Jaki bank wybrać?
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
11 posts
• Page 1 of 1
Napisane by rosak » 5 Aug 2012, 19:24 Jaki bank wybrać?
Witam,
nie jest to pytanie o pierwszy bank.
Temat skierowany do osób które aktywnie używają swoich kont poprzez www/telefon itp.
Mam konto osobiste w Lloyds TSB od ponad roku i niestety zbyt wiele pieniędzy już przez nich straciłem i nawet ich kolejne 50f w gotówce jako "rekompensata strat" nie przekona mnie do zostania tam.
Aby się za bardzo nie rozpisywać na wstępie, chciałbym się dowiedzieć który z banków oferuje bezpośredni dostęp do konta przez WWW. Bezpośredni znaczy taki jak w Lloyds, gdzie potrzebny jest tylko login i hasło, gdzie nie jest wymagany jakis dodatkowy breloczek do kluczy z kodami jednorazowymi jak w HSBC (mam tam firmowe konto, może na osobistym tego nie ma?) czy coś na kształt kalkulatora jak w Barclays (chyba).
Z góry dzięki za pomoc, myślę że temat się przyda nie tylko mnie.
Swoją drogą ciekawe ilu z was zauważyło, że w porównaniu do Polski tutejsze banki są jakby, jak to się mówi "sto lat za murzynami" (nie obrażając murzynów). Przynajmniej te, które ja znam.
Pozdrawiam
rosak
nie jest to pytanie o pierwszy bank.
Temat skierowany do osób które aktywnie używają swoich kont poprzez www/telefon itp.
Mam konto osobiste w Lloyds TSB od ponad roku i niestety zbyt wiele pieniędzy już przez nich straciłem i nawet ich kolejne 50f w gotówce jako "rekompensata strat" nie przekona mnie do zostania tam.
Aby się za bardzo nie rozpisywać na wstępie, chciałbym się dowiedzieć który z banków oferuje bezpośredni dostęp do konta przez WWW. Bezpośredni znaczy taki jak w Lloyds, gdzie potrzebny jest tylko login i hasło, gdzie nie jest wymagany jakis dodatkowy breloczek do kluczy z kodami jednorazowymi jak w HSBC (mam tam firmowe konto, może na osobistym tego nie ma?) czy coś na kształt kalkulatora jak w Barclays (chyba).
Z góry dzięki za pomoc, myślę że temat się przyda nie tylko mnie.
Swoją drogą ciekawe ilu z was zauważyło, że w porównaniu do Polski tutejsze banki są jakby, jak to się mówi "sto lat za murzynami" (nie obrażając murzynów). Przynajmniej te, które ja znam.
Pozdrawiam
rosak
-
- rosak
- Przyczajony
- Reputation point: 0
0
Napisane by VA » 5 Aug 2012, 20:27 Re: Jaki bank wybrać?
W HSBC na koncie osobistym jest takie samo urządzenie z kodami.
Mam konto w NatWest'cie od kilku miesięcy i do logowania się żadnej zabawki nie używa, ale jest dwa hasła z których się wybiera dane cyfry / litery. Przy dodawaniu natomiast nowych płatności używa się maszynki do której się wkłada kartę do konta.
Osobiście jednak preferuję rozwiązanie HSBC i jakoś przyjemniej mi się tego konta używa, ale wszystko według uznania.
Obawiam się jednak, że niedługo wszystkie banki będą kożystać z jakiejś formy dodatkowych zabezpieczeń, więc uważam że to strata czasu poszukiwać banku który urządzeń kodowego nie wykorzystuje.
Mam konto w NatWest'cie od kilku miesięcy i do logowania się żadnej zabawki nie używa, ale jest dwa hasła z których się wybiera dane cyfry / litery. Przy dodawaniu natomiast nowych płatności używa się maszynki do której się wkłada kartę do konta.
Osobiście jednak preferuję rozwiązanie HSBC i jakoś przyjemniej mi się tego konta używa, ale wszystko według uznania.
Obawiam się jednak, że niedługo wszystkie banki będą kożystać z jakiejś formy dodatkowych zabezpieczeń, więc uważam że to strata czasu poszukiwać banku który urządzeń kodowego nie wykorzystuje.
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputation point: 112
0
Napisane by relentless » 5 Aug 2012, 21:18 Re: Jaki bank wybrać?
