Angielska emerytura - pytanie
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
Napisane by ann11281 » 25 Mar 2013, 21:13 Re: Angielska emerytura - pytanie
czy cos sie zmienilo w tej kwestii:)?
-
- ann11281
- Rozeznany
- Reputation point: 10
0
Napisane by relentless » 25 Mar 2013, 22:44 Re: Angielska emerytura - pytanie
Tak, zmiany maja wejsc w zycie w 2017 roku. Zmiany beda dotyczyc osob ktore nie pojda na emeryture przed 2017. Masz jakies konkretne pytnia?
po angielsku - http://www.guardian.co.uk/money/2013/ja ... anges-mean
po polsku - http://www.elondyn.co.uk/praca,wpis,16659
-
- relentless
- Rozeznany
- Reputation point: 44
0
Napisane by Guest » 26 Mar 2013, 14:38 Re: Angielska emerytura - pytanie
relentless wrote:Tak, zmiany maja wejsc w zycie w 2017 roku. Zmiany beda dotyczyc osob ktore nie pojda na emeryture przed 2017. Masz jakies konkretne pytnia?
Skladki na emeryture sa pobierane z czego z National insurance?? Place dosc wysoki insurance bo 55£ tygodniowo i z tego co zrozumialem w tym artykule do 2017 jesli ktos placil wysokie skladki dostanie dwie emerytury, a po 2017 jedna w wysokosci 144£ na dzien dzisiejszy wiadomo, ze kwota ta zmieni sie z biegiem lat. Czy dobrze to rozumiem?
Kolejna sprawa z tego co wyczytalem zeby dostac pelna angielska emeryture trzeba placic skladki 35lat zakladajac, ze ciagle bede pracowal to 35 lat pracy bede mial w wieku 59 lat i co wtedy moge przestac pracowac a w wieku 67 lat dostane emeryture?
No i jeszcze jedno pytanko co z osobami ktore odprowadzaja swoje skladki przez system typu umbrela i tym podobne. One placa niski tax i niski insurance i z tego co ja zrozumialem to zmiany, ktore wejda w zycie w 2017r doprowadza do tego, ze wszyscy bedziemy mieli taka sama emeryture to jest 144£ na dzien dzisiejszy. Czy ja to wszystko dobrze rozumiem??? Bardzo prosze zeby ktos rozwial moje watpliwosci
-
- Guest
0
Napisane by ann11281 » 26 Mar 2013, 17:46 Re: Angielska emerytura - pytanie
Jestem self -employed.Pracuje jednak od czasu do czasu, nie osiagajac dochodu,przyktorym musze placic Clas2 (mam small earnings exception). Zastanwiam sie czy placic sobie dobrowolnie class 2 insurance czy lepiej sobie skladac w banku.Jakies rady? :D
Pobieram child benefit, w jaki sposob to sie liczy do emerytury?gdzies czytalam ,ze sie liczy,ale nie mam pojecia jak.
Czy ktos wie?
dziekuje z gory za odp
Pobieram child benefit, w jaki sposob to sie liczy do emerytury?gdzies czytalam ,ze sie liczy,ale nie mam pojecia jak.
Czy ktos wie?
dziekuje z gory za odp
-
- ann11281
- Rozeznany
- Reputation point: 10
0
Napisane by relentless » 26 Mar 2013, 19:51 Re: Angielska emerytura - pytanie
xxxx,
Tak, placisz National Insurance Contribution m.in. po to zeby pozniej dostawac state pension.
W obecnym systemie kazdy kto przepracowal wymagana ilosc lat kwalifikuje sie na 'basic state pension'. Ci z wyzszymi zarobkami kwalifikuja sie rowniez na 'second state pension'. Po 2017 bedzie tylko 'single pension' - 144£ bedzie nalezalo sie osobom ktore odprowadzaly skladki NI przez 35 lat. Osoby ktore przepracowaly minimum 10 lat ale mniej niz 35 lat beda sie kwalifikowac na 'state pension' obliczanym na podstawie 'pro rata basis' - czyli na podstawie proporcji przepracowanych lat i odprowadzonych skladek. Wiec nie kazdy dostanie pelne 144£. Ci ktorzy pojda na emeryture po 2017r ale rowniez wypracowali sobie 'second state pension' dostana wiecej niz to 144£ plus to co wypracowali wczesniej na 'second state pension'.
Obecnie 30 lat a po 2017r. 35 lat pracy. 67 po 2026r.. Poza tym odpowiedz brzmi Tak.
Nie wiem co to za system 'umbrela' :? ale w tym przypadku najlepiej jest sie dopytac ludzi kierujacych tym systemem.
Skladki na emeryture sa pobierane z czego z National insurance??
Tak, placisz National Insurance Contribution m.in. po to zeby pozniej dostawac state pension.
Place dosc wysoki insurance bo 55£ tygodniowo i z tego co zrozumialem w tym artykule do 2017 jesli ktos placil wysokie skladki dostanie dwie emerytury, a po 2017 jedna w wysokosci 144£ na dzien dzisiejszy wiadomo
W obecnym systemie kazdy kto przepracowal wymagana ilosc lat kwalifikuje sie na 'basic state pension'. Ci z wyzszymi zarobkami kwalifikuja sie rowniez na 'second state pension'. Po 2017 bedzie tylko 'single pension' - 144£ bedzie nalezalo sie osobom ktore odprowadzaly skladki NI przez 35 lat. Osoby ktore przepracowaly minimum 10 lat ale mniej niz 35 lat beda sie kwalifikowac na 'state pension' obliczanym na podstawie 'pro rata basis' - czyli na podstawie proporcji przepracowanych lat i odprowadzonych skladek. Wiec nie kazdy dostanie pelne 144£. Ci ktorzy pojda na emeryture po 2017r ale rowniez wypracowali sobie 'second state pension' dostana wiecej niz to 144£ plus to co wypracowali wczesniej na 'second state pension'.
