsam.
do mycia glowy od urodzenia stosujemy szampon J&J zolty, chyba tez ok skoro Mala nigdy ciemieniuchy nawet niemiala.
ogolnie kosmetyki zawezam do minimum. do buzi teraz latem mamy krem z filtrem Nivea i linomag (bo akurta slonce nas w Polsce dopadlo). Jak nie ma slonca to krem oilatum.
z ciekawostek to dodam, ze po mydle bambino (lubie jego zapach) mala dostala uczulenia!!! a ja myslalam, ze to jakas alergia :neutral: kilka razy wykapalam Mala swoim zelem pod prysznic i "alergi" nie ma hahah :roll:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by Agadz27 » 19 Jun 2009, 10:27 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
barbara1r wrote: dziewczyny powiedzcie jakiego szamponu uzywacie bo nie wiem czy ten oilatum jest dla dzieci??pozdrawiam was goraco
Mam szampon z Oilatum , ale jescze nie uzywalam:) Tak jest dla dzieci
-
- Agadz27
- Rozeznany
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
mamusie z chelmsley wood