Dlugi - poprzednich lokatorow
Napisane by Luk4sz » 19 Feb 2012, 16:53 Dlugi - poprzednich lokatorow
Mam takie pytanko - jakie moga byc konsekwencje tego, ze poprzedni lokator domu w ktorym mieszka ma zaleglosci finansowe wzgledem banku?
Jak wprowadzilem sie do obecnego domu, to przychodzily listy od dostawcow energii, do house occupant. Mowiace o tym, ze sa zaleglosci w wysokosci £500. To udalo mi sie zalatwic dzwoniac do dostawcy energii i informujac go, ze o tym z jestem nowym najemca lokalu i wprowadzilem sie do domu w tym i tym czasie. Zatem dlugi poprzednikow mnie nie dotycza.
Do domu jednak ciagle przychodza listy do jakiegos Hindusa, wiekszosc z nich odsylam wpisujac: return to sender na kopercie. Ale ostatnio cos mnie natknelo i jeden z takich listow otworzylem. List byl od kancerlarii adwokackiej i stwierdzal, ze dzialaja w imieniu banku, ktoremu ten Hindus jest winny £1800 i jesli nie zaplaci do 22 lutego to sprawe przejma komornicy.
Co byscie mi poradzili zrobic w tym przypadku? Wiem, ze w Anglii zadluzenie nie moze dotyczyc domow, tylko dotyczy poszczegolnych osob. Myslicie, ze mam cos z tym zrobic? Dzwonic do tej kancelarii i poinformowac ich, ze nikt o takim nazwisku nie mieszka juz w tym domu? Czy poprostu spokojnie czekac, az zjawia sie jacys komornicy w domu?
-
- Luk4sz
- Raczkujący
- Reputation point: 11
Napisane by jo14189 » 19 Feb 2012, 18:01 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
http://www.citizensadvice.org.uk/
tam znajda rozwiazanie na kazda sytuacje a ta moim zdaniem jest niby latwa ale jak komornik przyjdzie to nie bedzie pytal kto tam mieszka, czy to o ciebie chodzi, itd. radzilabym udac sie co CAB to nic nie kosztuje a moga pomoc. powodzenia
-
- jo14189
- Stały Bywalec
- Reputation point: 10
Napisane by Gaba76 » 19 Feb 2012, 18:53 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
skoro podales swoje dane z data wprowadzenia u dostawcow energii to nie masz czym sie przejmowac... spisz sobie tylko liczniki i sprawdz czy wszystko sie zgadza jak dostaniesz pierwszy rachunek.
do nas tez przez pare pierwszych miesiecy przychodzilo duzo listow na poprzedniego lokatora... na poczatku kilka odeslalismy, ale z czasem nam sie to znudzilo... i przestaly przychodzic. mieszkamy juz prawie 2.5 roku i nic sie nie dzieje.
pozdrawiam
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Reputation point: 49
Napisane by jo14189 » 19 Feb 2012, 22:54 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
-
- jo14189
- Stały Bywalec
Napisane by Albiorix » 19 Feb 2012, 23:43 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Słowo "bynajmniej" ma inne znaczenie.
-
- Albiorix
- Stały Bywalec
- Reputation point: 68
Napisane by agg » 19 Feb 2012, 23:58 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Jak beda Cie nachodzic to dzwon po policje :lol:
Jesli wynajmujesz dom od agencji i ona dziala w imieniu landlorda, to moze ich popros aby wystosowali pismo, ktore poswiadczyloby, ze teraz Ty tam mieszkasz, a nie zaden x i nie masz obowiazku wpuszczania do mieszkania osob Ci obcych i nie zwiazanych z Twoja osoba.
Ja bym sie nie stresowala za nadto :wink:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by jo14189 » 20 Feb 2012, 07:09 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Albiorix wrote:"przynajmniej w pl"
Słowo "bynajmniej" ma inne znaczenie.
nie wazne, wazne ze wiadomo co autor mial na mysli. kazdemu zdarzyc sie moze.
jak mnie to na tym forum wkurza, nie ma tematu w ktorym ktos nie przyczepilby sie do jakiegos slowa lub do ortografii. ludzie tu nie o to chodzi...