Kolejna sprawa z tego co wyczytalem zeby dostac pelna angielska emeryture trzeba placic skladki 35lat zakladajac, ze ciagle bede pracowal to 35 lat pracy bede mial w wieku 59 lat i co wtedy moge przestac pracowac a w wieku 67 lat dostane emeryture?
Obecnie 30 lat a po 2017r. 35 lat pracy. 67 po 2026r.. Poza tym odpowiedz brzmi Tak.
co z osobami ktore odprowadzaja swoje skladki przez system typu umbrela i tym podobne.
Nie wiem co to za system 'umbrela' :? ale w tym przypadku najlepiej jest sie dopytac ludzi kierujacych tym systemem.
-
- relentless
- Rozeznany
2
Napisane by Guest » 27 Mar 2013, 03:13 Re: Angielska emerytura - pytanie
Super dzieki za wszystkie objasnienia. Jeszcze takie pytanie bo przeciesz sa tacy ludzie, ktorzy maja tak wysokie dochody, ze ja i Ty razem przez 35 lat nie nazbieramy tyle skladek co dana osoba przez 10 lat i zakladajac, ze taki ludek pracuje sobie tylko 10 lat i ma wystarczajaca ilosc skladek zeby dostac second state pension. Ico wtedy on jej nie dostanie bo nie przepracowal 35 lat?
Orietujesz sie moze jaka trzeba uzbierac kwote zeby dostac pelna 'single pension'?
Jak to dokladnie jest z 'second state pension' w jaki sposob jest ona naliczana? Dokladnie chodzi mi o to, ze jesli zaoszczedze na 'second state pension' powiedzmy 10000£ to w jaki sposob zostanie mi ona wyplacona przeciez nikt tego nie wie ile bede zyl na emeryturze. Jak to jest wyplacane powiedzmy 5% tej kwoty tygodniowo az do wyczerpania zapasow?
Sory, ze tak mecze ale jeszcze jedno czy istnieje jakas opcja sprawdzenia jaka kwote na dzien dzisiejszy mam zaoszczedzona na moja emeryture?
Orietujesz sie moze jaka trzeba uzbierac kwote zeby dostac pelna 'single pension'?
Jak to dokladnie jest z 'second state pension' w jaki sposob jest ona naliczana? Dokladnie chodzi mi o to, ze jesli zaoszczedze na 'second state pension' powiedzmy 10000£ to w jaki sposob zostanie mi ona wyplacona przeciez nikt tego nie wie ile bede zyl na emeryturze. Jak to jest wyplacane powiedzmy 5% tej kwoty tygodniowo az do wyczerpania zapasow?
Sory, ze tak mecze ale jeszcze jedno czy istnieje jakas opcja sprawdzenia jaka kwote na dzien dzisiejszy mam zaoszczedzona na moja emeryture?
-
- Guest
0
Napisane by relentless » 27 Mar 2013, 13:46 Re: Angielska emerytura - pytanie
sa tacy ludzie, ktorzy maja tak wysokie dochody, ze ja i Ty razem przez 35 lat nie nazbieramy tyle skladek co dana osoba przez 10 lat i zakladajac, ze taki ludek pracuje sobie tylko 10 lat i ma wystarczajaca ilosc skladek zeby dostac second state pension. Ico wtedy on jej nie dostanie bo nie przepracowal 35 lat?
Jesli ta osoba zdecyduje sie na emeryture po 2017r. to zakladam ze dostanie to co sobie wypracowala do tego czasu na 'second state pension' i dodatkowo bedzie dostawac 'single state pension' obliczana systemem pro rata basis dlatego ze ilosc przepracowaych lat bedzie pomiedzy 10 a 35. Po 2017r. juz nie bedzie czegos takiego jak second state pension. Niektorzy placa tez na 'private pension' czyli prywatne systemy emerytalne.. polecam ten artykul po wiecej informacji http://www.moneysavingexpert.com/saving ... t-pensions
Zeby dostac pelne 144£ po 2017r. musisz miec odprowadzane skladki NI przez 35 lat. Jesli dozyjesz wieku emerytalnego a nie bedziesz mial przepracowanych 35 lat to mozliwe ze beda sposoby zebys mogl sobie dorobic do pelnego 144£ wykonujac jakies prace panstwowe itp, ale poki co dostawalbys emeryture obliczana znowu na 'pro rata basis'
Second state pension jest naliczana przez odprowadzanie wiekszych skladek na NI.Tu znajdziesz wiecej informacji o 'second state pension' http://www.benefity.org.uk/additional-state-pension
czy istnieje jakas opcja sprawdzenia jaka kwote na dzien dzisiejszy mam zaoszczedzona na moja emeryture?
W internecie znajdziesz kalkulatory z ktorych mozna wyliczyc przyblizona wartosc emerytury jak np. ten https://www.gov.uk/calculate-state-pension (dziala na obecnych zasadach)
Propunuje tez porade u doradcy finansowego, ktory powinien szczegolowo odpowiedziec na wszystko.
pozdrawiam
-
- relentless
- Rozeznany
0
Napisane by Guest » 27 Mar 2013, 16:51 Re: Angielska emerytura - pytanie
Dzieki za wszystkie wyjasnienia. Teraz wiem czego moge sie spodziewac na stare lata. Teraz jeszcze tylko 40 lat przede mna i wolne :grin:
-
- Guest
0
23 posts
• Page 2 of 2 • 1, 2
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Prywatna emerytura