Trening P90X - jakie suplementy

Rozmowy dotyczące różnych dziedzin sportowych, meczy, drużyn , spotkań sportowych

FemalePostNapisane by vanilia » 13 May 2013, 08:12 Trening P90X - jakie suplementy

Witam! Mam pytanie do ludzi, którzy znaja sie na syuplementach. Co powinnam brac przy intensywnym treningu P90X. Bardzo bola mnie miesnie, jestem strasznie przemeczona. Potrzebuje czego co da mi sile i uzupelni wszystkie mineraly itp, ktore wyplukuja sie z mojego organizmu. Dodam ze nie cwicze na mase tylko na rzezbe, nie chce chudnac, bo nie chce wygladac jak anorektyczka. Cwicze codziennie przez ok 1,15 - 1,30 godziny. Z gory dziekuje za pomoc. Czy jest tu ktos kto takze cwiczy P90X?
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by spellonyou121 » 13 May 2013, 12:40 Re: Trening P90X - jakie suplementy

Cześć przy tak intensywnym treningu musisz porządnie się odrzywiac. Jeżeli nie chcesz stracić na wadze, bo interesuje Ciebie tylko wyrzezbienie sylwetki możesz spokojnie jeść porządny weglowodanowy posiłek kilka godzin przed treningiem, a po oczywiście jak najwiecej białka już bez weglowodanow. Jasne ze możesz dodatkowo kupić jakieś witaminy lub dodatkowe suplenty bialkowe. Zwróć tez uwagę na to ile sypiasz. Jeżeli nie poświęcasz na sen wystarczająco dużo godzin Twój organizm nie będzie się regenerowal i będziesz cały czas zmęczona, miała zakwasy nie wspominając o dużym ryzyku kontuzji i braku motywacji. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

spellonyou121
Początkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 13 May 2013, 13:54 Re: Trening P90X - jakie suplementy

spellonyou121, odżywiam się prawidłowo, jem dużo owoców, śpię po 7-8 godzin na dobę. Biorę zestaw witamin Centrum to dla osób aktywnych fizycznie. Zastanawiałam się tylko jakie suplementy będą dla mnie dobre typu kreatyna, glutamina i jakieś węglowodany przed treningiem.
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy
0

MalePostNapisane by majlo » 13 May 2013, 14:18 Re: Trening P90X - jakie suplementy

Jesli jestes przemeczona to upewnij sie ze masz przynajmniej 8h nie przerwanego snu i dobrze jesz. Staraj sie unikac przetworzonych produktow i czesciej zagladac do whole food dzialu w sklepach.

Suplementy sa dobre gdy juz wszystko masz zapiete na ostatni guzik, wtedy z 100% robia 110%, jesli jednak bardzo cos chcesz, powiedzmy dla motywacji, to kup sobie bialko w proszku.

To powinno pomoc na poczatek, jak masz pyt to smialo.
majlo
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by rybka81 » 13 May 2013, 15:45 Re: Trening P90X - jakie suplementy

Postanowiłam się tu udzielić, żebyś nie zrobiła podstawowych błędów. Szczególnie mam na myśli wpis spellonyou, który wprowadza w błąd. Nie wiem jak ty dokładnie trenujesz ale:
1) jeśli trening jest na całe ciało, a nie jest podzielony na partie to nie można trenować codziennie
2) jesteś po prostu przetrenowana
3) samo białko potreningowo to poważny błąd, który się przyczyni, że będziesz dalej przemęczona
Musisz uzupełnić poziom glikogenu, by mieć energię. Jeśli organizm nie dostaje odpowiedniej ilości pożywienia odbiera to jako sygnał, że trzeba magazynować tłuszcz, na wypadek gdybyś znowu nie zadbała o uzupełnienie
3) nie można powiedzieć, że potrzebujesz białka ot tak bo nikt nie wie jak wyglądasz, poziom body fat itd. Białko jest drogie, a możesz wcale nie potrzebować, bo wystarczająco przyswajasz z pożywienia. Są jeszcze inne środki które być może mogłby się Tobie przydać
4) Co na 100% potrzebujesz to aminokwasy
5) robisz rzeźbę. Czyli ile trenowałaś z ciężarami, że się rzeźbisz?

