Własnorecznie upieczony chleb!!!

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

FemalePostNapisane by Anna G » 23 Oct 2009, 09:01 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

malaroksi, http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html
ja kożystam z tej stronki bez udziwnień i chlebki pycha

Anna G
Początkujący
 
 
Posts: 40
Joined: 8 Dec 2008, 07:09
Location: Wrocław-Tamworth
Reputation point: 1
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 24 Oct 2009, 11:09 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Anna G, dzięki za linka ale nie o to mi chodziło, tam są przepisy jak sie robi chleb w piekarniku itd a ja potrzebuję przepis do maszynki do robienia chleba czyli czego jakie proporcje i na jaki program w jakiej kolejności ile czasu ...
User avatar
malaroksi
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2757
Joined: 6 Jul 2008, 13:53
Location: West Bromwich
Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by Anna G » 25 Oct 2009, 19:10 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Ja te chlebki ze strony też robie w bread maker ,kazda maszyna ma swoje przepisy ale te angielskie nie smakuja tak jak polskie ja czesto robie ten
Chleb zwykły domowy400 g mąki pszennej
lub 300 g mąki pszennej i płatki owsiane górskie lub siemie lniane,
słonecznik, orzechy itp. łącznie ma być 400 g
3 łyżki oliwy 3/4 kubka letniej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru

Wszystkie składniki dobrze wyrobić (tak by cukier był blisko drożdży, a sól w oddali). Najlepiej jak mamy dobrą maszynę do tego typu spraw, ale sądzę, że w zaparte ręcznie też wyjdzie. Wrzucić do formy (najlepsza keksówka z papierem do pieczenia), pomazać wybełtanym jajkiem, posypać słonecznikiem czy płatkami owsianymi i do pieca. I teraz tak: 10 minut w temperaturze 150°C, potem temperaturę zwiększyć do 230°C i piec w zależności od piekarnika - mój jest kiepski więc piekę jakieś 40 minut, ale jeśli szybko piecze to nawet 25 minut wystarczy. wazne sa skladniki i miary a co za roznica bread maker czy piekarnik? ano taka ze maszynka sama zrobi i nie trzeba rak brudzic. pozdro

Anna G
Początkujący
 
 
Posts: 40
Joined: 8 Dec 2008, 07:09
Location: Wrocław-Tamworth
Reputation point: 1
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by chmiel » 13 Nov 2009, 22:22 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Jeżeli ktoś ma breadmaker to polecam mieszankę z Asdy o nazwie ciabatta, dolewasz wody, łyżeczkę oliwy, a breadmaker resztę robi za ciebie.Jak byliśmy w Polsce to kupiliśmy breadmakera, bardzo fajna sprawa.Oczywiście tutaj też są dostępne :mrgreen:

chmiel
Rozeznany
 
 
Posts: 204
Joined: 5 Jan 2008, 16:07
Location: West Midlands
Reputation point: 13
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Luiza » 14 Nov 2009, 08:59 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

A po co az w polsce, jak tu sa tansze????
Ja nadal robie chlebek recznie, rozpatruje zkup maszyny.
User avatar
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posts: 1911
Joined: 14 Mar 2008, 23:27
Reputation point: 71
Poczciwy
Top
0

FemalePostNapisane by Beata » 14 Nov 2009, 15:32 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Chlebek z breadmakera jest naprawdę pyszny. Jednak minusem tej maszyny jest to, że jest wielka i nigdzie się nnie mieści. :(
User avatar
Beata
Stały Bywalec
 
 
Posts: 436
Joined: 30 Apr 2007, 09:55
Location: Erdington
Reputation point: 8
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by chmiel » 15 Nov 2009, 19:40 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

A w Polsce byliśmy wtedy na urlopie w Polsce no i mamy sprzęt zelmera, więc wypiekacz też taki kupiliśmy.

chmiel
Rozeznany
 
 
Posts: 204
Joined: 5 Jan 2008, 16:07
Location: West Midlands
Reputation point: 13
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Thesignerka » 19 Feb 2011, 23:59 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Hej, ja tez po przyjezdzie, doslownie chyba na drugi dzien zaczelam piec bulki bo pieczywo tutaj powoduje tylko ciezka niewydolnosc zoladkowa :)

Mieszam 3 czesci maki zytniej z otrebami ( kupowana w Morrisonie albo Sainsburym) z polska maka pszenna - do tego drozdze, troche mleka, wody, sol i cukier.

bulki wychodza extra, robie plaskie, przekrawam je zaraz po ostygnieciu i zamrazam, potem wiadomo - toster , maselko.

Nastepna opcja to proba zmontowania zakwasu :)
User avatar
Thesignerka
Rozeznany
 
 
Posts: 232
Joined: 19 Feb 2011, 12:39
Reputation point: 67
Poczciwy
Top
0

MalePostNapisane by matusso » 13 Aug 2015, 03:07 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Witam
Mam wielka prosbe do wszystkich forumowiczow.
Chcialbym zaczac piec swoj chleb, nawet zaczalem robic zakwas, ale po 3 dokarmieniu juz nie ruszyl. Gdzies zrobilem blad.
Mialby ktos udostepnic 2 lyzki swojego zakwasu? Bylbym wdzieczny.
Okolice erdington i okolice.
Dziekuje i zycze samych pysznych, pulchnych i wyrosnietych chlebkow :)

Ps. Oczywiscie chodzi mi o zakwas zytni !
Lukasz

Dodano: -- 26 sie 2015, 15:57 --

Dzieki serdeczne Andra7 za przepyszny zakwas.Chlebki wychodza swietnie!! A chleb z polskich sklepow niechaj sie chowa :)

matusso
Przyczajony
 
 
Posts: 6
Joined: 23 Apr 2015, 15:59
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by IgaBor » 30 Nov 2015, 09:40 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Do wypiekacza powinny być chyba dołączone podstawowe przepisy. Ja cały czas nie mogę się zabrać za zrobienie własnego chleba, ale z tego co czytam to muszę się za to wziąć. Domowego pieczywa raczej to sklepowe nie zastąpi. :P

IgaBor
Przyczajony
 
 
Posts: 9
Joined: 30 Nov 2015, 09:19
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by karoline » 2 Aug 2017, 14:04 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Witam,
Mam prosbe do forumowiczow, wypiekajacych chleb w domu. Czy mozecie mi odstapic porcje zakwasu zytniego? Moj sie poposul, a nowego nie potrafie wykarmic, plesnieje po kilku dniach.
Moge podjechac w okolice Sutton i Erdington.
Dziekuje!

karoline
Przyczajony
 
 
Posts: 3
Joined: 8 Dec 2014, 17:23
Location: Sutton Coldfield
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by rogucka00 » 25 May 2021, 13:42 Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

Ja w ostatnim czasie zaczęłam właśnie piec chleby i na początku to była katorga, bo nic mi nie wychodziło. Teraz jest już znacznie lepiej, ale piekę chleby na drożdżach, bo jakoś z zakwasem mi nie po drodze. Trudno mi tylko uzyskać takie wyrośnięte i miękkie pieczywo z chrupiącą skórką - może to kwestia tego, że nie żałuję ciężkiej mąki i ziaren, a z tym jednak nie warto przesadzać.... Muszę się jeszcze sporo nauczyć w tym temacie, ale najważniejsze, że pierwsze próby już za mną :)

rogucka00
Przyczajony
 
 
Posts: 4
Joined: 20 May 2021, 13:16
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Last post
Return to ŚWIAT KOBIET

cron