Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

MalePostNapisane by zwierzakfm » 27 Dec 2012, 13:33 Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

witam,
mam kilka pytan do ludzi, ktorzy zatrudniali nianki do dzieci na polski odpowiednik "umowy o prace".
- jak to jest z odprowadzaniem podatku dochodowego i NI za takie osoby?
- czy ja pracujac rowniez na umowe o prace moge odejmowac sobie koszty zatrudnienia nianki od mojego dochodu brutto? czy bede musial sam rozliczac sie z podatku dochodowego (do tej pory robi to moj pracodawca?
- rozumiem, ze musze przestrzegac wszystkich zasad zatrudnienia jako pracodawca, gdzie najlepiej sie dowiedziec o tych wszystkich rzeczach?
- czy jako pracodawca musze placic statutory sick pay i zapewnic odpowiednia ilosc urlopu? czy dlugosc urlopu zalezy od tego czy umowa bedzie na czas okreslony, czy nieokreslony?
- jezeli miejscem pracy jest moj wlasny dom to czy musze uwzglednic to jakos w ubezpieczeniu za niego?

bardzo bede wdzieczny za wszelakie rady i sugestie.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputation point: 22
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 27 Dec 2012, 18:17 Re: Zatrudnienie opiekunki na "umowe o prace"

Chodzi Ci o opiekunke do dziecka? Nianka nie kojarzy sie zbyt ladnie, gdybym wykonywala ta prace nie chcialabym, aby ktos mnie tak nazywal... Lepiej powierzyc dziecko komus, kogo darzy sie szacunkiem.

Wiekszosc odpowiedzi znajdziesz tutaj:
http://www.hmrc.gov.uk/working/emp-in-home.htm
jest tam tez kontakt, o ktory pytasz .

O ile zatrudniasz opiekunke na potrzeby wlasnego gospodarstwa domowego, (a nie np. wlasnej dzialalnosci uslugowej) nie masz prawa odciagac kosztow jej zatrudnienia od swojego dochodu.
Jesli uslugi swiadczy Ci samozatrudniona opiekunka zarejestrowana w OFSTED (lub innej zatwierdzonej przez rzad organizacji) i spelniasz razem z Twoja partnerka inne warunki mozesz ubiegac sie o czesciowa refundacje kosztow poprzez Tax Credits: http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/start ... -costs.htm

Wszystkie zasilki okreslone jako Statutory sa wyplacane ze skladek ubezpieczeniowych.
SSP nie jest obowiazkiem pracodawcy.
Urlop tak jak w kazdym innym przypadku, prorata jesli praca na czesc etatu: https://www.gov.uk/holiday-entitlement- ... ntitlement
Kwestie ubezpieczenia sprawdzisz tylko i wylacznie w swojej polisie ubezpieczeniowej.

A dlaczego chesz zatrudniac opiekunke w oparciu o umowe o prace?
Moze lepiej zlecic jej wykonanie zlecenia jako osobie samo zatrudnionej?

ktosienka
Stały Bywalec

Reputation point: 65
Poczciwy
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 27 Dec 2012, 20:45 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

ktosienka, co do zatrudniania opiekunki self employed pytalem sie juz kilka tematow wczesniej i wszystko wiem.
niestety, 5 opiekunek brytyjskich, z ktorymi przeprowadzalismy rozmowy kwalifikacyjne, robilo wielkie oczy na self employment i mowily, ze wolalyby byc zatrudnione na umowe. wyglada na to, ze nie jest to az tak popularne, jak mogloby sie wydawac, stad tez musze zapoznac sie z taka opcja zatrudnienia.

ktosienka wrote:...spelniasz razem z Twoja partnerka inne warunki mozesz ubiegac sie o czesciowa refundacje kosztow poprzez Tax Credits

na to sie nie lapie, mamy za duze dochody.

dzieki za link, poczytam sobie dokladniej.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 28 Dec 2012, 12:27 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

Gorny limit dochodow (brutto w przypadku zatrudnienia) calego gospodarstwa domowego to £42k.
W praktyce przy 1-2 dzieciach mozesz miec szanse na Childcare przy dochodzie max £40k, zaleznie od innych indywidualnych uwarunkowan,

http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 28 Dec 2012, 17:27 Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

ktosienka, dzieki ale jak pisalem wczesniej nie lapiemy sie na zaden zwrot kosztow opieki. Ja sam zarabiam wiecej niz £42k na rok, nie mowiac o dochodach mojej zony. zgodnie z polityka tego kraju, mimo placenia 30% podatku, nic nam sie nie nalezy :/
zwierzakfm
Stały Bywalec

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 28 Dec 2012, 17:42 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

Napisałeś ze chcesz wiecej poczytać , więc podpowiedzialam Ci jakie sa zasady

30% to powinienes od czesci dochodu tylko placic...