sorki ze nie napisalam trzymam sie w tym poscie tematu :) wiecej to sie nie powturzy ;)
-
- jo14189
- Stały Bywalec
Napisane by malaroksi » 21 Feb 2012, 10:15 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Tak sie nie robi , to jest prywatna korespondencja ! Lepiej odsyłaj i pisz na kopercie że osoba ta sie wyprowadziła. Tobie nic nie zrobią bo przecież to nie twoje nazwisko , długi poprzednich lokatorów zostają długami poprzednich... A prywatna korespondencja na imię i nazwisko jest zawsze prywatną i nie wolno jej otwierać , albo się odsyła albo zanosi do agencji , zazwyczaj przy przeprowadzce należy podać aktualny adres więc oni powinni mieć jego adres i mu przekazać te listy.Luk4sz wrote:listy do jakiegos Hindusa, wiekszosc z nich odsylam wpisujac: return to sender na kopercie. Ale ostatnio cos mnie natknelo i jeden z takich listow otworzylem
Te na occupanta można otwierać i wyrzucać do kosza :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by gredzia82 » 21 Feb 2012, 11:15 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Pomijając już sprawe czytania nieswoich listów. Kuzynka wynajmowala dom przez agencje.Przychodził listy na nazwisko wlasciciela domu, jednak po jakims czasie zaczely przychodzic listy do "ocupiera" informujace o dlugach. Okazalo sie ze dom byl wziety pod hipoteke przez wlasciciela i niezaleznie od tego kto tam mieszka dostali 2 tygodnie do wizyty komornika. Na szczęście nie zignorowali tego listu i szybko sie wyprowadzili.Ale co gdyby nie otworzyli listu bez ich nazwiska na kopercie? Komornik zaznaczyl ze przejmuje caly dom z zawartoscią, niewazne kto tam mieszka. Agencja po pierwszysch listach stwierdzila ze nie ma sie czym przejmowac bo to dlugi wlasciciela. Bądźcie ostrozni z listami do "kogoś" :)
-
- gredzia82
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by malaroksi » 21 Feb 2012, 12:46 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
O jaka szkoda, ja bym tam pozostała i ciekawe jak długo by komornik utrzymywał moją rodzinę haha przejął by cały dom z zawartością to by musiał słono płacić jakieś wczasy dla 4ro , wyżywienie, zabawki ,ubrania no no ale by miał hahagredzia82 wrote:Na szczęście nie zignorowali tego listu i szybko sie wyprowadzili
Dodano: -- 21 lut 2012, o 13:48 --
O jaka szkoda, ja bym tam pozostała i ciekawe jak długo by komornik utrzymywał moją rodzinę haha przejął by cały dom z zawartością to by musiał słono płacić jakieś wczasy dla 4ro , wyżywienie, zabawki ,ubrania no no ale by miał hahagredzia82 wrote:Na szczęście nie zignorowali tego listu i szybko sie wyprowadzili
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane by gredzia82 » 21 Feb 2012, 13:58 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
-
- gredzia82
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by agg » 21 Feb 2012, 16:14 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
malaroksi wrote:O jaka szkoda, ja bym tam pozostała i ciekawe jak długo by komornik utrzymywał moją rodzinę haha przejął by cały dom z zawartością to by musiał słono płacić jakieś wczasy dla 4ro , wyżywienie, zabawki ,ubrania no no ale by miałgredzia82 wrote:Na szczęście nie zignorowali tego listu i szybko sie wyprowadzili
haha :lol:
...ja tez bym nigdzie sie nie wyprowadzila. zadzwonilabym na policje, ze mnie okradaja :lol: :lol: :lol:
oczywiscie sprawa bylaby zawila, moze by wyniesli pol chaty, ale w rezultacie po tulaczkach po sadzie musieliby wszystko oddac.
no ale kiedy jasnym sie staje, ze dom przejmuje bank to wiadomo, ze predzej czy pozniej bedzie trzeba sie wyprowadzic...