To co napisałam jest bardzo ogólnikowe. Może rozwiąże twoje problemy. Powodzenia.

rybka81
Przyczajony

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 13 May 2013, 18:17 Re: Trening P90X - jakie suplementy

rybka81, z ciężarami ćwiczę 3 razy w tyg potem 3 dni to yoga pkyometrics i kempo. Treningi są fajnie rozpisane bo codziennie jest co innego trenigi z hantlami przeplatane są ww ćwiczeniami. Body fat wynosi 18,5%. Przy wzroście 164cm ważę 51kg. Myślałam nad glutaminą i może BCCA. Rzeźbę to nie miałam na myśli nie wiadomo czego tylko bardziej chodziło mi o taki delikatny o może kobiecy to dobre określenie zarys mięśni. P90X polega właśnie na zdezorientowaniu mięśni czyli treningi są tak rozpisane że codziennie ćwiczysz co innego nie pozwalając mięśniom się przyzwyczić co daje całkiem niezle rezultaty.
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by rybka81 » 13 May 2013, 18:31 Re: Trening P90X - jakie suplementy

W takim razie spożywaj około 2g białka na kg masy ciała (czyli 102 - 110g dziennie) do tego BCAA plus L-glutamine. Na tym etapie na pewno nie potrzebujesz kreatyny. Sprawdź ile dziennie jesz białka. Nie patrz na wagę, rób pomiary talii, bioder, klatki i ramion w celu śledzenia swojego progresu. Pozdrawiam
Nie doczytalam wiec jeszcze coś. Pisząc o róznych partiach chodzi o to by nie powtarzac cwiczen na te same miesni dzień po dniu. Np Robisz klatkę i triceps w poniedziałek, to we wtorek te partie odpoczywają, a robisz inne (np barki i biceps).

rybka81
Przyczajony

Reputation point: 3
Neutralny
3

MalePostNapisane by relentless » 13 May 2013, 18:58 Re: Trening P90X - jakie suplementy

Moim zdaniem moglas sie przetrenowac i radzilbym zrobic po prostu przerwe 2-3 dni. Z wlasnym organizmem nie mozna walczyc. Do tego nie zapominaj o piciu wody w duzych ilosciach, szczegolnie jak siegasz po suplementy. Wystarczy lekkie odwodnienie i bedziesz odczuwala wieksze zmeczenie. Bialko spozywane w zlych ilosciach tez sie odklada na tluszcz. Jak wolisz siegac po suplementy w tym wypadku i potrzebujesz czegos co by Ci dodalo energii przed treningiem to polecam Amino Energy http://www.hollandandbarrett.com/pages/ ... rodid=5090 20 minut przed treningiem, powinno Ci to dostarczyc odpowiedniej energii na dlugi trening.
relentless
Rozeznany

Reputation point: 44
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by spellonyou121 » 13 May 2013, 19:45 Re: Trening P90X - jakie suplementy

rybka81, hej, może rzeczywiście zbyt ogólnikowo napisałam o tych białkach po treningu. Osobiście trenuje wspinaczkę, intensywny trening max 4 razy w tygodniu. Zgadzam się z Tobą ze codzienne treningi to zły pomysł. Dziewczyna musi pamiętać o porządnej bogatej diecie, same owoce i warzywa napewno nie wystarcza. Jeżeli chodzi o suplementy to sama nie biorę i nigdy takowych ich nie polecalam. Myśle ze można spokojnie dostarczyć organizmowi wszystkiego co dobre i potrzebne po prostu w porzywieniu. Pozdrawiam

spellonyou121
Początkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 13 May 2013, 20:16 Re: Trening P90X - jakie suplementy

rybka81, właśnie tak robię jak mówisz jeśli ćwiczę klatkę to nie robię na drugi dzień na nią ćwiczeń tylko np robię plyometrics potem robię ćwiczenia np na plecy a następny dzień np yoga. P90X jest naprawdę dobrze ułożonym treningiem ale bardzo intensywnym. Jem naprawdę zdrowo, tłuszcze tylko w kurczaku lub rybach no i w wędlinie. Staram się nie jeść złych tłuszczy.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SPORT