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by krzysmad » 29 Dec 2012, 11:46 Re: Zatrudnienie nianki na

zwierzakfm wrote:ktosienka, dzieki ale jak pisalem wczesniej nie lapiemy sie na zaden zwrot kosztow opieki. Ja sam zarabiam wiecej niz £42k na rok, nie mowiac o dochodach mojej zony. zgodnie z polityka tego kraju, mimo placenia 30% podatku, nic nam sie nie nalezy :/

Sorki, że nie w temacie ale czy możesz napisać w jaki sposób płacisz 30% podatek przy takich dochodach. (z posta wnioskuje udokumentownych).
Pozdrawiam.

krzysmad
Raczkujący

Reputation point: 14
Neutralny
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 29 Dec 2012, 12:33 Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

Nie jestem pewien jakie teraz sa progi ale chyba powyzej £38k-£40k placi sie wyzszy podatek niz podstawowe 20% (czy 19%).
zwierzakfm
Stały Bywalec

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 29 Dec 2012, 12:39 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

W 2012/13 Za pierwsze zarobione £8105 nie placisz podatku
Za wszystko pomiędzy £8106 a £34370 20%
I za wszystko co jest powyzej £34371 a nie przekracza £150k 30%

Skoro Twoje i Twojej partnerki dochody kwalifikuja Was do otrzymywania Child Benefit okolo 20-30% Twojego dochodu powinno podlegac 30% opodatkowaniu.

Jesli placisz wiekszy podatek, warto to zweryfikowac.

Powyzsze rozwazania nie uwzgledniaja dodatkowych swiadczen ze strony pracodawcy (samochod, ubezpieczenie itp) , ktore podlegaja opodatkowaniu oraz ulg podatkowych, do ktorych mozesz miec prawo.

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by krzysmad » 29 Dec 2012, 15:24 Re: Zatrudnienie nianki na

zwierzakfm wrote:Nie jestem pewien jakie teraz sa progi ale chyba powyzej £38k-£40k placi sie wyzszy podatek niz podstawowe 20% (czy 19%).

Tak, zgadza się ale Ty napisałeś że płacisz 30%.
Myślałem że powyżej tego co piszesz £42 k płaci się 40%.
W twoim przypadku to około 5tys. funtów rocznie więc da się zauważyć tą "minimalną" różnicę.

Informacje z HM Revenue.

ROK PODATKOWY 2012/2013
Dochód Wysokość podatku dochodowego
£0 to £34,370 (basic rate) 20%
£34,371 to £150,000 (higher rate) 40%
Over £150,000 (additional rate) 50%

lub jeśli ktoś woli w j.angielskim:
http://www.hmrc.gov.uk/rates/it.htm#2

Dodano: -- 29 gru 2012, o 15:27 --

Mówimy o dochodzie a nie przychodzie...czyli to ile do kieszeni po odliczeniach...

krzysmad
Raczkujący

Neutralny
-4

MalePostNapisane by zwierzakfm » 29 Dec 2012, 16:34 Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

Dziekuje, ze tak bardzo martwicie sie o to ile dokladnie place podatku dochodowego, ale to nic nie wnosi do tematu.
Ufam w pelni ksiegowym pracujacym w firmie gdzie pracuje, a nawet jezeli cos zle policzyli to HMRC napewno to zauwazy i zwroci nadplacony podatek :/
To wszystko nie zmienia faktu, ze polityka podatkowa tego kraju woli zabrac wiecej podatku lepiej zarabiajacym i dac ludziom przerzucajacym kanaly na cyfrowym polsacie, BBC1 i Al Jazerra, niz dac ulge podatkowa na stworzenie legalnego miejsca pracy.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Pokojowy
0

MalePostNapisane by krzysmad » 29 Dec 2012, 17:27 Re: Zatrudnienie nianki na

zwierzakfm wrote:Dziekuje, ze tak bardzo martwicie sie o to ile dokladnie place podatku dochodowego, ale to nic nie wnosi do tematu.
Ufam w pelni ksiegowym pracujacym w firmie gdzie pracuje, a nawet jezeli cos zle policzyli to HMRC napewno to zauwazy i zwroci nadplacony podatek :/
To wszystko nie zmienia faktu, ze polityka podatkowa tego kraju woli zabrac wiecej podatku lepiej zarabiajacym i dac ludziom przerzucajacym kanaly na cyfrowym polsacie, BBC1 i Al Jazerra, niz dac ulge podatkowa na stworzenie legalnego miejsca pracy.

Chciałem tylko zapytać dlaczego płacisz 30% a nie 40% podatku, myślałem że masz jakiś sposób na płacenie mniejszego podtku ale skoro nie wiesz dlaczego i nie wiesz ile płacisz to ok nie musisz.