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by malaroksi » 22 Feb 2012, 10:31 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
W tym czasie jeśli masz dom wynajęty z agencji która jest nie wiarygodna bo wynajmuje dom zadłużony itd. zanosisz list i prosisz o natychmiastowe wyjaśnienie . Muszą zgłosić komornikowi że obecnie wynajmujesz ten dom opłacasz czynsz media itd i obowiązuje cię umowa wypowiedzenia itd ,wiec nie mogą wziąć twoich rzeczy, gdyby nikt nie odpowiedział na ten list wtedy komornik mysli że nikt tam nie mieszka właściciel zwiał więc wjadą mu na chatę i przejmą ją. Agencja powinna iść na rękę i znaleźć coś zastępczego . Gdyby wystosowała pismo z info że wynajmujesz ten dom a komornik by wszedł do niego i zajął twoje rzeczy to w tym momencie to ty oskarżasz komornika o nieprawne zajęcia twojego mienia. Twoi znajomi nie są i nie byli jedynymi którzy mieli taką sytuację , moi znajomi mieli taką sytuację i dostali odpowiedź że mają prawo domieszkać do końca miesięcznego wypowiedzenia najmu.Z tym listem poszli do Concilu gdzie oczekiwali 1,5roku na dom i dzięki temu dostali mniejszy band i po 3tyg przeprowadzali się na socjalne zamiast znowu na agencyjne, ale trzeba umieć działać racjonalnie a nie jak zbity piesek skulać ogon i uciekać, jakby się było winnym całej zaistniałej sytuacji.
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane by dorotajab » 22 Feb 2012, 10:56 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
malaroksi wrote:Twoi znajomi nie są i nie byli jedynymi którzy mieli taką sytuację , moi znajomi mieli taką sytuację i dostali odpowiedź że mają prawo domieszkać do końca miesięcznego wypowiedzenia najmu.
a powinni miec nawet dwa miesiace wypowiedzenia- tak w ramach scislosci. Chyba ze kontrakt ktory podpisywali mowi wyraznie inaczej.
Ale z tego co zauwazylam to tego nawte nie ma w punktach standardowej umowy. Dlatego od gory jest narzucone, ze lokato musi zlozyc miesieczne wypowiedzenie, a landlord dwumiesieczne (bez wgzledu na powody)
Ja tez dostawalam mnostwo listow na hiszpana, anglika i jeszce paru innych zadluzonych. za media tez byly nieuregulowane rachunki i kazali mi za tych zlodzieji placic. troche to trwalo zanim wyklocilam sie o swoje.
council tax to tez wysylal mi dwa rachunki- jeden zadluzony na hiszpana drugi na mnie ( a ja mialam w umowie znizke na jedna osobe :grin: ) wiec burdel maja w tych papierach ze az brzuch boli. znowu- musialam wyjasniac. wyjasnilam ale musilam zaplacic za ruchenk telefoniczny z ktorego to sama musilam dzwonic zeby uniknac ryzyka komornika u mych drzwi.
kiedys przyszedl otwarty list-przysiegam ze byl otwarty- w ktorym to grozili sadem i komornikiem. zadzownilam powiedzilam ze jestem nowym lokatorem i ze wydaje mi sie ze szukaja goscia ktory juz dawno tu nie mieszka. pan kazal mi otworzyc list i podac wszystkie dane. listy przestaly przychodzic.
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Reputation point: 151
Napisane by oliwka_26 » 22 Feb 2012, 11:34 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Jesli jest juz nakaz sadowy zajecia domu to napewno sprawa byla w sadzie i jest prawomocny wyrok takze bailif spokojnie moze zajac dom. I to nie jest tak ze nie maja prawa lokatorow wysiedlic.
Dla przyklau jesli jest prawomocny wyrok eksmisji z mieszkania socjalnego i jest juz data i godzina to nie ma innego wyjscia jak sie spakowac i opuscic dom. Jesli ktos mimo wszystko jest w domu w dniu kiedy zjawia sie bailif to przy pomocy policji osoby te zostana wyproszone a zamki wymienione. Takze mysle ze takie mowienie, ze nic nie grozi nie zawsze zadziala.
Fakt ze w tym przypadku to inna sytuacja, bo mieszkancy placili czynsz i nic nie zawinili. Tutaj jest wina wlasciciela i agencji, ze nie poinformowali o sytuacji. Mysle ze wlasnie agencja powinna cos zadzialac, tyle ze kazdy kto w praktyce mial do czynienia z agencjami to wie jak oni sa chetni do pomocy...
-
- oliwka_26
- Rozeznany
- Reputation point: 8
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Poszukuje ludzi, ktorzy skupuja dlugi
1, 2 by Takise in SZUKAM INFORMACJI - 18 Replies