Ze Śląska do UK - Witam

Przedstaw się innym użytkownikom naszego forum i napisz jak do nas trafiłaś/eś.

PostNapisane by Guest » 3 May 2013, 14:40 Ze Śląska do UK - Witam

18 maja wyjeżdżam z Polski do Redditch. Jako że to niedaleko Birmingham witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Darek mieszkam jeszcze na Śląsku.
Do UK wyjeżdżam szukać szczęścia :). Lubię zmiany więc myślę że szybko się zaklimatyzuję.
Dużo gram w bowling (można powiedzieć że nawet zawodowo), lubię jeździć na rolkach (slalom) i sporo gram w tenisa stołowego. Mam nadzieję że na forum są osoby o podobnych zainteresowaniach
i będzie okazja do wspólnego spędzenia wolnego czasu.
Aha jadę autem i mam wolne miejsce. Jeżeli ktoś ze znajomych chce się dostać do UK to czekam na jakiś kontakt (najlepiej przez PW). Mogę zabrać kogoś zupełnie bezinteresownie.

Pozdrawiam i do zobaczenia w B'ham :)

Guest

FemalePostNapisane by agusia19 » 3 May 2013, 23:26 Re: Ze Śląska do UK - Witam

Witam. No to powodzenia zycze. I spokojnej podrozy

agusia19
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny

PostNapisane by Guest » 5 May 2013, 12:51 Re: Ze Śląska do UK - Witam

agusia19 wrote:Witam. No to powodzenia zycze. I spokojnej podrozy

Dzięki wielkie.

Guest

FemalePostNapisane by agusia19 » 7 May 2013, 23:35 Re: Ze Śląska do UK - Witam

;) i jak podroz minela ?!

agusia19
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny

PostNapisane by Guest » 8 May 2013, 06:18 Re: Ze Śląska do UK - Witam

Podroz jeszcze nie minela :) . Jade dopiero 18 maja. Jeszcze wiec kilka dni musze sie pomeczyc w PL i pozamykac kilka spraw ;)

Guest

MalePostNapisane by bongorno » 8 May 2013, 07:05 Re: Ze Śląska do UK - Witam

Na razie lipa z pracą , więc moze wszystkiego nie zamykaj :)))))))

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy

PostNapisane by Guest » 8 May 2013, 08:06 Re: Ze Śląska do UK - Witam

bongorno wrote:Na razie lipa z pracą , więc moze wszystkiego nie zamykaj :)))))))

Może to się komuś wydać dziwne ale nie jadę tam szukać pracy :)
Oczywiście wszystko może się zdarzyć i jeżeli trafi się coś w mojej specjalizacji to kto wie.

Guest

FemalePostNapisane by bawa31 » 8 May 2013, 08:20 Re: Ze Śląska do UK - Witam

mrowek, witaj, :grin: skoro nie pracy to czego szukasz w UK?

bawa31
Stały Bywalec

Reputation point: 35
Pokojowy

PostNapisane by Guest » 8 May 2013, 08:42 Re: Ze Śląska do UK - Witam

bawa31 wrote:mrowek, witaj, :grin: skoro nie pracy to czego szukasz w UK?

Gdzieś trzeba mieszkać więc czemu nie w UK :D
Poza tym prowadzę firmę (od kilkunastu lat) i Polska jest bardzo nieprzyjazna dla ludzi przedsiębiorczych o czym ja i wielu moich znajomych się przekonało.
Jako że nie nadaję się do hodowania owiec i nie chcę skończyć jak Pan Kluska muszę opuścić tą krainę. Myślę że Królowa nie będzie miała nic przeciwko jeżeli będę wspierał gospodarkę jej kraju ;)

