Problem z HMRC
Napisane by allertec » 9 Jan 2013, 21:15 Problem z HMRC
mam mały problem z HMRC. Do UK przybyłem 10 stycznia 2012, a 12 stycznia wyruszyłem po National Insurance Number. Po kilku dniach otrzymałem pismo datowane na 17 stycznia, iz został mi przyznany National Insurance Number. Wszystko pięknie, aż....
.... aż HMRC przysłało mi pismo wg którego mam do zapłaty 100 funtow za składki na NI Contribution. Skladki te datowane są na 15.01.2012 do 7.10.2012. Płatność mam obowiązek zapłacić do końca stycznia 2013. Według wspaniałego HMRC od 15 stycznia 2012 posiadam firmę - Self Employment co jest nieprawdą, bo rejestrowałem się po National Insurance Number, a nie rejestrowałem firmę.
Czy ktokolwiek mógłby doradzić co zrobić? Oczywiście wybiorę się do HMRC, jednakże waszym zdaniem powinienem opłacić tę składkę czy może się wstrzymać?
Jakiekolwiek pomysły mile widziane.
Z gory wielkie dzięki.
-
- allertec
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by Hunteros30 » 9 Jan 2013, 21:37 Re: Problem z HMRC
-
- Hunteros30
- Stały Bywalec
- Reputation point: 42
Napisane by allertec » 9 Jan 2013, 21:55 Re: Problem z HMRC
-
- allertec
- Przyczajony
Napisane by malaroksi » 9 Jan 2013, 22:00 Re: Problem z HMRC
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by ktosienka » 9 Jan 2013, 22:18 Re: Problem z HMRC
Spotkałam sie z pismami, zblizonymi do opisanego przez Ciebie , w ktorych HMRC proponowalo zapłacenie dodatkowych składek , ktore pozwoliłyby zachować ciągłość ubezpieczenia.
W tych pismach była podana data do której trzeba dokonać wpłaty jesli sie na nią adresat zdecyduje.
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
- Reputation point: 65
Napisane by allertec » 9 Jan 2013, 22:27 Re: Problem z HMRC
-
- allertec
- Przyczajony
Napisane by ania.09 » 10 Jan 2013, 06:55 Re: Problem z HMRC
-
- ania.09
- Początkujący
- Reputation point: 3
Napisane by ktosienka » 10 Jan 2013, 07:58 Re: Problem z HMRC
ktosienka wrote:bo babka z infolinii w HMRC, powiedziała, że skoro pismo jest z HMRC w Nottingham to mam tam jechać ( mieszkam koło Birmingham ),
Moze zasugerowala skontaktowanie sie z placowka, ktora wyslala list?
Infolinie zalatwiaja najbardziej podstwowe sprawy i nie maja dostepu do notatek oficerow, pracujacych nad konkretnymi sprawami. Jesli nadawca nie podal numeru telefonu do siebie, mozesz napisac do niego list. Jesli w liscie ktory otrzymales nie ma uzasadnienia platnosci, popros o to piszac do nich.
Podejzewam, ze jesli pojdziesz do lokalnego HMRC rowniez moga poradzic Ci kontakt z departamentem, ktory wyslal list.
Co do polskiej skrabowki i innych urzedow, to niewiele wiem na tem zmian ostatnich lat. Niemniej przed moim wyjazdem, normalna praktyka bylo, ze Urzad Skarbowy nakladal kary z krotkimi terminami platnosci i zanim podatnik zdolal sprobowac udowowdnic, ze sytuacja wynikala z bledu urzedu juz mial komornika na glowie. W uszach brzecza mi historie ludzi, ktorzy za podanie w PIT zamiast swojego NIP , NIPu pracodawcy musieli placic nieadekwatne kary.
Tutaj przed zaplaceniem kary zostaniemy zawsze co najmniej 3 razy grzecznie pouczeni i 5 razy poproszeni o uregulownie naleznosci, badz poprawienie bledu. Misja urzedow jest edukowanie podatnikow a nie ich karanie jak w naszej ojczyznie bylo jeszcze kilka lat temu. Kwestia tego ile w Polsce, a ile tutaj podanik musi placic na utrzymanie calego biurokratycznego systemu nie wymaga dodatkowego komentarza.
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
Napisane by allertec » 10 Jan 2013, 09:33 Re: Problem z HMRC
-
- allertec
- Przyczajony
Napisane by ktosienka » 10 Jan 2013, 18:50 Re: Problem z HMRC
allertec wrote: chciałem zwrócić tylko uwagę, że no jaki ten nasz Urząd Skarbowy jest każdy wie, ale nie jest, aż taki najgorszy. Wiem, że nam brakuje trochę, ale może się kiedyś zmieni:):)
Z calego serca i ja kibicuje naszej machinie biurokratycznej!
Uwazam, ze bardzo duzo sie zmienilo sie w lokalnej administarcji w moim rodzinnym miesice. Kilkakrotnie kontaktowalam sie z tamtejszym Urzadem Miejskim w ciagu ostatnich lat i bylam naprawde milo zaskoczona proaktywnoscia, zyczliwoscia, wyjsciem na przeciw potrzebom petenta kilku roznych urzednikow.
Niemniej zmiany latwiej wdraza sie w malych placowkach.
Urzad Skarbowy, ZUS i NFZ to giganty, ktorych reforma na pewno jest mozliwa, ale to dlugotrwaly proces.
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
Napisane by broken85 » 10 Jan 2013, 19:46 Re: Problem z HMRC
-
- broken85
- Początkujący
Napisane by allertec » 20 Jan 2013, 20:26 Re: Problem z HMRC
dla zainsteresowanych. Zalatwiłem wszystko. Zostało anulowane. Jednakże bardzo mnie rozsierdziło HMRC. Poprosiłem ten ich wspaniały urzędzik o potwierdzenie tego, że opłata została anulowana, to usłyszałem, że oni mają wszystko w swojej bazie i nic nie muszą wysyłać. No to chyba wiecie jakie piękne polskie słowo mi się ciśnie na usta: K$#%a.... chciałem je powiedzieć, że skoro mają tak wszystko w bazie, to po co do mnie ten list wysyłali, ale się ugryzłem w język... teraz myślę o tym, że złożyć na nich skargę.... nie wiem czy mogę, ale zobaczymy.....
P.S. I jeszcze gdzieś w urzędzie czapkę zgubiłem:)
-
- allertec
- Przyczajony
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Uważajcie na maile od HMRC z propozycją zwrotu podatku
by Galadriela in FINANSE - 3 Replies