Jest jakis powod dla ktorego nie chcesz uzywac tych "maszynek" :) dodatkowych? W Barclays jesli nie chcesz uzywac tego "kalkulatora" do logowania sie to masz taka opcje. Musisz tylko zmienic to w ustawieniach i w zamian podac haslo+passcode ktorego bedziesz uzywal przy logowaniu sie. Oczywiscie zeby to zmienic, musisz za pierwszym razem zalogowac sie przy uzyciu "kalkulatora" :). Osobiscie nie testowalem tej opcji jeszcze i nie wiem czy jesli sie logujesz bez "kalkulatora" to nie ogranicza to uzywalnosci konta w jakis sposob...mozesz poczytac wiecej tu http://ask.barclays.co.uk/help/online_b ... _pinsentry
-
- relentless
- Rozeznany
- Reputation point: 44
0
Napisane by Mirella21 » 5 Aug 2012, 22:23 Re: Jaki bank wybrać?
VA
nie gniewaj się, ale ''kożystać'' piszemy w sposób następujący ''korzystać '' , a ta maszynka nazywa się token. fajny bank, dobre rozwiązania, nie treba zgłaszać, że się opuszcza kraj... :D
nie gniewaj się, ale ''kożystać'' piszemy w sposób następujący ''korzystać '' , a ta maszynka nazywa się token. fajny bank, dobre rozwiązania, nie treba zgłaszać, że się opuszcza kraj... :D
-
- Mirella21
- Raczkujący
- Reputation point: 24
0
Napisane by xerdox » 5 Aug 2012, 22:59 Re: Jaki bank wybrać?
Byłem klientem natwestu rok czasu w sumie nie narzekalem. Cieżko jest tam dostać limit overdraft, karty kredytowe itp. Dla mnie największym plusem była świetna aplikacja na Iphone gdzie można było robić przelewy na własne konta z poziomu telefonu. Kolejnym plusem jest to ze jak płacisz za coś karta to od razu schodzą pieniądze z konta nie jak w Lloyds'ie schodzą czasami po kilku dniach
-
- xerdox
- Rozeznany
- Reputation point: 5
0
Napisane by VA » 6 Aug 2012, 17:19 Re: Jaki bank wybrać?
Mirella21, a co to za słowo "treba"?
Jak się już chcesz kogoś czepiać, to przynajmniej bądź w tym poprawna.
Jak się już chcesz kogoś czepiać, to przynajmniej bądź w tym poprawna.
-
- VA
- Zaangażowany
0
Napisane by agg » 6 Aug 2012, 18:06 Re: Jaki bank wybrać?
Lloyds od 7 lat i zmieniac nie zamierzam.
Dodatkowo Halifax od ponad roku.
Zadnych tokenow, breloczkow czy innych wynalazkow... :wink:
Dodatkowo Halifax od ponad roku.
Zadnych tokenow, breloczkow czy innych wynalazkow... :wink:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
0
Napisane by Mirella21 » 8 Aug 2012, 23:17 Re: Jaki bank wybrać?
VA
mialam tej niedzieli ''zly dzien '' i czulam, ze musze sie na kims wyzyc. trafilo na Ciebie... a nie powinno na nikogo.
przepraszam Cie :oops:
mialam tej niedzieli ''zly dzien '' i czulam, ze musze sie na kims wyzyc. trafilo na Ciebie... a nie powinno na nikogo.
przepraszam Cie :oops:
-
- Mirella21
- Raczkujący
- Reputation point: 24
0
Napisane by VA » 9 Aug 2012, 06:05 Re: Jaki bank wybrać?
No problem :)
-
- VA
- Zaangażowany
0
Napisane by Guest » 9 Aug 2012, 08:28 Re: Jaki bank wybrać?
Mam NatWest od 5 lat. Do logowania jak napisal VA, uzywa sie wybranych liter z hasla i PINu. Tylko do dodania nowych odbiorcow jest urzadzenie podajace kody, dzialajace z karta debetowa. Na iPhone jest swietna aplikacja do obslugi konta, ktora mamy zawsze przy sobie i wiemy co sie dzieje na koncie. Od 5 lat nic sie nie zmienilo odnosnie zabezpieczen wiec nie wiem czy beda cos wprowadzali.
-
- Guest
0
Napisane by mepsi » 9 Aug 2012, 12:07 Re: Jaki bank wybrać?
HSBC jest ok... jak sie tylko nie przekracza limitu debetu
-
- mepsi
- Rozeznany
- Reputation point: 8
0
11 posts
• Page 1 of 1
-
- Similar topics
- Replies
- Last post