Guest

FemalePostNapisane by bawa31 » 8 May 2013, 11:06 Re: Ze Śląska do UK - Witam

mrowek, mądry człowiek, brawo :grin: a Elce przydadzą się dodatkowe fundusze, bo kapelusze kosztują ;) jeszcze raz pozdrawiam ziomka i życzę powodzenia :D

bawa31
Stały Bywalec

Pokojowy

PostNapisane by Guest » 9 May 2013, 07:18 Re: Ze Śląska do UK - Witam

Dziękuję bawa31

Przy okazji mam do Was pytanie.
Ile czasu trzeba poświęcić na znalezienie mieszkania ?
Ja wiem że to pewnie indywidualna sprawa ale chcę sobie jakoś zaplanować to w czasie.
Po przyjeździe będę mieszkał chwilowo u znajomego ale nie chcę mu siedzieć na głowie zbyt długo więc to będzie dla mnie priorytetowa sprawa. Czy w ciągu 2 tygodni jestem w stanie coś znaleźć żeby wynająć ? Ze doświadczenia w PL wiem że to wcale nie jest łatwa sprawa aby znaleźć fajne mieszkanie, w spokojnym miejscu i do tego nie za drogo :) .

Guest

FemalePostNapisane by bawa31 » 9 May 2013, 08:06 Re: Ze Śląska do UK - Witam

mrowek, będziesz świeży w UK, więc na mieszkanie z agencji nie masz co liczyć. Pozostają ci prywatne domy i można znaleźć dość szybko. Wszystko zależy od tego czego szukasz i za ile. Mojemu kuzynowi znalazłam dom z jedną sypialnią w miesiąc za 375Ł. Obejrzeliśmy w tym czasie kilka i ten był najlepszy. Jak stać cię na wydanie większych pieniędzy to będzie łatwiej i standard wyższy. Możesz też na początek wziąć coś gorszego a po pól roku każda agencja wynajmie ci dom i będziesz mógł przebierać w ofertach i lokalizacji. Jeśli będziesz sam, bez rodziny to możesz tanio wynająć na początek jakiś pokój gdzie czasami wszystkie opłaty typu gaz, prąd, woda i internet są w cenie pokoju. Życzę powodzenia :grin:

bawa31
Stały Bywalec

Pokojowy

PostNapisane by Guest » 9 May 2013, 22:25 Re: Ze Śląska do UK - Witam

Szczerze mówiąc wystarczy mi pokój w jakimś domu bo będę sam. Wówczas chyba najważniejszą sprawą będzie z jakimi ludźmi miałbym mieszkać a to pewnie przed wprowadzeniem bardzo trudno zweryfikować. No i dobrze gdyby było miejsce parkingowe i dostęp do jakiegoś pomieszczenia gospodarczego czy garażu gdzie mógłbym zająć 1m2 na swoje zabawki ;) .
Mam nadzieję że znajdę coś w miarę szybko a faktycznie zawsze można później zmienić.
Bawa31 napisz proszę bo cena za ten dom naprawdę jest atrakcyjna. Ile tak mniej więcej wychodzi miesięcznie kuzynowi z opłatami miesięcznie.

Guest

FemalePostNapisane by bawa31 » 10 May 2013, 05:47 Re: Ze Śląska do UK - Witam

Mój kuzyn wprowadził się tam w zimie, a że w tym roku była dość upierdliwa koszty gazu i prądu miał w granicach 50Ł/tydzień. Poza tym jest z rodziną, ale skoro tobie wystarczy na początek pokój to można u nas znaleźć takie za 50-80Ł/ tydzień zależnie od standardu i wielkości, i często z rachunkami już w czynszu. Jeśli chodzi o towarzystwo... nigdy nie wiesz jak trafisz. ;)

bawa31
Stały Bywalec

Pokojowy

MalePostNapisane by lemon » 10 May 2013, 09:36 Re: Ze Śląska do UK - Witam

W Redditch a tutaj chcesz się osiedlać:) koszt pokoju to około 60Ł tygodniowo- ogłoszeń jest masa (nawet w polskich sklepach) więc nie będziesz miał problemu ze znalezieniem lokum. Co do prowadzenia własnej działalności w UK jest znacznie łatwiej niż w PL, niemniej rachunki za dom, samochód oraz media są wyższe i pieniądze na bieżące wydatki topnieją bardzo szybko, dlatego na początku własnej firmie warto czasem pomóc- pracując zawodowo choćby na pół etatu:) Wiem coś o tym, gdyż własną działalność prowadzę tutaj od kilku lat. Poza tym życzę powodzenia i przyjemnej podróży. Również jestem ze Śląska, więc miło będzie powitać kolegę w Redditch;)

lemon
Raczkujący

Reputation point: 10
Neutralny

Next

Return to PRZEDSTAW SIĘ