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi na temat polityki podatkowej zgadzam się w 100%

krzysmad
Raczkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 29 Dec 2012, 18:06 Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

krzysmad, interesuje mnie ile place podatku, stad tez po powrocie w srode do pracy dopytam sie o to u naszej glownej ksiegowej.
A 30% wzialem stad, ze we wrzesniu dostalem bonus i roznica miedzy kwota brutto i netto byla zblizona bardziej do 30% niz 40%, stad takie, a nie inne moje zalozenie (wyglada na to, ze jednak bledne).
zwierzakfm
Stały Bywalec

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by agna78 » 29 Dec 2012, 18:16 Re: Zatrudnienie nianki na "umowe o prace"

zwierzakfm a ja proponowalabym Ci udac sie do wiarygodnego zrodla i doptypac sie o wszelkie nurtujace Cie kwestie anizeli zakladac tutaj watek i posilkowac sie odpowiedziami, ktore niekoniecznie musza byc zgodne z prawem. Mysle o biurze rachunkowym, tam w tych biurach zazwyczaj zatrudnieni sa specjalisci i oni oprocz tego, ze zajma sie obliczaniem podatku dla Twojej przyszlej opiekunki do dziecka i przygotowaniem pay slipow to jeszcze poinformuja o pozostalych zagadnieniach prawnych zwiazanych z zatrudnieniem pracownika.
Zazwyczaj pierwsza porada jest gratisowa i koszty prowadzenia ksiegowosci nie sa specjalnie drogie.

Pozdrawiam

agna78
Rozeznany

Reputation point: 52
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 29 Dec 2012, 20:22 Re: Zatrudnienie nianki na

krzysmad wrote:
ROK PODATKOWY 2012/2013
Dochód Wysokość podatku dochodowego
£0 to £34,370 (basic rate) 20%
£34,371 to £150,000 (higher rate) 40%
Over £150,000 (additional rate) 50%

Poza skopiowaniem tabelki, warto przeczytac dodatkowe informacje, w tym inne tabelki, ktore sa na tej samej stronie.
Przy zalozeniu, ze podatnik jest obywatelem Unii, spedza w UK wiecej niz pol roku podatkowego i w kraju, z ktorego pochodzi nie kozysta z kwoty wolnej od podatku ma w UK prawo do tzw Personal Allowance, ktore w wiekszosci przypadkow w 2012/13 wynosi £8105, jak napisalam juz wczesniej.

krzysmad wrote:Mówimy o dochodzie a nie przychodzie...czyli to ile do kieszeni po odliczeniach...

Nie wiem do konca do czego zmierzasz.
Niemniej jesli jestesmy zatrudnieni mozemy mowic tylko i wylacznie o dochodzie, a ten jest albo brutto (gross inc) albo netto (net inc).
Pojecie przychod odnosi sie tylko i wylacznie do dzialalnosci gospodarczej lub innych dochodow (np przychod z nieruchomosci) poza wynagrodzeniem z tytulu pracy

zwierzakfm wrote:Dziekuje, ze tak bardzo martwicie sie o to ile dokladnie place podatku dochodowego, ale to nic nie wnosi do tematu.

To Ty nas zaniepokoiles sugerujac, ze kilkanascie tysiecy oddajesz skarbowce rocznie, podczas gdy powinienes placic polowe tego.

zwierzakfm wrote:Ufam w pelni ksiegowym pracujacym w firmie gdzie pracuje, a nawet jezeli cos zle policzyli to HMRC napewno to zauwazy i zwroci nadplacony podatek :/

Twoj pracodawca nie zalatwi za Ciebie np.: odliczen podatkowych do ktorych mozesz miec prawo,
Poprawki HMRC " za automatu" zdarzaja sie w stosunkowo niewielkim procencie spraw i nie uwzgledniaja informacji, ktorych urzad nie posiada.
Duzo ciec budzetowych mielismy ostatnio w UK, a te kwestie kadrowe w strefie budzetowej objely w pierwszej kolejnosci.

agna78 wrote:zwierzakfm a ja proponowalabym Ci udac sie do wiarygodnego zrodla i doptypac sie o wszelkie nurtujace Cie kwestie anizeli zakladac tutaj watek i posilkowac sie odpowiedziami, ktore niekoniecznie musza byc zgodne z prawem.

Zgadzam sie ze fora internetowe niekoniecznie sa wiarygodnym zrodlem.
Swoje rady opieram na pracy zawodowej po obu stronie urzedniczej barykady, biore za nie odpowiedzialnosc.

ktosienka
Stały Bywalec

Poczciwy
1

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to FINANSE