rozliczenie podatku przez internet
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
9 posts
• Page 1 of 1
Napisane by winnie » 8 Jan 2010, 11:01 rozliczenie podatku przez internet
witam!Czy moze ktos wie czy mozna wyslac swoje p60 do revenue przez internet zeby rozliczyc sie z podatku za zeszly rok, czy ktos zna ta strone przez ktora to mozna zrobic??jakis czas temu obilo mi sie o uszy alee niejestem pewna .a zawsze kiedy jestem w centrum zapominam zeby wziasc dokumenty do revenue a tak zrobilabym to szybko przez internet.jesli ktos ma jakies informacje na ten temat bylabym wdzieczna!dzieki
-
- winnie
- Początkujący
- Reputation point: 0
0
Napisane by VA » 8 Jan 2010, 11:30 Re: rozliczenie podatku przez internet
Z tego co wiem, ta opcja jest dostepna tylko dla firm i self employed.
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputation point: 112
0
Napisane by Kitty » 8 Jan 2010, 13:40 Re: rozliczenie podatku przez internet
Prosze, tutaj powinnas znalezc jakies informacje na ten temat ;)
http://www.hmrc.gov.uk/individuals/
http://www.hmrc.gov.uk/individuals/
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputation point: 19
0
Napisane by AdamBoltryk » 8 Jan 2010, 16:18 Re: rozliczenie podatku przez internet
VA wrote:Z tego co wiem, ta opcja jest dostępna tylko dla firm i self employed.
Według moich informacji jest dokładnie tak.
Próbowałem się rozliczyć w zeszłym roku. Zarejestrowałem się, zacząłem wypełniać formularze i utknąłem, na wpisaniu jakiegoś numerka (nie pamiętam nazwy) który dostałem (niby) w piśmie z Revenue. No i potem wyszło szydło, że chodzi o pismo potwierdzające rejestrację jako self-employed.
Chyba, ze coś się zmieniło
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
0
Napisane by Galadriela » 8 Jan 2010, 19:09 Re: rozliczenie podatku przez internet
W linku powyżej (dwa kliknięcia głębiej) można znaleźć
"Registering as a new user
Follow the link at the end of this section and:
1. Select 'Register' in the 'New User' section.
2. Choose the type of account you need - individual (personal or self employed), organisation (partnerships) or agent (if you're acting for a client)."
z czego wynika przynajmniej teoretyczna możliwość zarejestrowania konta jako osobistego w odróżnieniu od samo-zatrudnionego.
Acha, abstrahuję od tego, czy "wysłanie p60" to to samo co zrobienie rocznego rozliczenia podatkowego, bo tego nie wiem. Normalnie jest tak, że zatrudnieni jako PAYE nie muszą się rozliczać, ale to wszystko co wiem na ten temat.
Jedyne co mi się nie zgadza to terminy - termin rozliczenia papierowego za 2008/2009 już dawno minął, teraz do końca stycznia można to zrobić TYLKO online, więc jeśli to jak piszecie niemożliwe dla osoby prywatnej to nie wiem, co wątkotwórca ma właściwie do zrobienia.
"Registering as a new user
Follow the link at the end of this section and:
1. Select 'Register' in the 'New User' section.
2. Choose the type of account you need - individual (personal or self employed), organisation (partnerships) or agent (if you're acting for a client)."
z czego wynika przynajmniej teoretyczna możliwość zarejestrowania konta jako osobistego w odróżnieniu od samo-zatrudnionego.
Acha, abstrahuję od tego, czy "wysłanie p60" to to samo co zrobienie rocznego rozliczenia podatkowego, bo tego nie wiem. Normalnie jest tak, że zatrudnieni jako PAYE nie muszą się rozliczać, ale to wszystko co wiem na ten temat.
Jedyne co mi się nie zgadza to terminy - termin rozliczenia papierowego za 2008/2009 już dawno minął, teraz do końca stycznia można to zrobić TYLKO online, więc jeśli to jak piszecie niemożliwe dla osoby prywatnej to nie wiem, co wątkotwórca ma właściwie do zrobienia.
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputation point: 9
0
Napisane by AdamBoltryk » 8 Jan 2010, 19:33 Re: rozliczenie podatku przez internet
Słowo-klucz
Ja się zarejestrowałem - bez problemu. Ale przy wypełnianiu formy na rozliczenie stanęło na tym polu, co wpisałem powyżej.
Pozdrawiam
Galadriela wrote:(...)
z czego wynika przynajmniej teoretyczna możliwość zarejestrowania konta jako osobistego w odróżnieniu od samo-zatrudnionego.(...)
Ja się zarejestrowałem - bez problemu. Ale przy wypełnianiu formy na rozliczenie stanęło na tym polu, co wpisałem powyżej.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane by Galadriela » 8 Jan 2010, 20:06 Re: rozliczenie podatku przez internet
AdamBoltryk wrote:Ja się zarejestrowałem - bez problemu. Ale przy wypełnianiu formy na rozliczenie stanęło na tym polu, co wpisałem powyżej.
No to więcej nie wiem. Ja się zarejestrowałam i rozliczyłam, też bez problemu, jako samo-zatrudniona.
O rozliczeniach PAYE wiem tylko tyle, że nie trzeba ich robić :-/
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputation point: 9
0
Napisane by lager99 » 18 Jan 2010, 10:07 Re: rozliczenie podatku przez internet
Witam! Ja natomiast słyszałem że można sobie wydrukować jakiś formularz z internetu który się wypełnia i wraz ze wszystkimi P60 czy P45 wysłać sobie samemu do Revenue. Nie wie czy rzeczywiście taka opcja istnieje czy nie jeśli ktoś coś wie więcej to niech da znać. pozdrawiam
-
- lager99
- Początkujący
- Reputation point: 0
0
Napisane by AdamBoltryk » 19 Jan 2010, 08:10 Re: rozliczenie podatku przez internet
Oczywiście. Można:
1. iść osobiście, wypełnić druczek (pomoc na miejscu jakby jakieś wątpliwości), porozmawiać z miłą panią - czasami panem, upewnić się, że wszystko jest OK, zostawić wraz z niezbędnymi dokumentami, iść do domu i czekać.
2. wydrukować sobie druczek, wypełnić, wysłać wraz z dokumentami i czekać na list z prośbą o uzupełnienie dokumentów, albo uściślenie informacji, bo coś nie tak wypełnione, i później na kolejny list, bo czegoś tam znów zapomnieli spytać itd
3. zarejestrować działalność i rozliczać się via internet.
Ja wybrałem 1sza metodę :D
Pozdrawiam
1. iść osobiście, wypełnić druczek (pomoc na miejscu jakby jakieś wątpliwości), porozmawiać z miłą panią - czasami panem, upewnić się, że wszystko jest OK, zostawić wraz z niezbędnymi dokumentami, iść do domu i czekać.
2. wydrukować sobie druczek, wypełnić, wysłać wraz z dokumentami i czekać na list z prośbą o uzupełnienie dokumentów, albo uściślenie informacji, bo coś nie tak wypełnione, i później na kolejny list, bo czegoś tam znów zapomnieli spytać itd
3. zarejestrować działalność i rozliczać się via internet.
Ja wybrałem 1sza metodę :D
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
9 posts
• Page 1 of 1
-
- Similar topics
- Replies